Šta je novo?

Box kuler i core 2 duo

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Dali je box kuler zaista dosta bucan u radu i kod C2D procesora kao sto je slucaj bio i sa starijim modelima procesora.
Posto nisam imao iskustva sa kulerima jer sam koristio AMD-ov procesor u box verziji kod koga je box kuler prilicno kvalitetan.
Interesuje me vase misjenje u vezi istog i sta mi preporucujete za kupovinu? Uslov je da novi kuler prvenstveno bude tih i naravno da kvalitetno hladi procesor.
U pitanju je C2D 6600 i Asus p5b Deluxe ploca

Ja sam se odlucio da uzmem Thermaltake Big Typhoon VX, na Miskovu preporuku, kosta oko 3800 dinara.

Ja imam E6300 sa Box cooler-om...Sta da kazem..prijatno sam iznenadjen... Vrti se na 1100 do max 1700 rpm. Proc trenutno radi na 2.14ghz (@E6400). Temp ne prelazi 55 C. Za taj 6600 ce ti biti dovoljan box, ali ako ces ozbiljnije da oc onda bolje uzmi neki skuplji... Inace i ja sam imao AMD A64 pre C2D... mogu da ti kazem da je ovaj cooler na C2D tisi...
p.s u kucistu imam 9'' koja uduvava vazduh i 12'' koja izduvava...
a, da... temperature su merene core temp-om (ploca pokazuje 10 C manje temp😛)

Jos uvek koristim AMD 3200 754 koji mi je na na Asusovoj nf3 ploci cak iskljucivao kuler naravno kada procesor nije opterecen sad koristim nf4 i temperatura je od 32 do 55 max.
Posto mi ploca nije stigla nebih da montiram box kuler pa da ga posle menjam sa nekm kvalitetnijim nznam sta mislite za Asus Silent Square Pro ili nesto jeftinije.

Jos uvek cekam Asus p5b delux cpu 6600 vec je stigao znaci sve treba tek da se montira

Poslednja izmena od urednika:
Ja koristim e6600 sa box-om (cekam Kandalf lcs) i cooler je tih ali ima totalno shiptarski i jeftin nacin montiranja u odnosu na eleganciju sa novijih amd box kulera (ono sa onom polugom - milina). Naspram amd-ovog box resena intelovo izgleda mega jeftino i odvratno, i uopste nije lako za montiranje-skidanje. Kad vidis amd box pomislis - hvala bogu da su to vec jednom resili kako treba - tako da te borba sa skidanjem-stavjanjem intelovog box kulera jos vise iznervira pogotovu sto si procesor platio 300> E.. Jedva cekam da Amd izbaci ponovo neku ubicu intela..

evo ja sam zadovoljan Box coolerom na E6600.

1) Veoma je tih. (imao sam pre toga Whisper Rock IV za AMD i ovaj je tisi)
2) E6600 na 2.8 se veoma malo greje da li je do coolera ili ne manje je bitno.
3) ako hoces da ga klokujes preko 3ghz preporucljivo je uzeti neki bolji cooler
4) ima automatsku kontrolu broja obrtaja sto nije lose.

iskreno verujem da Intel ne bi pakovao sa procesorom nesto sto ne moze da sluzi svrsi.
Opet ponavljam, ne deluje bas toliko jevtino, nije ni neka zver. Ja sam toplo iznenadjen sto je tih.
U svakom slucaju nemoj odmah da uzimas drugi cooler, probaj box pa vidi posle.

p1010029ya9.jpg

Ne samo sto imam agp nego imam i ddr 1😉
Usput, treba da mi stigne 7600 gst, pa da vidimo kako radi i ovaj pci express slot na ploci.
Samo ono što si gore spomenuo nisu 9" i 12" fan-ovi već 9cm i 12cm... :d
:wave:

Kuler nije uopste bezveze samo sam hteo da izbegnem skidanje istog i montiranje drugog slika mi nije bila bas potrebna posto je proceor vec stigao pa sam video kako izgleda.
Nego me interesuje kolika je temperatura recimo na 2.8 - 3.0 Ghz kada procesor nije opterecen i pod punim opterecenjem posto bih MPEG2 prebacivao u DivX i iz tog razloga me najvise interesuje kvalitetniji kuler i sto tisi mada pri takvom opterecenju od tisine slaba vajda. Dali je neko probao Asus Silent Square
Na kucistu koje koristim samo je postavjen ventilator koji hladi hard diskove i on radi na samo 5V posto je prikjlucak modifikovan iz razloga da nebi pravio veliku buku inace fino hladi hard diskove na zadnjoj strani je sve iskljuceno evo kako izgleda kuciste:
http://www.antec.com/us/productDetails.php?ProdID=81046#

Poslednja izmena:
Ma cooler kao cooler - tih - hladi prosecno, ma prosek, ali nacin montiranja i skidanja shiptarski i jeftin sa sve one 4 plastike koje moras da odvrces-zavrces i nabadas u plocu - odvratno. Ste' vi videli nove amd 64 box kulere i njihov sistem sa polugicom!? Samo povuces polugicu i cap! kuler na mestu a isto tako i skidanje. Za 5 sec i montiras i skines kuler, bez ikavog maltretiranja i opasnosti po ostale komponente na ploci. Stvarno me intel tu razocarao. Das 3oo> evra za procesor i onda ubadas neku jeftinu plastiku, krivis plocu + kad skidas isto mozes da pokrivis kondenzatore - ne znam sta im je to trebalo. Sto jednostavno nisu iskopirali amd-eov sistem sa polugicom umesto da se prave pametni..

Poslednja izmena:
Sa box coolerom temperatura mi je od 48 - 70 pod max opterecenjem neznam kolko je verovati maticnoj ploci (Asus Probe).
Inace sama matica ide od 32-38 max sto je prilicno dobro jedino box cooler slabo hladi pa cu ga verovatno zameniti.
Zanima me sta se dobro pokazalo u praksi i kolko je sama pasta bitna za dobro hladjenje procesora posto bih i nju kupio mislim koja je najboja.
Cuo sam za neku Nanotherm PCM+ pastu koja je nanosena na ATI 9800 koja se grejala do 67C sa fabrickom pastom koja je bila previse stavjena nakon intervencije max je bio 54C sto je razlika od 13C prilicno

core temp 0.9.0.54 beta pokazuje cak i malo vecu temperaturu cooler se vrti na 1205 temperatura po Asus Prob. 49 a po core tempu core #1 53C core#2 55C MB 34C ocigledno da nesto nije bas kako treba

Dali je box kuler zaista dosta bucan u radu i kod C2D procesora kao sto je slucaj bio i sa starijim modelima procesora.
Posto nisam imao iskustva sa kulerima jer sam koristio AMD-ov procesor u box verziji kod koga je box kuler prilicno kvalitetan.
Interesuje me vase misjenje u vezi istog i sta mi preporucujete za kupovinu? Uslov je da novi kuler prvenstveno bude tih i naravno da kvalitetno hladi procesor.
U pitanju je C2D 6600 i Asus p5b Deluxe ploca
Box cooler nije buchan jer cpu nije vruc.Da je u pitanju intel cpu iz 5xxx serije bio bi buchan jer bi se vrteo na 4500rpm jureci da odrzi temperaturu od 50c.
Ovako,na c2d nema frke oko buke.Tiplovani cooler je uzasno ruzno reshenje koje jako savija plochu u socket delu.Plochi nece faliti nishta zbog toga ali mi smeta.
Ako ne zelish box cooler onda preporuchujem jedan veoma tih cooler koji ja koristim na 1000rpm-zalman 7700cu i mozesh ga kupiti u GH spot prodavnici blizu zeleznichke stanice u BG.

pretpostavljam da je to zbog ai-quieta. fora je u tome sto asusov ai-quiet pusta cpu da se greje jace, zarad tiseg rada. trebalo bi da to moze da se promeni, tj. u biosu treba da podesis malo jace hladjenje:

1. iskljuci ai-quiet
2. ukljuci q-fan
3. (ne zaboravi da ukljucis eist, i stavis ga na "optimum", c1e, execute disable bit, thermal monitoring)

a) neke ploce imaju opciju temperature treshold (pokusaj za pocetak sa 40C, ako vec stoji toliko onda smanji malo)
b) kod nekih treba q-fan mode da podesis na "performance"

sve ovo mozes jos lakse da uradis i iz pc probe II

Vec sam probao sve to i sumjam: prvo da je kuler los ali u principu moze da vrsi poso, drugo da je kuler lose montiran da je stavjeno vise paste nego sto treba...
Definitifno cu promeniti kuler e sad se postavja pitanj sta uzeti ono sto bi meni ispunilo ocekivanja je kuler koji bi drzao temperaturu na oko 30C kada procesor nije opterecen i max 60C pod punim opterecenjem (Za leto moze i vise) i da bude sto tisi bar kad ne radi na max broj obrtaja.
Kuleri koji bi trebalo da su dobri su :ASUS Silent Square Pro, Cooler Master Mars, Eclipse , Hyper Tx i Zalman CNPS9500 Led.
Ako ih je neko probao nebi bilo lose da iznese neka iskustva o istima.

Jedino da uporedimo podesavanja u samom BIOS-u mada sam ja skoro iscrpeo sve ponudjene opcije.
Sumnjam na losu montazu samog kulera pa posto bi morao to da proverim znaci moraobi da skinem kulerm. Onda u takvoj situaciji bar bi stavio kvalitetniji kuler, zato me i zanimaju kvalitetniji kuleri.

Nazad
Vrh Dno