Šta je novo?

Prime stable OC-Club

monteboy

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2004
Poena
410
Ideja ovog threada je da predstavimo nase konfiguracije u priblizno 100% stabilnom rezimu.
Nije uopste pitanje nekog trkanja nego predstava oc-sistema za svaki dan i potvrda da overclocking ima i svoju prakticnu namjenu.

Mnogo je bilo kritika i price o realnom smislu discipline na koju neki od nas na forumu ostavljaju dosta svog slobodnog vremena i novca zato ovaj thread sluzi kao demant odredjenim komentarima ali i kao primjer korisnicima da OC nije samo stvar naucnog karaktera nego da ima svoju realnu i prakticnu namjenu.

1. Da bi donekle pokazali realnu sliku potrebno je da se prihvatimo nekih pravila.
Ja bi predlozio kao generalno uvazenu aplikaciju za opterecenje procesora Prime95, naravno kod visejezgricnih procesora u vise izvrsnih instanci.

2. Da nebi doslo do drasticnog preterivanja sa naponom CPU'a i da bi doslo i hladjenje sistema do izrazaja predlozio bi da granica temperature u full load rezimu bude 80% maksimalno dozvoljene temperature:

Primjer : Core 2 Duo , T-Casemax 85° C -> 80% = 68° C

3. Znaci Potrebno je odraditi minimum 1,5 sati Prime95 (kod dual Core CPU'a dvije instance) bez greske , ujedno temperatura CPU'a ne smije biti veca od 80% maksimalne T-Casemax temperature predvidjene o strane proizvodjaca.

80% sam namjerno izabrao kao neku vrijednost koja se moze uvrstiti kao realna za svaki dan bez da CPU bude previse opterecen a njegov vek trajanja znatno skracen.

Prime95 mozete ovdje skinuti http://mersenne.org/gimps/p95v2414.exe
Kod Dual Core procesora molim instalirati isti u dva foldere stim sto se onda startuju obadve instance( kliknuti na Prime95.exe u obadva foldera) zatim se dodijeli u Taskmanageru svakoj instanci po jezgro (preko desnog tastera na misu , CPU0 , CPU1).

Da bi CPU i bio dobro opterecen molim da se sledece podesi (za svaku Prime95 instancu)
U meniu "Options" stisnuti na "Torture Test" zatim u novo otvorenom prozoru chekirati "Custom" i checkirati Checkbox "Run FTTs in place" , stisnuti OK

Nakon 1,5 sati torture bez greske napraviti screenshot gdje se vide sve Prime95 instance , gdje se vidi CPU-Z radi ocitavanja frikvencije. Kao i Taskmanager gdje se da vidjeti vreme dodeljono svakom Prime95 procesu (a koje mora biti vece od 90 minuta 🙂 ). I naravno
pouzdan program za ocitavanje temperature kod C2D predlazem Core Temp mozete skinuti ovdje http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/

CPU-Z ovdje : http://www.cpuid.com/cpuz.php

Za AMD platformu predlozio bi MBM Monitor za ovitavanje temperature isti mozete skinuti ovdje : http://www.majorgeeks.com/download.php?det=311

Ispod Screenshota u jednom redu sledece informacije :

nick ; frikvencija ; cpu ; ploca ; napon cpu ; max temp ; hladjenje ; Overclock u %

Primjer :
monteboy ; 3600 MHz ; C2d e6600 ; asus p5b deluxe ; 1,464V ; 65° C ; voda ; 50%

Vazno : podesite napone CPU tako da vam maksimalna temperatura ne prelazi 80% dozvoljene !

Poslednja izmena:
Bravo monty, dobro si se sjetio ovoga, valjace svima koji bi da overklokuju svoje cedo - da vide sta mogu da ocekuju otprilike. Ja moj necu jos uvijek dirati, nisam jos obezbijedio kuler, na BOX varijanti sam.

monteboy; 3600 MHz ; C2D E6600 ; Asus P5B Deluxe ; 1,464V ; 58° ; voda ; 50%

Sto sam primijetio je da mi je pocetna temperatura znala da bude i 66° da bi se postepeno spustala na konstantnih 58°.
Sto je totalno nelogicno na vodenom sistemu jer upravo vodi treba vremena da se stabilizuje na radnu temperaturu koja je tek nakon odredjenog vremena postignuta a ona treba da je veca od pocetne , stim sto se sobna temperatura nije menjala a sigurno ne za 10°

😕 hmhmhmhm

Poslednja izmena:
Bravo monty, dobro si se sjetio ovoga, valjace svima koji bi da overklokuju svoje cedo - da vide sta mogu da ocekuju otprilike. Ja moj necu jos uvijek dirati, nisam jos obezbijedio kuler, na BOX varijanti sam.

nema to veze na kakvoj si varijanti , odradi prime na tim naponima koji nisu stetni za tvoj cpu i postavi rez. I Box cooler je napravljen da obezbijedi 100% stabilan rad pa makar to bilo na default vrednostima. Kasnije kad nabavis bolje hladjenje ostavi ponovo i tvoj rezultat ce biti updejtovan.

Nisam blizu tog kompa, on je u Beogradu trenutno kod sestre (nisam ga donio u PG jer cu gore za koju nedelju), tako da kad dodjem u BG tek onda cu postovati rezultat. Pozdrav.

monteboy; 3600 MHz ; C2D E6600 ; Asus P5B Deluxe ; 1,464V ; 58° ; voda ; 50%

Sto sam primijetio je da mi je pocetna temperatura znala da bude i 66° da bi se postepeno spustala na konstantnih 58°.
Sto je totalno nelogicno na vodenom sistemu jer upravo vodi treba vremena da se stabilizuje na radnu temperaturu koja je tek nakon odredjenog vremena postignuta a ona treba da je veca od pocetne , stim sto se sobna temperatura nije menjala a sigurno ne za 10°

😕 hmhmhmhm

A jesi li probao da pustis jednu instancu Prime-a i recimo neki CPU test u 3dmarku. Kod mene obavezno prolazi dual prime, ali 3d mark zabada! :d
Inace dual prime smo postigli na E6600 stabilno na 1.52v, sa samo 48 stepeni, na vazduhu, ali sa 3d markom nece ni na 1.6v ! :d :d

Poslednja izmena:
A jesi li probao da pustis jednu instancu Prime-a i recimo neki CPU test u 3dmarku. Kod mene obavezno prolazi dual prime, ali 3d mark zabada! :d
Inace dual prime smo postigli na E6600 stabilno na 1.52v, sa samo 48 stepeni, na vazduhu, ali sa 3d markom nece ni na 1.6v ! :d :d

Probacu veceras ako stignem posto sam sjebao OC-particiju sinoc ganjajuci 4.2 GHz.

Temperatura CPU'a zavisi itekako i od ploce evo recimo Kokos je imao Intel Bad Axe sa njegovim E6800 koji je bio mrtav ladan , sad je uzeo Asus'a i isti CPU je daleko topliji tako je i kod mene , to je *ebena Asusova naponska jedinica.
Uskoro bi trebao da stigne Abit AW9D-Max pa ce mo da vidimo kako se on ponasa.

Poslednja izmena:
Inace dual prime smo postigli na E6600 stabilno na 1.52v, sa samo 48 stepeni, na vazduhu, ali sa 3d markom nece ni na 1.6v

Koja je frikvencija bila u pitanju ?
Koja ploca ?

Ima likova na jednom njemackom forumu koji izvlace 3.8 Ghz dual Prime stabilno na vodi.

Ih breeee, pretera ga! Nema sanse E6600 @ 3600MHz na 1.52V posle sat i po prajmovanja da radi na samo 48C i to na vazduhu. Da je Monty to rekao i da mu poverujem jer ona minhenska visoravan zna da bude pakleno hladna ali u Bgd-u sumnjam. Istina je da temperatura moze da varira u jednom delu testa ali generalno, na manjem naponu, posle sat i po 56-58C i to sa dobrim kulerom. Kojim programom je merena temperatura?

Uzgred, evo jednog primera koji se u mnogome poklapa sa prvim rezultatom postavljenim od strane Monty-ja. Razlika je u nesto manjem naponu, vazdusno hladjenje, Scythe Infinity modd by SUNON blower 12CM.

Prilozi

• prime-400.webp
    prime-400.webp
    303.3 KB · Pregleda: 150
Poslednja izmena:
Prevideo sam nesto. Posle sat vremena sa ventilatorima na full speed-u i sa jednim P95 ima od 48-52 stepena. Sa dva prime-a posle 8 sati rada ima oko 65 stepeni, na full opterecenju i sa ventilatorima na Hyper6+ na 1700 rpm.
Usput, svi se greju isto, sinoc sam probao drugi primerak, potpuno se isto zagreva. Za divno cudo ne emituje mnogo veliku kolicinu toplote.

Evo i screenshotova:

Prilozi

• temp8hdualprime.webp
    temp8hdualprime.webp
    285.1 KB · Pregleda: 112
Interesantno je to sto CPU svakom Conroe-u fali nesto. Primera radi, ovaj radi stabilno u testovima i u prime-u 95, ali kada se pusti CPU test u 3D Marku, cim pocne da se greje, krenu artefakti, kao kada preklokujes graficku. Definitivno za 3.6 Ghz + za svaki dan je potrebno vise od obicnog cooler-a. Najmanje dooobroo vodeno, za 100% stabilan rad. Prime 95 definitivno nije 100% merodavan kada je Core 2 u pitanju.

Jel' prolazi ovo zbog temperatura? 😀 Još uvek se dvoumim dal' da ga ostavim na ovoliko...

mickeyrs; 3031 MHz ; C2D E6300 ; Gigabyte DS4 ; 1,328V ; 68° ; air ; 62%

Prilozi

• 24-7.webp
    24-7.webp
    238.5 KB · Pregleda: 116
Jel' prolazi ovo zbog temperatura? 😀 Još uvek se dvoumim dal' da ga ostavim na ovoliko...

mickeyrs; 3031 MHz ; C2D E6300 ; Gigabyte DS4 ; 1,328V ; 68° ; air ; 62%

To je tvoj izbor da li zelis da ga drzis na tom naponu i toj temperaturi za svaki dan.
Intel preporucuje nekih 60° max za svaki dan bez da moras razmishljati da ces CPU znatno skratiti vek.

Ja mislim da je 80% TCasemax (68°) solidna vrijednost za svaki dan i da sam na tvome mestu ostavio bih ga na tim parametrima.
Moras da imas u vidi da malo koja aplikacija opterecuje CPU toliko kao 2 x Prime95 tako da ce ti temperature u prosjeku (surfovanje , Office....) biti nize

Poslednja izmena:
To je tvoj izbor da li zelis da ga drzis na tom naponu i toj temperaturi za svaki dan.
Intel preporucuje nekih 60° max za svaki dan bez da moras razmishljati da ces CPU znatno skratiti vek.

Ja mislim da je 80% TCasemax (68°) solidna vrijednost za svaki dan i da sam na tvome mestu ostavio bih ga na tim parametrima.
Moras da imas u vidi da malo koja aplikacija opterecuje CPU toliko kao 2 x Prime95 tako da ce ti temperature u prosjeku (surfovanje , Office....) biti nize

U stvari, meni su temperature 99% vremena na 53/51, sem kad se tera neka igra, ovo sam uspeo da doteram do 68 posle 6-7 sati dual prime i tu je ostalo do onih prikazanih 12,5h, znači, nije raslo dalje. E, sad, malo sam čačkao po naponima ovih dana i ostavio default 1.325 u BIOSu, pa sad posle sat vremena dual prime ne prelaze jezgra 65 stepeni. CpuZ mi switchuje između 1.296V i 1.28V non stop, ostali svi prikazuju 1.325 što je cenim factory-print-only 😀 umesto da nešto mere, Everest kaže neverovatno preciznih 1.30V 😉 a ovaj Gigabyte EasyTune 1.33-1.34 za VcoreA i 1.32 za CPU VID i ja sad pojma nemam na kom on naponu zapravo radi. :d Ostaje da ga malo isprobam undervoltovanog da vidim oće li se možda manje grejati pa da smanjim Zalmana sa ovih 2500rpm, ubi me s galamom...

Interesantno je to sto CPU svakom Conroe-u fali nesto. Primera radi, ovaj radi stabilno u testovima i u prime-u 95, ali kada se pusti CPU test u 3D Marku, cim pocne da se greje, krenu artefakti, kao kada preklokujes graficku. Definitivno za 3.6 Ghz + za svaki dan je potrebno vise od obicnog cooler-a. Najmanje dooobroo vodeno, za 100% stabilan rad. Prime 95 definitivno nije 100% merodavan kada je Core 2 u pitanju.

Isto sam i ja primetio znaci na nekih 3980 mogu da odradim 3dmarkarkove svaki megaherc preko proizvodi blok artifakte kao kad kloknes memoriju na graficoj previse.

Samo nemoj mo preuvelicavati stvari moramo imati u vidu da je na 3.6GHz vec E6600 kloknut za 1200 MHz jednom aktuelnom A64 bi trebalo minimum 3.6GHz + 500 MHz da bi ostvario adekvatne performanse a na vazduhu su aktuelnoj A64tvorki i 3.0 GHz veliki.

sumirajuci dobar OC potencial Conroe'a + efikasniju arhitekturu dolazimo do prosjecne razlike o 1100 MHz sto je mnogo , veoma mnogo

Poslednja izmena:
Samo da znas da ti i nije neki klub :d

mastercula ; 3200MHz ; C2D E6400 ; ASUS P5B Deluxe ; 1,4V ; 68°C ; Air ; 50%

Pocetna temperatura je bila 65, posle je dosla do 68 nije prelazila tu cifru,
vcore u biosu mi je 1,4V, win prikazuje u idel-u 1,365V, a prilikom mucenja 1,336V.
Okruzenje je bilo oko 26°C. ,)

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    149 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
Samo da znas da ti i nije neki klub :d

Pa sad, nisu ljudi ovde zainteresovani za takve stvari, šta ćeš kad su samo WR interesantni... Mi Srbi smo poznati kao skroman narod. :d :d

Ja biK da se apdejtujem s novim rezultatima, malo sam čačkao, pa reko' da se ne pržim više nego što je potrebno, a mogo bi i FanMate sad da zakačim... 😀

Ono što me buni, da li da kačim BIOS setting za napon (1.3000), ovo što daje CpuZ (1.264) ili EasyTune (1.31/32 u Hardware monitor, dok u OC Settings stoji 1.28 kao detektovano... :trust: ) Mislim, nije da je nešto bitno, ali bih stvarno voleo da znam čime očitati tačne podatke o uslovima u kojima rade ovi Core procesori, CoreTemp za sad za temperature, a kome verovati za napon?

mickeyrs ; 3010MHz ; C2D E6300 ; Gigabyte DS4 ; 1,264V ; 63°C ; Air ; 61%

Prilozi

• desktop.webp
    desktop.webp
    275.4 KB · Pregleda: 73
Džaba prime stabilnost, jel' zna neko zašto meni puca CPU-Z na Gigabyte DS3, a sve ostalo radi.. 😀

Jesi li probao najnoviju verziju CPU-Z?

Jesam.. Što je najbolje, puca i na default klokovima. Probao sam da obrišem .ini fajl i opet isto..

Proveri kako si zaboo 24pin i 8pin konektore na ploci
edit, meni je zabadao na def. klokovima zbog toga 😀

Poslednja izmena:
Proveri kako si zaboo 24pin i 8pin konektore na ploci
edit, meni je zabadao na def. klokovima zbog toga 😀

24 u 24, 4 u 4.. Sve je 100% stabilno, osim CPU-z. I na defaultu i na 3.6.. U svakom slučaju više verujem da je SW nego HW problem. Napajanje je inače Čiftek 550W.

Poslednja izmena:
nikolas61 ; 3300 MHz ; C2d e6300 ; asus p5b deluxe ; 1,387V ; 63° C ; air ; 77% 😉

okruzenje oko 26°C,

:smash:

Prilozi

• yu 60C.webp
    yu 60C.webp
    182.6 KB · Pregleda: 92
BigJoe ; 2610 MHz ; Venice 3000+ ; DFI LP Ultra-D ; 1,43V ; 41° C ; air CM HyperTX

Nadam se da nije problem sto je slika stara jedno mesec dana i pritom nije tu i CPU-z, ali.... Ne mogu ponovo da se maltretiram Prime-om...

Prilozi

• 2610-rock-stable.webp
    2610-rock-stable.webp
    147.9 KB · Pregleda: 88
face;3000mhz;E6600:asus pw5 dh deluxe;~1.2v;70C;box kuler;25%

ne znam zasto se na slici u task manageru ne vidi drugi orthos proces, ne mogu opet i ovo je bilo zapravo posle 4.5 sata jer posle prvih dva kad sam uzeo screenshot i hteo da pastujem u paint iz nekog razloga nije hteo. okruzenje vrelo, mala soba sa upaljenom peci 🙂
u kom progu da vidim 100% tacnu voltazu svi daju razlicito?

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    247.6 KB · Pregleda: 73
Ni u jednom programu neces vidjeti tacnu voltazu, moras mjeriti unimerom ako bas zelis da znas kolike su u stvarnosti.

Nazad
Vrh Dno