Šta je novo?

Igre na Visti-Ati vs Nvidia driveri

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
Pošto je Ati objavio da su njihovi poslijednji driveri spremni za Vistu, Legit Reviews je obavio testiranje na dvije identične platforme. Korištene su 7800GTX i X1900XTX grafičke.
Cilj nije bio uspoređivati brzinu između njih dvije, što je i logično, već funkcionalnost samih drivera, kao i koliko će se igre sporije izvoditi na novom OS-u. Ovdje se mogu vidjeti rezultati testiranja http://www.legitreviews.com/article/385/1/.
Još je bitno napomenuti da Starforce zaštita nije kompatibilna sa Vistom, bar ne sa ovom ranom verzijom.

Catalysti su daleko bolje napisani za Vistu, negoli ForceWare. Ali ima još vremena. Zaključak onog lika je bio da bi trebalo ostati na XP-u dok ne izađu DX10 igre. Na kraju, možda ćemo moći da poteramo DX10 i na XP-u, makar i na silu, a onda nema govora o isplativosti igranja na Visti...

Jednom recju TUGA!
Nece ovo jos 5-6 meseci biti zadovoljavajuce!

Catalysti su daleko bolje napisani za Vistu, negoli ForceWare. Ali ima još vremena. Zaključak onog lika je bio da bi trebalo ostati na XP-u dok ne izađu DX10 igre. Na kraju, možda ćemo moći da poteramo DX10 i na XP-u, makar i na silu, a onda nema govora o isplativosti igranja na Visti...
Nema te sile koja ce naterati DX10 da radi na XP-u!
Jednostavno API se maksimalno oslanja na novi sistem drajvera, tako da nema govora od DX10 na XP-u!

Mozda nisu imali dovoljno memorije i dovoljno veliki disk na tom test sistemu. A i procesor bi mogao biti neki quad, koji vredi danas one million, fifillion, gajillion...yen.

:-devil-:

Jednom recju TUGA!
Nece ovo jos 5-6 meseci biti zadovoljavajuce!

Pa niko od nas nece ni koristiti Vistu kao jedini sistem pre tog vremena, a mnogi verovatno i duze.

Ja iskreno ocekujem slicu pricu kao i sa izlaskom XPa

Nema te sile koja ce naterati DX10 da radi na XP-u!
Jednostavno API se maksimalno oslanja na novi sistem drajvera, tako da nema govora od DX10 na XP-u!

OK, čitao sam i ja dosta o tome, ali ne mora da znači da je baš tako...

Kad se podvuce crta ispod HW-a koji je potreban za uzivanje u Visti + cena viste + cinjenica (tj interpolacija istorijskih cinjenica) da prvi serijal dx10 VPU-ova nece biti prava stvar....mnogo skupo.
My $0.02 sto bi rekao Max🙂

Najlakse ce biti omoguciti da igra detektuje da li imas DX10 ili nemas. Ako imas DX10 igras full-detail igru, ako imas samo DX9 (tj. nemas Vistu) igras DX9 varijantu i svi "srecni i zadovoljnni". Ili najbolje kupis Vistu za PC, a za gaming XBox 360 i pomognes da se M$ jos vise obogati 🙂

ja bi pre kupio mak i igao u njemu soliter i uzivao

p.s.
ako nema soliter moze i nesto slicno... 🙂

Bice neki port DX10 za Windows XP 100000%... Samo treba sacekati (verovatno manje od mesec dana od pojavljivanja Vista-e)... We have to wait and see...

Najlakse ce biti omoguciti da igra detektuje da li imas DX10 ili nemas. Ako imas DX10 igras full-detail igru, ako imas samo DX9 (tj. nemas Vistu) igras DX9 varijantu i svi "srecni i zadovoljnni". Ili najbolje kupis Vistu za PC, a za gaming XBox 360 i pomognes da se M$ jos vise obogati 🙂

Ma qpiti PS3 (kad i ako izadje), i igrati se ko covek. Smucilo mi se vise ovo kupis graficku, kao da se malo "poigras" sa njom, a onda za 6 meseci moras da je menjas jer je vec "zastarela". Tek ove glooposti oko VISTE, DX10... To ne vredi ni komentarisati.

Ma rade...igre sve prshti..Ne zovem ja za dzabe ovaj novi win..onako iz miloshte...
Windows Glista...vuku se igre ko glista..😀

A ne verujem da ce dx10 igre traziti iskljuchivo Vistu....radice to i na dx9 hw-u...ima da razbiju to ljudi.

FW za vistu je napisan ..blagi ocaj..pola stvari nisu dozvolili.

E shto kaze neko, kupish mac-a+ps3 i uzivash

Poslednja izmena:
DX10 na XP nema sansi da vidimo... Jednostavno u kernelu XP-a fale neke stvari koje koristi novi driver model.
Ako MS bude patchovao XP kernel onda mozda i bude nesto, ali neverujem da imaju vremena da se sa time bakcu. Gledajte to sa finansijske strane... ko ce da kupi zahtevnu Vistu ako moze da igra DX10 igre na XP-u?

Smucilo mi se vise ovo kupis graficku, kao da se malo "poigras" sa njom, a onda za 6 meseci moras da je menjas jer je vec "zastarela".
Postalo je anormalno™ koliko su počele da me iritiraju ovakve izjave. Ko te to prisiljava da "moraš" da menjaš kartu posle 6 meseci? To što izađu bolje, brže itd. ? Ne može me niko ubediti da neko kupi kartu i da mu kroz 6 meseci ne radi dobro. To je moguće samo u 2 scenarija - kupuju se krš karte i to u trenucima kada već zastare, ili ne radi lepo karta u 1-2 hita koji se pojave npr. negde na isteku tih 6 meseci, a nakon njih se ašta™ slično apojavljuje™. Ko prisiljava čoveka da se stalno oprema se poslednjom rečju tehnologije? Niko. Svi podstiču donekle, to je tačno, ali niko ne prisiljava. Eventualno kada je neka totalna generacijska promena, a i to može samo M$ da prislili, kao sada sa Vistom. Ali opet, i ta Vista radi u socijalnim modovima za one koji imaju socijalne mašine. Isto tako, zašto se neka igra mora odmah baš odmah preći? Šta fali srezivanju i odlaganju na policu za neki period dok se ne uzme bolji komp kada se ukaže objektivna potreba? Ali ne može se uzeti 6200 sa Sempronom i očekivati da sve leti i da će leteti narednih 10 godina.

Poslednja izmena:
Meni sve StarForce igre lete na visti 😛 Imaju beskonacno frejmova 😀

Hm sest meseci!? Pa ovako - ja sam moj radeon club3d 9800pro kupio u maju 2004 god - platio sam ga tada 280 E.. Sve nextgen igre su na njemu letele (far-cry, doom3, half-life2, mohaa, kao i mod-q3-COD itd) sa max detaljima.. Sve do pojave COD2, oblivion, fear - gde nije vise mogao da fura sve na max (znaci trajao je preko 2 god). Tad odlucih da je zreo za penziju te ga zalivadih za 200E jer ima 3 god garancije (na pc berzi ga valjaju za 230-240) i narucih sebi asus 1950xtx a ove naslove (oblivion, cod2 fear itd) nisam ni igrao dok ne stigne 1950xtx.. 9800pro pored vudu2 je graficka koja mi je najduze trajala i stvarno je zakon graficka.. A pre toga sam imao: vudu1 - par meseci, vudu2 - skoro 2 god )sa sli varijantom mozda i duze), gf2mx - ni mesec dana 🙂, gf2 GTS par meseci, gf4200 Ti - oko godinu dana, Ati 9600 XT - mesec dva, gf 5900 xt - mesec dva, ati 9800 pro - preko 2 god.. E sad nisam bas siguran dal sam tacno nabo vremenske periode - to onako od prilike - al poenta je uzimati uvek vrh ponude grafickih i nema da brines 🙂.. Posle vudua zesce sam se zlopatio sa grafickim kartama - stalno sam imao trip da mi secka 🙂 - eto sve do pojave 9800 pro.. Ati je stvarno primorao nvidiu da se uozbilji.. Secam se imao si pre gf2-mx gf2-gts i gf2-gts elsa kao ultra bla i to ti je sve!? A secka i na gts-u 🙂. A kad se pojavo ati 9700 pro - nastade muk.. Nvidia se zesce isparanoisala i uozbiljila.. Konkurencija je najbolja stvar za nas potrosace..

Poslednja izmena:
@haludza: To stoji..kad jednom kupish high-end kartu...i drzish je onoliko dugo dok ne pochne cena tako polovnoj naglo da tone. Treba naci trenutak za prodaju i dodati ispod 100 evr ai preci na high..shto je malo teze. Naravno da treba uvek dodavati para shto nije velik problem ako su finansije OK.

Ja se eto isto tako penjem po stepenicama....9800pro->[email protected] nekih ~40 evra.. a ne verujem bash da si ti za manje od 100 ako ne i 200 preshao x 1950xtx....

Ali ja sam i kupio i prodao 9800Pro AIW za manje od 200 evra...tj. prodao sam ga za ravno 100e ?? Problem su i ukusi a i koliko se chovek uopshte i igra....pa da mu treba....najacha kartica koja najvishe gubi na vrednosti...

Lako je choveku da to uradi, koji radi...i mozemu se da pukne te pare.

Sad bash da si igrao d3 sve na high sa 9800pro...??? al neka ti bude.

ATi jeste napravio bum...sa 9700 pro ali to je prezvakano milion puta.

Cega nas..prava seca cena sada pred G80 i R600 ali polako natenane...Namerno da se otarase zaliha...a plus shto je sad smena dx9->dx10...tek ce da bude.."kuku lele na shta dadoh pare"...😀

Poslednja izmena:
Hah, dobar fazon.

Ovo kako je krenulo prvo ce trebati jedno 8-10 meseci i gomile novog grafickog (i drugog) hardvera da bi Igre na Visti radile kao sto danas rade na XP-u i onda polako mic po mic directX10 pa sve jovo nanovo. Dok ce na Xbox-u i PS3 koji kostaju frakciju PC-ja potrebnog za Visu igrice izgledati 5 puta bolje i raditi 7 puta brze 😀

Pa to ce biti glavna fora - da nova Vistica ima exclusive right na dx10 igre. Tu ce oni da targetiraju kampanju 100%...

PS nesto razmisljam......u tom momentu nestaje smisao kartica koje imaju 2D i 3D mod posto graficka ima da renderuje sve u 16 dok smo u desktopu 😀
Ima da zvizde ventilatori samo tako....

Hm sest meseci!? Pa ovako - ja sam moj radeon club3d 9800pro kupio u maju 2004 god - platio sam ga tada 280 E.(znaci trajao je preko 2 god). Tad odlucih da je zreo za penziju te ga zalivadih za 200E jer ima 3 god garancije (na pc berzi ga valjaju za 230-240) i narucih sebi asus 1950xtx...
Hoces da kazes da si pre par meseci prodao 9800pro za 200Eura:zgran: ,pa koga si to prevario majke ti?!!

Ne znam za vas, ali ja menjam grafiku pre na godinu dana nego na šest meseci. X1900 XTX je tu od januara, a sad je septembar i promenu na X1950 XTX ne gledam kao na neki apgrejd. Izjave kao ona koju je Filip kvotovao i meni idu na živce..

Pa to ce biti glavna fora - da nova Vistica ima exclusive right na dx10 igre. Tu ce oni da targetiraju kampanju 100%...

PS nesto razmisljam......u tom momentu nestaje smisao kartica koje imaju 2D i 3D mod posto graficka ima da renderuje sve u 16 dok smo u desktopu 😀
Ima da zvizde ventilatori samo tako....

U perspektivi graficke kartice vise nece ni imati 2D akceleraciju...

BTW: Bice im do jaja kampanja, kada Vista kosta kao ceo XBox 360. Meni samo nije jasno ko je tu lood, a ko zbunjen. OS za 400 USD? Opet, razmisljam, taj MS ima jako puno para. Sigurno su unajmili neke opake mozgove koji su celu situaciju (kao i mnogo puta do sada 😀 ) dobro izanalizirali tako da je sve u najboljem redu. Mislim, za 600 USD ima da se kupi ceo Mac Mini sa daleko boljim OS-om i pratecim softverom, ali da ne brzamo - sigurno su oni uzeli u obzir sve moguce situacije i dobro razmislili 🙂

Poslednja izmena:
400$ za Vistu, a da pri tome nema dobru podrsku za stariji DX i OpenGL... e ovo izgleda kao dobra prilika za LINUX... sad se setih da su neki ljudi uspesno na Linuxu terali IL-2/FB/PF i LOMAC, sa svega 2-3% umanjenim performansama u odnosu na WIN_XP, a ako moze biti izvedeno sa simulacijama letenja moze i sa ostalim igrama. Ako majstori koji razvijaju Linux ne spavaju, to bi mogao uskoro biti jedini OS sposoban da tera sav software napisan za MS operativne sisteme...

Sa zrelim drajverima na visti ce DX9 igre raditi brze nego na XP-u! Isto vazi i za OGL...

Da ali koliko promila brze, to je jedno pitanje a drugo je koliko traje sazrevanje.
Dok sve to bud eradilo bar kao na XPu i kada budu postojali drajveri za skenere i stampace i ostalu periferiju ima mnogo vode da proteche. Racunam bar 8-12 meseci...

Postalo je anormalno™ koliko su počele da me iritiraju ovakve izjave. Ko te to prisiljava da "moraš" da menjaš kartu posle 6 meseci? To što izađu bolje, brže itd. ? Ne može me niko ubediti da neko kupi kartu i da mu kroz 6 meseci ne radi dobro. To je moguće samo u 2 scenarija - kupuju se krš karte i to u trenucima kada već zastare, ili ne radi lepo karta u 1-2 hita koji se pojave npr. negde na isteku tih 6 meseci, a nakon njih se ašta™ slično apojavljuje™. Ko prisiljava čoveka da se stalno oprema se poslednjom rečju tehnologije? Niko. Svi podstiču donekle, to je tačno, ali niko ne prisiljava. Eventualno kada je neka totalna generacijska promena, a i to može samo M$ da prislili, kao sada sa Vistom. Ali opet, i ta Vista radi u socijalnim modovima za one koji imaju socijalne mašine. Isto tako, zašto se neka igra mora odmah baš odmah preći? Šta fali srezivanju i odlaganju na policu za neki period dok se ne uzme bolji komp kada se ukaže objektivna potreba? Ali ne može se uzeti 6200 sa Sempronom i očekivati da sve leti i da će leteti narednih 10 godina.
apsolutno se slazem dobra graficka ploca i cpu traju oko 3 godine... nekad i vise... tako da ovo ne da nije tacno nego je daleko od istine...

samo napr. moj GF3 je trajao od 2001 u leto do proleca 2005 (i tek mozda par meseci ranije je poceo malo da posustaje... ali i dalje je sve radilo...)... realno tada su jos graficke bile slabe danasnje high end zveri ce moci da poteraju igre i mnogo duze od toga...

ko kupi graficku za 100e ili manje normalno je da se nece naigrati vise od 18 meseci... ovo za 6 nema veze sa zivotom....

a za vistu pa videcemo ali znam da je na xp vecina prelazila posle oko 18 meseci... a neki i kasnije... realno dual boot bi bio OK izbor... za privikavanje na novo okruzenje... a i poredjenje...

cena Viste ce mi biti najmanji problem u zivotu (kao i ogromnoj vecini ljudi u Srbiji).

Nazad
Vrh Dno