Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

ufff, ja mnogo cesce rekao bih... Mozda jednom mesecno ili jednom u 2 meseca...

Mozda to ima veze na koliko si podesio tvrdocu vode.Kod mene je na pola(valjda 3),sipam oko 1-2 puta godišnje..

Zašto dodaješ so i sjaj ako koristiš platinum plus koje već sadrže to? Neko mi je rekao ako se koriste te skuplje tablete da nema potrebe dodavati so i sjaj
To jednostavno nije tačno, ali je dobar marketing. So je neophodna u završnoj fazi pranja, a sjaj na kraju kada se radi ispiranje. All in one tablete se u potpunosti rastvaraju na početku i izbacuju pri prvom izbacivanju vode (ne računajući pretpranje).

Kod mene su ove tablete (od početka korištenja kupujem finish, jače varijante) imaju više onih slojeva koje se mislim ne rastapaju jednako pri pranju, a suđe se sija najnormalnije, možda sam za ovo vremena tri puta sjaj stavio čisto da uporedim. Inače, mašina stara preko 25 godina (Zanussi). Naravno ima tu i do kvaliteta vode, čaša i ostalog što se pere.

Prilozi

• 357327d81e7592a6661fbca6215a61db162ccd438802a608d05fb668bf373162.webp
    357327d81e7592a6661fbca6215a61db162ccd438802a608d05fb668bf373162.webp
    96.4 KB · Pregleda: 8
Sjaj i nije bitna stavka, služi da na sudovima nema fleka od vode.
So je bitna stavka, jer ako je nema dovoljno, zakazaće sistem za regeneraciju što kasnije dovodi do nakupljanja kamenca i konačno do pada performasi uređaja i kvara.

Zato sam i napisao, samo što mislim da je sjaj više prodaja magle/marketing, odnosno da je tačna tvrdnja što je napisao @AG.KGB, dobra tableta i to je to.
So uzimam isključivo krupnu, a kako ste već pisali na količinu i dosipanje soli utiče tvrdoća vode + koliko se često pere, kod mene je stariji model pa nema lampice/indikatora, ima kao neki plovak.

Kod mene ima pokazivač, pa sipam kada pokaže. I ja sam čuo da je krupna naime bolja. Lično preferiram krupnu jer se lakše sipa kroz onaj levak. Sitna se odmah nakupi, pa moram da guram prst da oslobodim prolaz. Sjaj mi je na minimumu doziranja, a i ako ga ne stavim nije neka šteta... manje hemije.

Kod mene su ove tablete (od početka korištenja kupujem finish, jače varijante) imaju više onih slojeva koje se mislim ne rastapaju jednako pri pranju, a suđe se sija najnormalnije, možda sam za ovo vremena tri puta sjaj stavio čisto da uporedim. Inače, mašina stara preko 25 godina (Zanussi). Naravno ima tu i do kvaliteta vode, čaša i ostalog što se pere.
17 godina kod nas stara Zannusi, izgleda nekada to pravili bas kvalitetno

So stavljamo kada mašina javi da treba, a tvrdoca vode, pođešenje za so, postavljeno po informacijama sa sajta vodovoda.

So stavljamo takođe kada mašina zatraži, ali je ovde podešenje tvrdoće vode na minimumu. Sasvim dovoljno da ne bude previše fleka posle sušenja, a opet minimum hemije u poslednjem ispiranju.

Pokušali smo i bez sredstva za ispiranje, i settings 00, ali ipak ostane previše kapljica i na kraju fleka na sudovima.

So je neophodna da se ne skuplja kamenac, na grejaču pogotovo. Bitno za dugovečnost mašine.

Sjaj je "dekoracija" kome je bitan onaj konačni shine na sudovima.

All-in-one hemije rade same, kako treba, samo ako imamo baš meku vodu da napajmo mašinu. Tako i piše u uputstvima mašina za sudove. Manje više, nema takve vode u Srbiji.

Način na koji spakujete mašinu zna da bude i važniji od toga da li ima malo ili puno soli/sjaja u mašini.

Tablete sam sve koristio, i sada i koristim šarenolike brendove kako je šta na akciji, a so i sjaj uzimam u Lidlu.
Problem sa neopranim posuđem kako treba imam samo kad pretrpam mašinu.
Ne znam da li sam je jednom spakovao baš onako kako je na reklamama.

S obzirom koliko često radi i koliki posao obavi, vrlo sam tolerantan i ako ostane neka fleka.
Još jedna stvar, nije ni svo staklo isto. Znaju različiti setovi čaša različito da budu oprani.

Šta vredi od jeftinih( oko 30000) mašina za sudove ? Beko i candy imaju valjda 5 godina garancije.

Način na koji spakujete mašinu zna da bude i važniji od toga da li ima malo ili puno soli/sjaja u mašini.

Tablete sam sve koristio, i sada i koristim šarenolike brendove kako je šta na akciji, a so i sjaj uzimam u Lidlu.
Problem sa neopranim posuđem kako treba imam samo kad pretrpam mašinu.
Ne znam da li sam je jednom spakovao baš onako kako je na reklamama.

S obzirom koliko često radi i koliki posao obavi, vrlo sam tolerantan i ako ostane neka fleka.
Još jedna stvar, nije ni svo staklo isto. Znaju različiti setovi čaša različito da budu oprani.
Naravno da niko ne spakuje kao na reklamama. Tamo spakuju 12 kompleta za ručavanje a nijedna (eventualno 1) šerpa i nijedna posuda za spremanje hrane. Kako naprave ručak za 12 osoba a da ne isprljaju nijednu šerpu, tiganj, tepsiju ili posudu nije mi jasno.
A ovamo kad gledaš emisije o kuvanju za jedan ručak za dve osobe isprlja 8 posuda i 5 šerpi

Šta vredi od jeftinih( oko 30000) mašina za sudove ? Beko i candy imaju valjda 5 godina garancije.
Uzeo sam beko 36810w. Za 8 kompleta, ima 2 prskalice.

Ima i manji model za 6 i umalo se ne zezhuh...jedna prskalica, a stala mi je ova veca lagano. Na ananasu, ako naletis na neki vaucer moze i za 28k. 5 godine garancije.

Prilozi

• 20260831_124212.webp
    20260831_124212.webp
    72.8 KB · Pregleda: 4
Izbor ti nije veliki u tom budzetu,tako da odpada opcija sa inventer motorom.
Imam i sam neku vox par godina,završava posao,pere se svakodnevno,nije riknulo još ništa 🙂,a pere,placena tad ispod 30k.
Standardne dimenzije,13kompleta,ima trecu fioku za escejg što mi je bilo primarno,običan motor(nije tih),autodoor(radi samo na eco programu)ne koristim,polu glupost-polu ok kome treba.
Izrada ne baš sjajna,ali to je sudomašina-jednostavna mašina.Isto 5 god garancije.
Tako da bi preporučio neku 60cm da mozeš da naguraš dosta sudova i da ima trecu korpu.

Ipak naručena Haier XL 6B0S3FSB, javljam utiske nakon nekoliko pranja.

Nazad
Vrh Dno