Šta je novo?

Koja je kinta u BG za posao servisera?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

SOCOM

Čuven
Učlanjen(a)
21.10.2004
Poena
745
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 1600AF (Pinnacle Ridge)
Matična ploča
Gigabyte 450 AORUS M
RAM
Kingston HyperX Fury DDR4 3200 2x8GB
GPU
XFX RX6600
Storage
M2 Kingston 256GB; SSD Kingston 256GB; SSD Kingston 480GB, HDD Seagate Barracuda 2TB.
Zvuk
Inetgrisan
PSU
Chieftec Element 700W
Kućište
Prastaro
Monitor
LG 24"
Miš & tastatura
A4 i Gigabyte
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Cisto me interesuje informativno, jer i sam radim u servisu/prodavnici, a iz raznih razloga zelim da se preselim u BG, zelim da napravim neku kalkulaciju za prezivljavanje:)
Ako imate informacije, pisite.
Ajd' pozdrav:)

Moj drugar ima firmu i servisere placa 300 jev*reja mesecno.. Pri tome ih zesce maltretira (konj) - ostaju posle radnog vremena da zavrsavaju tek pristigle konfiguracije, da nesto razvezu itd.. Kad ga ja pitah: konju - de ce ti dusa - ne maltretiraj ljude i ne zadrzavaj ih preko vremena - ako ih vec ne placas prekovremeno (a ne oplaca ih) - naoruzajte sirotinju! - pusti ih kuci - ja cu ih nahuskati da ti daju otkaz itd :D - on mi na to kaze : " Brate ako oce da radi neka radi - ako nece neka ide - znas li koliko me njih moli za posao i stoji u redu za servisera za 300 E - tako da me bas zabole.."

Poenta je sto je ovo tek neki pocetak kapitalizma a mi Balkanci smo poznati po tome da u svemu preterujemo pa smo veci kapitalisti i od amera pre pojave sindikata i pretnje komunisticke revolucije sa istoka i pobune radne snage.. Ovo je neki najgori period za nas - niko nestiti radnika..

Poenta je :

NAORUZAJTE SIROTINJU!

neka moja informacija je izmedju 300-500 evra, mada kapiram da je vecini plata bliza nizoj cifri.

neka moja informacija je izmedju 300-500 evra, mada kapiram da je vecini plata bliza nizoj cifri.

To mozda u Americi :d

Plata servisera kod nas krece se izmedju 200 i 300 eura. Dakle beda...
Moj savet ti je da se presaltas iz servisa u prodaju, jeste da je plata u pocetku ista ali su mogucnosti za napredak daleko vece. Ispitao na svojoj kozi ;)

Moj burazer ima 300 evra, pri tom radi i u servisu i na terenu, od jutra do sutra...

To mozda u Americi :d

Plata servisera kod nas krece se izmedju 200 i 300 eura. Dakle beda...
Moj savet ti je da se presaltas iz servisa u prodaju, jeste da je plata u pocetku ista ali su mogucnosti za napredak daleko vece. Ispitao na svojoj kozi ;)

ja sam samo spomenuo cifre za koje sam ja cuo, u jednoj racunarskoj velikoprodaji moj poznanik je imao kao serviser oko 350 evra i sa tom cifrom je bio jako nezadovoljan....i razumem ga, koliko posla ima to je neverovatno.

drugi serviser koji redi kod mog prijatelja u firmi koja se bavi prodajom racunarskih servera i pc na veliko, je po prici mog ortaka imao 500 evra....

nisam 100% siguran u verodostojnost podataka, ali mi je nekako logicna ta cifra, jer ljudi imaju 200-250 evra u trafikama.

250 evra. A radis kao konj. Mozda budes imao srece, pa naletis negde gde ce ti dati 300 i nece te maltretirati.

Imaju ljudi i 150 za posao servisera.. Znam lika koji je dao oglas za platu 150€ i da su se ljudi polomili od javljanja.. Zasićen posao.

***...nisam znao da je takva situacija ...

pokretac teme se seli iz Sapca u BG a ja nameravam da se selim iz BG u Sabac :)
manje nerviranja nego u BGu (gradski prevoz, saobracajne guzve, itd)

koliko sam upucen u cene izdavanja stanova, Sabac je mnogo povoljniji

ako vec moras da se selis u BG, prvo obezbedi posao

racunaj u manjim firmama na nekih 200-300€, za malo vece firme, veleprodaje i sl. racunaj na nekih 300-400. to je neki prosek, naravno ima i manje a i daleko vise placenih od toga.

a bilo bi zanimljivo da se postavi jedna anonimna anketa, tipa kolika vam je plata u komercijali, servisu... sa razlicitim rasponima. 150-200, 200-250, 250-300, 300-400, 400+ recimo...

Poslednja izmena:
Moras da se pomucis da steknes kontakte i upoznas ljude. Kada jednom postanes malo poznatiji i dobro radis svoj posao imaces i privatnog posla za barem jos 30-50% plate(racunaj na preinstalacije racunara i pristup HW-u po nizim cenama)

E, da! I zaboravi na privatni zivot a navikni se na to da ce svaki drugi poziv na mob da te posteno iznervira ;)

Jebi ga , ali tako je.

E ljudi hvala puno, bas ste temeljni:)
Kao sto rekoh ja vec radim u servisu i prodaji, i radim k'o konj, imam ludo radno vreme, od prodaje ne stizem servis, pa skoro obavezno ostanem prekovremeno da bih sve stigao.
Nekad mi stvarno bude muka!
@momsab: Sto se vracas ovde?Ili dolazis ovde?
I ovako nemam privatni zivot...

Ma ubedljivo najgori posao. Nemas odredjeno radno vreme - ako ima visak posla moras da ostanes i da ga zavrsavas iako ti je istekla norma, jer gazda nece da prihvati da izgubi ni 5 evra ako ne stigne da isporuci tog dana - draze mu je da maltretira servisera da ostaje do 23h iako je trebao da zavrsi u 18h. Svaka klimaktericna baba te smara zasto joj se ne vidi prevod u filmu itd. Pa kad krene horor sa nekom komponentom ili 2 koje nisu ispravne, pa cas radi - cas nece - a ti moras jos 5 masina da skopis + gazda ti sere + stizu jos neke porudzbine + driveri i win baguju jer likovi sklapaju konfiguracije od najjeftinih komponenti od koje neke nikako ne rade kako treba (recimo neke low-buget wifi karte koje jednostavno ne mogu da se setuju i stalno zezaju i gube signal a ne mozes da dokazes gazdi da su ga zaj*ebali i uvalili mu pun magacin tog smeca vec moras da izmislis da radi) + gazda se dere da si spor, dolaze klimaktericne babe i razmazena deca sa pitanjem gde je moj racunar a ti zaboden na plavom ektranu smrti zbog nekog via trt mrt modema za koji i nema valjan drajver + gazda se dere da si spor itd.. Uzasno stresan posao. Ja znam decka servisera koji je bukvalno UMRO od infarkta a bio je 1970 godiste. Ne mozete da verujete. Posle su autopsijom ustanovili da je vec imao infarkt davno pre toga al ga nije provalio!? I sve to drhtanje i nerviranje za 300 E!? Ma zaj*ebi.. Ovaj postkomunisticki kapitalizam je nesto najgore sto nas je zadesilo. Nema zakona koji te stiti - drzave - sindikata - nicega - livada - sanjiva - mali mrav..

Naoruzajte Sirotinju!!!

Poslednja izmena:
Drugim rečima:radi to isto u svojoj kući kad ti se hoće i kako ti se hoće,u isto vreme spremaj ispite i radi na sebi,štedi živce,ugasi poslovni telefon kad ti nije ni do čega i zaradićeš opet 200-300e mesečno,a nećeš proklinjati pasji život.. :D

Ma ubedljivo najgori posao. Nemas odredjeno radno vreme - ako ima visak posla moras da ostanes i da ga zavrsavas iako ti je istekla norma, jer gazda nece da prihvati da izgubi ni 5 evra ako ne stigne da isporuci tog dana - draze mu je da maltretira servisera da ostaje do 23h iako je trebao da zavrsi u 18h. Svaka klimaktericna baba te smara zasto joj se ne vidi prevod u filmu itd. Pa kad krene horor sa nekom komponentom ili 2 koje nisu ispravne, pa cas radi - cas nece - a ti moras jos 5 masina da skopis + gazda ti sere + stizu jos neke porudzbine + driveri i win baguju jer likovi sklapaju konfiguracije od najjeftinih komponenti od koje neke nikako ne rade kako treba (recimo neke low-buget wifi karte koje jednostavno ne mogu da se setuju i stalno zezaju i gube signal a ne mozes da dokazes gazdi da su ga zaj*ebali i uvalili mu pun magacin tog smeca vec moras da izmislis da radi) + gazda se dere da si spor, dolaze klimaktericne babe i razmazena deca sa pitanjem gde je moj racunar a ti zaboden na plavom ektranu smrti zbog nekog via trt mrt modema za koji i nema valjan drajver + gazda se dere da si spor itd.. Uzasno stresan posao. Ja znam decka servisera koji je bukvalno UMRO od infarkta a bio je 1970 godiste. Ne mozete da verujete. Posle su autopsijom ustanovili da je vec imao infarkt davno pre toga al ga nije provalio!? I sve to drhtanje i nerviranje za 300 E!? Ma zaj*ebi.. Ovaj postkomunisticki kapitalizam je nesto najgore sto nas je zadesilo. Nema zakona koji te stiti - drzave - sindikata - nicega - livada - sanjiva - mali mrav..

Naoruzajte Sirotinju!!!

Ima dosta istine u celom ovom postu, ja to mogu da potvrdim jer sam 95% ovoga svega osetio i jos uvek osecam na svojoj kozi. Samo menjati nesto, sto pre.

Moj savet je da batalite servis...

Servis kao "struka" odumire. Davno su prosla vremena kad je cackanje sa srafcigerima, srafovima, lemilicom, cipovima, plastikom, silikonom... bio isplativ posao. Servisi izumiru, aktuelni su "ovlasceni servisi" gde se uglavom detektuju kvarovi a onda menja glavu za glavu (tesko da spada u zanimljiv i perspektivan posao).

Pare trenutno leze u prodaji i treba se fokusirati na to.

Slažem se da je servis računara zanimanje u izumiranju zbog masovne produkcije i niskih cena hardvera.. :crash: I ne samo računara,moj ćale je pre deset godina mogao da uzme 100-200 maraka za popravljen TV,a danas..bolje da ne govorim. A opet..nekako nisam lud za ljudima koji ceo život kupuju za 5 i prodaju za 10,više volim da stvaram nešto..

Moj savet je da batalite servis...

Servis kao "struka" odumire. Davno su prosla vremena kad je cackanje sa srafcigerima, srafovima, lemilicom, cipovima, plastikom, silikonom... bio isplativ posao. Servisi izumiru, aktuelni su "ovlasceni servisi" gde se uglavom detektuju kvarovi a onda menja glavu za glavu (tesko da spada u zanimljiv i perspektivan posao).

Pare trenutno leze u prodaji i treba se fokusirati na to.

Znas kako, radno mesto 'serviser' obuhvata mnogo, mnogo vise posla od prostog baratanja srafcigerom i pistoljem za plastiku. Pored 'lezanja u kanalu' od servisera se trazi: da vozi (robu, ljude...sta vec), da radi na terenu (ovo uopste nije bezazleno jer te recimo salju u firmu gde je crkao WIN2K3 domen kontroler, a bekapa nema, a imas 40 racunara u domenu i posao stoji a ti se snadji), da izigrava Spajdermena (penjanje na stubove i hale >=15m da bi provukao kabl/montirao antenu-kameru and so on..), da daje beskompromisnu podrsku i obuku za sve i u svemu ljudima koji su "vazni" za firmu, da prevodi tutorijale i manuale za programe/resenja koje firma prodaje, da izradi/odrzava web sajt firme pa da za dz. odradi i jos koji sajt posle radnog vremena kumu/prijatelju/drugaru po pivu od gazde.......i slika se moze veoma precizno stvoriti od ovog mog kratkog opisa kakav je u sustini taj posao.

Dakle, trazi se mnogo znanja: moras da znas mrezu u prste, moras da poznajes wireless, moras da poznajes opremu do detalja - ali sve to odlicno da znas da primenis u praksi sa aktivnim on the spot resavanjem problema! Ovo znanje je mnogo drugacije od onoga koje ces steci iz literature. Kada izadjes na teren, ti problem moras da resis kako znas i umes. Usput, sve sto se nadovezuje na ovo pomenuto a slucajno ne znas, trazi se od tebe da naucis. Pri ovome nikome iz ovih firmi ne pada na pamet da uloze u svoje ljude u smislu organizovanih kurseva, ne daj Boze da ti plati neki MCS* ili CISCO kurs - pa ti ces sa diplomom dati otkaz i zbrisati iz firme! Sve ti to moras da znas i bez tih kurseva (OK, ne traze ti bilo sta da znas o CISCU).
Plata je takva kakva je - i nece se menjati. Znaju oni da je sve poskupelo 100 puta od zadnjeg povecanja plate (pre 2 godine) ali, zaboga, i troskovi firme su isto tako narasli.:zgran:
Nisam bas sve rekao, ali posao zna da bude i dosta fizicki naporan, a stresan je u svakom slucaju.

Moj prijateljski savet: izbegnite ovaj posao, osim ako bas, bas nemate drugog izbora.

@momsab: Sto se vracas ovde?Ili dolazis ovde?
i vracam i dolazim, to je malo zeznuto za objasniti (nema veze sa temom)
posao kojim mislim da se bavim posle faxa ne zavisi od mesta vec od pristupa Internetu
vise mi se svidja Sabac, opusteniji je, Beograd mi se smucio iako znam mnogo vise ljudi u BGu nego u Sapcu (u Sapcu gotovo da ne znam nijednog vrsnjaka)

ako u Sapcu imas slicnu platu i ako ne moras da ides u BG, ostani tamo

Poslednja izmena:
Jox je u pravu.
Mada, lepo je sklopiti nakaradu i naterati je da radi:) To je umetnos', umetnos' gubljenje vremena...
Plata koju ja imam je 160 jura + kao sam prijavljen na minimalac.
Sve sto ste napisali vecinom mi se desilo...U bg mi se dolazi zbog nekog od MS sertifikata, jer toga u Shabaji nema, imamo neku vishu tehnicku / informaticku, ali to mi se nesto ne svidja, niti znam da li je i koliko priznato...
Pooofff!
Da! Naoruzajmo se i dignimo ustanak!

Haludza, bas si haludza:)

Nego i ja mrzim trgovinu, do pre neke dve godine, drzao sam radnju sa matorcima, prehrana i tako to, kakvih je tamo ludaka sve bilo!!
Mada i racunare kupuje dosta ludaka, moram priznati, par puta sam bio u kucjama koje izgledaju kao iz nekog horora tipa "Kucja 1000 lesheva" ili "pogreshno skretanje", molio sam boga samo da izadjem ziv...
Shta covek da radi?
Volim petljanje oko racunara, zelim da se usavrsim, zelim da pokusam da zivim od toga....

Znas kako, radno mesto 'serviser' obuhvata mnogo, mnogo vise posla od prostog baratanja srafcigerom i pistoljem za plastiku. Pored 'lezanja u kanalu' od servisera se trazi: da vozi (robu, ljude...sta vec), da radi na terenu (ovo uopste nije bezazleno jer te recimo salju u firmu gde je crkao WIN2K3 domen kontroler, a bekapa nema, a imas 40 racunara u domenu i posao stoji a ti se snadji), da izigrava Spajdermena (penjanje na stubove i hale >=15m da bi provukao kabl/montirao antenu-kameru and so on..), da daje beskompromisnu podrsku i obuku za sve i u svemu ljudima koji su "vazni" za firmu, da prevodi tutorijale i manuale za programe/resenja koje firma prodaje, da izradi/odrzava web sajt firme pa da za dz. odradi i jos koji sajt posle radnog vremena kumu/prijatelju/drugaru po pivu od gazde.......i slika se moze veoma precizno stvoriti od ovog mog kratkog opisa kakav je u sustini taj posao.

Dakle, trazi se mnogo znanja: moras da znas mrezu u prste, moras da poznajes wireless, moras da poznajes opremu do detalja - ali sve to odlicno da znas da primenis u praksi sa aktivnim on the spot resavanjem problema! Ovo znanje je mnogo drugacije od onoga koje ces steci iz literature. Kada izadjes na teren, ti problem moras da resis kako znas i umes. Usput, sve sto se nadovezuje na ovo pomenuto a slucajno ne znas, trazi se od tebe da naucis. Pri ovome nikome iz ovih firmi ne pada na pamet da uloze u svoje ljude u smislu organizovanih kurseva, ne daj Boze da ti plati neki MCS* ili CISCO kurs - pa ti ces sa diplomom dati otkaz i zbrisati iz firme! Sve ti to moras da znas i bez tih kurseva (OK, ne traze ti bilo sta da znas o CISCU).
Plata je takva kakva je - i nece se menjati. Znaju oni da je sve poskupelo 100 puta od zadnjeg povecanja plate (pre 2 godine) ali, zaboga, i troskovi firme su isto tako narasli.:zgran:
Nisam bas sve rekao, ali posao zna da bude i dosta fizicki naporan, a stresan je u svakom slucaju.

Moj prijateljski savet: izbegnite ovaj posao, osim ako bas, bas nemate drugog izbora.

Taman htedoh da kazem da sam prosao BUKVALNO ISTO, kad shvatih da ovo pise moj bivsi kolega, koji je nazalost jos uvek u firmi iz koje sam otisao i sa kojim sam se verao po 15+ metara halama da provucem kabl...

Poslusajte Omnika, predjite u prodaju ili ako bas, bas morate, gledajte da naucite "zanat" sto je pre moguce, da se doskolujete i da nadjete dobar posao (ne u servisu).

Evo da se javi i treći kolega iz te sada mi bivše firme i da potvrdi ono što su Maul i Falcon rekli.

@Falcon jesi već zaboravio pokušaj penjenja na stub visine 10m na "stovarištu recikliranog metala" ili danonoćno sređivanje patch panela u "poznatom" hotelu, ili terenski rad po celoj Srbiji?!

Da ne nabrajam dalje, krvav je posao servisera. Retko ko ostaje na tom poslu duže od 1-2god.

vi serviseri mozete opusteno da osvajate planinske vrhove ili da perete prozore visespratnica i to bez sigunosne opreme

SOCOM, nastrebaj ovde za testove pa u BG idi da polazes
posle toga vidi kako ces (BG nije obecani grad)
skuplji je BG od Sapca i to osetno

Zalosno reci,ali negde preko (recimo ovde de sam trenutno) dupe prodaju da dobiju dobrog IT-ja......ovde sam vec 4 meseca,cene su slicne kao u Srbiji (hrana i zivot) a benzin je 62din u protiv vrednosti....pocetna plata je preko 1000eur, a vec sam dobio i prihvatio ponudu (ovde ih ima dosta cim neko dobro radi) gde je naravno i veci prihod.....inace strucnjaka je straaaaasno malo,a ja sebe smatram nekim osrednjim (pa jos malo dole) likom......

Tuzno je to sto sam kao i vi i ja u Srbiji radio za cca 300 - 500eur, a svi mi dobro znamo kako se od toga zivi (pritom sam i ozenjen).....

Sta reci....iskreno se nadam da ce se situacija u Srbiji promeniti,jer mi zivimo verovali ili ne kao crnci ovde u J.Africi.......a oni inace zive kao beda........tuzno :(

Evo da se javi i treći kolega iz te sada mi bivše firme i da potvrdi ono što su Maul i Falcon rekli.

@Falcon jesi već zaboravio pokušaj penjenja na stub visine 10m na "stovarištu recikliranog metala" ili danonoćno sređivanje patch panela u "poznatom" hotelu, ili terenski rad po celoj Srbiji?!

Da ne nabrajam dalje, krvav je posao servisera. Retko ko ostaje na tom poslu duže od 1-2god.

Naravno da nisam zaboravio :(
Ocekujemo da se javi i četvrti kolega, kad pročita ovo :D

Deco, učite školu ako nećete na zanat (serviserski) :smash: ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno