Šta je novo?

Asus P5B Deluxe/Wifi ili BadAxe za e6600?

Haludza

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Posto sam definitivo narucio e6600 - a plocu jos nisam narucio - trebalo bi u ponedeljak da se izjasnim - sta biste mi vi preporucili za maticnu za taj procesor ? Ili mozda cekati Abit? Zna li se kad izlazi ? Posto cu na taj asus cekati 15 dana (gazda firme mi daje komp da se koristim za vreme cekanja).. Jel neka od ovih ploca podrzava ddr3 ? Posto sam narucio hyperx kingston na 900MHZ i bolesno je skup.. Mozda je ddr3 bolji izbor ? Moj komp sam zalivadio - nemam bas uslova za komotan surf - zato bih vas zamolio bez komentara tipa koristi search :)..

Hvala..

Abit i kada docekas sumnjam da ce biti jeftin. E sad, po meni, ako neplaniras nesto posebno da divljas sa overklokom i zadovoljavas se nekim prosecnim vrednostima pazari bad axe (zategnutije latencije i bolji klok per klok; uz to je i crosfire readu ako ti to uopste ista i znaci). Takodje ako ces da procesoru crpis dusu (obzirom da si narucio dobru memoriju to ti ni sa jednom plocom nece biti problem tj. usko grlo) onda svakako idi na p5b delixe wifi.

Licno nevolim asusa tako da sad i sam imam bad axe (iako sam dobiao p5b deluxe u trampu).

I da zaboravih; koliko sam video u nedjinoj temi neces moci da korisis ddr3 ni na jednoj od trenutnih ploca posto su sami rasporedi pinova drugaciji tj. zarez je nesto pomeren u odnosu na ddr2!

Poslednja izmena:
Ma ni ja nesto bas ne mirisem asusa al benchmark kaze "highly recommended" pa velim aj da odresim kesu ako benchmark tako kaze :).. Koliko bi to Abit trebao da bude skup kad je asus jeftin :).. Pa ta ploca je negde oko 200 Evra - pa malo li je to ? Ja se secam kad sam uzimao MSI k8n neo2 54n platinum isto sa wifi-jem ta ploca je bila jedna od najskupljih i kostala je oko 140 evra..

Secam se cena tacno - a konfiguraciju sam pazario isto - ono ko sto se sad tek pojavio intel - tako se tad relativno tek pojavio A64:

Ploca 140 evra
a643500 box 240 evra
memorija 2x256 60 evra

A sad

Ploca - oko 200 evra rece prodavac
e6600- 312 evra (rece mi da je ovo extra cena)
memorija 2x512 - 168 evra

I posle kazu intel nije skup!? Uzaaaass.. Nikad vise nisam dao za upgrade i za procesor.. 312 evra pa to je preko 600 maraka samo za procesor :)..

Žalbe na stanu ali kakve performanse dobijaš:zgran: ,to ne računaš. Ako hoćeš *best of the best* ima i da platiš *best of the price*,ako ne opcija ti je AM2 pa 2 puta godišnje skači po 500+ ,počneš sa Athlon 3000+,pa 3500+ ,pa 3800+ pa ćeš da doguraš do 4800+ za nekoliko god:d ako prethodno ne bankrotiraš:S:

Žalbe na stanu ali kakve performanse dobijaš:zgran: ,to ne računaš. Ako hoćeš *best of the best* ima i da platiš *best of the price*,ako ne opcija ti je AM2 pa 2 puta godišnje skači po 500+ ,počneš sa Athlon 3000+,pa 3500+ ,pa 3800+ pa ćeš da doguraš do 4800+ za nekoliko god:d ako prethodno ne bankrotiraš:S:

Cemu poenta, kad npr. 3800+ moze da OC-uje preko frekvencija tog 4800+... :crash:

Ako si "ozbiljan" :) kupac, pazari Bad AXe i nema glava da te boli naredne 3 godine, neces je sigurno menjati (zabosces QuadCore recimo 2007) ako juris extra klokove i rekorde, ili precesto menjas HW, onda Abita ili Asusa.

A zar asus nece isto podrzavati taj QuadCore? I kako to da nijedna od ovih ploca ne podrzava ddr3? Koji je generalno bolji cipset 975 ili 965? Secam se legendarnog bx cipseta - a taj 965 porede sa bx-om.. E kad je bx otiso u penziju secam se da sam uzeo nekog asusa valjda i915 pa sa razocarao - pa prvog p4 sa rambusom pa se opet razocarao (2x 512 rambusa je tad kostalo 1000dm) - od tada sam presao na amd - i sad ponovo na intela.. Ako se opet razocaram - pa zaplicu ih :).

Ako, kao sto se "najavljuje", Intel Quad Core bude po defaultu radio na FSB 1333 MHz, onda ni i975X ni P965 nece podrzavati Intel Quad Core... Zvanicno, ni jedan ni drugi cipset ne podrzavaju FSB na 1333 MHz. Naravno, oba cipseta rade bez problema na 1333 MHz (meni je E6700 podesen kao 333x9 bez dizanjan napona na ploci...), ali imajuci u vidu da cak ni sve i975X ploce nisu radile sa C2D, koliko je realno da Intel podrzi Quad Core na i975X... Dodajte na to da Intel jako dugo nije izbacio high-end cipset, pa ce predstavljanje Quad corea biti idealna prilika za tako nesto...

Ipak, ja bih prednost dao i975X cipsetu, jer se P964 kombinuje sa ICH8(R) koji nema podrsku za PATA kanal. Jedan ATA133 kanal se obezbedjuje na osnovu JMicron 361 ili 363 kontrolera, a to stvara razno-razne probleme koje svi mozete da pretpostavite...

Mislim da je 975X bolji izbor, ne zbog podrske za neke jos uvek nepostojece procesore (to pogotovu kod Intel-a nikada nije izvesno...), vec zato sto su BIOS-i na tim plocama trenutno bolje uradjeni, ploce mahom spadaju u high-end ponudu tj. skoro sve su veoma kvalitetne itd... Bad Axe je odlicna ploca, mada nekoga moze smarati to sto za O/C treba da se flashuje modovoani BIOS...

Ja bih uzeo Bad Axe.

Poslednja izmena:
Ja isto nisam siguran sta da radim za plocu asus, ga, dfi...prosto nisam pametan...
Za sada asus mi je na prvom mestu samo zbog visokog fsb-a 500+, a ima gomilu stvari koje mi nisu potrebne uopste, tako da ga ds4-ds3 mi je druga opcija, vidim zorz ima odlican rez sa tom ds4, mislim da cu bas nju i da pazarim.
U sustini sto duze cekamo bolje cemo proci, ali ja sam ne strpljiv i ne mogu da cekam mesec-dva...

A zar asus nece isto podrzavati taj QuadCore? I kako to da nijedna od ovih ploca ne podrzava ddr3? Koji je generalno bolji cipset 975 ili 965? Secam se legendarnog bx cipseta - a taj 965 porede sa bx-om.. E kad je bx otiso u penziju secam se da sam uzeo nekog asusa valjda i915 pa sa razocarao - pa prvog p4 sa rambusom pa se opet razocarao (2x 512 rambusa je tad kostalo 1000dm) - od tada sam presao na amd - i sad ponovo na intela.. Ako se opet razocaram - pa zaplicu ih :).

Jes da si me napusio al ajde da ti pomognem i razjasnim neke stvari,za pocetak evo ti link koji ti mozda moze pomoci http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=108281
1.Ako ne klokujes nista onda je definitivno 975X najbolji izbor,zbog boljih performansi,a zasto su bolje,pogledaj na prvobtnom linku gdeje sve lepo objasnjemo.
2.Ako pak planiras da klokujes(na box kuleru) onda je 975X bolji izbor jer ces imati i previse FSB-a nego sto ti treba,a samim tim bolje performanse kada je u pitanju klok za klok.Ali ako opet iz nekog blesavog razloga oducis da kupis plocu P5B pomiri se cinjenicom da ista zahteva memoriju koja radi na priblizno +-800Mhz pa ces i to morati kupovati,jer je najmanji mnozilac na ovoj ploci 533Mhz.
3.965 cipset ima vecu potrosnju u odnosu na 975(zanemarljivo),sa 975 mozes da imas dve grafike u radu zarad boljih performansi(i ako ti to verovatno nece trebati nikad)...
Na tebi je da odlucis,na nasem trzistu moze da se nadje dobra 975 ploca i kako vreme odmice bice sve jeftinijih,a ti odluci kad ces,sta ces i koliko ces.
P.s Hvala jos jednom na komentaru koji ti je izbrisan:trust:

Poslednja izmena:
Hvala ljudi hvala na odgovorima.. Spacemaster - nisam imao uslova za search inace bih nasao link http://www.benchmark.co.yu/forum/sho...d.php?t=108281 gde se vidi da nisi klinac koji voli da budzi postove :d - sorry - moja greska.. Bih nervozan - covek me masira da mu prodam komp ili ne - ja mozgam sta da narucim - nisam uopste u Beogradu - surfam sa mobilnog - i naletim na odgovor tipa koristi search - mislim sad kapiram i tebe - al probaj da shvatis da u tom momentu mi je trebao brz odgovor.. Sve u svemu - evo ja se izvinjavam - i zakopajmo ratne sekire - a mozemo i da dunemo neku lulu mira :D. A od likova koji budze postove mi se dize kosa na glavi - zbog takvih majmuna ja listam topic od 20 strana a ima samo tri odgovora koja imaju veze sa topicom i sa mozgom :wall:.. Ono vidim recimo lik odgovori nesto tipa koristi search - na benchu je registrovan od marta 2006 a vec ima 1250 postova.. E od toga mi se soprostenjem se*re :mad:..

Nego Space reci mi jos ovo - ja sam navikao na MSI k8n neo2 54n koja je stvarno bila fenomenalna ploca za occ. Odma sam nasvirao 3500+ i occ sam dobio ogroman skok u performansama.. Voleo bih da ta ploca koju uzmem za e6600 ima slicne mogucnosti.. Vidim iz tvoga posta da ni 975 nije za bacanje sto se tice occ mogucnosti - hmm.. A koju od 975 ploca uzeti onda (badaxe) ?

Ne vec p5b deluxe (doduse to je 965)!!! Spacemaster je presao sa bad axe na p5b deluxe bas iz tog razloga sto je bio ogranicen fsb-om na toj intel ploci. Znaci ko sto sam gore napisao druze ako planiras odma da nasviras procesor na nekih 3,6ghz za svaki dan onda asus i ima da uzivas.
E sad ako bas insistiras na 975 onda po meni intel bad axe i nista drugo (ni p5wdh ni onaj gigabyte q6).

P.S. Mare kad rece da stize nova memorija?

Poslednja izmena:
Nemam pojma da li je MSI stigao,ako nije(ali opet se raspitaj)jedina opcija je BAD AXE sa kojom sa 50% oc-a mozes da izguras 3.6Ghz sa svojim 6600,ali sve to pod uslovom da imas dobro hladjenje.U principu i sa boks kulerom mozes da izvuces ovu vrednos,ali sistem ce pokretanjem neke zahtevnije aplikacije(igranje,ripovanje video materijala itd.)poceti drasticno da se greje,a samim tim nista od stabilnosti.
Znaci ako imas na umu nekih 3.6GHz moraces da odresis kesu i da ulozis nekih 40-50eurica za bolje hladjenje!;)
P.S Ma opusteno.:p

Ne vec p5b deluxe (doduse to je 965)!!! Spacemaster je presao sa bad axe na p5b deluxe bas iz tog razloga sto je bio ogranicen fsb-om na toj intel ploci. Znaci ko sto sam gore napisao druze ako planiras odma da nasviras procesor na nekih 3,6ghz za svaki dan onda asus i ima da uzivas.
E sad ako bas insistiras na 975 onda po meni intel bad axe i nista drugo (ni p5wdh ni onaj gigabyte q6).

P.S. Mare kad rece da stize nova memorija?

Ma ja sam hteo preko 4Ghz,a to sam mogao i sa BAD AXE,ali nisam imao memroiju da to isprati,sad kad je imam zao mi "AXEntija",cuvaj ga:S:
P.S Sutra radim jedan test,mislim da znas koji,znaci sutra cu sve znati.

Poslednja izmena:
E vidis upravu si za to. Nego nedam ti plocu nazad ni za p5wdh i p5b deluxe wifi zajedno + brdo sarmi (zavolesmo se na prvi pogled) :d

Jos samo da mi stigne mrtva graficka aknem joj ga majci; ako ovi ni sitra nista neurade ima da izludim nacisto!

Poslednja izmena:
Pazi ja verovatno uzimam hyperx kingston koji radi na 900 MHZ - to sam vec kanda narucio - mada mogu i da odustanem - medjutim 2x512 hyperx-a je 170 evra samo memorija - i to giga ? Dal taj 6600 moze da dogura na 4ghz na badaxe-u i to sa box kulerom ? Dal moze da dogura na 4ghz sa nekom jeftinijom memorijim od ove hyperx ? Posto bi ja pre uzeo neku varijantu 2x1 gb nego 2x 512 ali da me recimo ta 2x1 gb izadje isto oko 180 e? Jel postoji takva memorija u tom cenovnm rangu ? Ako ocu 4ghz a box kuler to nemoze da oladi - koji bi mi ti kuler preporucio ? Samo da nije preterano bucan i da moze da se nadje kod nas ?

Hvala jos jednom..

Bad Axe je odlicna ploca, mada nekoga moze smarati to sto za O/C treba da se flashuje modovoani BIOS...

Oprosti, moram te donekle ispraviti! Na Bad Axu se ne mora nista modovati ako se ne zeli neki ekstreman O/C na primer sa novijim verzijama BIOS-a pocev od v. 1304 do v. 1351 ima se dozvoljen OC do 50% koji mozete upotrebiti na E6300 modelu gde na FSB-u od 400 MHz imate realno ostvarivih 2800 MHz-a, a na E6400 imate 3200 MHz-a hocu da kazem da ovi CPU-ovi ne traze dizanje napona pri ovom FSB-u na ovoj ploci, znaci ako li neko zeli vise (veci FSB) mora staviti jumper za otkljucavanje BIOS-a sto je Delimir vec naglasio :)

Poslednja izmena:
Oprosti, moram te donekle ispraviti! Na Bad Axu se ne mora nista modovati ako se ne zeli neki ekstreman O/C na primer sa novijim verzijama BIOS-a pocev od v. 1304 do v. 1351 ima se dozvoljen OC do 50% koji mozete upotrebiti na E6300 modelu gde na FSB-u od 400 MHz imate realno ostvarivih 2800 MHz-a, a na E6400 imate 3200 MHz-a hocu da kazem da ovi CPU-ovi ne traze dizanje napona pri ovom FSB-u na ovoj ploci, znaci ako li neko zeli vise (veci FSB) mora staviti jumper za otkljucavanje BIOS-a sto je Delimir vec naglasio :)

Ih, nema sta oprosti. Hvala na informaciji. Kada smo mi imali Bad Axe u redakciji, nije mogao da overklokuje uopste E6700.

Pazi ja verovatno uzimam hyperx kingston koji radi na 900 MHZ - to sam vec kanda narucio - mada mogu i da odustanem - medjutim 2x512 hyperx-a je 170 evra samo memorija - i to giga ? Dal taj 6600 moze da dogura na 4ghz na badaxe-u i to sa box kulerom ? Dal moze da dogura na 4ghz sa nekom jeftinijom memorijim od ove hyperx ? Posto bi ja pre uzeo neku varijantu 2x1 gb nego 2x 512 ali da me recimo ta 2x1 gb izadje isto oko 180 e? Jel postoji takva memorija u tom cenovnm rangu ? Ako ocu 4ghz a box kuler to nemoze da oladi - koji bi mi ti kuler preporucio ? Samo da nije preterano bucan i da moze da se nadje kod nas ?

Hvala jos jednom..

Nisi u opste procitao sta sam napisao,ponovicu,sa boks kulerom mozes da sanjas 4Ghz,realno 3.5GHz-3.7GHz za svaki dan,ali opet nisam siguran da li ce i na ovim vrednostima boks kuler biti dovoljan jer za 3.7GHz recimo treba 1.47V-1.50V,sto je dovoljno da se masina pocne grejati toliko da ces na kraju moci da przis jaja na istoj.
Evo ti link,pa krenes redom,posto sumljam da koristis operu na mobu,najbolje bi bilo da nadjes neki racunar kako bi sve ovo pogledao i izvuklao neki svoj zakljucak
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=106321

Poslednja izmena:
http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=106321 odlican link - hvala - Vidim da tamo svi setaju Asus P5W DH Deluxe? Skapirah da je razlika izmedju P5W i P5B u tome sto je ovaj prvi 975 a drugi 965 - isto skapirah da je cipset 975 brzi i zategnutiji od 965 ali da ne moze da ide do fsb 600 ko 965.. E sad videh da neki fanatici na tom P5W izlace brzine fsb-a od 480 ali pise moded pored ploce.. Mene zanima dal taj P5W moze da nasvira e6600 na 4ghz bez hardverskog modovanja - lemnjenja budzenja biosa itd.. Ako moze - pitanje je sta je onda bolji izbor P5W ili P5B - naravno pricamo o delux verzijama ploca ?

Nije bilo opcija, ali nisam ja testirao, pa ne znam koji je BIOS u pitanju.

I na najstarijem BIOS-u ima opcija, neko se nije tu bio dovoljno pazljiv kada je gledao opcije, ja imam modovanu Rev. 302 i dosla je sigurno sa starijim BIOS-em nego ta koju ste imali! Kad je ploca dosla bila je opcija za OC do 30 %, ti si dobio pogresan info :trust:
Evo ti slika ranijih v. BIOS-a, gornji deo dobijas lamljenjem jumpera tj. Vmodom ili ubadanjem X6800 ili EE CPU-a ( ovo je suvisno da kazem, ali opet...) a donji deo sa opcijama imas od najranijeg BIOS-a :trust: U opciji: "Host burn in mode"; biras OC ili obaranje clocka, a ispod procente istog.
Prosto mi je neverovatno da nije pogledano na netu za to ko god da je u pitanju :zgran:
Ko da je i bitno, ploca je zaista dobre, a nije los ni Asus P5B Deluxe cak sta vise :guitar:
:wave:
http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=106321 odlican link - hvala - Vidim da tamo svi setaju Asus P5W DH Deluxe? Skapirah da je razlika izmedju P5W i P5B u tome sto je ovaj prvi 975 a drugi 965 - isto skapirah da je cipset 975 brzi i zategnutiji od 965 ali da ne moze da ide do fsb 600 ko 965.. E sad videh da neki fanatici na tom P5W izlace brzine fsb-a od 480 ali pise moded pored ploce.. Mene zanima dal taj P5W moze da nasvira e6600 na 4ghz bez hardverskog modovanja - lemnjenja budzenja biosa itd.. Ako moze - pitanje je sta je onda bolji izbor P5W ili P5B - naravno pricamo o delux verzijama ploca ?
Na zalost ne moze :(

Poslednja izmena:
Hmm da bi se e6600 occ na 4ghz treba recimo da je fsb 450 mhz, mnozilac 9 i da mu se napon moze dici na 1.65v koliko ja mogu da skapiram.. Na toj frekvenciji super pi ide ispod magicnih 13 sec :) i sve bi trebalo da poleti.. Mene interesuje da li taj asus P5W ili badaxe mogu da idu do ovih vrednosti fsb-a i napona po defaultu ? Aj recimo da kazemo da necemo da idemo na fsb od 460 ili 480 vec do fsb-a na tacno 450 MHZ.. Jel to mogu ove dve ploce.. Isto tako videh taj modovani P5W i ono - uzas - mora da se lemi budzi itd - dal badaxe moze to da postigne samo updateom biosa i eventualno nekim jumperom ? To bi bilo cool.. Isto tako sam primetio sledece - razlike izmedju 975 i 965 cipseta u brzini su - akademske - tj nisu bas neke preterane - najveci problem je sto kad se taj 965 potera na fsb veci od 400 dolazi do pada performansi memorije.. Kad nebi bilo toga - P5B bi bila ultimativna ploca. Sad moje pitanje je - da li asus ovaj problem moze resiti nekim novim updateom biosa - ili je to nepremostivo ogranicenje 965 cipseta ?

p5w kako si je skratio sumnjam da ce da moze do 450 bez tog silnog lemljenja koje navodis, a badaxe i ako se nadje neki koji ce da radi na 450fsb bez nekog budzenja, ce morati da radi sa maximalno dignutim naponima za cipset (*** vec am zaboravio tacne oznake koliko dugo vec nepalim kompjuter zbog nedostatka graficke :S: ).

Sto se tice memorijskog protoka sumnjam da ce tu bios nesto drasticno da ispravi. Morali su se naci neki kompromisi da bi ploca bila u stanju da radi preko 500fsb. Inace da imam samo malo brzu memoriju mislim da bi sa badaxe i 6300 imao isto poena u sandri u memory benchmark kao i spacemaster sa p5b deluxe i 6600.

Sto se tice P5W na sajtu stoji da ploca ide do 450MHZ fsb i do dizanja napona 1.7v za Cpu ?

Overclocking

FSB Settings: 100MHz to 450MHz (400MHz to 1800MHz QDR Mode)

DDR Settings: DDR2-400 / 533 / 667 / 711 / 800 / 889 / 1067

PCIe Frequency: 90MHz to 150MHz

CPU Voltage Settings: 1.200V to 1.700V (in 0.0115V steps)

Memory Voltage Settings: 1.80V to 2.40V (in 0.05V steps)

MCH Voltage Settings: 1.50V to 1.65V (in 0.05V steps)

ICH Voltage Settings: 1.05V, 1.20V

FSB Termination Voltage: 1.20V to 1.50V (in 0.1V steps)

Multiplier Selection: Yes (unlocked CPUs only)

Sto znaci da bi ova ploca mogla da occ e6600 na 4 ghz bez problema ? Jel ima neko iskustva sa ovom plocom ? Sto se tice badaxe-ta on po defaultu valjda moze samo do 1.6v za napon - te mi se cini da je ovaj P5W bolji izbor - samo me interesuje kako to radi sa maximalnim fsb-om od 450 MHZ dal je stabilno itd..

Nazad
Vrh Dno