Šta je novo?

Bestbuy AM2 ploca nForce 5

Nazzgul

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
304
Na toliko tema ste karakterisali ove ploce i potpuno me zbunili. Svakoj ste nasli mane..

Koju bi ipak izdvojili?!

Poslednja izmena:
Izvini o kojim elitnim krugovima pricamo?!
Koji je bolji O/C-er na AMD platformi od DFI-a?

Sto se intela tice, DFI gotovo da nema nikakvu saradnju sa Intelom pa su opet napravili 975 Infinity, koja je prva ploca na kojoj je Coolaer cepao ES Core procesore...

DFI ce biti jedini proizvodjac RD600 baziranih ploca, i trenutno su njoj posveceni.

Izvini o kojim elitnim krugovima pricamo?!
Koji je bolji O/C-er na AMD platformi od DFI-a?

na aktuelnoj AMD platformi DFI nema sta da trazi. 99% ocer-a koji su ostali na AMD-u nije na DFI-u. Za nf2/3/4 je bio i ostao tata.

Ni ne mora da ima ikakvu saradnju sa intelom, dovoljna mu je saradnja sa nvidijom ;), drugo ako je vec napravio 975 infinity sta mislis zasto se tu zaustavio? Ja mislim da DFI ceka da se svi ispucaju i da ce izbaciti ovog puta i Intel i AMD vrhunsko resenje i mozda sa po 2 razlicite platforme za obojcu, tj. intel cipove+nvidia cipove za intel, nvidia+ati za AMD.

Poslednja izmena:
Otkud ti to da DFI na aktuelnoj platformi nema sta da trazi?! Po kom kriterijumu?! Pa imaju plocu koja bez ikakvog lemljenja podize najvise HTT! Imaju plocu koja omogucava najzzesca memorijska setovnja!

DFI je stao na 975 Infinitiju zato sto Intel male proizvodjace klepa po usima sa cenom 975 chipseta!
Evo DFI-eve mape:

http://vr-zone.com/print.php?i=3889

Jedini update je da ce umesto C19, koristii C55 za Intel SLI.

Otkud ti to da DFI na aktuelnoj platformi nema sta da trazi?! Po kom kriterijumu?! Pa imaju plocu koja bez ikakvog lemljenja podize najvise HTT! Imaju plocu koja omogucava najzzesca memorijska setovnja!

Ako je tebi nf4 akutuelna AMD platforma super, meni nije.

DFI je stao na 975 Infinitiju zato sto Intel male proizvodjace klepa po usima sa cenom 975 chipseta!
Evo DFI-eve mape:

http://vr-zone.com/print.php?i=3889

Jedini update je da ce umesto C19, koristii C55 za Intel SLI.

Nije zbog toga stao 10000% DFI-a baz zabole koliko ce da kosta njegova ploca i ovako su medju najskupljim ali zna se ko kupuje DFI-a i zna se da ce taj dati koliko god treba za vrhunske perfomanse, DFI je uvek kasnio za konkurencijom ali ih posle oduva, tako da i sad kasni ali videces razlog tog kasnjenja, zbog cena nije sigurno.

NF4 je chipset, a ne platforma. Platforma je AM2.
Hvala Vojkane, upravo sam to hteo da kazem!
nF4 je extra chipset i BIOS kontrola za njega je jos uvek bolja nego za nF5... no uskoro stize famozna DFI ploca, pa cemo u praxi sve da potvrdimo (ili demantujemo)!
Ja znam da Miska najvise nervira onaj ventilator na DFI-u, otuda i taj antagonizam s njegove strane ka tom brendu :d ;)

Ja znam da Miska najvise nervira onaj ventilator na DFI-u, otuda i taj antagonizam s njegove strane ka tom brendu :d ;)

Ma nema veze sa tim, jedostavno ne zelim da imam nov proizvod baziran na necemu starom nekoliko godina, jednostavno bih se osecao kao budala da platim nesto jako skupo bazirano na nekoj antici, pogotovo kad postoje sasvim ok nova resenja. DFI LP 570 ce biti pravo resenje. 590tica je izgleda tezak promasaj, koliko vidim danas su jace ploce i za Intel i za AMD bazirane na papiru slabijim cipovima 570 vs 590 kod AMD-a, 965 vs 975 kod Intel-a.

Ako uporedis nF4 Ultru i nF5 Ultru jedina razlika medju njima je sto ova druga ima 2 SATA vise i jos jedan GigaLan integrisan. Zbog toga je veci i vreliji chip koji ne moze da izvuce HTT koliko moze nF4!! Pojam :Staro" i "zastarelo" jednostavno ne stoji, jer, ako cemo iskreno ni sam AM2 procesor nije nov!

Generalno imas cudnu logiku rezonovanja po ovom pitanju po kome se stalno sporimo, ali ostaje chinjenica da nF4 apsolutno nije slabija kontrolerska logika u odnosu na nF5, sta vise, zrelija je, sto je bitan faktor.

I naravno pitanje cene. To sto kazes "osecao bih se budala da platim nesto jako skupo bazirano..."! Pa kriticna ploca o kojoj je rec u opste nije skupa, a kamoli JAKO skupa!

Opet te pozivam da mi kazes koja SocketAM2 ploca je jaca od DFI LP 590SLI?!!

Ako uporedis nF4 Ultru i nF5 Ultru jedina razlika medju njima je sto ova druga ima 2 SATA vise i jos jedan GigaLan integrisan. Zbog toga je veci i vreliji chip koji ne moze da izvuce HTT koliko moze nF4!! Pojam :Staro" i "zastarelo" jednostavno ne stoji, jer, ako cemo iskreno ni sam AM2 procesor nije nov!

Lepo sam ti stavio one grafike gde vidis, da za nijansu, nf5 svuda vodi, jesu promili ali svuda vodi, sto se tice htt-a nisi u pravu, ja sa Asusom nf5 izvlacim skoro 400, bez da sam pipnuo pasivno ladjenje, da li ti znas nekog Asus-a nf4 koji moze nesto preko toga? nemoj da poredis DFI nf4, on moze ali DFI nf5 jos nije izasao da valja, kad bude izasao videces kako moze i on preko 400 kako oces.

Generalno imas cudnu logiku rezonovanja po ovom pitanju po kome se stalno sporimo, ali ostaje chinjenica da nF4 apsolutno nije slabija kontrolerska logika u odnosu na nF5, sta vise, zrelija je, sto je bitan faktor.

Nije ni jaca, ja ne vidim ni jedan bug na nf5 Asus-u sto se tice win-a tako da mi ta opaska nije bas najjasnija.

I naravno pitanje cene. To sto kazes "osecao bih se budala da platim nesto jako skupo bazirano..."! Pa kriticna ploca o kojoj je rec u opste nije skupa, a kamoli JAKO skupa!

Te ploce nema kod nas, da je dovuces spolja izasla bi te kao Sv. Petra Kajgana. Ja sam moju plocu platio 100evra, a zmaj je u AM2 svetu, po mom misljenu neku AM2 plocu baziranu na logici staroj 2 godine bih najvise platio 50evra jel imas mozda DFI AM2 po toj ceni?

Opet te pozivam da mi kazes koja SocketAM2 ploca je jaca od DFI LP 590SLI?!!

Prva Asus M2N-E, jos bolja M2N-SLI dlx, pa onda Epox i Abit nf570 ima i jos koliko god ocescak i MSI ima jace modele :).

p.s.Gde si nestao pri prosloj pozivci kad sam napamet proracunao sta i kako cu ostvariti sa Asusom (bez da sam je video a kamoli probao), pa sam posle sve to u stvarnosti i dokazao. Tad si me takodje pozivao, pa te posle nije bilo nigde :).

'desi bre Misko, ceo dan te cekam da se javis :)
ajd redom, da ne qvotujem tvoje replike:
1. skoro 400 i 440 koliko izvlaci famozni DFI nije isto ;) brzine FW-a i periferija su irelevantne u nasoj overklokerskoj prici
2. overklokabilnija=>jaca ;)
3. "ta" ploca samo sto nije stigla kod nas ;) Nemam nameru vise da se raspravljam oko shvatanja pojma "staro". Tvoje impliciranje da je nF4 "polovna" roba je besmisleno, a karikiranje u vezi sa cenom ploce krajnje nerezonski! Kada bi nF5 bio zasluzan za barem 10% povecanja performansi na AM2 platformi u odnosu na ekvivalentnu nF4 AM2 plocu, onda bih se slozio sa tobom da je nF4 deplasiran, ovako samo mogu konstatovati da tvoja "n4cefobija" :d nije utemeljena u realnosti.
4. :D niti jedna od navedenih ploca ne moze da baci ono sto DFI baca sa DDR2 memorijom, a ni jedna ne moze da preyebe DFI-evu nF4 plocu po pitanju O/C-a!
Nisam nigde nestao, cak sam ti cestitao na rucnim radovima, ali ne videh nesto da si prevalio 440 MHz koliko je bez cheprkanja prebacila "ona" ploca koja samo sto nije stigla ;)
P.S
Uzivanje je raspravljati se sa tobom ;)
Poz
nedjo
4.

Ma znam da cekas ko nazeblo sunce :), odgovorio bih ranije nego sam OC-ovao VW Golf-a :)

Nemoz da poredis DFI nf4 plocu sa Asus nf5 plocom, jer se Asus mnogo slabije kotira u poredjenju sa DFI-jem sto se tice OC-a, ono sto treba da poredis je LP DFI nf570 i DFI nf4 Am2, a za to ces/cemo sacekati jos koji mesec a mozda i manje.

Znaci ako Asus baci 400HTT, DFI 570 ce baciti 440 100%, sta tacno fali 590tici ne znam ali znam da 570 radi kao san. kad se ta ploca bude pojavila niko ziv nece kupovati AM2 DFI plocu, a pojavice se za koji mesec, pa sad valjda kapiras koliko je besmislen taj DFI nf4 i sto ga ne volim :).

Sto se tice DDR bacanja i da je to na DFI 590 prava stvar, su price za malu decicu, imas na xtremu sta rade ljudi sa ovom plocom sto se tice OC ram-a.

i jedan savet:

Gledaj Nedjo ti si savrsena osoba da pise o vestima u it-u, nekim novim dostignucima, ko je koga kupio prodao i slicno, za OC si bas truba :d :D ja to znam unapred kako ce da se ponasa u OC-u bez da ga probam :) :) :) (sad *****m malo :) ) Batali ocing nije to za tebe :)

:D veruj mi imam ja O/C iskustva podosta i bez obzira na tvoju sugestiju ;) necu bataliti ocing. Posebna prica je sto sam ja za razliku od tebe u prilici da probam o/cing na vise razlicitih ploca po mu da tvrdim sta koja ploca moze.

U svakom slucaju ostaje chinjenica da ti sa tim nF5 ne mozes da prebacis rekord koji su tvoji drugari klokeri ostvarili sa nF4-om ;)

Sta ce da baci DFI-ev LP 570 tek cemo da vidimo, ali za sada ostaje fakat da najvisi HTT izvlaci njihov nF4, a da iz DDR2-ke najvise izvlaci njihov nF590 po kome ti toliko mnogo i nerazumno pljujesh!

ASUS i dalje ostaje wannabe overklokerska platforma za AM2, odnosno second 3 DFI ;)

A zbog chega trazhite krivce u proizvodjachima plocha? Pa za sad ne postoji ni jedna nf5 plocha da je idealna za OC.. valjda je problem upravo u nVidiji i nforce 5 chipsetu

Probao sam Abita KN9 Ultra i X2 3800+, sa Kinston Value RAM memorijom.

Prva stvar koja me je frapirala je to koliko je i NF5 i Abit jedan nedovrsen proizvod. Sa osnovnom verzijom BIOS-a NE RADI RAID! Odmah sam flashovao 1.5 bios.
Pored toga Abit nema zakljucan PCI na 33Mhz sa starijom verzijom BIOS-a - jednom recju KATASTROFA!
Overkloking je prava nocna mora sa NF5 chipsetom.
X2 3800+ je veoma dobar proc. za te parice i izvlaci sa box coolerom 2700 Mhz @1.5v dual prime stabilno, medjutim da bi to postigao, morao sam da dizem HTT za po 10-20 Mhz, da prvo podesim tajminge za memoriju itd....
Clear CMOS sam radio toliko puta da su se pinovi na ploci razjebali :d , insert ne zeli da radi, a ploca se vrlo lako zaglupi. Za divno cudo, Kingstonke su radile bez problema na 800 Mhz CL4 4-4-12 na 1T !!!!
Na kraju sam uspeo da podesim masinu na 2.7 Ghz, sa memorijom na 900 Mhz na CL4 4-4-12 2T i tu je prosao dual prime preko 12h.
Kada sam ugasio komp da promenim graficku, naravno iskljucio sam napajanje, posle ukljucenja, ploca se opet zaglupela, tako da ako je o.c. ovana masina i nestane struje, mora da opet radi Clear CMOS !
Jednom recju - zasu!
Performanse su relativno kilave, u odnosu na moje BH5-ice, treba mnogo brza DDR2 memara da bi parirala brzim DDR1 memorijama. S' druge strane performanse su relativno ok. za Value RAM-ove, mozda za nijansu bolje nego za DDR1 Value RAM.

Klokovanje HTT linka je nocna mora. Ploca ne moze da izvuce vise od 295 Mhz, napon na chipsetu mora da ide na 1.4v, a i to mu je malo. Na defaultnih 1.2 nece ni da cuje. Napon na memoriji ide do 2.33v, sto je relativno malo za neke memorije, ali zato na procesoru ide do nepotrebnih i spaljivackih 2.1v .

MSI je jos gori po pitanju tripova, Asus je mozda trenutno najmanje los.

Ukratko, AM2 proc ima dobar mem. kontroler, NF5 je odlican za izbegavanje i treba uzeti NF4 AM2 plocu.

Ukratko, AM2 proc ima dobar mem. kontroler, NF5 je odlican za izbegavanje i treba uzeti NF4 AM2 plocu.

Ja bih ovo samo dopunio da treba uzeti DFI nF4 Ultra plocu, posto je Asusova nF4 SLI takodje zzasu!
Sva sreca, pa necemo jos dugo cekati na taj famozni DFI! ;)

Da, samo što kod nas nema DFI AM2 ploča... (ili ipak?)

i jedan savet:

Gledaj Nedjo ti si savrsena osoba da pise o vestima u it-u, nekim novim dostignucima, ko je koga kupio prodao i slicno, za OC si bas truba :d :D ja to znam unapred kako ce da se ponasa u OC-u bez da ga probam :) :) :) (sad *****m malo :) ) Batali ocing nije to za tebe :)

Nepotreban komentar , ima ovdje i nekih koji bi i tebe mogli predavat OCing pocev od stelovanja sistema do raznig nacina hladjenja pa se opet uzdrzavaju takvih komentara. ;)

razmisljam da kupim tu dfi nf4(am2)plocu, ima da se kupi kod komsija hrvata, zanima me dal koji proc je najisplativije da se kupi, kako se klokuji am2 x2 athloni?? imam vec ddr2 kingmax memoriju na 667 pa me zanima oce to raditi kako treba???

Pa najisplativije je da kupis najjeftiniji, pa da ga overklokujes! Ono sto je isigurno jeste da ces barem sustici po taktu onaj najskuplji! SVe preko toga je bonus!

Nepotreban komentar , ima ovdje i nekih koji bi i tebe mogli predavat OCing pocev od stelovanja sistema do raznig nacina hladjenja pa se opet uzdrzavaju takvih komentara. ;)

Brate to je bila sala, al bas zezanje, predavat ocing interesantno ja sam bio WR sa Sempronom 754, za ovaj drugi AM2, sam trenutno 2 na svetu, sa cime si ti tuko WR, teacher? :) I nemoj se suzdrzavati ako nesto ne znam, a ti znas, sto ne bi podelio sa mnom, ili ako mislis da si mnogo bolji ocer uzmi DFI 590 koja je po tvom misljenju i bolja ploca ja cu ovu moju da uzmemo orleans-a 3000+ neka srednja kategorija pa da vidimo ko je gde sta ko moze ok? trebalo bi da me oduvas jel em si bolji ocer em bi imao bolju plocu :)

p.s. Ne bih zeleo da se prepucavamo ja jednostavno imam takav i takav stav sto se tice DFI nf590 i takav i takav stav sto se tice AM2 mf4 ploca, ti i Nedjo mislite drugacije ok ukusi se razlikuju.

Poslednja izmena:
Brate to je bila sala, al bas zezanje, predavat ocing interesantno ja sam bio WR sa Sempronom 754, za ovaj drugi AM2, sam trenutno 2 na svetu, sa cime si ti tuko WR, teacher? :) I nemoj se suzdrzavati ako nesto ne znam, a ti znas, sto ne bi podelio sa mnom, ili ako mislis da si mnogo bolji ocer uzmi DFI 590 koja je po tvom misljenju i bolja ploca ja cu ovu moju da uzmemo orleans-a 3000+ neka srednja kategorija pa da vidimo ko je gde sta ko moze ok? trebalo bi da me oduvas jel em si bolji ocer em bi imao bolju plocu :)

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1744394 , jos uvijek aktuelan WR

Sad sam trenutno zauzet phaze-change sistemom , Sempron nikad nisam posjedovao a i bilo bi mi greota ubosti cpu u tri puta skuplju plocu. :)

Ne kazem ja da se ti ne salis , smajli tamo smjali ovamo ali prepotentnost je ocigledna ....

Jedan savjet od OC-teachera -> lati se lemelice , pokazi da imas mooodaaa pokusaj nesto novo odradi nesto u self-made rezimu osim da visis stalno na xtremu i kopiras neke King-Pin'ove i Victor-Wangove imati malo looode srece i ubosti dobar CPU primerak moze i baba Stana (Rokeri s' Moravu)

poz... (da nisam zaboravio koji smajli ) naravno da je samo sala bila.... :)

Poslednja izmena:
de ljudi koja je svrha ovog prepiranja, bilo bi dobro da se drzite teme, a ne da se prepirete ko ima veci, vecina ljudi ovde trazi odgovore i pomoc, i netreba mi hiljadu postova van teme!! Aj sad pomirite se i pomozite nekome sa manje iskustva:). Poz!!

Vrh Dno