Šta je novo?

Kako da formatiram particiju c

• Začetnik teme Začetnik teme iMilan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

iMilan

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2006
Poena
375
Krenuo sam da instaliram windows jer nemam ni taskbar ni ikonice ni start nista,ubacio cd i krenuo instalaciju windowsa,i znam da je trebao da me pita da li hocu da formatiram ali nije pitalo i ja sam se nadao da ce malo kasnije kad ono zavrsi se instalacija i pali se komp i pita me da izaberem koji cu operativni sistem i ja tek tada ukapiram da su mi svi fajlovi i stari windows ostali. E kako sad da formatiram c video sam da ima opcija format kad kliknem na c desnim klikom,da li mogu tako.Da li smem da izbrisem particiju C i ponovo je napravim,da li ce onda ostati D.Pomagajte

Evo moj nacin. MOze i sa vin xp cini mi se ali ja sam navikao sa win98 cd-om. Naime stavim da se butuje sa cd roma kompjuter. Izaberem start computer with cd-rom ili tako nekako; znaci ne instal windovsa vec ono drugo po redu. Kada udje u dos ili sta vec kucam c:\win98 a potom format c:

Ne mozes da formatiras aktivnu particiju. Ako hoces nov Win pokreni instalaciju ispocetka i PAZLJIVO biraj opcije, pa ce ti se pojaviti komanda za formatiranje.

Pa pazljivo radim,i svi kazu ima opcija pa znam da ima,mislim kad sam prosli put instalirao ali je sad nema,5 puta sam probavao svakave nacine i 5 puta sam instalirao windows sad imam 5 windowsa na C.Jao poludecu

Procitao sam ta i milion takvih tekstova:

II Još uvek nije počelo (format C: )

Formatiranje hard diska. Opasna stvar. Pre ovog postupka obavezno popiti tri dobra gutljaja hladne Koka Kole.

1) Ubaciti instalacioni disk Windows XP Professional u CD/DVD drive

2) Ulazak u BIOS

Nakon restarta računara držite taster “delete“ dok sistem ne udje u BIOS.

3) Podešavanje parametara u BIOS-u

Ući u Advanced BIOS Features. Za First Boot Device namestiti CD/DVD drive. Nakon toga, vratiti se na početni ekran i kliknuti na Save & Exit Setup i sačuvati izmene (odabrati ’Y’ na upit).
Nakon restarta tražiće da pritisnete bilo koje dugme (Press Any Key to Boot from CD) što i treba da uradite.

4) Konačno, formatiranje

Nakon kraće pauze imaćete tri opcije: 1. pokretanje instalacije Win-a, 2. pokretanje Recovery Console i 3. izlazak iz programa. Vaš izbor treba da bude pod 2, tj pritisnite taster ’R’.
Kada se konzola startuje izaberite C: drive i izdajte komandu format C:! Nakon formatiranja, obavezan je restart računara.

ja uopste nemam te tri opcije,meni pise ovako Press Any Key to Boot from CD,stisnem enter i ono udje onda imam da pritisnem F2 ili F6 pritisnem F6 i onda mi trazi da ubacim flopy ja nemam to onda stisnem exc i on nastavi i nesto radi i onda se pjave particije C i D i sad dole pise pritisnuti enter za instalaciju,pritisnuti c za pravljenje nove particije,d za brisanje particije.Da li da izbrisem C,to sam video u nekom tekstu da se brise c i onda posle kao ponovo napravis,da li cu onda izgubiti podatke sa D ako izbrisem C.

Kad ti piše pritisnuti Enter za instalaciju - uradi to. Onda izabereš particiju na koju želiš da instaliraš Win - znači C. Onda ti javlja da tu već postoji Win, ali ti nastavi. Tada će te obavestiti da moraš da formatiraš C particiju i da ćeš izgubiti sve podatke...mislim da onda imaš opcije za formatiranje: Quick,ovaj,onaj... 😛 izabereš tip formatiranja, formatira ga, restart, boot from CD, instalacija Win-a, restart (sad ne bootuješ sa CDa već ga ostaviš da se pokrene sa HDDa i nastavi instalaciju).

To je otprilike to. Nisam odavno radio na ovaj način pa će možda redosled biti drugačiji.

Paragon Drive Backup je majka. Verzija 6 je free i samo radiš ghostovanje.

Što se tiče D particije - ne gubiš je. Ti radiš samo sa C. 😉

Ako neko ima u nečemu da me ispravi...samo napred. Tu smo da pomognemo čoveku, a ja hvala Bogu nisam neki egoista pa da ne dam drugima da me isprave:smack:

Poz

Poslednja izmena:
slusaj pa to mi svi pricaju ali ja nemam tu opciju on nastavi kad ja odaberem da ocu da instaliram na C,uopste ne vidi da ima windows,i od silnog pokusavanja ja sad imam 6 windowsa na C

Pa ni ne mora da "vidi" win.

Kada izbaci spisak particija i velicine, imas opciju, nemoguce da nema, da instaliras na odredjenu particiju.
Imaces ono, format using fat32, using ntfs, pa da ostavis intact, ako sam dobro napisao, nije ni vazno, prosto je nemoguce da nema da se formatira.

Ili lupi hirensa i formatiraj sta ti drago, ali pazljivo :d

Idemo redom:
1.izbor "to set up win xp now press ENTER"
2. izbor F8 I agree
3. izbor "to set up win xp on selected item press ENTER" izaberi c particiju
4. izbor sad se vise ne secam ali on treba da prepozna da na C: ima OS i pitace te da li hoces NOV sistem ili da popravljas stari, ti izaberi NOV.
5. Izbor, pita te za vrstu formatiranja quick format fat, quick format ntfs, ili normal fat ili normal ntfs, izaberi normal ntfs.

Posle pocinje formatiranje i dalje znas.

milan91 je napisao(la):
ja sad imam 6 windowsa na C

Ne znam kako si to uspeo.

Inače ovo što je iznad napisano (aca) mora da upali. Ako ne ....:smash:

E ovako nisam se pre javio jer sam zavrsio pre 30min sve,ovako slusao sam samog sebe,kad mi je bilo ponudjeno C i D particije za sam otisao i izbrisao C i posle formatirao i instalirao windows i gotovo.Hvala svima

Upravo tako: obrises particiju na koju zelis da instaliras svez win, na taj nacin napravis unpartitioned space na kojem ponovo formiras particiju zeljenog fajl sistema (NTFS ili FAT) i eto. Mozes i vise particija, zavisi od velicine tog space-a. Sve radis sa winxp cd-om, nista ti drugo ne treba!

Kron je napisao(la):
Upravo tako: obrises particiju na koju zelis da instaliras svez win, na taj nacin napravis unpartitioned space na kojem ponovo formiras particiju zeljenog fajl sistema (NTFS ili FAT) i eto. Mozes i vise particija, zavisi od velicine tog space-a. Sve radis sa winxp cd-om, nista ti drugo ne treba!
Covek rece:
milan91 je napisao(la):
... instalirao windows i gotovo.Hvala svima
:wave:

hahahhahha

Alal Vera Majstore, Fantasticno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

milan91 je napisao(la):
5 puta sam probavao svakave nacine i 5 puta sam instalirao windows sad imam 5 windowsa na C

Ne mogu da prestanem da se smejem, ovo je genijalno! 😀

Poslednja izmena:
Moj Windows XP instalacioni CD takođe nije u stanju da detektuje Win na particiji i ne nudi opciju njenog formatiranja, baš kao kod milan91. Disk sam napravio tako što sam slipstream-ovao SP2 u WinXP.
Takođe sam morao da ubijam C: particiju pa da je iznova pravim, ili da je formatiram koristeći Hirena.

Moj Windows XP instalacioni CD takođe nije u stanju da detektuje Win na particiji i ne nudi opciju njenog formatiranja, baš kao kod milan91. Disk sam napravio tako što sam slipstream-ovao SP2 u WinXP.
Takođe sam morao da ubijam C: particiju pa da je iznova pravim, ili da je formatiram koristeći Hirena.
A pre slipstream-a jel taj XP CD bio OK (mislim, detektovao Win)?
Kako si slipstream-ovao, "rucno", nLite ili nesto 3.?

A pre slipstream-a jel taj XP CD bio OK (mislim, detektovao Win)?
Kako si slipstream-ovao, "rucno", nLite ili nesto 3.?

Čini mi se da jeste.
Nekim alatom koji je valjda Jaksa okačio na forum. Nešto kao Slipstreamer ili tako nešto.

Samo da se nadovezem na postojecu temu. Odradih instalaciju Xp-a a pri tome sam od jedne fat32 i jedne ntfs napravio dve ntfs razlicitih velicina od prethodnih pri cemu je samo jedna sistemska sa xp-om a druga za gomilanje podataka. Problem je samo sto pri postovanju nudi da izaberem operativni sistem Xp-pro ili Xp-home koga vise nema. Ne smeta u sustini ali pitanje je samo kako ukloniti ovog Home koga nema nigde.

Contol panel/system/advanced/startup and recovery/settings/edit/ i onda treba da stoji ovako
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

P.S. Zato je u quote razdvojeno Micro soft, a na editu je ok? :a:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno