Šta je novo?

Inject vs laserskih stampaca

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Zanimaju me razlike tj prednosti i mane jednih u odnosu na druge. Znam da su laserski skuplji ali da li je ta razlika u ceni opravdana. Ja na primer necu bog zna koliko kolicinski da stampam ali mi je izuzetno stalo da kvalitet toga bude strava. Posto sam ovo tek od skora poceo da istrazujem znam vrlo malo. Gospdin Grunf i je pomogao da shvatim mnogo toga o inject stampacima ali o laserskim i o njihovim poredjenjima ne znam nista...
Unapred zahvalan
Zak
Pozdrav

Zanimaju me razlike tj prednosti i mane jednih u odnosu na druge. Znam da su laserski skuplji ali da li je ta razlika u ceni opravdana. Ja na primer necu bog zna koliko kolicinski da stampam ali mi je izuzetno stalo da kvalitet toga bude strava. Posto sam ovo tek od skora poceo da istrazujem znam vrlo malo. Gospdin Grunf i je pomogao da shvatim mnogo toga o inject stampacima ali o laserskim i o njihovim poredjenjima ne znam nista...
Unapred zahvalan
Zak
Pozdrav

opet ja :) Molim te izostavi to gospodin, jos se privikavam na poslu pa ... Elem, ja sam svoj prvi laserski stampac kupio 1995. godine i dan danas me sluzi (5L), a kostao je nekih 1200 DM tada! Laserski i inkjet stampaci su 2 razlicita svijeta koja imaju svoju primjenu

1. Monohromatski laserski stampaci su pogodni za crno bijeli tekst u boji, excel tabele, i sav materijal gdje u sustini nije vazno da li je u boji. Dakle ako stampas puno nekih seminarski radova, izvjestaja itd. laserski je jedino rjesenje jer je cijena po stranici mnooooogostruko manja od inkjet stampaca

2. Laserski u boji su ti isto kao i prethodno navedeni, plus sto dodajes mogucnost stampanja u boji i dokumenti ce biti vizuelno atraktivniji (za branse gdje je to vazna stavka). Napominjem da ni jedan ni drugi nisu za stampanje fotografija.

3. Ako ces fotografije onda kupi inkjet stampac. Isto tako on ti moze sluziti za kucnu upotrebu sto se tice stampanja teksta ali generalno ako stampas prevashodno tekst idi na laserski.

e sada sve ovo gore podjeli na neke entry level stampace, soho stampace i tzv. corporate modele za heavy duty stampu... pa vidi sta je najbolje za tebe...
pozdrav

Slazem se, ako ces uglavnom stampati tekst, bolje je uzeti laserski.

Cena laserskih crno belih stampaca je u poslednje vreme toliko nisko pala da se prakticno ne isplati kupovati inkjet za stampanje dokumenata. Ako ti u bilo kom trenutku stampanja treba boja onda si zbog cene osudjen a kupovinu inkjeta. Ako ti je kvalitete stampe na prvom mestu, ali samo ako stampas iskljucivo crno belo, onda ti je jedini izbor crno beli laser.
Izbor marki je sveden samo na HP i Canon, da se isplati kod nas, zbog reciklaze kertridza i tonera, jer ih svi imaju i daju najbolji odnos cena/strani.

Zbog cega laserski nisu pogodni za stampanje fotki?

2. Laserski u boji su ti isto kao i prethodno navedeni, plus sto dodajes mogucnost stampanja u boji i dokumenti ce biti vizuelno atraktivniji (za branse gdje je to vazna stavka). Napominjem da ni jedan ni drugi nisu za stampanje fotografija.

3. Ako ces fotografije onda kupi inkjet stampac. Isto tako on ti moze sluziti za kucnu upotrebu sto se tice stampanja teksta ali generalno ako stampas prevashodno tekst idi na laserski.

Moje misljenje na temu:
Kada bih polazio da kupim stampac za sebe pocetni krug za izbor bi bio:

- crno beli laserski stampac - duplex
Duplex je jako zgodna stvar, pogotovo kada su cene laserskih stampaca tako niske

- colour laserski stampac
obrni-okreni preskuuuup sport

- robusniji ink jet
kompromisno resenje. Cesto ce ti trebati/zeleces da odstampas nesto bas u boji, cena stampe kod biznis modela je po mojoj kalkulaciji vrlo blizu laserskim crno-belim!, brzina stampe je takodje blizu laserskim, imas mogucnost stampanja raznih zanimljivih stvari tipa fotografije, nalepnice za majice...

Moje misljenje na temu:
Kada bih polazio da kupim stampac za sebe pocetni krug za izbor bi bio:
- robusniji ink jet
kompromisno resenje. Cesto ce ti trebati/zeleces da odstampas nesto bas u boji, cena stampe kod biznis modela je po mojoj kalkulaciji vrlo blizu laserskim crno-belim!, brzina stampe je takodje blizu laserskim, imas mogucnost stampanja raznih zanimljivih stvari tipa fotografije, nalepnice za majice...

A cena zna da im bude veca od jeftinijih cb lasera.

color laser
+ brzina
+ cijena po stranici
+ kvalitet grafike i dokumenata
- stampa fotografija (osim onih koje se koriste u dokumentima)

inkjet
+ fotografije
- brzina
- cijena po stranici
- kvalitet grafike i dokumenata (nece se svi sloziti)

Jednostavno kvalitet fotografija nije na nivou inkjeta i sumnjam da ih iko koristi za fotografije koje planira staviti u album. Obrati isto paznju da su toneri za kolor lasere jezivo skupi (novi recimo za HP 1600 su oko 100 evra komad, a imas 4 komada)

evo ti i jedan link ako znas engleski pa se zabavljaj
http://products.howstuffworks.com/printers-buying-guide.htm

Poslednja izmena:
Nikako se slazem se da je cena po stranici color lasera bolja od ink-jeta! Da je tako svi bi kupovali color lasere.
Sam si u nastavku teksta rekao da npr. 4 tonera za hp1600 kostaju oko 400e.
+ sto su "cincarski" i broje stranice koliko ce odstampati po toneru...

Gruba racunica:
2000 stranica hp1600=400e - cena jedne stranice je 0,2E
2000 stranica hp1010 b&w laser= 60e - cena jedne stranice je 0,03E
6000 stranica hp2420 b&w laser= 100e - cena jedne stranice je 0,016E
1700 stranica hp business ink jet b&w 70ml ink= 28e - cena jedne stranice je 0,016E
1700 stranica hp business ink jet colour 28ml ink = 4x28=112e - cena jedne stranice je 0,065E

Mrzi me da racunam cene sa refilima...

Takodje se ne slazem ni da je bolji kvalilitet grafike i dokumenata, a i o brzini mozemo diskutovati ali to mozemo preskociti ovaj put.

color laser
+ brzina
+ cijena po stranici
+ kvalitet grafike i dokumenata
- stampa fotografija (osim onih koje se koriste u dokumentima)

inkjet
+ fotografije
- brzina
- cijena po stranici
- kvalitet grafike i dokumenata (nece se svi sloziti)

Jednostavno kvalitet fotografija nije na nivou inkjeta i sumnjam da ih iko koristi za fotografije koje planira staviti u album. Obrati isto paznju da su toneri za kolor lasere jezivo skupi (novi recimo za HP 1600 su oko 100 evra komad, a imas 4 komada)

evo ti i jedan link ako znas engleski pa se zabavljaj
http://products.howstuffworks.com/printers-buying-guide.htm

Poslednja izmena:
Zak nemoj ni da razmishljash o inkjet štampaču ukoliko ćeš štampati s vremena na vreme. "Pljuckavci" su namenjeni svakodnevnoj štampi jer u suprotnom rizikujesh zapušenje glava za štampanje i automatski pri svakom štampanju (ako štampaš jednom mesečno) moraćeš da menjash oba kertridža (ako je glava za štampu na istima ) ili gora varijanta da kupujesh novi štampač ( ako je glava na štampaču ( canon,epson i hp businnes jet )
Za "povremene" štampare laser jet je jedino rešenje.

Grunfe ipak se laserski kertridži recikliraju tako da (malo reklame) kod mene će proći 50E/kom što je sasvim prihvatljivo za kolor lasere.

Zak nisi nas prosvetlio jednom jako bitnom informacijom. A to je koliki ti je budžet za kupovinu štampača i koji su gabariti istog za tebe prihvatljivi?

Nikako se slazem se da je cena po stranici color lasera bolja od ink-jeta! Da je tako svi bi kupovali color lasere.

Gruba racunica:
1700 stranica hp business ink jet b&w 70ml ink= 28e - cena jedne stranice je 0,016E
1700 stranica hp business ink jet colour 28ml ink = 4x28=112e - cena jedne stranice je 0,065E

Takodje se ne slazem ni da je bolji kvalilitet grafike i dokumenata, a i o brzini mozemo diskutovati ali to mozemo preskociti ovaj put.

Ode ovo na siroko :)
Rekao sam ja da ce neko imati drugo misljenje za tekst i grafiku ali bih glavu dao za to.

Sto se refill-a tice za laser su mnogo kvalitetniji nego za inkjet. A cijena je nekih 40e sa chipom po ketridz-u.

Ode ovo na siroko :)
Sto se refill-a tice za laser su mnogo kvalitetniji nego za inkjet. A cijena je nekih 40e sa chipom po ketridz-u.

Refil gruba racunica:
2000 stranica hp1600= 4x40=160e, cena jedne strane je 0,08E + zamena druma
2000 stranica hp1010 b&w laser= 35e - cena jedne stranice je 0,0175E
1700 stranica hp business ink jet b&w 70ml ink= 15e - cena jedne stranice je 0,008E
1700 stranica hp business ink jet colour 3x28ml ink+b&w70ml = 45e - cena jedne stranice je 0,026E

:)

Mislim da su pljuckavcki bolji ipak za stampu na malo (do 500 listova mesecno). Ali ipak laserski imaju bolji kvalitet stampe...

Gruba racunica:

Malo si pogresio u racunici... Za HP1600 imas 4 kertridza i svaki ponaosob moze da istampa 2000 strana sa 5% pokrivenosti! To u teoriji znaci da mozes da odstampas 8000 strana, a to je po ovakvoj racunici 0.05e po strani! Naravno, u praksi je drugacije, ali nikako ovako mnogo! Nisam se udubljivao u racunicu za inkjet, ali toneri za b&w lasere stampaju taj br. strana sa 5% pokrivenosti, ali u njih ide jedan toner, a ne 4!

Ukratko:

Cene po strani za tekst:
HP1010 vs HP1600
2000str za 60e = 0.03e vs. 2500str za 100e = 0.04e
;)

2500str za crni toner za HP1600 je po specifikaciji proizvodjaca

recimo punjenje tonera za hp1010 kosta 1000 dinara.. mozes da ga napunis nekoliko puta i da kvalitet stampe gotovo ostane isti... kod pljuckavca probaj da navlazis prst ( najbolje pljuvackom :) ) pa da predjes preko teksta pa da vidis sta ce da se desi... i treba ti mnogo kvalitetniji papir za pljuckavce nego za laser... takodje laser se ne cisti a pljckavcima malo po malo moras da cistis glave nekim programom za izduvavanje nosa u sklopu drajver....
slike zaboravi posto se ne isplati u opste...

Ukratko:

Cene po strani za tekst:
HP1010 vs HP1600
2000str za 60e = 0.03e vs. 2500str za 100e = 0.04e
;)

2500str za crni toner za HP1600 je po specifikaciji proizvodjaca

Koliko ja znam (a stoji mi trenutno iza mene i juce sam mu menjao tonere na poslu) HP 1600 ima brojac stranica u svakom toneru.
Znaci, ti odstampas 2000 strana samo zute, a on ti kaze da si istrosio sve boje i da ti je ostalo jos 500 strana crne.
+ima brojac stranica za bubanj.

Prema tome nema govora o 8000 strana sa 4 tonera.

Poslednja izmena:
recimo punjenje tonera za hp1010 kosta 1000 dinara.. mozes da ga napunis nekoliko puta i da kvalitet stampe gotovo ostane isti...

Zavisi sta ti treba, i meni je color laser bio fantastican 1998 kada sam kupio sebi prvi, a ink jet se pokazao kao neisplativo skup za stampu 1999 kada sam kupio sebi prvi - mada sam ga tada bio platio 700dm ako se dobro secam...

Ali sada je 2006. i vecini ljudi treba colour. Ink jet tehnologija je mnogo napredovala.

Ja kazem da sa business hp ink-jetom je stampa knjiga - crnom - priblizna ceni b&w lasera. Tebe izadje 1000 din punjenje tonera, a mene bi izaslo 15e kada bih koristio refil, ili 28e sa original ketridzom i odstampali bi otprilike isti broj strana.
+ imam jeftin colour

kod pljuckavca probaj da navlazis prst ( najbolje pljuvackom :) ) pa da predjes preko teksta pa da vidis sta ce da se desi... i treba ti mnogo kvalitetniji papir za pljuckavce nego za laser... takodje laser se ne cisti a pljckavcima malo po malo moras da cistis glave nekim programom za izduvavanje nosa u sklopu drajver....
slike zaboravi posto se ne isplati u opste...

Predubedjenja:
- za vlazenje papira prstom - ako se koristi papir za ink-jet mozes ga staviti i pod slavinu vode - nece se razmazati
- da treba mnogo kvalitetniji papir - zavisi sta hoces da stampas - ako hoces obican tekst - dovoljan je obican papir. Ako hoces nesto kvalitetno u boji ... to ionako nemozes da odstampas na crno belom laseru pa prema tome... :)
- da se duvaju glave i cisti nos - zavisi od kvaliteta stampaca i mastila. HP business 1200 smo poprilicno koristili na poslu sa svim mogucim zadacima skoro dve godine i nijednom nije bilo potrebe za time.
- slike se ne isplate - cena 10x15 slike sa foto papirom i mastilom je otprilike ista sa cenom izrade u fotografskoj radnji. Cena A4 slike je mnogo jeftinija od izrade u fotografskoj radnji.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam (a stoji mi trenutno iza mene i juce sam mu menjao tonere na poslu) HP 1600 ima brojac stranica u svakom toneru.
Znaci, ti odstampas 2000 strana samo zute, a on ti kaze da si istrosio sve boje i da ti je ostalo jos 500 strana crne.
+ima brojac stranica za bubanj.

Prema tome nema govora o 8000 strana sa 4 tonera.
??? Ne razumem?
Ti istrosis zuti toner i on ti prijavi da nema vise boje, ali to ne znaci da su ostali toneri prazni! Mozes sa svakim tonerom da istampas po 2000 strana. To je u teoriji 8000 str. Kazem u teoriji jer ti nikada neces stampati 2000str sa samo jednim tonerom. Samim tim, to sto kazes da stampac nece da stampa ako ispraznis jedan toner je potpuno nebitno jer su ti je kapacitet preostalih tonera 6000 strana (opet u teoriji, jer neces stampati sa po jednim tonerom).

Ili da mozda pojednostavim:
Ako svaki toner ponaosob pokrije 1.25% strane, tj. ukupno 5% strane, ti ces odstampati 8000 strana sa jednim punjenejm.

Poslednja izmena:
??? Ne razumem?
Ti istrosis zuti toner i on ti prijavi da nema vise boje, ali to ne znaci da su ostali toneri prazni! Mozes sa svakim tonerom da istampas po 2000 strana. To je u teoriji 8000 str. Kazem u teoriji jer ti nikada neces stampati 2000str sa samo jednim tonerom. Samim tim, to sto kazes da stampac nece da stampa ako ispraznis jedan toner je potpuno nebitno jer su ti je kapacitet preostalih tonera 6000 strana (opet u teoriji, jer neces stampati sa po jednim tonerom).

Ili da mozda pojednostavim:
Ako svaki toner ponaosob pokrije 1.25% strane, tj. ukupno 5% strane, ti ces odstampati 8000 strana sa jednim punjenejm.

A ja ti kazem da je HP stavio brojac u tonere i posle 2000 stranica ce sva tri tonera sa bojama odbiti dalje da rade, mada u njima ima praha i da nema tog brojaca mogli bi da se promuckaju i da stampaju dalje, a posle 2500te stranice ce crni toner odbiti dalje da radi, mada u njemu i dalje ima praha.
A posle 10000 strane (ovo nisam siguran) ce bubanj reci da nemoze vise da stampa (mada moze i dalje da stampa) i da mora da se zameni.

Ili da pojednostavim stampac kosta 250e, a stampanje kamaru para.

Poslednja izmena:
Inject the venom...

Da li može neko od ovlašćenih da promeni naslov teme, zaista je sramota na jednom ovakvom forumu da stoji tako nešto... :zgran:

A ja ti kazem da je HP stavio brojac u tonere i posle 2000 stranica ce sva tri tonera sa bojama odbiti dalje da rade, mada u njima ima praha i da nema tog brojaca mogli bi da se promuckaju i da stampaju dalje, a posle 2500te stranice ce crni toner odbiti dalje da radi, mada u njemu i dalje ima praha.
A posle 10000 strane (ovo nisam siguran) ce bubanj reci da nemoze vise da stampa (mada moze i dalje da stampa) i da mora da se zameni.

Ili da pojednostavim stampac kosta 250e, a stampanje kamaru para.

To sam razumeo, ali opet ponavljam: ti neces puniti sve tonere vec samo jedan!!! Tj. daces mnogo manje para! A i skoro je nemoguce da ispraznis neki toner (ne racunam crni) a da ostali budu potpuno puni! Na kraju si ti ipak istampao 2000 str. sa tim tonerom. Napunis taj jedan i imas jos 2000 str.

Na kraju krajeva, predpostavljam da to ogranicenje brojaca strana moze da se zaobidje i bez punjenja tog tonera. Tako da u pogledu broja strana ne vidim kakve to veze ima?

Ili da jos pojednostavim: ti sad napunis taj prazan, sutra drugi, treci, cetvrti.... i posle 4 punjenja svakog tonera, desi se da se svi isprazne u istom trenutku (uzecemo u obzir da negu boju vise koristis, neku manje pa se poklopi da se svi odjednom isprazne) i sad, sa 4 punjenja + inicijalno ti si iskoristio 5 punih tonera. Svaki je istampao po 2000strana sa po 5% pokrivenosti. Tj. 4 tonera x 5 punjenja x 2000str = 40000 strana. Sto opet deljenjem na jednu turu tonera iznosi 8000 strana. Ti si se uhvatio jedne ture stampanja, i hoces da kazes da ne mozes da iskoristis ostale tonere dok ne napunis jedan, sto je tacno, ali ako racunas da ces ti te tonere puniti vise puta (sto je logicno ako koristis stampac), dojdes do realne vrednosti cene stampe koja je daleko bliza mojoj racunici nego tvojoj. A opet, cene konstantno padaju, tako da ce se mali pad cene punjenja jednog tonera odraziti na sva 4 tonera, sto ce u krajnju cifru mnogo vise smanjiti.

P.S. Pod punjenjem podrazumevam i reset brojaca strana

- Zasto cu puniti samo jedan toner ako su mi svi prazni?

- Trenutno ne postoji nacin da se zaobidje ogranicenje broja strana - kao sto si rekao mozda bude postojalo u buducnosti.
off topic: Za moj stampac postoji :)

- Ne vidim sta nekome znaci da li ce odneti da puniti prazan ili poluprazan toner ili 4/9 pun toner na punjenje. Osim ako on sam licno ne puni tonere prahom. Mislim da je malo broj ljudi koji sami sebi pune crne tonere, a ne tonere u boji.

- Mislim da se brojaci ne mogu resetovati (neka me neko ispravi ako gresim), vec se moraju staviti drugi brojaci?

Ti si se uhvatio 5% pokrivenosti sto je bila racunica za b&w lasere (mada bih ja pre rekao 7%) a ovde to nema nikakve veze. Automatski se 'isprazne' 3 tonera u boji, a ne samo jedan.
Kako mozes u teoriji da izracunas realniju cenu stampanja od mene, ako na poslu imam i jedan i drugi stampac i hranim ih tonerima po potrebi?

...Na kraju smo taj hp1600 dali jednoj starijoj zeni kojoj je potrebno da odstampa 1 stranicu u nekoliko dana, za takve poslove nije los... samo je malo masivan...

To sam razumeo, ali opet ponavljam: ti neces puniti sve tonere vec samo jedan!!! Tj. daces mnogo manje para! A i skoro je nemoguce da ispraznis neki toner (ne racunam crni) a da ostali budu potpuno puni! Na kraju si ti ipak istampao 2000 str. sa tim tonerom. Napunis taj jedan i imas jos 2000 str.

Na kraju krajeva, predpostavljam da to ogranicenje brojaca strana moze da se zaobidje i bez punjenja tog tonera. Tako da u pogledu broja strana ne vidim kakve to veze ima?

Ili da jos pojednostavim: ti sad napunis taj prazan, sutra drugi, treci, cetvrti.... i posle 4 punjenja svakog tonera, desi se da se svi isprazne u istom trenutku (uzecemo u obzir da negu boju vise koristis, neku manje pa se poklopi da se svi odjednom isprazne) i sad, sa 4 punjenja + inicijalno ti si iskoristio 5 punih tonera. Svaki je istampao po 2000strana sa po 5% pokrivenosti. Tj. 4 tonera x 5 punjenja x 2000str = 40000 strana. Sto opet deljenjem na jednu turu tonera iznosi 8000 strana. Ti si se uhvatio jedne ture stampanja, i hoces da kazes da ne mozes da iskoristis ostale tonere dok ne napunis jedan, sto je tacno, ali ako racunas da ces ti te tonere puniti vise puta (sto je logicno ako koristis stampac), dojdes do realne vrednosti cene stampe koja je daleko bliza mojoj racunici nego tvojoj. A opet, cene konstantno padaju, tako da ce se mali pad cene punjenja jednog tonera odraziti na sva 4 tonera, sto ce u krajnju cifru mnogo vise smanjiti.

P.S. Pod punjenjem podrazumevam i reset brojaca strana

Mi se definitivno ne razumemo, tako da mislim da je bolje da prekinemo jer cemo napisati 6 strana ne zanimljivog teksta i smoriti ostale :)

Poz!

I rest my case, too :)

Vrh Dno