Šta je novo?

intel 3.2 prescott - Overclock!!!!

core.graphics

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2006
Poena
390
Imam procesor na 3.2MHz i interesuje me overklok! na processoru stoji Hyper 6-ica koja ima obican ventilator.
pa me zanima sledece: ako, bih namestio da ventilator vuce ladan vazduh iz komore (negde oko -4C recimo) direktno na bakarna rebra , sta bih se "desilo sa Procesorom" da li bih doslo mozda do neke kondenzacije!

Pitam sve ovo zato sto kada je zima, samo kad otvorim prozor temperatura padne na oko 35C a kad je leto onda
je 42C ili 45C bez opterecenja!

Mnogo bitnije od idle temperature (koja je inace sasvim OK) je temperatura u full laod-u i ako ti ona ne prelazi 60C nemas sta da se brines. A u principu mozda ti i ploca netacno pokazuje visu temperaturu nego sto je ona stvarno tako da ako nema nestabilnosti sistema ili trotlovanja uopste nemas razloga za brigu. Imas dobar kuler i ako je dobro montiran (dobro naleze) i ako je pasta dobra trebalo bi da hladi tog prescott-a bez problema. Meni je temperatura procesora pala preko 10C od kako sam ubacio tri ventilatora na 5V u kuciste (dva uvlace napred vazduh a jedan pozadi izbacuje).

Ako bi temp na cooleru bila iznad sobne mislim da nece bti kondenzacije, probaj, nego mene zanima ova tvoja komora, aj je slikaj?

Imam procesor na 3.2MHz i interesuje me overklok! na processoru stoji Hyper 6-ica koja ima obican ventilator.
pa me zanima sledece: ako, bih namestio da ventilator vuce ladan vazduh iz komore (negde oko -4C recimo) direktno na bakarna rebra , sta bih se "desilo sa Procesorom" da li bih doslo mozda do neke kondenzacije!

Pitam sve ovo zato sto kada je zima, samo kad otvorim prozor temperatura padne na oko 35C a kad je leto onda
je 42C ili 45C bez opterecenja!

kod -4° bi se automatski stvorila kondenzacija , inache kondenzacija pocinje da se stvara na diferenciji od 5° u odnosu na ambijent (sobnu) temperaturu. automatski bi ti se pocela stvarati i kondenzacija okolo samog CPU njega bi morao posebno izolovati.

Poslednja izmena:
kod -4° bi se automatski stvorila kondenzacija

Automatski i bi i ne bi, to zavisi od mnogo faktora, koliko je blizu izvor tih -4C, koliko fan vuce sa strane vazduh koji je priblizan sobnoj temp a koliko tih % vazduha sa tih -4C, kolika je sobna, koji proc itd. Opet zimi sa otvorenim prozorom ne bi doslo do kondenzacije itd, mnogo faktora u igri. Sve u svemu moze da se namesti da ne dodje do kondenzacije.

inache kondenzacija pocinje da se stvara na diferenciji od 5° u odnosu na ambijent (sobnu) temperaturu.

Znaci ako meni cooler hladi proc na lupam 40C, a sobna temp je 20C, ja automatski imam kondenzaciju oko CPU-a?

Kondenzaija uzima maha vec na 7C(mislim kada je kuler CPU-a u pitanju)a kada sobna prelazi 20C.Polazeci nekom logikom,ako je ambijent na recimo +40C,a CPU kuler na nekih 12-15C treba da se ocekuje momentalno kondenzacija.

Kondenzaija uzima maha vec na 7C(mislim kada je kuler CPU-a u pitanju)a kada sobna prelazi 20C.Polazeci nekom logikom,ako je ambijent na recimo +40C,a CPU kuler na nekih 12-15C treba da se ocekuje momentalno kondenzacija.

mislim da, kvalitetnim i "brzim" izvlacenjem hladnog vazduha ne bih trebalo da se stvara velika kondenzacija.
ali, mislio sam takodje da dobro izolujem procesor...... cak sam nasao i ventilatore otvorne na jako niske temperature....... Videcmo mozda se i upustim u avanturu.

U svaka cast ali zar nemislis da je to malo preterano 🙂

Mada podrzavam u svakom slucaju 🙂

E a sto se tice izolacije vidjao sam po sajtovima neki sprej koj nanosi sloj "plastike", a ljudi su ga koristili pri hladjenju azotom bas zbog kondenzacije

hvala na savetima..................... overklokovao sam ga na 3.7ghz i minimalna temparatura je 53C , ali ako bih pokrenuo bilo sta skocilo bih to do 70 i vise..... tako da moram da smislim sistem.

a sistem sam zamislio ovako! evo seme u 3DS Max-u :trust:

Sa ovim sistemom neces imati k od kondenzacije iz vise razloga:

1)Izvor je daleko od kompa
2)Pres je poznata grejalica ako si recimo na temp sobe od 20C imao 50C u leru, sad ces sa ~25C razlike (20C sobna, -4C komora) imati otprilike 25C u leru, sto je opet visa temp od sobne = nema kondenzacije.
3)Odvodis hladan vazduh opet daleko od kompa.

tako je.... logicno, ako JAKO DOBRO izolujem taj Hyper 6 od procesora! sve bih trebalo da bude u redu.....
jedino da ja tu freon komoru lepo sredim i namontiram , uradicu fotku te komore pa cu ti poslati.

(Naj bitnija stvar, samo da vazduh sto vise cirkulise...... i to je to, pa cak i ako se stvara voda unutar sistema napravi se malo crevo na koje moze da kaplje. A sistem bih pruzio neki sasvim pristojan
overklok.)

ma naj bitnije da se samo sto vise eksperimentise

Pa cek nesto je to jako slab oc koji si dobio i temperature su ogromne!!! Pa ljudi su sa 3.0 prescotima cepali preko 4.1GHz

Znaci ako meni cooler hladi proc na lupam 40C, a sobna temp je 20C, ja automatski imam kondenzaciju oko CPU-a?

Misko , nemoj da lupas 😀
Kao po obicaju mijesas zabe i babe -> you can not mix frogs and grandmothers , rekao je vuk !
Naveo si banalan primjer jer uporedjujes radnu temperaturu CPU sa temperaturom medijuma kojim hladis CPU.
To su dvije razlicite vrijednosti koje se razlikuju mnogo dozvoli da ti OC-teacher navede primjer iz licnog iskustva 🙂

Mnogo vaznije uporedjenje kod pitanja "kondenzacije" je temperatura medijuma sa kojim hladis i ambijent temperatura.

temperatura medijuma -31° , sobna 17° : -> http://img150.imageshack.us/my.php?image=minus319tk.jpg

Sto bi bilo delta T = 48°

temperatura na jezgru : -> http://img386.imageshack.us/my.php?image=nula1lk.jpg
i da ledi itekako -> http://img472.imageshack.us/my.php?image=pomet6py.jpg

Naucno je dokazano da proces stvaranja kondenzacije pocinje na razlici od 5° naravno da to ne znaci da ce na tako maloj razlici odma poceti da padaju sante leda ali o cemu mi ovdje govorimo je temperatura medijuma
od -4° sto bi recimo kod normalne sobne temperature od 20° znacilo delta T = 24° 😉

Ipak ukoliko se kompletan hladnjak izoluje i okolina CPU takodje odradi zatim obezbijedi transport hladnog vazduha van sistema naravno da nema zime.... Bilo bi sigurno od prednosti kad bi proces ubacivanja hladnog vazduha poceo lagano sa postepenim spustanjem temperature.

Poslednja izmena:
nevezano za ideju koju smatram sjajnom- nesto ti tu ne valja ko st kaze proday. ovo iz potpisa ja na box cooler bez frke teram 3.8, idle 42, full 54

smisli bolje kako da proveris sta tu trokira.
za pocetak imas li ventilatore na kucistu, ako da, probaj da smanjis VCore.

2)Pres je poznata grejalica
zavisi od revizije. starije- mozda. poslednje- ne slazem se.

Poslednja izmena:
1. ne moze bez ventilacije kucista
2. Vcore proveri, treba da bude do 1.35 maximalno.
nekad i pored izabranog 1.35 dobijas veci napon (tad izracunas koliko je povecanje i izaberes nizi napon za toliko)

Imam neki utisak da covek fura 478 socket a ne 775. Mada i za 478 je sa tim procesorom dobijeni oc rezultat ocajan!!!

Misko , nemoj da lupas 😀
Kao po obicaju mijesas zabe i babe -> you can not mix frogs and grandmothers , rekao je vuk !
Naveo si banalan primjer jer uporedjujes radnu temperaturu CPU sa temperaturom medijuma kojim hladis CPU.

To su dvije razlicite vrijednosti koje se razlikuju mnogo dozvoli da ti OC-teacher navede primjer iz licnog iskustva 🙂

Kvazi-teacher si rekao razlika 5C, evo ti primera razlike 20C sto sam naveo, 20<>40, ako si rekao da na razlici nastaje kond, sto ovde ne nastaje? Jel imamo razliku, imamo, sto onda ne nastaje? Poenta moje price, tj. ono sto si ti preskocio je sobna temp, koja je tu najbitniji faktor, ako je proc na temp 5C ispod sobne kondenzacije ce biti, ako je iznad makar i 50C nece je biti, i jedno i drugo je razlika ali samo jedno pravi kond. Bitno je da smo se na kraju slozili da sa dobro napravljenim sistemom nece biti kond, a na pocetku si tvrdio da ce automatski biti kond, poz.

...aman ljudi pogledajte 😀 : " Pentium 4 3.20E GHz, Asus P4C800-E, ATI Radeon X800 XL 256MB AGP8x, Kingston 2x 512MB, Plextor PX-W4824TA, Maxtor 80GB ATA + 160 SATA (Storage), Chieftec Midi Tower. "...e sad ako je tacno...478...a sto ne bi 😛 ...tako da osecaj ovoga puta...jedan pozitivni bambi za osecaj...zapeo covek za max. OC pa to ti je 🙂

...vidim da ce pasti i mod kucista,zamisao je obecavajuca jedino ta "6-ica" suzava izbor platformi za ubuduce!Mada i to se da resiti.Da li si razmisljao kako da izregulises pocetni raskorak u temperaturama ?

Poslednja izmena:
Kvazi-teacher si rekao razlika 5C, evo ti primera razlike 20C sto sam naveo, 20<>40, ako si rekao da na razlici nastaje kond, sto ovde ne nastaje? Jel imamo razliku, imamo, sto onda ne nastaje? Poenta moje price, tj. ono sto si ti preskocio je sobna temp, koja je tu najbitniji faktor, ako je proc na temp 5C ispod sobne kondenzacije ce biti, ako je iznad makar i 50C nece je biti, i jedno i drugo je razlika ali samo jedno pravi kond. Bitno je da smo se na kraju slozili da sa dobro napravljenim sistemom nece biti kond, a na pocetku si tvrdio da ce automatski biti kond, poz.

Ts ts ts , sad ispade da sam ja izostavio ambijent temperaturu i njen uticaj kod cijele problematike :smash: :smash: :smash:
Na pocetku ako pogledas dobro i vidis slicicu koju je otvarac threada postavio lako ces uvidjeti da nema ni pomisli o bilo kakvoj izolaciji ...... Tako da je moj odgovor da ce se automatski na -4° stvarati kondenzacija logican i jasan.

No ne zelim sad u svaki topik stobom da se prepirem zelim ti puno uspjeha u tvojim subzero poduhvatima vjerujem da ih je bilo punoooo 😀

Poslednja izmena:
svi naponi redom variraju......... 😡
a, Vcore je izmedju- 1.392 i 1.408 :trust: ,sta da uradim s' njim!

Taj vdrop je jos i super na nekim plocama ide i do 0.05, mozes odraditi vdrop mod pa ce taj problem nestati mada mislim da nema potrebe.

Ts ts ts , sad ispade da sam ja izostavio ambijent temperaturu i njen uticaj kod cijele problematike :smash: :smash: :smash:

tako ispade, 😉 pozdrav i tebi

p.s. Bilo je dosta sub z poduhvata otvorim prozor na -15C napolju i udri :d.

Nazad
Vrh Dno