Šta je novo?

UV neonke?

imaju UV i UV Sensitive... e to nije isto 😉

black light je naziv za ultraljubicastu sijalicu (UV)

Rekoh da se bavim akvaristikom.
Postoje:UV-A, UV-B, UV-C... Kiliko se secam u black light sijalici najvise ima UV-C, takodje ima i UV-B, ali zbog velike kolicine UV-C zraka ne koristi se u akvaristici. UV-C zraci su stetni za ljude i zivotinje, a cini mi se da najvise utice na oci. Nisam siguran koji zraci daju efekat da fluorescentna boja svetli. Black light najbolje proizvodi taj efekat, samo ime kaze crno svetlo, tj. baca malo svetla a dosta UV zraka. Upali plavu neonku pa ces videti da i ona ima isti efekat ali baca puno svetla pa se jedva primecuje.
Kada sam drzao kornjace, dosta sam se raspitivao o svetlu, sad sam zaboravio sve to pa ne mogu da objasnjavam najbolje.
Morao sam ovo da pokrenem jer mi se svideo tred o stabilnom i nestabilnom kloku, a i bilo mi je dosadno.

da ne skrenemo sa teme i da skratimo muke meni konkretno trebaju zbog graficke karte koju imam, a cije kuciste reaguje na UV zrake, znaci svetli cela kartica pod UV svetlom...pitanje isto i dalje ko zna gde ima tako nesto? :wave:

O Boze !! kakve gluposti **** Ne mogu da verujem,nema nigde neonki ni u tragovima a ovamo neki strucnjaci analiziraju kako blacklight nije isto sa UV light-om a UV se deli na UV-A,-B i -C,sta li cemo jos da cujemo ? Evo odgovor jos jednog strucnjaka ali maximalno uproscen : Blacklight daje isto UltraVioletno zracenje kao i UV light, jedina razlika je u tome da je Blacklight sijalica premazana tamnom bojom (mrkocrna) dok je UV tamno ljubicasta.Moze biti da je to jedina ozbiljna razlika ali ne mora.UV senzitivna plastika ili farba reaguje samo sa UV zracenjem i nastaje efekat fluorescencije.

Poslednja izmena:
Kako se suncaju kornjace - ne znam, ali onaj ko to zna nema pojma o UV, BlackLight i sl.
Ako nekoga interesuje evo kratkog UV objasnjenja:
UltraVioletno svetlo je elektromagnetna radijacija talasne duzine 100-400nm (400nm=0.0000004m). Postoje i manje talasne duzine ali to vec spada u Far, Vacuum i Extreme UV.
Sto je manja talasna duzina to je veca energetska vrednost svetla i samim tim je stetnije za coveka. Podela UV zraka varira ali okvirno je:
UVA 400 nm - 320 nm
UVB 320 nm - 290 nm
UVC 290 nm - 100 nm
E sada, BlackLight je, prosto receno, svetlo koje izaziva efekte fluorescencije, talasna duzina mu je 345 - 400nm (znaci UVA) i tako se nazivaju bezbedne UV lampe za bilo koju namenu.
Znaci: Svaki BlackLight je UV ali nije svaki UV BlackLight.
Ako covek trazi BlackLight ili UV za kuciste sigurno nece doci do UVB (koji se reeetko koristi u nekim solarijumima) ili UVC (kojim se prze bakterije u medicini i koristi u NASI).
Kad ti opet dodje da pametujes prvo popricaj sa svojim UV ribicama
UVfish.jpg

pa zakljucak je takav....

sve su UV lampe samo je razlika u talasnoj duzini ..... 🙂

😀 nego kad ste poceli sa tim, nek neko definise i radijaciju ili jos bolje zasto supermen zalivadi kada vidi kriptonit :bottle:

Ma to se on samo tripuje, inace mu nije nista, uvrteo covek sebi u glavu da mu smeta, pajser....:d

Poslednja izmena:
🙂 pajser da znas....

ZorMi je napisao(la):
Verovao ili ne, jeste bilo CM neonki UV Purple u početku. Gledam sad karticu artikla, poslednja je prodata 25.11.2004. za 710 din. Onda su prestali da ih isporučuju, pa izbacili iz cenovnika, a zatim su izbacili i plave... ne proizvode više.
Znaci, bilo je?!!! I to bas ona UV Aurora Series (DUV-UD1)?

Zaista sam mislio da ih nikadfa nije bilo kod vas... samo obicnih neonki...

ZorMi je napisao(la):
Verovao ili ne, jeste bilo CM neonki UV Purple u početku. Gledam sad karticu artikla, poslednja je prodata 25.11.2004. za 710 din. Onda su prestali da ih isporučuju, pa izbacili iz cenovnika, a zatim su izbacili i plave... ne proizvode više.

kako bre ne proizvode vise? sta ce im onda na njihovom site-u i ove UV i ove ostale aurora u plavoj, beloj, ljubicastoj, crvenoj i zelenoj boji...

CAR je napisao(la):
Znaci, bilo je?!!! I to bas ona UV Aurora Series (DUV-UD1)?
Evo iz kartice šifra artikla: CM UV Aurora (Dual Package) Purple DUV-UD1-EP, dakle jeste ta. Zašto ih nema i da li će biti treba pitati uvoznike: Desk i Pin Computers.

jel probao neko one male UV neonke sto se prodaju na buvljaku?
Nikako da skoknem na NBG da vidim ima li ih i koja je cena
Ja sam nabavio UV vent 12" pa sada jurim neonku.

obi_van je napisao(la):
da ne skrenemo sa teme i da skratimo muke meni konkretno trebaju zbog graficke karte koju imam, a cije kuciste reaguje na UV zrake, znaci svetli cela kartica pod UV svetlom...pitanje isto i dalje ko zna gde ima tako nesto? :wave:

Koliko su UV neonke deficitarna i veoma trazena roba govori cinjenica da se na moj poziv za pilot nabavku (ispod 1000 din za par UV Neonki) javio samo jedan user,i on nije siguran,sto po sto trazi da li moze jeftinije ! Zakljucak :
Nema se preca posla,i prica se generalno o UV neonkama,Fluorescenciji,UV-A,UV-B filteri,aquarijumi,ribice,itd.Zato ih niko ne uvozi,jer nema kupaca,svi bi hteli da im neko pokloni UV lampe ili da plate 2 godine staru ( 25.11.2004. ) promo Imtelovu cenu 710 din kada je kurs bio 67-69 din za euro.

Vrlo je jednostavno - UV neonke nisu bas roba koja zanima prosecnog korisnika kompjutera, vec to spada u modding opremu i kupuju je kompjuterski entuzijasti i slicni ludaci 😀 (i ja medju njima naravno :d - uzeo sam cak i UV sensitive vezice za kablove 🙂 ). Takvih uvek ima naravno, i ako nabavis neki manji kontigent UV neonki za tu cenu koju si naveo i ako ti se za tu cenu uopste isplati cimanje oko nabavke/donosenja i sl. prodaces ih bez problema. Ako bas hoces sa ides sa dosta nizom cenom isplati se jedino ako si siguran da ces prodati dosta , a bas nisam siguran da je to ovde moguce...Jer istina je da dosta ljudi zeli da ih ima ali ne zeli bas da plati nego ako bi to moglo za 3-4 ili eventualno 4.5eur 😀 a ima ih gomila koji bi se za 1 eur manju cenu cenkali 2 dana...A i mnogi vise vole da kupe neko kinesko gink-kong-sheng djubre nego da kupe kvalitetnu stvar... Postoji i druga strana tj oni koji imaju malo vise para pa mogu sebi da priuste cesto menjanje hardvera, zezanje sa o/c-om po cenu spaljivanja komponenti i sl😀 , modovanjem i sl, ali takvih nema mnogo u odnosu na ove druge tako da.... Zivimo tu gde zivimo. i dok jednog lepog dana ne poraste standard na neki pristojan nivo, mnoge stvari ce se ovde smatrati egzotikom i nece biti moguce kupiti ih ovde, jer uvoznici jednostavno uvoze samo ono sto najvise ide tj maltene one najosnovnije komponente.

djolez je napisao(la):
Koliko su UV neonke deficitarna i veoma trazena roba govori cinjenica da se na moj poziv za pilot nabavku (ispod 1000 din za par UV Neonki) javio samo jedan user,i on nije siguran,sto po sto trazi da li moze jeftinije ! Zakljucak :
Nema se preca posla,i prica se generalno o UV neonkama,Fluorescenciji,UV-A,UV-B filteri,aquarijumi,ribice,itd.Zato ih niko ne uvozi,jer nema kupaca,svi bi hteli da im neko pokloni UV lampe ili da plate 2 godine staru ( 25.11.2004. ) promo Imtelovu cenu 710 din kada je kurs bio 67-69 din za euro.

To sto ih je Imtel prodavao pre dve godine po ceni od 700din. to je uopste jedan problem koji imamo na nasem trzistu. Cena CM UV neonki (duplo pakovanje) je na par mesta na netu 18$ pa ti vidi. E sad pitam ja i mnogi koje zanima gde ima da se kupi, i nigde nema, i niko ne zna gde ima. Niko ne uvozi sta li, ista stvar za plave neonke, fanove itd, nema, bice, cekamo sledecu posiljku robe, narucili smo i tako u nedogled. Ja konkretno prvi put postavljam ovakvo pitanje ali nisam jednom video da drugi ljudi traze isto. Znaci interesovanja ima i to poprilicno. Ja sam vec naveo da ima u Pin-u u NS UV fanovi, 8-ice i 12-ice i to po finim cenama. Sto znaci da to nije neka tamo preskupa roba vec je visoka cena stavljena od strane prodavca. Jedino sto mi pada na pamet jeste da je zarada na pomenutoj robi premala i da je zato uvoz iste zaustavljen ili smanjen.

obi kupi lepo upaljac koji ima ono plavo svetlo i osvetli graficku pa ces da vidis kako sija!. Pa vidi da ga zbudzis negde ..

jel oni kineski plavi sa deset rupica na vrhu :d ...ma videcu vec nesto cu da nabudzim...

djolez je napisao(la):
P.S Konkurencija je cudo !!! 😉
De-der Noki, šta se uzbuđavaš čim neko spomene Zalman, provaljen si odavno... :d

thx GSM

evo kako izgledaju (mobile photo)

Nema na cemu druze 🙂 Pa one cak i svetle? 😉 Ko bi se tome nadao 😀 Evo i ja sam sada malo prckao po kucistu i gledao kako je najbolje da ih uglavim posto su i meni svi kablovi uv sensitive, i to imam plavi, ljubicasti, narandzasti, ma cirkus 😀 Stavio sam jednu dole a jednu vertikalno tako da osvetljavaju sto je vise moguce i fino izgleda...Mozda jos da nabacim i uv sensitive ventilatore i da roknem jos 2 lampe pa da svetli k`o novogodisnja jelka 😀

Poslednja izmena:
Pa znas kako, mozda tako izgleda na fotkama, mada evo, upravo mi osvetljavaju i roletne pa je utisak kompletan 😀 (ima bele roletne da stavim 😀 ) Imam ja u kucistu i par obicnih zelenih neonki pa sam ih upravo upalio da uporedim i one bas jako svetle tj sljaste 🙂 a ove su onako diskretno ljubicanstvene 🙂 i fin je efekat u kombinaciji sa uv sensitive kablovima

Hvala GSM, nisam uslikao da postavim slike, inace mnogo manje svetle nego na slikama bas uopste ne sljaste, ja sam moje postavio paralelno jednu skroz dole, a drugu iza lima koji ide ispod napajanja tako da se spolja ne vidi a svetli extra. Da ne otvaram novu temu meni treba UV sensitive IDE kabl plavi i UV sensitive ili Blue Led 12 cm za CPU fan da stavim umesto onog na TT Big Typhoon.

eto, sad mozete da stavite UV roletne, UV prozore, UV vrata itd.... 😛 ma ofarbajte zidove u UV :d

Hehe. Jedan lik sa xs foruma je postavio nekoliko 40-incnih neonki u sobu i to mu jedino osvetljenje. Nije bas najzdravije, al...

Nazad
Vrh Dno