Šta je novo?

VCore, VDD, VDDQ, VDDR, VDIMM...

SuperStarr

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5670 (6c/12t) @ 4.3Ghz
Matična ploča
ASUS P6T Deluxe v2
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
Kodak 512Gb + 16Tb RAID
Zvuk
Creative Audigy2 ZS
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
VCore, VDD, VDDQ, VDDR, VDIMM... Šta sve ovo znači?
Ovaj tiopic je tu da razjasni. 😉

Oveklokerski "rečnik"
U svetu strastvenih kompjuterista (hardware freaks / overclokers :d) nazivi nisu baš strkintno određeni. Najčešći izrazi su sledeći:

VCore: Voltaža kojim se snabdeva neki "važan" čip, kao npr. CPU (procesor) ili GPU / VPU (grafički / video procesor). Najčešće upotrebljavan kao napon CPU-a.
VDD: Voltaža kojim se snabdeva NB (Northbridge / "severni most") na MoBo-u (matična ploča) ili "ulazna" Voltaža V-regulatora koji dalje "peglaju" (umanjuju) napon ka nekom čipu koji "finalno" kontroliše "izlazni" napon ("izlazni" iz tog čipa, "ulazni" u memoriju) prema memoriji, najčešće na gragičkim kartama.
VDDQ: "Izlazna" Voltaža V-regulatora kojom se snabdeva memorija. Kao "kontrolerska logika" upotreblavaju "Memory core chip"-ovi, najčešće oznaka ISLxxxx, RT-xxxx...
VMem: Voltaža kojim se snabdeva sam memorijski čip. (Finalna Volzaža)
VDDR & VDimm: Voltaža kojm se snabdeva memorija na MoBo-u.
VGPU: Voltaža kojom se snabdeva GPU / VPU (grafički / video procesor). BTW, nVidia naziva svoje (grafičke) čipove sa "GPU" dok ATi sa druge strane naziva svoje sa "VPU". ,)
VTT: ???
VRef:: ???

Nazivi koje koristi ATi
VDDC: VPU Voltaža
MVDDC: Voltaža kojom se snabdeva "Memory core chip", tj. ona koju daju V-Regulatori.
VDDC: Voltaža kojom se snabdeva sama memorija.
VTT: ???

Preuzeto sa http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/45
Koga ne mrzi, neka dopunjava, ispravlja a modovi će sve na kraju sve to lepo da slože. 😀
Pozdrav!

Poslednja izmena:
VRef bi trebalo da je napon koji sece 0 i jedinicu, odnosno svaki V ispod VRef- a je 0 , a preko VRef-a je 1.
correct?

a VTT to je valjda pola of VDDQ ili VDD /Vmem..ali pre ce da je VDDQ

Mozda greshim..

VID = Voltage IDentification.

Poslednja izmena:
Pa obicno se voltaza menja u zavisnosti od upotrebe kartice(2d, 3d, throtle...)
Kod 5900 cini mi se da je bilo 3 VID(VID 5, 6, i 7), nisam siguran...
Recimo VID 5 = 1.1, VID 6 = 1.3 i VID 7 = 1.5....
To mozete da proverite u Riva Tuneru iz HW Monitoringa pa palite i gasite recimo 3d mark, obicno se tada VID menja i naravno Black Neo u pravu si VID = Voltage Identification...

Pa obicno se voltaza menja u zavisnosti od upotrebe kartice(2d, 3d, throtle...)
Kod 5900 cini mi se da je bilo 3 VID(VID 5, 6, i 7), nisam siguran...
Recimo VID 5 = 1.1, VID 6 = 1.3 i VID 7 = 1.5....
To mozete da proverite u Riva Tuneru iz HW Monitoringa pa palite i gasite recimo 3d mark, obicno se tada VID menja i naravno Black Neo u pravu si VID = Voltage Identification...
da li to znaci ako povecam VID da se dize generalno napon grafike..?Ili gresim ?Da li to utice bolje na overklock? Izvinjavam se ako zapocinjem drugu temu,koja nije vezana za gore zapocetu ...

Ne VID ti je nesto kao profil......znaci to ne diraj.....menjaj voltazu
Koju grafiku imas?

Uh kod Atija je ja mislim malo...shkatljivo..pogoovo kad sam video Animanov X800GTO(16pp) ...menjash napon promenom VID-a ...a VID menjash...premeshtajuci neke otpore po shtampi...kako sam ja shvatio..beshe sve na ruskom ili shpanskom....😛

Napisashe ljudi..ko da su pokrali od Ati-ja..😀

E sad..ne mora da znachi da je tako kod x1600pro...

Poslednja izmena:
Nisam bas tako vest sa lemilicom i ostalim pomagalima...:d Mislim da cu takvu akciju zaaaobiciii....:crash:

Hmm...zanimvljivo..imam pitanje,da li treba da bude posebna grafitna olovka mislim na tvrdocu 2B ili tako nesto?I, da li se to posle lako uklanja ,ako budem hteo da je prodam..?

2B ili 3B.
2B tvrdja - 3B Meksa, sta ti vise odgovara....gledaj samo da bude kvalitetna(steadler, stabilo...)
Uklanjas sa alkoholom,benzinom ili cak skolskom gumicom...😀

E da usrali smo topic...otvori novi tread, jer cemo samo da odemo jos vise u off....

Poslednja izmena:
:wall: Da,da...Nego ono sto sam pitao za VID,kazete da ima veze sa grafikom,medjutim ja imam opciju u biosu koja glasi: ADJUST CPU VID ->by startup,pa onda redom po decimalama 0.80 v,085v, itd.. To onda i nema bas veze sa grafikom?

Poslednja izmena:
VID je samo skracenica....

Lepo pise "adjust CPU VID", znaci, odnosi se u ovom slucaju na CPU...

Pa kontam da se odnosi na CPU,otkrio si mi nesto sto nisam znao...:eyebrows: Interesuje me konkretno sta sa time raditi???Znaci kao sto sam rekao imam u toj opciji (adjust CPU VID ) mogucnost da podesim :
CPU VID :
- by startup
- 1.40 v
- 1.35 v
- 1.30 v
i tako do 0.80 v

ispod toga je standardna opcija za dizanje CPU napona,a opcije su :

Core Voltage :

- by CPU VID
- 1.00 v
- 1.10 v
i tako dalje
Interesuje me u kakvom su uzajamnom odnosu ova dva parametra,odnosno,kako prvi (gore pomenuti) utice na drugi?

Nazad
Vrh Dno