Šta je novo?

Razlika izmedju X2 CPU-a AM2 i 939 ?

Trogdor

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2005
Poena
319
Dakle koja je razlika izmedju AMD dual core procesora za podnozje AM2 i 939 ? Drugim recima osim DDR2 podrske,koji jos razlog postoji (ako postoji) da predjem sa 939 na AM2 !?
p.s. Ovo pitam zato sto kasnije planiram da predjem na AMD x2 procesore,pa ako postoji valjani razlog za prelazak na AM2...to bih i ucinio !
p.s.2 Znam da ce mnogi reci sacekaj pa malo kasnije uzmi conroe-a,ali to mi je mnogo skupo pogotovo ako se uzme u obzir da ce conroe ready SLI maticne ploce mnoogoo da kostaju,a i mooozda ce AMD da napravi CPU-ove u 65-nano tehnologiji za AM2 ko zna :)

Ma nisam mislio na to, eto primer uzmem jedan procesor i stavim u Asus-a, npr Sempron 3000+ i Asus i max HTT 400, samo izvadim memoriju i stavim jacu umesto Apacer 533, Kingston 667 i maximalni HTT 280 znaci sve isto uvek radim, i nema teoretske sanse da predjem tih 280, uzmem drugi proc npr. sad mi je trenutno u masini 3500+ Sempron i ista prica max htt 280 sa corsairima 667, stavim to na DFI nf4 AM2 i opet ista prica 280 maximalni HTT, zamenim memorije i opet ide preko 400 itd itd itd znaci mem kontroler u AM2 procima je budjav to potpisujem, ne radi lepo sa svim memorijama, nije do ploca niti do memorija znam jer sam probao dosta procesora, memorija i ploca + mnogo gledao po net-u. ne znam da li se secas lukija, genijalicin i ne secam se ko tacno jos ukazivali su da dosta zavisi od mem kontrolera u proc-u.
Mislis HTT kontroler ne valja ?
Za mem. kontroler sam imao prilike da vidim razlike izmedju verzija sa 512 i 1MB cache-a, ali i dalje nisam siguran da li je primerak u pitanju ili revizija procesora.
Primera radi imao sam Venice E6 koji nikako nije hteo da radi sa TCCD memorijama. Najvise je problema pravio u DFI Expert-u, a najmanje u DFI LP NF4 UltraD. Ipak, pravio je iste probleme i u Ultri D. Ta TCCD memorija bez problema radi na Opteronu 165, kao i na San Diegu. Radila je veoma dobro i na Venice E4. Dakle, da li je problem do procesora ili do revizije, nisam sto posto siguran.
Problemi koji se javljaju na nekim procesorima i memorijama usled overkloka i HTT linka, mogu da budu i do nestandardnih delioca za memoriju. Primera radi, video sam gomilu Semprona S754 koji sa nekim memorijama asinhrono nisu hteli da rade uopste, sto je naravno, sprecavalo overklok. To se ponavljalo na razlicitim plocama.

Vrlo je verovatno da ce Brisbane bolje da se ponasa od sadasnje revizije F.

Mislis HTT kontroler ne valja ?

Tacno tako, odnosno mem kontroler brljavi, jos nisam 100% siguran ali 99.999% jesam, vidjam razlicite review-e po netu ozbiljnih overklokera jednom jedna te ista ploca ide do lupam 280 a drugom 370, malo mnogo velika oscilacija, ja sam isprobao par Semprona i ovih dana cu bocnuti jos koji Athlon i za sada sve govori da su mem kontroler zeznuli ***a ipak im je ovo prvenac u DDR2 svetu, sledeca revizija proc-a ce verovatno biti zmaj, nvidia tesko da je zeznula ploce jer od nf2 pravi sve extra, znaci nf2, nf3 nf4 nista tu nije falilo.

Pa sta bi od priche da je DFI nf4 AM2 extra plocha na osnovu onih stranih testova? Sta bi sad, probali ste je i ne valja ili ?

Nisam se bas previse poigrao (ploca od drugara) al na prvu loptu isti problemi kao na Asus-u, sto me navodi da relacija CPU-RAM zeza.

Poslednja izmena od urednika:
Jel uzeo u bg-u plochu? Ako jeste jel mozhe info gde je ima i kolika je cena, a posto vidim da je problem jedino na relaciji cpu-ram, mogao bi neko ako bude u prilici i ima uslova, da istestira par ramova pa da se donese neki zakljuchak za ove koji su zainteresovani za dotichnu plochu sa kojim ramom najbolje saradjuje i sa kojim tah famozni htt mozhe da ide preko 400

Jel uzeo u bg-u plochu? Ako jeste jel mozhe info gde je ima i kolika je cena, a posto vidim da je problem jedino na relaciji cpu-ram, mogao bi neko ako bude u prilici i ima uslova, da istestira par ramova pa da se donese neki zakljuchak za ove koji su zainteresovani za dotichnu plochu sa kojim ramom najbolje saradjuje i sa kojim tah famozni htt mozhe da ide preko 400

Ja sam testirao:

Corsair 533 XMS
Corsair 667 Value
Kingston 533 VR
Kingston 667 VR
Apacer AM1 533

i Dekara je probao Kingmax-a 667

sve od pola kile

najbolje radi Apacer, posle je svejedno, sve zezaju, mislim da jos jedimo micron radi kako treba, znaci bilo koje vrhunske memorije sa micronima ce odraditi posao al to kosta sa trenutnim cenama 240evra+ za 2x512. Mozda budem probao jos takeMS. Transcend po mom misljenju nema sta da trazi preskup je za ono sto nudi, PQI cisto sumljam da moze nesto epohalno i to je to nista drugo nemoz naci kod nas u zemlji od DDR2ki. Naravno tu je NCP DDR2 al ....

p.s. DFI AM2 plocu nemoz da kupis u Srbiji.

imam DFI nf4 ultra-d 939 i fx-60, nikad ga ne bih menjao ni za sta:) chuo sam da ploche za AM2 ne mogu jos ni da pridju ovima za 939, barem sto se DFI-a tiche...

Ja sam testirao:

Corsair 533 XMS
Corsair 667 Value
Kingston 533 VR
Kingston 667 VR
Apacer AM1 533

sve od pola kile

najbolje radi Apacer, posle je svejedno, sve zezaju, mislim da jos jedimo micron radi kako treba, znaci bilo koje vrhunske memorije sa micronima ce odraditi posao al to kosta sa trenutnim cenama 240evra+ za 2x512. Mozda budem probao jos takeMS. Transcend po mom misljenju nema sta da trazi preskup je za ono sto nudi, PQI cisto sumljam da moze nesto epohalno i to je to nista drugo nemoz naci kod nas u zemlji od DDR2ki. Naravno tu je NCP DDR2 al ....

p.s. DFI AM2 plocu nemoz da kupis u Srbiji.

I da dopunim, ako neko ima neku memaru koje nema na ovom spisku a voljan je da je ustupi na dan-dva, na test meni i Misku :p , rado cemo je probati na asus-u i dfi-ju.
:smash:

I da dopunim, ako neko ima neku memaru koje nema na ovom spisku a voljan je da je ustupi na dan-dva, na test meni i Misku :p , rado cemo je probati na asus-u i dfi-ju.
:smash:

Malo ste daleko, inace rado.
Transcend DDR667, drugar je tera kao DDR880 na Intelu

Ja sam testirao:

Corsair 533 XMS
Corsair 667 Value
Kingston 533 VR
Kingston 667 VR
Apacer AM1 533

sve od pola kile

najbolje radi Apacer, posle je svejedno, sve zezaju

Jel moze malo vise informacija za to sto si testirao? Na koliko si uspeo da nateras te memorije na AM2 plochi? Posebno me interesuje taj Apacer 533.
Hvala unapred

ja sam uspeo do 365 da nateram gail i pqi zajedno ubodene [ 533 ] bez dizanja voltaze bez icega znaci default-sempron 2800+. ali interesantno iz bios-a kad se klokuje nece ni da vidi za neke vrednosti tj uopste nece da butuje a s clockgen-om kao sto rekoh tera 730 mhz ove memorije

Poslednja izmena:
Jel moze malo vise informacija za to sto si testirao? Na koliko si uspeo da nateras te memorije na AM2 plochi? Posebno me interesuje taj Apacer 533.
Hvala unapred

Apacer radi kako oces :D , nisi shvatio poentu price, pokusacu da pojasnim:D . Svaka od testiranih radi na default divideru(probane su 533 i 667 memorije) na max htt-u koliko mogu one da izguraju. Posto ti ova prethodna recenica izgleda nejasno:d objasnicu na primeru.
Recimo corsair 667 value, na default divideru 667 i 2.2v, proc sempron 3000+(mnozilac 8x) radi stabilno do 300 htt(realno 8x300/5=480x2=960mhz) i tu kuca zbog maximuma koji ram moze da izgura. To bi trebalo da znaci da ako oboris divider na 533 a znas da memorija moze do 960MHz, htt bi trebalo da moze da ide do 360(8x360/6=480x2=960mhz), ALI nece :mad: max htt na 533 je recimo 270 a na divideru 400 recimo 250. Vrednosti 270 i 250 su uzete onako bez.veze ali poenta price je da su manje od htt-a na default divideru. Cak se na nekim kombinacijama ploca i procesora desava da ploca uopste nece da se probudi na nekom divider-u manjem od default-a.
Sva je prilika(99%:smoke:) da je za ove *******cije kriv mem kontroler integrisan u procesoru.
Nadam se da sam malo razjasnio celu zbrku.

:wave:

Hvala unapred

Ne znam da li si razumeo sustinu nisam testirao ram da bih video koliko koji ram moze, nego sam trazio ram koji se slaze sa procesorom najbolje, frekvencija procesora je jednaka fsbxmnozilac, posto su AMD procesori zakljucani na gore, max mnozilac u slucaju npr. Semprona 3000+ je 8x. Da bi dobio 2.8ghz moras da pomnozis 8 sa 350fsb-om a to ti nece ni jedna memorija dati koju sam do sada probao sem Apacer-a, znaci ploca kuca npr. sa Kingstonom na 280, pa sa Corsairom na 275 itd... Sto je delilac za ram nizi na nizoj frekvenciji kuca, ako stavis delilac 667 onda mozes da divljas sa FSB-om (HTT) ali ram ode u stratosferu pa ti treba vrhunski ram itd. Znaci sam Apacer je najgora memorija po perfomansama ali ti daje odlicne OC sposobnosti procesora, pa generalno gledano imaces najbrzi sistem sa apacerima. Ako imas proc koji ima visok multi onda uzmi Kingston-a, brza je memorija s njom baguje proc ali zbog visokog multija to nije problem.

Jos jedna zanimljiva stavka uocena sto je po SPD-u memorija niza, znaci 533vs667 HTT ide vise.

Poslednja izmena od urednika:
Mnogo hvala za odgovore, sad kapiram u chemu je fora. Inace o danasnjem hardveru vrlo malo znam (sto ste mogli da primetite :D ), ali se trudim da naucim. Nadam se da necete da mi zamerite ;)

Mnogo hvala za odgovore, sad kapiram u chemu je fora. Inace o danasnjem hardveru vrlo malo znam (sto ste mogli da primetite :D ), ali se trudim da naucim. Nadam se da necete da mi zamerite ;)

Samo napred, pitaj sve sto te zanima slobodno, zato smo tu, ali samo nemoj pitanja tipa "kupio sam to i to kako da ga nasviram na max :d "

misko pa evo ja sam natero na 337 fsb? ovde je spusten ram sa 533 na 400 al je zato ht link otiso ali moze preko 280 fsb

Naterao sam je i ja car-e na ~400, nije to problem ako naletis na ram koji ti to dozvoljava. Ploca moze 400 pitanje je samo kako si imao srece prilikom odabira ram-a i donekle procesora.

Imam jedno pitanje koje cu postaviti ovde da ne bih otvarao novu temu ! Dakle imam konfu iz potpisa ! Procesor je kloknut na 275mhz i toliko izgleda ploca dozvoljava tj. to je njen limit ,pa me zanima ako bih recimo uzeo 3500+ da li bi i u tom slucaju ploca dozvoljavala 275 HTT ili je mozda veci mnozioc na neki nacin ogranicavajuci faktor ???

mislim da predhodna generacija AMD proc-a ni blizu nje imala ovakve probleme sa mem. kontrolerom, mislim da bi mogao 275 za HTT sa vecinom procesora a multi bi ti bio visi tako da bi dobio dosta na brzini proc-a

Dosli su mi u ruke 1GB Kingston KVR533 DDR2 moduli. Trebalo je da budu sa ELPIDA chipovima. Medjutim:
Na njima su PSC chipovi(!). Secam se da sam jako davno vidjao te cipove, na tada dobrim SDRAM memorijama, ali ne mogu da se setim kojim.
Da li neko ima malo bolji info o njima?

Dosli su mi u ruke 1GB Kingston KVR533 DDR2 moduli. Trebalo je da budu sa ELPIDA chipovima. Medjutim:
Na njima su PSC chipovi(!). Secam se da sam jako davno vidjao te cipove, na tada dobrim SDRAM memorijama, ali ne mogu da se setim kojim.
Da li neko ima malo bolji info o njima?

moji corsi su sa pcs cipovima.

Vrh Dno