Šta je novo?

Sto bre linuksashi toliko pljuju Windows i Bill Gates-a

Ljudi radite sa linuxom, sta da vam kazem. Odo ja odavde, vidim da je linux najbolji, win nista nevalja (ovo me podseti na zarka radosavljevica).
Ne koristim linux, ne gledam b92(jos manje da se ponosim sa njom), rts takodje i ne citam zemunske novine.
Jadna je ova drzava kada se ljudi ponose sa doticnom televizijom.
Aj srecno.

Ako pogledate pazljivije moj post videcete da je text ispod citata Kovacam namenjeno njemu ,a ne tebi Salac.
Njegov post koji je obrisan imao je poruku "svi koji ne mislite kao ja,ne postujte jer ne znate nista" :wall: .

@Salac
Necu praviti kilometarski post i citirati jer vidim da si pristrasan jednoj strani iz tvojih licnih razloga.Samo par stvari.

"Netbios jeste neozbiljan protokol"

NetBios je istorija.Bice da ti smeta moralna komponenta Microsofta.Svi su tada imali protokole koji su sami razvijali,dok Tcp/ip nije standardizovan.

Ja nisam ni rekao da je Internet baziran na Windowsu.

"Stvar je vrlo prosta. Da registry baza ne puca windows bi se reinstalirao 99% manje nego sto je to slucaj sada. A nazalost reinstalira se.....
Kakva je upotrebljivost secondary logon-a ako se doticni program opet startuje po administratorskim privilegijama a ja to zelim da izbegnem?"

Ja sam ti naveo na kom principu radi servis a ti mi opet ,odgovaras "stvar je prosta :trust: ".
Sve mozes setovati po zelji,u kom kontekstu hoces da se startuje ,ako ima svoj servis-koji nalog da koristi...itd

"Tabela koju si dao pokazuje da AD radi brzo u poredjenju sa drugim directory servisima kada su u pitanju windows serveri, windows mreze i windows klijenti."

Opet tvoja konstrukcija,ali ja sam kriv sto nisam naveo sta je test.Kako moze OpenLdap da radi na Win?
Test je radjen na: Windowsu 2000 Active Directory,Suse 7.0 Kernel(2.2.16).Klijent je bio Win 2000,na kome je bio instaliran DirectoryMark 1.2.To sto je na klijentu bio instaliran win nista ne znaci jer se testira Direktorijum servis ,a ne kijent.Verovatno ces reci da je sve namesteno i da je linux bolji :) .

"ISC dhcp server je takodje po mogucnostima daleko ispred MS resenja, apache je skalabilniji i brzi od IIS-a, Exchange ne moze ni da se poredi po brzini sa *nix mail serverima za prostu SMTP/POP3 komunikaciju blablablabla."

Navedi po cemu je lin DHCP bilji od MS-ovog.Za apace to stoji.Excage kao sto znas nije klasicni Mail servis.

Nije tacno da je kod nas razlog zato sto vecina firmi drzi Win platforme,ne razvijenost ili manjak finansija,opet
mantra.
Banka(u Beogradu) koju necu navesti,ima kompletan sistem baziran na 2003 + Lotus,i trose stotine hilada evra samo na ordzavanje specijalizovanog softwera ne vezano za sistemaske troskove.

Sva prica o ne stabilnosti nt5 serija ,manjku opcija, ne skalabilnosti i nedostataka i kvarova su mantre.

Ako pogledate pazljivije moj post videcete da je text ispod citata Kovacam namenjeno njemu ,a ne tebi Salac.
Njegov post koji je obrisan imao je poruku "svi koji ne mislite kao ja,ne postujte jer ne znate nista" :wall: .

koji moj post je obrisan???
i rekao sam da procitate nesto o linuxu (ona dva linka) kako bi imali vise znanja i da ne bi postovali nebuloze. tamo su jako koncizno objasnjenje neke razlike izmadju linuxa/wina.

Izvinjavam se, to nisam video.

Necu praviti kilometarski post i citirati jer vidim da si pristrasan jednoj strani iz tvojih licnih razloga.Samo par stvari.

"Netbios jeste neozbiljan protokol"

NetBios je istorija.Bice da ti smeta moralna komponenta Microsofta.Svi su tada imali protokole koji su sami razvijali,dok Tcp/ip nije standardizovan.

Ja nisam ni rekao da je Internet baziran na Windowsu.

TCP/IP je stvoren sedamdesetih godina proslog veka, verovatno znas pricu - americka vojska je angazovala univerzitetsku zajednicu za izradu protokola pod kojim ce racunarske mreze moci da rade i u slucaju eventualnih nuklearnih napada. Zato je glavno svojstvo TCP/IP-a robusnost, a velika mana nedostatak enkripcionih mehanizama (u vreme nastajanja to nije delovalo kao veliki problem, danas jeste). TCP/IP je od pocetka otvoren protokol, svako je preko RFC-a mogao da pogleda njegovu arhitekturu i predlozi poboljsanja o kojima se vodila otvorena rasprava i posle nekog vremena bi predlog bio prihvacen ili odbacen.
Netbios nije nastao u MS-u vec je MS otkupio firmu koja je razvila netbios, zaboravio sam ime firme ali to sigurno moze da se izgugla ako te bas interesuje. Ne znam tacno zbog cega MS nije od pocetka prihvatio TCP/IP koji je od uvek de facto standard u mreznim komunikacijama. Mozda je ideja bila nametanje svog resenja i monopolisanje i tog segmenta IT-a, sto naravno nije bilo moguce zbog ozbiljnih limita koje netbios kao protokol poseduje (da, sad zaista nagadjam).

"Stvar je vrlo prosta. Da registry baza ne puca windows bi se reinstalirao 99% manje nego sto je to slucaj sada. A nazalost reinstalira se.....
Kakva je upotrebljivost secondary logon-a ako se doticni program opet startuje po administratorskim privilegijama a ja to zelim da izbegnem?"

Ja sam ti naveo na kom principu radi servis a ti mi opet ,odgovaras "stvar je prosta :trust: ".
Sve mozes setovati po zelji,u kom kontekstu hoces da se startuje ,ako ima svoj servis-koji nalog da koristi...itd

"Stvar je vrlo prosta" se odnosilo na pucanje registry-ja.
Opet kazem - gomila programa zahteva da radi pod administratorskim nalogom i sa maksimalnim privilegijama. Znam da se MS trudi da to ispravi, nazalost to ide jako tesko zbog loseg nasledja; da se u startu krenulo pravim putem sada ovo ne bi bio problem.

"Tabela koju si dao pokazuje da AD radi brzo u poredjenju sa drugim directory servisima kada su u pitanju windows serveri, windows mreze i windows klijenti."

Opet tvoja konstrukcija,ali ja sam kriv sto nisam naveo sta je test.Kako moze OpenLdap da radi na Win?
Test je radjen na: Windowsu 2000 Active Directory,Suse 7.0 Kernel(2.2.16).Klijent je bio Win 2000,na kome je bio instaliran DirectoryMark 1.2.To sto je na klijentu bio instaliran win nista ne znaci jer se testira Direktorijum servis ,a ne kijent.Verovatno ces reci da je sve namesteno i da je linux bolji :) .

Glupo bi bilo da nativna AD implementacija MS-a radi sporije od konkurencije, mada je test prilicno mator (win2000 i kernel 2.2.16); voleo bih da vidim neki noviji test i ocekujem da je windows AD i dalje najbrzi. Opet rad sa direktorijum servisima je samo vrlo mali segment mogucih serverskih poslova. Mene mnogo vise brine to sto transfer i pristup fajlovima sa sambe radi bolje nego u svom prirodnom okruzenju na win serverima.

"ISC dhcp server je takodje po mogucnostima daleko ispred MS resenja, apache je skalabilniji i brzi od IIS-a, Exchange ne moze ni da se poredi po brzini sa *nix mail serverima za prostu SMTP/POP3 komunikaciju blablablabla."

Navedi po cemu je lin DHCP bilji od MS-ovog.Za apace to stoji.Excage kao sto znas nije klasicni Mail servis.

Po skalabilnosti i mogucnosti da deli adrese po vlanovima bez intervencije forwardera (rutera ili dedicated pc-ja) napr.

Nije tacno da je kod nas razlog zato sto vecina firmi drzi Win platforme,ne razvijenost ili manjak finansija,opet mantra.
Banka(u Beogradu) koju necu navesti,ima kompletan sistem baziran na 2003 + Lotus,i trose stotine hilada evra samo na ordzavanje specijalizovanog softwera ne vezano za sistemaske troskove.

Eto kako je banka napravila los potez zbog nedostatka znanja - Domino server koji im se vrti na win 2003 serverima savrseno radi na linuxu. Kako je Domino/Lotus kombo perjanica IBM-ove ponude ne moze se reci da iza eventualnog resenja domino+linux ne stoji veliko ime; IBM zadnjih godina zaradjuje milijarde dolara prodajuci linux resenja. Moja pretpostavka je da, ukoliko je pomenuta banka deo neke svetske grupacije banaka, njihovi pretpostavljeni u inostranstvu koriste kombinaciju AIX + Domino ili Linux + Domino. Sigurno bi prosli jeftinije da nisu koristili windows.

Prirodno resenje na windows serverima i klijentima nije upotreba domina i notesa vec exchange-a i outlooka.

Enivej vrlo cesto mi se desava da obidjem neku malu firmu i tamo zateknem cudnu situaciju - 2 windows 2003 servera sa Exchange-om i AD-om i 10 klijentskih racunara gde ljudi placaju jezive pare samo za licence a Exchange koriste za prostu razmenu poste sa ostatkom sveta. E tu se ogleda neznanje nasih IT strucnjaka - onaj ko im je implementirao takvo resenje uradio je to ne zato sto je to dobro za firmu nego zato sto ne zna drugacije.

Sva prica o ne stabilnosti nt5 serija ,manjku opcija, ne skalabilnosti i nedostataka i kvarova su mantre.

Ja bih umesto termina 'nestabilnost' pre upotrebio izraz 'downtime' zato sto zaista nisam primetio da neki OS po toj osobini odskace od drugih. Noviji windowsi se jako dobro ponasaju u slucaju otkaza tj zakucavanja nekog od startovanih programa; to je ranije povlacilo restartovanje cele masine a sada je dovoljno ubijanje procesa.
Da se vratim na downtime - downtime nije toliko bitan sa stanovista radnih stanica ali sa stanovista servera je to jedna od kljucnih osobina po kome se meri pouzdanost serverskog sistema. Nazalost windows ovde stoji slabije od ostalih OS-eva zato sto gotovo svaki patch zahteva restart masine a svaka bitna promena serverskog hardvera trazi reinstalaciju sistema.

Manjak opcija je evidentan, opet mogo bitnije za servere nego za radne stanice. Recimo jedna veoma velika mana windowsovog kernela je to sto se u njemu nalaze rutine za rad sa GUI-jem. I dok kod *nixa mozes totalno da eliminises graficki podsistem i tako smanjis sigurnosni rizik to kod windowsa nije moguce. Isto se odnosi i na druge komponente kao sto su delovi kernela za koje si siguran da neces da ih koristis, sam IE i sl.
Smanjenje 'footprint'-a servera je MUST, tako potencijalnim napadacima ostavljas manje manevarskog prostora.
Ovo nije samo boljka windows-a, od toga pate i IIS i Exchange. Dobra vest je da MS planira da za IIS uvede modularnu arhitekturu slicnu onoj kakvu trenutno ima Apache.

Skalabilnost se u svetu racunarskih servera definise kao broj konekcija koji server moze da usluzi pre nego sto krene degradacija performansi. I ovde windows ne blista a kao uteha nam ostaje to sto se situacija popravlja , win2000 je skalabilniji od winnt, win2003 od win2000.

poz.

Mene je lichno odushevilo kada sam chuo koliko on para daje u dobrotvorne svrhe,
kao i da se povlachi da bi se potpuno posvetio tome.

Ne baš! Razlog zbog koga daje toliki novac i otvara razne učionice po svetu koje usput i oprema svojim softverom je višestruki:

Davanjem (poklanjanjem) donacija/poklona ne/razvijenim zemljama, automatski dolazi u situaciju da NEMORA da plati pores. Prosto! Ako imaš xx milijardi dolara, porez na njih ti je recimo toliko i toliko miliona dolara godišnje. Ovako, daš puno manje (recimo - pola te vrednosti, mada je ovo napamet), ne daješ za porez, a stvaraš novu armiju zavisnika od tebe. Svi moraju kasnije da plaćaju nove licence i održavanje za operativne sisteme i ostali softver koji si im ti poklonio + dobijaš sliku sveca u štampi kako misliš o nerazvijenim zemljama, brineš o siromašnima... Fino, zar ne?! :S:

Ja lično, koristim WinXP. Probao sam svašta od Linuxa. Mandrake 8.0, Suse 9.0 (pokazao mi se najboljim), Ubuntu 6.06... I ništa. Za prosečnog korisnika je to sve još uvek suviše komplikovano. Teško podešavanje SVAKODNEVNIH sitnica (promena rezolucije, npr.), nekompatibilnost među pojedinim distroima, NEMOGUĆNOST IGRANJA IGARA (nemojte samo da mi pokrećete flame war - VEĆINA LJUDI SE IPAK UGLAVNOM IGRA) - bar ne na način na koji to mogu na WIN-u ("Tata, kupi mi komp! OK, kupićemo. Šta hoćeš? Paaaa, nešto da mogu da igram igrice." - pitanje za sve: koliko prodavaca opreme nudi Win, a koliko Linux?), teško podešavanje najosnovnijih aplikacija (Na Ubuntu 6.06 nisam uspeo da nateram Winmodem da proradi, a na SuSe 9.0 je radio OK. Epilog - nisam bio u mogućnosti da skinem nijedan kodek za video/audio!!!:wall: )...
Još uvek je isuviše grubo. Opensource zajednica se očajnički trudi da bude bolja od Win platforme, ali ne shvata (ili ne želi da prizna) da sve više liči na Windows. Kladim se da neće proći dugo, a instalacija programa i igara neće zahtevati viši nivo znanja od stvarno potrebnog: klik na arhivu, next, next... finish! E, tek kada se to desi, i kada se tako budu instalirali svi programi/igre na Linux-u, onda će možda, ali možda i ostali se malo više pozabave prelaskom na Linux.

Dotle - korisnici Linuxa su po meni samo tri kategorije ljudi:

1. Ljudi koji TAČNO znaju kako da iskoriste Linux i prilagode ga svojim potrebama. Tu spadaju profesionalci koji pišu softver za specijalizovane namene, a koji znaju prednosti ovog sistema.

2. Ljudi željni eksperimentisanja. Oni kojima je Win dosadio i žele da probaju nešto novo, a čuli su da je Linux tata za Win. Većina njih se ubrzo razočara i vrati na WinXP, čekajući dan kada će Linux (možda) biti malo manje komplikovan. Tu spadam i ja, ako i VEEELLLLLIIIIKAAA većina ljudi koji su probali Linux.

3. Napaljeni klinci koji gledaju suviše Hollywood ostvarenja tipa "Hackers" i sl. gluposti, želeći da se u društvu malo pokažu. Pri tom znaju samo par osnovnih komandi za rad u command promptu.
I naravno da to ne žele da priznaju, već smatraju kako se ovo ne odnosi na njih.

Ovo su neka moja mišljenja kao dugogodišnjeg korisnika računara i nekoga čiji je to posao (informatičar po struci).

I još nešto - neko gore reče da Linux bolje izgleda. Možda. Ali - ni Win nije baš za potcenjivanje. Prvo, postoji gomila programa za promenu vizuelnog izgleda Win-a (koje ja lično ne volim). Drugo, postoji gomila sheel zamena za explorer Windows-a, koji je i najčešći razlog za pucanje istog, što je rezultovalo nepopularnošću istog.
Lično koristim BBLean for Windows, što je jedna od BlackBox verzija shell-a prilagođena Win-u. Jednostavno se zameni Explorer Windows-a, i sistem je stabilniji, manje zauzima memorije, a da ne pričam o tome kako izgleda (u odnosu na klasičnu Win temu).
To je neki moj kompromis između Linux-a i Win-a (bar za sada).

Poslednja izmena:
Još uvek je isuviše grubo. Opensource zajednica se očajnički trudi da bude bolja od Win platforme, ali ne shvata (ili ne želi da prizna) da sve više liči na Windows. Kladim se da neće proći dugo, a instalacija programa i igara neće zahtevati viši nivo znanja od stvarno potrebnog: klik na arhivu, next, next... finish!
a na Win-u su pravi hit portabilne aplikacije tj. aplikacije koje ne zahtevaju instalaciju vec se samo kopiraju i startuje se .exe file i to je to. sve radi ;) kao na Atariju ili Amigi :D:D:D
- stvarno bi mogli vishe da izmisle nesto bolje od onog kupusa zvanog registry na win-u...

E, tek kada se to desi, i kada se tako budu instalirali svi programi/igre na Linux-u...

mmmm... instalacija bajna stvar ;)

@Kovacm
Slažem se da to zvuči stvarno glupo (geeky), ali, hajde da budemo realni: šta većina nas radi svakog dana za računarom?
Igre, filmovi, internet, muzika + tu i tamo neko kucanje teksta, Excell tabelica i sl.
Ima tu i malo rada kod kuće (ljudi koji donose posao kući i rade ga tu, jer im je tako komotnije, a tu spadam i ja), ali da se ne lažemo - nisu svi arhitekte, inž., bankari ili slično, tj., ne koriste svi računar u poslovne svrhe, već je velika većina ipak samo najobičniji korisnik. A obični korisnici zaista ne žele da razmišljaju baš uvek dali im se neki deo koda ne slaže sa nečim drugim, trećim ili inim. Jednostavno žele da u tom trenutku zadovolje svoje potrebe (nemoj sad neko da mi ima zadnje namere :-devil-: ) i da mu računar pruži upravo to.
A našta se to svodi? Proba nekog novog programa/igre, malo chata na NET-u, malo download-a...? Ako je tako, onda je install/reinstall ipak bitan! Na Win-u je to bar urađeno tako da i neka baba može da odradi to. Shvatam da to malo ubija u pojam ljude koji se time bave (čitaj: ne žele da se spuštaju baš toliko nisko, pa da budu u rangu sa babama :D ), ali je to ipak činjenica.
Ja sam odavno prestao da jurim MHz, GHz, Benchmark rezultate i ostale (po meni) gluposti. Od toga nikada nisam zaradio ni dinara, pa sam se zato okrenuo računarima onako kako meni to odgovara - da oni služe meni.
Verujem da na sličan način razmišlja i većina korisnika, pa je to i jedan od glavnijih razloga što prihvataju Win, ovakav kakav je. Ljudska priroda jeste čudna - nema šta!

Poslednja izmena:
@Kovacm
Slažem se da to zvuči stvarno glupo (geeky), ali, hajde da budemo realni: šta većina nas radi svakog dana za računarom?
... A obični korisnici zaista ne žele da razmišljaju baš uvek dali im se neki deo koda ne slaže sa nečim drugim, trećim ili inim. Jednostavno žele da u tom trenutku zadovolje svoje potrebe ...

hm... pa najbolji nacin da "ne žele da razmišljaju" je da imaju portabilnu aplikaciju BEZ IKAKVE instalacije i da je pokrenu dvoklikom - zar to nije najjednostavnije?? mnogo jednostavnije i od windowsowe instalacije "next, next, next...". na to sam mislio kad sam rekao "instlacija, bajna stvar" :)

Koliko ja znam, Bill Gates i njegova fondacija najviše novca poklanjaju u svrhe edukovanja crnog dela stanovništva USA. Nisu tu u pitanju operativni sistemi i računari, nego stipendije, knjige i ostalo. Neka i izbegne porez, opet je učinio dobro delo (zato pametni Amerikanci i odbijaju porez za te stvari - privole kompanije da daju novac u dobrotvorne svrhe).

Sa druge strane postoji onaj projekat "Laptop za svako dete", potekao od profesora Negropontea sa MIT. Laptop će pokretati Fedora, što je veoma lepo po mom mišljenju.

Nije Bill Gates baš takva zloća kao što ga linuxovci predstavljaju, niti je Linux baš takva zloća kao što ga Bill predstavlja :)

Pls, ne generalizujte negativne kontekste na celu populaciju, radilo se tu o "windowsovcima" ili "linuxovcima"...

Upravo tako. Mislim na Billa i Linux - nit smrde, nit mirišu.

@Kovacm
Slažem se potpuno!

offtopic: kako ranije nisam video ovaj BB! Hvala ti puno Trajce! jedna od najboljih stvari koje sam video u poslednje vreme! :wave:

Kad bi covek u tvom postu zamenio "win" sa "lin" opet bi sve shtimalo. Sve to sta si opisao je obicno sazrevanje svakog OS-a kao proizvoda.

P.S.
Mislim da primat MS-a nije da win bude lako dostupan pocetniku, nego da bude prisutan na svakom racunaru.

naravno, svakoj komercijalnoj skupini programera je cilj da prda svoj proizvod za sto vece novce, ali MS ima sredstava i lepih i ruznih da to uchini... pored svega ruznog X stvari je uchinio prijemchljivijem obicnom korisniku koji prvi put kupuje racunar, da ne pricamo o onima koji su vec koristili win... koliko je obicnih korisnika probalo lin i vratilo se na win? verujem ogroman procenat... valjda to govori koliko je win userfriendly i koliko lin mora da poradi na tome, ili ne?

naravno, svakoj komercijalnoj skupini programera je cilj da prda svoj proizvod za sto vece novce, ali MS ima sredstava i lepih i ruznih da to uchini... pored svega ruznog X stvari je uchinio prijemchljivijem obicnom korisniku koji prvi put kupuje racunar, da ne pricamo o onima koji su vec koristili win... koliko je obicnih korisnika probalo lin i vratilo se na win? verujem ogroman procenat... valjda to govori koliko je win userfriendly i koliko lin mora da poradi na tome, ili ne?

Govori i mnogo drugih stvari; ne samo o tome da lin treba da se vise priblizi prosecnom/obicnom korisniku (sto stoji), nego i o navikama i inertnosti ljudi, kao i iritaciji i nesigurnosti kada stvari ne nadju tamo gde su ih ocekivali. Evo ti najjednostavniji primer iz win sveta: MS je izdao XP tako da bude jos jednostavniji i jos laksi za koriscenje; iako to stoji, masa korisnika cim udje u Control Panel automatski prebacuje sve na "classic view" - iako je nov princip "vise user friendly". How about that? Mislim da je taj psiholoski efekat kljucni faktor u vracanju ljudi nakon probanja linuxa. To da li je GUI vise ili manje friendly je tehnicka stvar i lako se primeti, a ovo drugo nije toliko ocigledno na prvi pogled.

A poboljsanja i unapredjivanja implementiraju ne samo komercijalne aplikacije, nego sve one za koje autori zele da se i dalje koriste. Komercijalni programeri nemaju tapiju na tako nesto.

Bash to. Tolike godine svi koristimo Windows, pa ma koliko on nervirao u svojim glupostima, i kada bi sada neko napravio savrshen OS sa istom podrshkom u kome je sve ispreturano u odnosu na Win, trebale bi godine da ljudi predju.

Poslednja izmena:
ma, 3rd, 4th ili 5th, kakva to ima veze??? Kome to treba uopste? zasto bi to bez razloga bilo integrisano u OS?

Sto mene pitas???

Pitaj Bila Gejtsa i njegove pulene, oni to integrisu u engine viste.

Poslednja izmena:
Kada smo već kod nepotrebnih stvari i navika: slažem se da smo se svi navikli na Win, ali... kako na Home strani Benchmark sajta stoji - Vista NEĆE dozvoljavati da se re/instalira onoliko puta koliko smo svi navikli!!! Moraće izgleda da se plaća!!!
Hoćemo li sada svi na Linux ili ostajemo ipak na starom XP-u?

Mozemo da predjemo i na OSX, posto nas delimir udavi sa istim :D

Kako je delimir pričao o OSX-u, mislio sam da se u njemu upravlja očima :) I kad sam ga napokon probao, ono običan našminkani Unix :)

U ovoj temi je glupo u opste postovati misljenje o BILL GATES-u ako je ono pozitivno, jer sam napisao 3 posta koja su obrisana.Pa mislim da ce i ovaj.Kada bi Billy znao da ga toliko mrzite oborio bi BENCHMARK :)

dajte neko glasanje - postavite u ovoj temi:
Sta mislite o Bill Gates-u:
a) najveci dobrotvor
b) najvece zlo koje je zadesilo IT industriju
;)

Pa nije baš najveće zlo, ali određeni softver koji je izašao iz te kompanije je predstavljao klip pod točkovima napretka kompjuterskog sveta...

voodoo... slazem se!

gejts je biznis genije, to stoji. takodje, uradio je mnogo na popularizaciji kompjutera.

ono sto me odvraca od totalnog prelaska na linux je neupotrebljivost za posao kojim se bavim.

mac os nije nista epohalno... prosto je sistem koji radi! nothing more, nothing less.

A sta je za tebe epohalno ? ;)

Nazad
Vrh Dno