Šta je novo?

Koja je kinta u BG za posao servisera?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
a evo ga i cetvrti kolega,pozdrav bandi;) bas sam hteo da se javim i ranije ali me tada mrzelo da pisem :)
recimo niste spomenuli rad od 8 ujutru do 10 uvece i u subotu i nedelju a u nedelju za neke do 01 am (ne za mene). tu je i bio jedini bonus za godinu dana rada(ne nesto veliki) :) :(
isto tako smanjenje plate od 200€ za 10 € (na 190€) kada nije bilo toliko posla:)
ili : Falcon zakljuci da je cd ogreban i zato ga player ne cita a jedan od sefova ce: "ma sredi to" , Falcon pravi neku smesnu facu u neverici (bas smesnu:)) a ovaj: "ma uzmi namazi sa necim" a dobro zna da nemamo sta da "mazemo" LOL itd i sl. bez zezanja, robovski posao ...
kao sto je Maul rekao za ovu firmu gde smo radili je vazilo da radis sve: fizikalisanje(nosenje stvari, busenje zidova, postavljanje kanalica, provlacenje kablova i ostalo), servisiranje racunara, administratorska podrska, softverska podrska i dijagnostika, radi se svake subote , svaki dan prekovremeno(besplatno) itd.

inace je posao servisera totalno potcenjen kod nas i to je pardoksalno , bolje je biti konobar ili prodavac u prodavnici i zaradjivati iste ili vece pare. "made in Serbia" .... za nase uslove bi dobar serviser trebao da se placa od 500-700€ ,a situacija je 180-300€ ili tako nesto, i radis ko ****** ...

poz svima

ps 'aj' pravimo neki IT sindikat

Poslednja izmena:
vremenom ce sigurno biti bolje, kada ovih 100000000 firmica i servisica prerastu u nekoliko jacih, sada se skoro svako moze baviti time, i skoro svako misli da moze da se bavi time

mali off (odnosi se na VA firmu)
LM. ortak zaposlen (bio prosle godine) u jednoj valjevskoj firmi (od cijeg imena ovde govoriti necu :d ). Radno vreme od 16:00-22:00, sem nedelje. Posao mu je bio da sklapa racunare, prodaje ih (kao i pojedinacne komponente) + radi u internet sobi (da ne kazem caffeu) u okviru istog lokala uz, eventualni, transport racunara na kucnu adresu. Plata - prava sitnica - oko 100 (i slovima sto) Evra mesecno :S: :wall: , pa vi vidite. Treba li napomenuti da je dao otkaz (ali posle skoro godinu dana, ***** :d ).

Ma sta mi pricas, ja sam prva 2 ( dva ) meseca radio za nedefinisanu platu koju nisam dobijao na vreme, pa je to prvih par meseci bilo 120 eur.
Duguju mi konstantno bar jednu platu, rekli su da ce to da mi plate kad budem odlazio, bas da vidim.
Ali svoje pare pa makar i 100 eur, vala ne ostavljam, tako mi boga.

Problem sa tako niskim platama servisera je jer ima tih debila koji rade za 100€. Kad ne bi bilo nikoga za 100€ tada bi i plate porasle jer ipak gazde ne mogu bez servisa..... Razumete vec sta sam hteo da kazem ;)

A to je posledica toga sto se proizvode proizvodi tako jednostavni da i ***** danas moze da sastavi komp. Nema vise trista dzampera na ploci kao nekad, bios je namesten vec tako da treba samo da uzmes plocu, procesor sa istim socketom, ubodes to, stavis kuler, memoriju i to je sva i cela mudrost, a za to danas stvarno ne treba biti rocket scientist, ako cemo pravo.

Sve to jeste tako (***** friendly) ali onda kao proizvod dobiješ upravo računare nad kojima se članovi foruma zgražavaju kad dođu u dodir sa njima. Pogrešno povezani kablovi, biosi nepodešeni, OS, drajveri i softver instalirani samo lupanjem next dugmeta bez ikakvog doterivanja performansi. Radi sve to ali kako? Mene bi bilo sramota da prodajem nešto tako.

O kakvoj instalaciji OS-a pricate?
Regularnoj uracunatoj u cenu ili "eto, sta ce mu masina bez vidouza" ?

O regularnoj naravno. Inače dobije samo podešen bios pa neka roka šta mu je volja.

I samo da napomenem da imao ti 150 ili 350 evra platu bices prijavljen na minimalac ili ce te u pocetku cimati ako uleti inspekcija da kazes da si tek tu 5 dana na probnom radu. Tako da vidi koliko su ti sada bitni doprinosi.

A to je posledica toga sto se proizvode proizvodi tako jednostavni da i ***** danas moze da sastavi komp. Nema vise trista dzampera na ploci kao nekad, bios je namesten vec tako da treba samo da uzmes plocu, procesor sa istim socketom, ubodes to, stavis kuler, memoriju i to je sva i cela mudrost, a za to danas stvarno ne treba biti rocket scientist, ako cemo pravo.

Ako cemo pravo, pogledaj ponovo post br. 20 u ovom threadu, cisto da vidis sta se sve ocekuje od jednog "servisera" u Srbiji. Taj posao nije za debile, ako cemo pravo!

:wave:

Poslednja izmena:
Ja sam radio kao "serviser" u BG i to sam poceo u vreme kada je 386DX bio toliko skup, da se govorilo kako je 386SX "to isto, samo jeftinije". I radio sam i to i prodaju i druge stvari godinama, od beznacajnih firmi u pocetku do vrlo vaznih institucija kasnije, tako da dobro znam sta se od servisera ocekuje. ***** danas moze da sastavi racunar, a na sastavljeni racunar generalni utisak nece ostaviti njegov iq, nego prosto smisao za urednost.

No, kao neko ko je dugo radio u toj bransi - ja nikada ne bi debila poslao da sredi problem kod vaznog klijenta; ne bi debilu dao ni da mi radi sajt, jer bih ispao i veci ***** od njega. Tako da ocigledno postoji cena rada izmedju nekoga ko se razume u te sve stvari i debila koji je dobar za prosto sastavljanje masine (iako je on uveren da je glavni baja zato sto je "sastavio preko 50 racunara"). Izjednacavanje ta dva profila moze da vazi samo u "firmama" gde imas jednog gazdu (koji je pre toga imao hamburgerdzinicu) i jednog servisera koji je spreman to sve da trpi. A cenu (cak i kod nas) formira ponuda i potraznja, ne samo ponuda. Stisnes m**a i nadjes bolji posao ako gazda pripreti da ce da te zameni debilom koji je spreman to sve da radi za 100e. Pa neka uzme njega i neka vidi kako mu ide sa njim. I tu opet idemo u krug - ako je taj novi decko stvarno *****, nece umeti da zavrsi posao ili ce ga raditi lose i gazda ce videti da se zaj... (ako ne vidi, nek' mu propadne bizmis); ako ce umeti sve to da radi, zbrisace i on pre ili posle - i to je znak gazdi takodje. Tako da poboljsanja na bolje nema bez mrdanja dupeta. Mislim, svestan sam tog mita o kojem mladi momci sanjaju, kako ce po ulasku u firmu od servisera doci do sefa servisa, pa odande do sefa komercijale ili uvoza, a potom i zamenik generalnog - i sve u roku od nekoliko godina, taman dok ne zavrse fakultet koji se u medjuvremenu otegao vec osmu ili devetu godinu.

U krajnjem slucaju, sta mislite ko razvlaci kablove po hali tamo u Francuskoj ili Svedskoj? Komercijalisti? Rade sve to jedni te isti momci - i narucuju za firmu hardver i sklapaju ga, instaliraju sw, razvlace kablove, administroraju mrezu itd. I ta "administracija" je jedan od najslabije placenih IT poslova u proseku (podvlacim "u proseku", da ne ispadne da nema solidno placenih pojedinaca).

Poslednja izmena:
...
Stisnes m**a i nadjes bolji posao ako gazda pripreti da ce da te zameni debilom koji je spreman to sve da radi za 100e. Pa neka uzme njega i neka vidi kako mu ide sa njim. I tu opet idemo u krug - ako je taj novi decko stvarno *****, nece umeti da zavrsi posao ili ce ga raditi lose i gazda ce videti da se zaj... (ako ne vidi, nek' mu propadne bizmis); ako ce umeti sve to da radi, zbrisace i on pre ili posle - i to je znak gazdi takodje.
...

Stisnes se i nadjes drugi posao, to je ispravno i u redu, a sta ce gazda posle toga da radi i nije te mnogo briga i nije vise ni vazno. Sustina je da on(i) nemaju volje ni interesa da zadrze coveka koji je "razradio" posao i koji ima znanje da im zavrsi sve sto oni traze, vec ce ga 'ladno pustiti da ode i uzeti, kako rekoste debila (ne svidja mi se termin), da bude 6 meseci novajlija i potrcko (sa zna se kakvom platom) pa ako ne zadovolji uzece drugog, treceg.... I sve to jer im je mnogo da ti povecaju platu za 50-100E. Znam sigurno da mogu da povecaju jer znam na kakve sve gluposti daju mnogo vece pare mesecno, ali nema nista od toga jer im je politika da to radno mesto toliko vredi. Vrlo preduzimljivo.

Poslednja izmena:
"Gazda" ce biti zadovoljan zamenom, ako hoce da mu firma ostane u istim okvirima, a ne da se siri i raste. A ako je vec takva "firma", onda nema sta da trazis u njoj - posao u kiosku mozes uvek naci.

"Gazda" ce biti zadovoljan zamenom, ako hoce da mu firma ostane u istim okvirima, a ne da se siri i raste. A ako je vec takva "firma", onda nema sta da trazis u njoj - posao u kiosku mozes uvek naci.

Da, tako je. Vecina ovih firmica nema nikakvu nameru da siri posao, i zbog toga su plate na ledu ili se cak i smanjuju.
Nadam se da ce neko iz ovih diskusija izvuci kakav pametan zakljucak, i da ce se ovaj thread barem u tom svetlu pokazati kao koristan a ne samo kao neka zalopojka o opstem stanju u nas.

Poslednja izmena:
Silveru, ti si izgleda malo predugo u Švabiji. :)
Veliki problem ovde je što se za svakog zamena može vrlo lako naći. Ne sviđa ti se da radiš za malu kintu - aj doviđenja, ja ću da uzmem nekog koji hoće. Ponuda radne snage je ogromna, i to bogami veoma kvalitetne radne snage, ne tamo nekih dunstera.

Ja imam jako puno iskustva u servisiranju/administraciji i uprkos tome nisam nikad bio u stanju da izboksujem neku dobru kintu za taj posao. Ne zato što ne vredim ili gazda nema love, već jednostavno zato što neće da plati više nego što mora. Kapitalizam.

A posao servisera je zaista težak, tu nema diskusije. Smeši mi se da ću za prvo vreme opet morati da ga radim kad odem preko grane, videću da li je tamo šta bolje za tu struku. Mada, kako čujem od prijatelja, nije.

Ja imam jako puno iskustva u servisiranju/administraciji i uprkos tome nisam nikad bio u stanju da izboksujem neku dobru kintu za taj posao. Ne zato što ne vredim ili gazda nema love, već jednostavno zato što neće da plati više nego što mora. Kapitalizam.

nije to kapitalizam, to je srpski kapitalizam. svuda u svetu onaj ko vredi se zadrzava u firmi (dobrom platom pre svega), jer se veruje da ce firma prosperirati sa kvalitetnim ljudima. ovde ljude (male preduzetnike - fuj :vomit: ) bas briga. kad se ukrsti gazdin mentalitet sa armijom nezaposlenih nije ni cudo sto ima uvek ljudi koji ce raditi za 200e i usput jos i pevati sto uopste imaju posao. zalosno, nema sta.

nije to kapitalizam, to je srpski kapitalizam. svuda u svetu onaj ko vredi se zadrzava u firmi (dobrom platom pre svega), jer se veruje da ce firma prosperirati sa kvalitetnim ljudima. ovde ljude (male preduzetnike - fuj :vomit: ) bas briga. kad se ukrsti gazdin mentalitet sa armijom nezaposlenih nije ni cudo sto ima uvek ljudi koji ce raditi za 200e i usput jos i pevati sto uopste imaju posao. zalosno, nema sta.

100% si u pravu. Ne radim u servisu, već kao tech.support za poslovni softver i isto je stanje, samo što je plata veća od ove koja se ovde pominje. Treba da znaš sve i svašta iako ti to 'zvanično' nije posao. Opet, firma da te osposobi za poznavanje knjigovođstva, deviznog poslovanja, administracije mreža... ne pada im napamet. Onda se kaže kako 'to nije naš posao, neka nađu admina za mrežu'. Dok ne odeš u Suboticu da instaliraš prg i obučiš ljude i dočeka te raspali switch, prašinom zapušeni računari i milijarda virusa... aj sačekaj da dođe komšijin mali (aka honorarni admin) da to 'opravi' za čas i gledaj ga kako se muči da namesti full share na nekom folderu, a za to vreme sati idu, korisnik nervozan, tebe čeka put nazad... E, onda 'nema smisla što nisi ništa uradio, znaš koliko košta da se ponovo ode i izgubi ceo dan...' A tek kad proradi sve i onda posle 8 sati obuke 15tog zaposlenog dođe matora tetka knjigovođa koja nema veze sa vođenjem magacina, cenama, kako se knjiži, kontira... I šta onda? 'Vi ste knjigovođa, ne znam ja kako se kontira...' Mda, a ovamo imaš XY šema u glavi iz 10 puta kompleksnijih firmi... I opet 'ne znam ja, to je vaš posao da znate'? Hehehehe... Ma svuda je tako. Evo, ja se pobunio oko tako nekih stvari koje realno zalaze u politiku upravljanja firmom (ali ne u 'oću svoj deo, nećete me prevariti...' stilu, nego da se definišu osnovne stvari, čak ni povišicu nisam tražio:d ) i - ništa, ja sam nepoželjan, nisam dobio otkaz već 'preporuku da nađem drugi posao', primiće za moju platu 3 klinca da trče okolo i uče se bar 6 meseci, a ja otišao na civilno služenje vojske i kontempliram o smislu rada u luzerskoj firmi... :bottle: Malo je off što se tiče serviserskog posla, mada jeservisiranje softvera u pitanju, ali jeste totalni mrak od okruženja u kome živimo i radimo... :rupa:

Poslednja izmena:
Moj savet je da batalite servis...

Servis kao "struka" odumire. Davno su prosla vremena kad je cackanje sa srafcigerima, srafovima, lemilicom, cipovima, plastikom, silikonom... bio isplativ posao. Servisi izumiru, aktuelni su "ovlasceni servisi" gde se uglavom detektuju kvarovi a onda menja glavu za glavu (tesko da spada u zanimljiv i perspektivan posao).

Pare trenutno leze u prodaji i treba se fokusirati na to.

Koja bre prodaja? :)
Godinu ipo dana drzim radnju za prodaju racunara i opreme jedva da zaradim za virshle i pivo.
Ovi odrashe sa porezima, raja nema love a i svakim danom se sve vise otvaraju computer shop-ovi.
Servis je zakon.

ja vec skoro 7 godina, od 10, koliko se bavim servisom, imam stalne korisnike, samo moje, privatne...od njih mi stize primarna kinta, a radim kad sta nadjem. a do sad sam uvek bio serviser...
zemaljske i vazdusne mreze, postavljanje kanalica i antena po podrumima, tavanima i silosima (!) po srbiji...
terenski rad, objasnjavanja na telefon i na licu mesta, nezamislive budalastine...sve sto ste do sad nabrojali u tredu...
i nikad mi plata kod gazde nije bila veca od 150E !!
kad sam na poslednjem mestu gde sam radio, zatrazio povecanje plate, dobio sam ga, ali samo 'na papiru', tj. usmeno !
vazi, tri meseca nema k od dogovorene kinte, samo neka sica na svakih 3-4 dana, nista konkretno...
pali, brate, odoh ja odavde...
to je bilo pre pola godine...od tada se snalazim privatno, nisam jos nasao postenu ponudu...
a bivsi g. mi jos uvek duguje deo poslednje plate...non-stop obecava - 'za koji dan' !
sta vise reci...

Ja sam radio kao "serviser" u BG i to sam poceo u vreme kada je 386DX bio toliko skup, da se govorilo kako je 386SX "to isto, samo jeftinije". I radio sam i to i prodaju i druge stvari godinama, od beznacajnih firmi u pocetku do vrlo vaznih institucija kasnije, tako da dobro znam sta se od servisera ocekuje. ***** danas moze da sastavi racunar, a na sastavljeni racunar generalni utisak nece ostaviti njegov iq, nego prosto smisao za urednost.

No, kao neko ko je dugo radio u toj bransi - ja nikada ne bi debila poslao da sredi problem kod vaznog klijenta; ne bi debilu dao ni da mi radi sajt, jer bih ispao i veci ***** od njega. Tako da ocigledno postoji cena rada izmedju nekoga ko se razume u te sve stvari i debila koji je dobar za prosto sastavljanje masine (iako je on uveren da je glavni baja zato sto je "sastavio preko 50 racunara"). Izjednacavanje ta dva profila moze da vazi samo u "firmama" gde imas jednog gazdu (koji je pre toga imao hamburgerdzinicu) i jednog servisera koji je spreman to sve da trpi. A cenu (cak i kod nas) formira ponuda i potraznja, ne samo ponuda. Stisnes m**a i nadjes bolji posao ako gazda pripreti da ce da te zameni debilom koji je spreman to sve da radi za 100e. Pa neka uzme njega i neka vidi kako mu ide sa njim. I tu opet idemo u krug - ako je taj novi decko stvarno *****, nece umeti da zavrsi posao ili ce ga raditi lose i gazda ce videti da se zaj... (ako ne vidi, nek' mu propadne bizmis); ako ce umeti sve to da radi, zbrisace i on pre ili posle - i to je znak gazdi takodje. Tako da poboljsanja na bolje nema bez mrdanja dupeta. Mislim, svestan sam tog mita o kojem mladi momci sanjaju, kako ce po ulasku u firmu od servisera doci do sefa servisa, pa odande do sefa komercijale ili uvoza, a potom i zamenik generalnog - i sve u roku od nekoliko godina, taman dok ne zavrse fakultet koji se u medjuvremenu otegao vec osmu ili devetu godinu.

Ziva istina. Nista bez mrdanja dupetom. U stvari, svede se na to da te postuju onoliko koliko postujes sebe. Ako ti ne cenis da vredis vise, drugima svakako nece pasti napamet. Kada sam shvatio ovo trebalo mi je manje od mesec dana da nadjem dosta bolji posao.

Koja bre prodaja? :)
.....
Servis je zakon.

Potpisujem!

Ovde kod mene u servisu racunara 2 servisera se ubijaju od posla.
Najbolja lova se uzima na refilovanju tonera i kertridza.
A dnevno dodje u proseku od 3-5 tonera minimum i par kertridza.
Posao koji ne traje dugo kao zezanje sa hardverom koje se nekad otegne i satima a na kraju ne moze da se naplati u punoj ceni po satnici.

U principu ako imas dobar servis moze se pristojno ziveti od njega. Mnogo bolje nego od prodaje - jer u prodaji lovu uzimaju samo veliki igrachi .

P.S.
zaboravih da napomenem da je bilo i ovde svakodnevno ostajanje prekovremeno dok nisu naucili da postuju sebe i plae kucji u 16:00

Poslednja izmena:
Silveru, ti si izgleda malo predugo u Švabiji. :)
Veliki problem ovde je što se za svakog zamena može vrlo lako naći. Ne sviđa ti se da radiš za malu kintu - aj doviđenja, ja ću da uzmem nekog koji hoće. Ponuda radne snage je ogromna, i to bogami veoma kvalitetne radne snage, ne tamo nekih dunstera.

Veze ti nemas.
Ponuda radne snage je ocajna, jedva se nalazi covek ko posao "jedva zavrsava" a one koji ga rade kvalitetno treba traziti lupom.
Ljudi su generalno dzabalebarosi i vode se onom "ne moze on mene da plati manje od onoga koliko ja mogu malo da radim" i cim osete da im je par stotina evra dovoljno za prezivljavanje i da im stolica nije ugrozena, gledaju da vataju krivine, nesto maznu ili vec.
Znam xy ovih slucajeva a na prste jedne ruke mogu izbrojati ljude koji znam da se trude da posao odrade maksimalno. Tako je i u privatni i u drustvenim firmama. Te price ljudi se trude da rade, a niko to ne vidi i ne nagradjuje su za malu decu. Ne znate o cemu pricam, mislite da pricam gluposti ? Cim dodjete na malo visi polozaj, bilo kakav rukovodilac/sef/direktor shvaticete, bez problema.

Sindikat ? Stoka najgora, leglo dzabalebarosa i lezilebovica. Cast izuzetcima koji se zaista bore za nesto ali vecina mrsi muda i gleda da uvati krivinu. A frku dize onda kada je njihovo dupe ugrozeno, da pokazu zube i smiruju se kada se njihove potrebe namire.

Prava radnika ? Da, video sam mnogo primera kada radnik uzima stvari u svoje ruke, skonta da ga vlasnik/sef premalo placa i onda samoinicijativno pocne da hvata krivine ili dzabalebari. Nema OOUR, nema SOUR, samo kapitalizam. Ponudi ti se da radis to i to, od tada do tada i za te pare. Oces, neces. Prihvatas ili ne. Ali nema prepravke dogovora bez da se ponovo dogovoris. To vazi i za radnika i za poslodavca. Naravno, ako si radnik i skapiras da te ovaj *****ao, da je promenio dogovor idi i reci mu. Ne mozes, frka za posao ? E **** ga, onda si verovatno neki nikogovic koji radi krsh posao koji moze da radi svako i koji zna da ce biti zamenjen cim ode. E pa **** ga, kao sto rekoh. Ako mislis da si nesto, reci mu da te *****ava i ako je on svestan tvojih kvaliteta prihvatice tvoje zamerke. Ako je glup, nece, ali u tom slucaju i ne treba da radis za takvoga. Nista gore od posla u kome ne moze se napreduje i onoga u kome ti je pretpostavljeni *****.

Iz iskustva : prvi dan ce ti reci da ste svi zamenljivi...drugi dan ce traziti od tebe da cinkaris ko sta radi u firmi...a za svega par meseci ces raditi 17 sati dnevno uz komentar : "ne zanima me zasto tako lose izgledas - nadrogiraj se..." i na kraju kad pocnes da gubis zdrav razum...nazvace te debilom i najuriti iz firme...

To sto sam ja ostavio svoju poslednju bednu platu, uradio sam zato sto sam siguran da je njima novac potrebniji ;)

Poslednja izmena:

Očigledno je, Saša, da ti vodiš neki biznis i da stvar posmatraš iz perspektive gazde. Evo kako izgledaju kliše stavovi gazde i radnika kod nas:

Boss: Šta bre hoćeš, plaćen si solidno, nisi ni na suncu ni na kiši, imaš i klimu ovde, ništa teško ne dižeš, samo malo kuckaš po tastaturi, klikćeš mišem i vrtiš šrafcigerom, a za to primaš 200 (ili tu negde) evra! Ja imam sestru/majku/oca koji se ubiše od posla za manje od toga.

Radnik: Tih 200-tinjak evra je mala kinta kada se pogleda da radim često i po više od 10 sati na dan i prijavljen sam na minimalac. Znanje koje imam nije mi palo sa neba, morao sam ja da odvojim dooobro vremena da ga steknem i bogami zaslužujem da mi to bude adektavno vrednovano. Stalno kukaš kako nemaš za povišicu, ali sam čuo kako se hvališ prijateljima koliko si potrošio ovog leta vodeći porodicu na Kipar.

Mene lično je najviše izluđivalo kašnjenje plate koje je standard kod naših gazda. Čovek ti priča kako eto sad trenutno ne može da ti plati, a vidiš da firmirane krpice na njemu vrede bar kao pet tvojih plata. A tu je naravno i standardni pokušaj da ti ne plati lovu za poslednji mesec koji si radio. Tu ti je slika i prilika srpskog biznismena - obraz kao đon.
Nisu svi takvi naravno, ali ljudima koje znam da rade pošteno uglavnom ne ide dobro. Nije lako boriti se sa nefer konkurencijom i u uslovima kada narod nema pas za šta da ujede.
Moji prijatelji od preko nisu mogli da veruju da je ovde beda kada su videli našu "silikonsku dolinu". Morao sam da im objasnim da je uzrok tome ogromna nezaposlenost koja omogućava izrabljivanje radnika i čini da jedan sloj ljudi bude izuzetno bogat čak i po zapadnim standardima, dok većina naroda sastavlja kraj s krajem. Jednostavno skoro da i nema srednjeg staleža, nosioca ekonomije u normalnim državama.

Razmišljao sam i ja da pokrenem nešto, nije da nisam. Ali nekako mi savest ne daje da prodajem ljudima konfiguracije od najjeftinijh delova tvrdeći da je to zmaj mašina, niti da držim neku školu u kojoj bi ih učio da pale i gase komp i izdavao sertifikate koji vrede koliko i papir na kome su štampani. Izgleda da je onako kako je Branislav Nušić rekao još pre više od 100 godina: "Ako imaš srce, ne možeš da imaš gaće".

Da bi radnik radio dobro on mora da bude motivisan pozitivnim stvarima, pre svega platom, dok ovde uglavnom ljude motivišu pretnjom da će ostati i bez te crkavice koju primaju. Pa zar je čudo što onda radnici vataju krivine? Naravno, ima i lezilebovića koji ne bi radili i da su plaćeni milione, ali to su ipak retki slučajevi, ljudi uglavnom rade dobro kada ih pošteno tretiraš.

Evo, ako hoćeš angažuj me pa ćeš videti šta je vredan, pošten i sposoban radnik, ali znaj da nisam jeftin. Uskoro dobijam Šengen (trebalo je već davno, ali me karaju birokrate u ambasadi) i imam tu sreću da ne moram da ostajem ovde i radim bud-zašto. Vrlo rado bih ja ostao i radio u Srbiji, ali ništa bez para, bato.

morbius je napisao(la):
Izgleda da je onako kako je Branislav Nušić rekao još pre više od 100 godina: "Ako imaš srce, ne možeš da imaš gaće".
Faca......;)

@Sasa shta ti konkretno ochekujesh od radnika i kolko ti placash svoje pa cu onda da ti objasnim par stvari i da prokomentarishme tvoj text.

Poslednja izmena od urednika:
Očigledno je, Saša, da ti vodiš neki biznis i da stvar posmatraš iz perspektive gazde. Evo kako izgledaju kliše stavovi gazde i radnika kod nas:

Ne, imam ljude i iznad i ispod sebe.
Ali kao sto rekoh, kad se popnes malo vise, onda ces moci sa mnom da diskutujes o ovoj temi.
Koliko vidim sada, ti realno nisi ni radio ozbiljno, vec cekas da odes napolje i do tada "zivotaris".
Takav, stvarno ne mozes sa mnom da diskutujes.

@Sasa shta ti konkretno ochekujesh od radnika i kolko ti placash svoje pa cu onda da ti objasnim par stvari i da prokomentarishme tvoj text.

Da ispostuje dogovoreno jer i ja to postujem.
Ako je dogovor 100 evra mesecno za 10 sati dnevno, onda da radi 10 sati dnevno za 100 evra.
Isto kao i u slucaju da ako je dogovor 1000 evra za 3 sata mesecno.
Izluduju me oni koji prihvate minimalac jer odmah racunaju da ce maznu jos barem toliko. Ili da nece ni toliko da rade, pa aj kao i 100 evra je dosta.
Ako neko misli da se dogovor ne postuje, dodje i kaze. Ja to radim, ocekujem da to i radnik uradi.
U ovoj kombinaciji tesko dolazi do nesporazuma, a i ako dodje do njega lako ga je resiti. Ako je ipak i to nemoguce, razilazimo se bez ljutnje.

Da ispostuje dogovoreno jer i ja to postujem.
Ako je dogovor 100 evra mesecno za 10 sati dnevno, onda da radi 10 sati dnevno za 100 evra.
Isto kao i u slucaju da ako je dogovor 1000 evra za 3 sata mesecno.
Izluduju me oni koji prihvate minimalac jer odmah racunaju da ce maznu jos barem toliko. Ili da nece ni toliko da rade, pa aj kao i 100 evra je dosta.
Ako neko misli da se dogovor ne postuje, dodje i kaze. Ja to radim, ocekujem da to i radnik uradi.
U ovoj kombinaciji tesko dolazi do nesporazuma, a i ako dodje do njega lako ga je resiti. Ako je ipak i to nemoguce, razilazimo se bez ljutnje.

Ok!
Tek sam sad skapirao 100% tvoj stav.Slazem se da je dogovor dogovor i da je on iznad svega (Moj pokojni deda je znao da kaze:Stegao sam ti ruku choveche ;)).Ako se drzish dogovora i u napred zacrtanog plana onda si chovek na mestu.........medjutim jako je cheshca ova druga strana medalje!
Npr:
Gde god sam radio uvek sam pitao shta se ochekuje od mene i da mi se tachno precizira opis posla!Nikada nisam ishao ispod te neke zacrtane norme i dogovora,chak shta vishe uvek sam je prelazio tj. dizao posao na vishi nivo.
Samo jednom mi se desilo da je moj rad bio nagradjen (lokalna PC igraonica) a tad sam bio dete i umesto da primim 150 maraka na kraju meseca ja sam primio 200 ,mada kolko sam doveo ljudi i chak i jedan turnir samoincjativno organizovao trebao sam dosta vishe da dobijem s obzirom da se promet povecao za 300%.
Kod svakog sledeceg poslodavca sam se razbijao od posla a motivacija rada je bila ochajna,a iskreno poslodavac,shef ili kako ja volim da kazem kapiten tima bio krajnje nesposoban a svoj komleks nesposobnosti reshavao tako shto je svu krivicu svaljivao na druge tj radnike.
Kao shto ti reche neka dodje nek mi izlozi problem pa da vidimo kolko to odstupa od dogovora!Da li je potrebno da ti kazem kolko sam bio u pravu a na kraju se zavrshavalo uvek isto:Ne morash da dodjesh sutra na posao! (naravno lakshe mu je to da kaze nego da odgovornost ponese na svojim plecima).Chinjenichno stanje uvek bude kristalno jasno.....ali dzabe meni da iznesem crno na belo, kad uvek neki KONJ napravi sivo!
Tako je kod nas........a radio sam i u USA gde je totalno obrnuto....shef te saslusha do kraja i onda kaze shta on misli i nadjete se na iskrenoj strani tj najkvalitenijem mogucem reshenju!Bez ikakvog komleksa i sujete!!!!Postoji over time (posle radnih nedeljnih 40h svaki sledeci sat je placen za 50% vishe npr imash 8 dolara/h posle 40h svaki sledeci ti je 12 dolara)!Motivacija fenomenalna (roshtilji,sportska nadmetanja,kulturan odnos.........).I svi budu srecni ali SVI!

Ok!
Tek sam sad skapirao 100% tvoj stav.Slazem se da je dogovor dogovor i da je on iznad svega (Moj pokojni deda je znao da kaze:Stegao sam ti ruku choveche ;)).Ako se drzish dogovora i u napred zacrtanog plana onda si chovek na mestu.........medjutim jako je cheshca ova druga strana medalje!
Npr:
Gde god sam radio uvek sam pitao shta se ochekuje od mene i da mi se tachno precizira opis posla!Nikada nisam ishao ispod te neke zacrtane norme i dogovora,chak shta vishe uvek sam je prelazio tj. dizao posao na vishi nivo.
Samo jednom mi se desilo da je moj rad bio nagradjen (lokalna PC igraonica) a tad sam bio dete i umesto da primim 150 maraka na kraju meseca ja sam primio 200 ,mada kolko sam doveo ljudi i chak i jedan turnir samoincjativno organizovao trebao sam dosta vishe da dobijem s obzirom da se promet povecao za 300%.
Kod svakog sledeceg poslodavca sam se razbijao od posla a motivacija rada je bila ochajna,a iskreno poslodavac,shef ili kako ja volim da kazem kapiten tima bio krajnje nesposoban a svoj komleks nesposobnosti reshavao tako shto je svu krivicu svaljivao na druge tj radnike.
Kao shto ti reche neka dodje nek mi izlozi problem pa da vidimo kolko to odstupa od dogovora!Da li je potrebno da ti kazem kolko sam bio u pravu a na kraju se zavrshavalo uvek isto:Ne morash da dodjesh sutra na posao! (naravno lakshe mu je to da kaze nego da odgovornost ponese na svojim plecima).Chinjenichno stanje uvek bude kristalno jasno.....ali dzabe meni da iznesem crno na belo, kad uvek neki KONJ napravi sivo!
Tako je kod nas........a radio sam i u USA gde je totalno obrnuto....shef te saslusha do kraja i onda kaze shta on misli i nadjete se na iskrenoj strani tj najkvalitenijem mogucem reshenju!Bez ikakvog komleksa i sujete!!!!Postoji over time (posle radnih nedeljnih 40h svaki sledeci sat je placen za 50% vishe npr imash 8 dolara/h posle 40h svaki sledeci ti je 12 dolara)!Motivacija fenomenalna (roshtilji,sportska nadmetanja,kulturan odnos.........).I svi budu srecni ali SVI!

Pazi, generalizujes u oba slucaja. Ima svega i sa ove i sa one strane bare.
Da, u vecem broju slucajeva su sefovi ovde stoka, a tamo korektni ljudi. Ali, ALI!
Mene ne zanima vecina, mene zanima samo jedan i takav se moze naci. Ja ne mogu da radim 10 poslova vec samo jedan (ok, mozda dva ;)) i takav moze da se nadje. Ne, ne mogu da ga nadju svi, ali oni koji vrede mogu. Oni koji ne vrede, izvinite, ali bas me briga sto ne mozete, bolje ni ne zasluzujete.
Ko se plasi za svoju guzu, pa radi sta god mu se kaze, pa i vise od onoga sto je dogovoreno, cuti i trpi, nije za bolje. Izvinjavam se takvima, ali ***, tako je :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno