Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Piše na sajtu, stvarno je ludilo kafa. Subotom su počeli da otvaraju pržionicu kao “kafić na dan” - mnogo je dobar vajb, ispričaš se sa ljudima i popije se i proba dobra kafa. Cene su i više nego povoljne (200rsd dupli espresso i 450 filter).

Jagoda?

Video sam nešto da otvaraju, ali nisam znao da je toliko dobro... moraću da svratim

Freshka? Na Bulevaru radi neka nadrndana devojčica. Šta god da pitaš, problem je. Namrgođena, neljubazna i šta sve ne.

Moraš da pozoveš da pitaš šta imaju od kafe, jer nemaju uvek isto. Što znači ako hoćeš da kupuješ neku određenu kafu svaki put, možda je neće imati. Ili ako ne daj Bože, moraš otići tamo, biće lutrija.

Tada sam mleo kafu kod njih i kese sa zavare, ali jako loše. Nema sistem zatvaranja kao u Maloj radionici kafa, pa ako je čuvaš u tome, nije dobro rešenje.

Sama kafa mi nije bila ništa posebno, probao espresso blend i mislim Honduras. To je moje iskustvo sa njima 😊. Ne planiram tamo da kupujem ubuduće.

Hvala na komentaru. Ideja je da za nas dvoje do dvaput dnevno napravim kafu, znam da je okej za to, i da s malo cimanja može i više od pristojno, samo da ne bih da ulažem odmah napamet.

EDIT: Kupio. Može i link za ručni mlin itd, fazon je da bih radije nešto što je neko probao ako postoji.
Ručni mlin kingrinder p2. Imam ga. Odličan mi je. Nemoj kupovati bottomles porta filter. Bacanje para

Freshka? Na Bulevaru radi neka nadrndana devojčica. Šta god da pitaš, problem je. Namrgođena, neljubazna i šta sve ne.

Moraš da pozoveš da pitaš šta imaju od kafe, jer nemaju uvek isto. Što znači ako hoćeš da kupuješ neku određenu kafu svaki put, možda je neće imati. Ili ako ne daj Bože, moraš otići tamo, biće lutrija.

Tada sam mleo kafu kod njih i kese sa zavare, ali jako loše. Nema sistem zatvaranja kao u Maloj radionici kafa, pa ako je čuvaš u tome, nije dobro rešenje.

Sama kafa mi nije bila ništa posebno, probao espresso blend i mislim Honduras. To je moje iskustvo sa njima 😊. Ne planiram tamo da kupujem ubuduće.
Hvala na komentaru. Onda za sada ostajem na Lavazzi, jer još nisam našao pristojan espresso blend u NS, a da se radi o sveže prženoj kafi.

Pre neki dan sam na setalistu u bloku 45 popio vrhunski espresso. Morao sam da ih pitam koji je blend, i pokazala mi je ovo:

Ja sam kod kuce pio https://shop.meinl.com/media/catalog/product/cache/569f98c41ef0b7ba5354930f39c57a58/9/7/97553.jpg ali nisam bio odusevljen, mada moguce da nisam uspeo sve da izvucem iz nje kod kuce. Sad idem u lov na espresso classico, samo da nadjem negde da nije stariji od 3 meseca : )

Pre neki dan sam na setalistu u bloku 45 popio vrhunski espresso. Morao sam da ih pitam koji je blend, i pokazala mi je ovo:

Ja sam kod kuce pio https://shop.meinl.com/media/catalog/product/cache/569f98c41ef0b7ba5354930f39c57a58/9/7/97553.jpg ali nisam bio odusevljen, mada moguce da nisam uspeo sve da izvucem iz nje kod kuce. Sad idem u lov na espresso classico, samo da nadjem negde da nije stariji od 3 meseca : )
Dobra je ta kafa Espreso mnogo mnogo dobra (Pio u kaficu ne tom sto si naveo drugi ostalo u dobrom sećanju,i aparat za kafu i soljice i mlin je Julius verovatno promocija kafu kupuju od istog)

Evo samo da javim da sam uspeo da nađem ultra svezu Julius Meinl Espresso Classico. Upravo sam napravio prvi shot, ali ukus je i dalje mozda na nekih 50% od onoga sto sam probao u kaficu.

Stvarno mi je enigma kako, sa odlicnom opremom koju imam (Bianca + DF64) i toliko paznje koju posvetim svakom koraku, cak i sa kafom iz tek otvorene kese, ne mogu da dobijem tu kompleksnost i punoću ukusa koju imaju u kaficu.

A ono sto mi je jos cudnije je sto znam da tamo proces nije ni priblizno toliko pedantan, cak ni portafilter ne obrisu kako treba, koriste single basket, dok ja koristim dupli i prakticno bacim jedan espresso samo da bih izvukao bolji shot. 😄

Tako da mi stvarno vise nije jasno gde je tajna i sta toliko pravi razliku. Jedino sta stavljaju neke minerale u vodu. Ne znam sta drugo bi moglo da bude...

IMG_7136.webpIMG_7137.webpIMG_7138.webp

Ko zna koliki je njima single basket. Zgušnjavaj iz duple u jednu šolju i kreni od 1:2 do 1:1 za 20-30s i prati šta se dešava.

Evo samo da javim da sam uspeo da nađem ultra svezu Julius Meinl Espresso Classico. Upravo sam napravio prvi shot, ali ukus je i dalje mozda na nekih 50% od onoga sto sam probao u kaficu.

Stvarno mi je enigma kako, sa odlicnom opremom koju imam (Bianca + DF64) i toliko paznje koju posvetim svakom koraku, cak i sa kafom iz tek otvorene kese, ne mogu da dobijem tu kompleksnost i punoću ukusa koju imaju u kaficu.

A ono sto mi je jos cudnije je sto znam da tamo proces nije ni priblizno toliko pedantan, cak ni portafilter ne obrisu kako treba, koriste single basket, dok ja koristim dupli i prakticno bacim jedan espresso samo da bih izvukao bolji shot. 😄

Tako da mi stvarno vise nije jasno gde je tajna i sta toliko pravi razliku. Jedino sta stavljaju neke minerale u vodu. Ne znam sta drugo bi moglo da bude...

Pogledajte prilog 555083Pogledajte prilog 555084Pogledajte prilog 555085
Na hibrew imam single i double shot baskets. I single shot mi pravi bolji ekspres. Upočetku sam koristio double shot basket i tek u poslednje dve nedelje koristim samo single shot za kratki i dugi ekspeso. Ne uporediva razlika.

Mozda imaju jos skuplju bolju espreso masinu,bolji mlin.Drugi dobavljac kafe,Julius kafa se proizvodi u Becu i Vicenci jedna je svjetlija i srednja pečenja u tradicionalnom bečkom stilu. a druga Pogoni u regiji Veneto, fokusirani na tamnija pečenja prilagođena klasičnom italijanskom espressu.

Poslednja izmena:
I to je moguće, da ni kafa nije ista. Tamnija pečenja svakako spremam gušće, gde mi se single basket nikako ne uklapa. Spremi iz 15 ili već koliko najmanje može u duplu, i pusti 20g za 20s pa vidi šta će da ispadne.

Ljudi, imam aparat Silvercrest semm 1470 a2, neki jeftini iz Lidla. Bio mi je ok dok je radio nekoliko godina, ali u poslednje vreme stalno moram da mu cistim mlaznicu za mleko, iglicama da ga otpusavam... Doslo je dotle da moram svaka 2-3 dana to da radim, a posto se rezervni delovi tesko nalaze, a i sam aparat je bio manje od 10.000 dinara, nisam imao ideju gde bolje da pitam za savet sta novo da uzmem?

Dao bih do nekih 250 evra, glavno je da moze da napravi aparat pristojan kapucino. Idealno bi bilo da je automatski, cak je ovaj silvercrest bio (nisam morao odvojeno da mutim mleko, nego ga samo ubacim u aparat, kao i kafu, i on odradi sve), ali ne mora biti ako je proces jednsotavan i brz. Ne bih da pravim kafu bas duze od 10 minuta i generalno nisam zahtevan korisnik, samo da to bude solidno i da nije smorcina za odrzavanje. Uglavnom pijem Lavazza kafu, kupim vec samlevenu na pijaci. Probao sam i druge marke, Meine, Tchibo, DMbio, barcaffe... Mada iskreno, meni sve to izadje prilicno slicno... Znaci, samo da bude prilicno jednostavno i sto korektniji ukus. Ne trebaju nikakva ludila... Ja ovde kad udjem u temu, cesto ne znam ni sta citam. 😀 Ne razumem se i ko sto rekoh, ne bih da mi pravljenje kafe bude neki predugi ritual.

Sta bi bila preporuka? Dedica ili neki Magnifica, ili nesto peto? Ne mogu ni da shvatim sta se dobija skupljim aparatom, kada je proces kod ovih aparata slicni... Koliko moze to da se odrazi na ukus?

Poslednja izmena:

Ne koštaju džaba profi aparati u kafićima 10-20k evra za džaba.
Koliko god pokušavao nikad nećeš dobiti kafu kao na tim aparatima. Mnogi u kućnoj varijanti dobiju dobru kafu ali nikad kao u kafiću sa pomenutim aparatima.
Čak imam i prijatelje koji su se toliko navikli na kućnu varijantu da kažu da im je bolja kući ali to je samo navika. Kad probam ja ili neko drugi vidi da takva tvdnja nije realna

Može kućni i te kako da bude bolji od aparata u kafiću. Ovaj u kafiću je pravljen da pravi sotine napitaka, da se ne dosipa voda i da bude povezan na odvod. Nema on neku čarobnu kontolu pritiska i temperature što kućni ne može da ima.

Ako obezbediš ove 5 stvari, imaćeš lep espresso (bez naročitog redosleda):
  • Stabilna temperatura vode
  • Konstantan pritisak na kafi
  • Ujednačen protok vode bez kanalisanja (channelling)
  • Precizna granulacija mlevene kafe
  • Sveža, kvalitetna kafa
U kafiću je fabrika espressa da pravi i po više komada u isto vreme i odmah nakon toga sledeći... kući ti je dovoljno da napraviš jedan-dva u sat vremena. Da li bi kupio autobus umesto automobila?
Druga je stvar što neko kupi entry level aparat pa misli da odmah može da pravi isto što i dobar barista na nečemu kvalitetnom.

Ko zna koliki je njima single basket. Zgušnjavaj iz duple u jednu šolju i kreni od 1:2 do 1:1 za 20-30s i prati šta se dešava.
To bi onda bila i druga vrsta pripreme, koja meni licno ne odgovara, zato sto je prejaka kafa na kraju. Oni prave iz 8-9g, dobiju otprilike 30-40g kafe, i ja kad pokusam to da reprodukujem kod kuce, ne ispada isto. Moguce da je drugi proizvodjac moje i njihove kese, ili je voda koju koristimo drugacija. Ja uvek sipam Rosu, zbog aparata da se ne bi pravio kamenac.

Sa slike je tamnije prženje, meni apsolutno ne odgovara kad proleti takva kafa duže od 1:2. Ja bih probao to da kratim i iz veće doze, a naš barista kako želi. Tj. igrao bih se sa procesom uvek dok ne dobijem šta mi odgovara iz neke nove kafe svaki put.

^ Mislim da je to zato sto mi radimo na kucnim aparatima. Ovi profesionalni u kaficima nekako znaju da je produze, a da ne izvuku gorcinu iz kafe. Naprotiv, bude prelepa kod njih. Ja sam se malo igrao kod kuce sa temperaturom, i deluje mi da sam malo blizi tom ukusu kad podignem temperaturu na 94C, zatim dobro zagrejem soljicu, a drasticno smanjim flow. Ukus je dosta bolji tako, jedino mi ostaje da kad tek napravim shot, i pomirisem, da dobijem cokoladu kao kod njih. Zapravo nije bila klasicna cokolada, ali jako lepa aroma neka

^ Kakvi su utisci? I ako su dobri, daj vise detalja - koja temperatura, koliko kafe si stavio, single / double basket, koji je yield itd : )

Može kućni i te kako da bude bolji od aparata u kafiću. Ovaj u kafiću je pravljen da pravi sotine napitaka, da se ne dosipa voda i da bude povezan na odvod. Nema on neku čarobnu kontolu pritiska i temperature što kućni ne može da ima.

Ako obezbediš ove 5 stvari, imaćeš lep espresso (bez naročitog redosleda):
  • Stabilna temperatura vode
  • Konstantan pritisak na kafi
  • Ujednačen protok vode bez kanalisanja (channelling)
  • Precizna granulacija mlevene kafe
  • Sveža, kvalitetna kafa
U kafiću je fabrika espressa da pravi i po više komada u isto vreme i odmah nakon toga sledeći... kući ti je dovoljno da napraviš jedan-dva u sat vremena. Da li bi kupio autobus umesto automobila?
Druga je stvar što neko kupi entry level aparat pa misli da odmah može da pravi isto što i dobar barista na nečemu kvalitetnom.
Treba mnogo toga da bi bila stabilna temperatura vode, nema dzabe E61 grupa skoro 5 kg mesinga! A i precizno podesavanje temperature je krucijalno, narocito kod tamnije przenih kafa, gde je često odgovarajuca temperature ispod 90 stepeni, pa i 86-87.Ja Lavacu sa pijace pravim na 88 celzijusa, na 90 vec osetim odvratnu gorcinu, ali za to treba imati aparat.

^ Kakvi su utisci? I ako su dobri, daj vise detalja - koja temperatura, koliko kafe si stavio, single / double basket, koji je yield itd : )
Temp za ovu kafu drzim na 89 ,double basket 16.5 gr,yield nisam merio,provericu sutra koliki je izlaz,na 24 sec prekidam ekstrakciju,tampiram na puck presu na 18 kg potiska,cekam da mi stigne basket sa termometrom da vidim koliko je realna temp na grupi u odnosu na podesenu,podesavanja lcd parametra su mi na fabrickim
E&B Lab NanoQuartz 200 µm shower screen,sam stavio umesto fabrickog

Poslednja izmena:
Javi obavezno kad stigne i izmeris temperaturu. Ali ja mislim da sa 89C izadje mozda stepen-2 manje, kad se podesi tako nisko. Kad se podesi visa temperatura, mislim da i odstupanje raste. Ja za neke kafe, na primer gvatemalu, moram da stavim 97 ili vise, da kafa ne bi bila kisela.

Imaš mnogo vode na malo kafe ako ti je recept iz 8 9 u 40. Za neke svetle to može da prođe, tamnije nema šanse.

Imaš mnogo vode na malo kafe ako ti je recept iz 8 9 u 40. Za neke svetle to može da prođe, tamnije nema šanse.
U teoriji jeste tako kako kazes, ali veruj mi na rec - moze odlicna kafa da se napravi po tom receptu. Nije razvodnjena, nego je bas lepa i kremasta. E sad znam da ti preferiras duplu dozu sa 1:1.5, ali meni je to prejako 😀

Nazad
Vrh Dno