Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Хвала. 🙂 Ја сам пре свега прагматичан, не свиђа ми се како се форсира цела прича, али у 2026 у Норвешкој куповина било чега осим електро-возила нема никаквог смисла. Додатно, кад смо се већ поновили трудим се да новотарије искористим на најбољи начин.
Синоћ сам нпр. користио аутоматску вожњу док сам набадао на екрану локације за навигацију. И то функционише добро, али још увек више волим да сам вртим волан. Адаптивни темпомат је одличан, добро држи одстојање, врло практичан кад си у колони на магистрали. Волво нема матрикс-лед, али аутоматска дуга светла раде јако добро и брзо, значи ми на планини да ми пребаци на дуга чим неко прође поред, јер сам стално у страху да нека живуљка не излети испред аута. И тако, све у свему сам презадовољан за сад, остаје још да презимимо зиму.

ja očekujem da će za par godina ljudi sa kućnim solarom prodavati struju prijateljima, poznanicima i komšijama za punjenje EV-a, onima koji su u zgradama. Ako imaš viška, što bi vraćao u mrežu za 5-10 centi, kad možeš da prodaš nekome da puni EV za 15-20. A njemu bolje da plati tebi, nego na punjaču gde je 30-40.
Komšija i prijatelj od preko puta ozbiljno razmišlja o kupovini EV jer mu je ponuđeno da puni kod mene za dž kad god ima viška 🙂

Može li mala pomoć. Ako bih kupio čist EV sad, tokom oktobra-decembra, da li bi mogao da apliciram za državnu subvenciju za 2027. godinu (prepostavljam da su je ove godine ispucali), ili to važi samo za vozila kupljena u 2027. Trenutno pikiram Leapmotor B03X koji je na nekom popustu do kraja oktobra. EV verzija u srednjem paketu opreme košta 23450 eu a sa subvencijom bi ispala 18500. To mi se isplati.

Dodatno, da li je moguće da maloletnik sa AM dozvolom vozi vozilo tipa Renault Twizy, Citroen Ami ili Fiat Topolino. Ta vozila na zapadu je moguće voziti sa navršenih 14 godina sa dozvolom za skuter (primer Francuska/Italija). Kod nas je tu dozvolu moguće dobiti sa 16 godina.

Pokupio danas u salonu BYD Atto 3 Evo. Prvi utisci su da vešanje nije baš toliko mekano koliko sam čuo po recenzijama. Sve u svemu prvi utisci su povoljni. Za vikend idem na nešto duži put (do Subotice i nazad do Beograda) pa ću tada verovatno imati nešto kompletniju sliku.

Atto2 je isto malo tvrdji barem po meni, ali je preglednost i osecaj u voznji na gasu prelep. Nekako mi je utisak kad udaris u rupu da ne ide na sediste nego negde napred, ne znam mozda najbolje da objasnim.

Ja sam kaparisao Starray em-i, pošto živim na selu i u delu gde nema punjača, odlučio sam se za plug-in varijantu ipak… a pokriva mi dnevne potrebe 350 dana u godini na elektro pogon😁
Planiram da u garažu dovedem poseban 6mm2 kabal, a pošto auto podržava samo monofazno punjenje od max 6,6KW gledao sam da uzmem neki monofazni Wallbox.
Da li imate neki savet šta uzeti od proizvodjača da je ok cenovno?
Nekako najviš naginjem ka Volteh Honor 7 monofazni…
Koliko vidim ima dobre sisteme zaštite, DLB…
i cena je ok
Da li imate neki bolji predlog?

Može li mala pomoć. Ako bih kupio čist EV sad, tokom oktobra-decembra, da li bi mogao da apliciram za državnu subvenciju za 2027. godinu (prepostavljam da su je ove godine ispucali), ili to važi samo za vozila kupljena u 2027. Trenutno pikiram Leapmotor B03X koji je na nekom popustu do kraja oktobra. EV verzija u srednjem paketu opreme košta 23450 eu a sa subvencijom bi ispala 18500. To mi se isplati.

Dodatno, da li je moguće da maloletnik sa AM dozvolom vozi vozilo tipa Renault Twizy, Citroen Ami ili Fiat Topolino. Ta vozila na zapadu je moguće voziti sa navršenih 14 godina sa dozvolom za skuter (primer Francuska/Italija). Kod nas je tu dozvolu moguće dobiti sa 16 godina.
To je dobra ponuda.
Subvencija države traje do kraja godine, znači do kraja godine možeš da "konkurišeš", bitno je da prilikom podnošenja auto bude na lageru, ili bar ocarinjen u Srbiji sa brojem sašije, da bi mogla auto kuća da ti da predračun i dokumentaciju.

Konkurišeš preko eUprave. Lagano je.

Trenutno pikiram Leapmotor B03X koji je na nekom popustu do kraja oktobra. EV verzija u srednjem paketu opreme košta 23450 eu a sa subvencijom bi ispala 18500. To mi se isplati.
Jel si to dobio ponudu od dilera, ili je cena iz cenovnika? Koji je rok isporuke?

Cestitke. Jel si imao test voznju pre kupovine?
Nisam, nisu imali testno vozilo, a hteo sam da iskoristim sajamski popust. Samo sam seo u vozilo u salonu. Više sam se pouzdao u tehničke specifikacije koje su bile odlične za cenu. Ovde je inače bila diskusija oko toga na koliko je servis. Za ovaj model je 30.000 km ili 2 godine.

Ja sam kaparisao Starray em-i, pošto živim na selu i u delu gde nema punjača, odlučio sam se za plug-in varijantu ipak… a pokriva mi dnevne potrebe 350 dana u godini na elektro pogon😁
Planiram da u garažu dovedem poseban 6mm2 kabal, a pošto auto podržava samo monofazno punjenje od max 6,6KW gledao sam da uzmem neki monofazni Wallbox.
Da li imate neki savet šta uzeti od proizvodjača da je ok cenovno?
Nekako najviš naginjem ka Volteh Honor 7 monofazni…
Koliko vidim ima dobre sisteme zaštite, DLB…
i cena je ok
Da li imate neki bolji predlog?
Ja sam uzeo ovaj: https://www.evchargingsolutions.rs/pulsar-max/

Zajedno sa ugradnjom je izašao nekih 129.000. Izašao bi i manje, ali na mojoj tabli nije bilo dovoljno mesta za osigurače i fidovu sklopku pa su morali da mi dodaju još jednu razvodnu tablu.

Verovatno sam mogao proći jeftinije da sam odvojeno kupio punjač i posle jurio majstore, ali sam ja bio više za varijantu "ključ u ruke".

Poslednja izmena:
Pokupio danas u salonu BYD Atto 3 Evo. Prvi utisci su da vešanje nije baš toliko mekano koliko sam čuo po recenzijama. Sve u svemu prvi utisci su povoljni. Za vikend idem na nešto duži put (do Subotice i nazad do Beograda) pa ću tada verovatno imati nešto kompletniju sliku.
Čestitke. Uzeo si izgleda poslednji sa lagera. Meni su pre dva dana rekli da nema vise nijedan dostupan, samo je ostao plavi što je u salonu na NBG. Sledeća tura tek februar.

Evo sad pogledah predstavljen novi iX4. 76k sa baterijom 108.7kWh, WLTP 828km, 470KS. Punjenje 10-80% 21min. Dakle u idealnim uslovima na 500km pauza od 20min. Mislim da je to stvarno smejurija. Kod nas naravno neće biti tako jednostavno, ali iz Bg ne možeš da kreneš nigde i da za 500km nisi izašao iz Srbije. Sa punom baterijom do Vranja i nazad, ako se puniš kod kuće, sve to za 600din. Da voziš dizela 80kmh autoputem da troši 3.5l, 6000din. A ako nađeš brzi punjač, nakon povratka iz Vranja, 20min na njemu i pravac do Segedina, pa preko Arada do Temišvara i nazad. Bez stajanja. Znači u danu možeš da spržiš 1200km uz jednu pauzu od 20min.

Ovo su već ozbiljne cifre.
Sve osim cene je fenomenalno. Cena je svemirska.
Problem kod ev je sto je nacin upotrebe automobil kod sus u npr 20% razlike izmedju vozila za koje treba 20k eur i 75k eur.
Kod ev prvo jedva možeš da kupiš bilo šta za 20k a drugo za udobno korišćenje ti treba bar duplo skuplje vozilo od tog.
I taj opet ne daje slobodu kao auto od 75k a koji je tek tu negde gde sus od 20k.

To je dobra ponuda.
Subvencija države traje do kraja godine, znači do kraja godine možeš da "konkurišeš", bitno je da prilikom podnošenja auto bude na lageru, ili bar ocarinjen u Srbiji sa brojem sašije, da bi mogla auto kuća da ti da predračun i dokumentaciju.

Konkurišeš preko eUprave. Lagano je.

Zahtev se mora predati do 1.12.2026. Dakle sve oko plaćanja da bude završeno ako se dobro sećam procedure.

Zar ev na 120 ne troši tipa 20 i kusur kwh/100km? To je za 50kw(2600din) punjenja oko 250km puta. Za taj put treba 11 litara dizela sto je okvirno 2500 din.
U dva navrata merio BG - NS - BG ~110km/h, prosek 15kw. Videćemo sada zimi.

Zahtev se mora predati do 1.12.2026. Dakle sve oko plaćanja da bude završeno ako se dobro sećam procedure.
Da da...do 01.12. ali do tada treba da se preda, plaća se posle kada ti stigne rešenje. Kad dobiješ rešenje, imaš rok da uplatiš svoj deo, dobiješ fakturu i još par dokumenata, i onda ministarstvo plaća svoj deo (subvenciju) i nakon toga preuzimaš auto.
Tako je meni bilo.

@daxyco

Ma da, ali ne mogu da zamislim nekog ko ima 76k eura za auto, a da mu je bitno koliko ce da ustedi na gorivu. Mozda u Nemackoj ima takvih, kod nas tesko.
Ajmo sad ovako. Kod nas se kupuju auta za keš, preko ne. Plaća mesečno 700e auto i 300 goriva, dakle 1000e. Ovako će plaćati 700e auto i voziće se bukvalno free. Znači 300e ostaje njemu za trošak. Kad istekne leasing, vrati auto i uzme drugi.

Čestitke. Ima li neki ifo oko subvencije? Neki dogovor sa dilerom možda?

Završih "avanturu" juče, pa da iznesem iskustva. Kona electric 64kWh, 2021, nešto preko 200k na satu. Prvo ono što sve najviše zanima, potrošnja i baterija, kasnije ću nešto oko iskustva u vožnji.

Krenuo sa 100% baterije, od vikendice do BG imam oko 100km, 70km autoput, 30km magistrala i moram da prođem kroz nekoliko sela. Vožnja autoputem 120kmh na tempomatu, magistralom oko 10-20 preko ograničenja. Do BG sam potrošio 21% baterije, parkirao u Hiltonu i napunio se na 100%. Brzina punjenja 11kW, ostavio sam auto na nepuna 2 sata, pretpostavljam da mu je trebalo oko sat ipo da se napuni. Potrošnja 15kWh/100km. Krenuli smo ujutru pa nije trebala klima ali ni grejanje.

Povratak nazad 5-10km manje, sa klimom, potrošnja ista, 21%. Onda lokala malo, pa opet BG, ali pošto je bila gužva na autoputu, išli preko nekih sela, do Šimanovaca, pa onda opet autoputem do NBG, pa Čukarica, NBG, i opet nazad. U povratku sam vozio malo brže jer sam žurio, oštrija vožnja generalno ali o
Autoput opet 120, povremeno do 130 zbog obilaženja, i magistrala malo oštrije.

Drugi put se nisam punio, došao do stana pa do Merkatora da jedem sa sinom ali zauzeti bili punjači. U povratku radilo grejanje. Komfor je u svakom trenutku bio na nivou, u smislu da se nismo smrzavali ili topili da bismo uštedeli neki kWh.

Na kraju se vratili sa 30% baterije, što će reći lagano smo mogli bez punjenja. Ispalo je i nešto manje km nego što sam očekivao, manje sam se vozio po BG.

E sad sam auto, poređenje neće biti fer jer vozim A6 2017, pa je manje više sve na strani Audija, kvalitet i materijali u enterijeru, izolacija, ležanje na putu. Zanimljivo, Kona je jača (mislim 208ks naspram mojih 190), i neke stavke opreme ima koje ja nemam pa to popravlja utisak. Recimo ima adaptivni tempomat koji sasvim lepo radi svoj posao. Par puta nisam smeo da mu verujem da će usporiti dok se nisam navikao, ali posle kako vidim da mi neko izlazi u moju traku sporiji jednostavno ne reagujem, on uspori i posle nastavi. Ima i situacija kada radi bezveze, recimo sustižem kamion a sa leve strane me obilazi brži auto. On kreće žešće da koči iako je mogao prići bliže, taman dok me obiđe drugi auto. Praćenje trake radi bolje nego kod mene.

Ono gde nije ni blizu su svetla, matrix ubija kako radi, sedišta su udobnija, lepše se sedi, više prostora...

Ali na kraju, moj auto bi potrošio minimum 22-25l dizela, brže bih ga vozio verovatno, i malo se lepše vozio, ali računica je neumoljiva. 50e naspram 400din ne može da se tako lako opravda. Sinoć došao kući, ostavio auto u garaži, malopre oko 10 uključio da se puni i do 4 će biti pun, trošak bukvalno 0 (sa solara).

Ono što želim da probam je neki put gde moram da se punim dok putujem, planiram do Zagreba i nazad, tada ću videti koliko je moguće da se funkcioniše sa EV za baš sve potrebe. Na putovanjima gde je jedan smer više od 400-500km provedem godišnje oko 10kkm, razmišljam da imamo jedan sus za baš duga putovanja gde nema dovoljno razvijene infrastrukture, i jedan ev za većinu putovanja. Ali kada odem do Zg i nazad videću koliko je cimanje i šta može da se očekuje da EV.

Za mene, položio test, deluje da bih mogao da živim sa EV.

Zar ev na 120 ne troši tipa 20 i kusur kwh/100km? To je za 50kw(2600din) punjenja oko 250km puta. Za taj put treba 11 litara dizela sto je okvirno 2500 din.
Evo gore iznad iskustva mog, 15kwh je bila potrošnja sa recimo 70% ap, ostatak magistrala, tako da si u pravu, više će biti od 15, ali ne drastično.
Sve osim cene je fenomenalno. Cena je svemirska.
Problem kod ev je sto je nacin upotrebe automobil kod sus u npr 20% razlike izmedju vozila za koje treba 20k eur i 75k eur.
Kod ev prvo jedva možeš da kupiš bilo šta za 20k a drugo za udobno korišćenje ti treba bar duplo skuplje vozilo od tog.
I taj opet ne daje slobodu kao auto od 75k a koji je tek tu negde gde sus od 20k.
Pa ja baš poredim identične automobile u sus i ev verziji, ako ti je cilj samo da možeš da pređeš 1000km u danu, to može da se uradi i da golfom 4 od 2000e. Poenta je da je sus verzija dizel u istoj ceni kao ev slabija (iako je to suštinski nevažno). Ima i jeftinija SUS varijanta, 2.0 benzin, nešto slabije opremljen u standardu ali 10k jeftiniji.

Meni je poenta bila da izmedju BMW i opela nema tolike razlike kao što je razlika u ceni. Odnosno ta razlika ne opravdava enormnu razliku u ceni. Ne konkretni model nego premium vs regular brand a i toga izvlačim da je ugođaj korišćenja u tih nekih 20% nekog opet nemerljivog "ugodjaja".
Možda ne objašnjavam lepo šta želim da kažem ali na primer 150 ili 180ks daje mi istu mogućnost kao i 300ks u nekom drugom vozilu. To što mogu da poteram ovo drugo do 250kmh ne znači mi ništa jer nemam gde da poteram to vozilo tom brzinom. I dolazim do toga da mi je upotreba otprilike slična za ta dva vozila.
Kod ev, vozilo od 76km može da kažemo sve što i sus (I više ali da ne idemo detalje) dok e auto od 20-25k eur realno ne vredi ni za šta sem za gradsku vožnju... Takva razlika mogućnosti ne postoji kod sus.

To se slažem, EV sa baterijom od 20-30-40kWh nije ni za šta osim za neki lokal ili vrlo kratke izlete izvan grada. I mene zanima da li će imati da se probere nešto sa 80+ kWh baterijom za ~40k. U DE ima da se bira koliko voliš, kod nas za sada još ne. 100kWh u DE ima već za 50k, 5008 long range.

Meni je poenta bila da izmedju BMW i opela nema tolike razlike kao što je razlika u ceni. Odnosno ta razlika ne opravdava enormnu razliku u ceni. Ne konkretni model nego premium vs regular brand a i toga izvlačim da je ugođaj korišćenja u tih nekih 20% nekog opet nemerljivog "ugodjaja".
Možda ne objašnjavam lepo šta želim da kažem ali na primer 150 ili 180ks daje mi istu mogućnost kao i 300ks u nekom drugom vozilu. To što mogu da poteram ovo drugo do 250kmh ne znači mi ništa jer nemam gde da poteram to vozilo tom brzinom. I dolazim do toga da mi je upotreba otprilike slična za ta dva vozila.
Kod ev, vozilo od 76km može da kažemo sve što i sus (I više ali da ne idemo detalje) dok e auto od 20-25k eur realno ne vredi ni za šta sem za gradsku vožnju... Takva razlika mogućnosti ne postoji kod sus.
Upotrebna vrednost je uglavnom kao statusni simbol marke, ne u performansama i udobnošću.

To se slažem, EV sa baterijom od 20-30-40kWh nije ni za šta osim za neki lokal ili vrlo kratke izlete izvan grada. I mene zanima da li će imati da se probere nešto sa 80+ kWh baterijom za ~40k. U DE ima da se bira koliko voliš, kod nas za sada još ne. 100kWh u DE ima već za 50k, 5008 long range.

Seal ima 80+ kWh i nešto je malo preko 40k..

• Like
Reagovanja: mnt

Норвежани су излистали 18 модела са дометом преко 300 км и ценом до 300 хиљада круна (28 хиљада евра), као и 36 модела са дометом преко 500 км и ценом до 500.000 круна (46 хиљада евра). Ово је пре увођења пдв ове године на износ преко 300 хиљада круна.
Чисто за оријентацију, знам да су цене различите од земље до земље.

Nazad
Vrh Dno