Šta je novo?

Izrada fotografija

• Začetnik teme Začetnik teme G17
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

G17

Poštovan
Učlanjen(a)
06.04.2024
Poena
50
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-12700KF
Matična ploča
H610M-E
RAM
32.0GB
GPU
RTX 4060
Monitor
Lenovo 24"
Tablet
Ne
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Zdravo, imam stari film sa foto-aparata i hteo sam da uradim slike sa njega, i digitalne i razvijene
Poželjno Šabac, Valjevo eventualno Novi Sad ili Beograd

Ne bih odneo u neku lokalnu radnju tek tako jer je dobra verovatnoća ili da ne rade pa će moj film ostati jedno mesec dana dok prodje nekoliko ljudi, ili će kvalitet biti loš, pošto tako obično i rade kada je par komada u pitanju, ali ovo je više od radnje do radnje to i sam shvatam

Pa bi svaka preporuka dobro došla.

Imam i neki stari CD ali je baš izgreban ne znam kako bi iz njega mogao izvući zadnji put kada sam probao otvoriti preko DVD playera jer ima i video krene 2,3s i stane, ne znam da li ima neki program i za to pa ako ništa da izvuče ono što može i sastavi nekako što može

CD/DVD ako je izgreban moraš izpolirati, ne pomaže nikakav softver. Tutorijal imaš svuda, ako naidjes na tutorijal sa pastom za zube pazi da ne bude sa whitening jer uglavnom ima neke veće čestice pa napraviš još gore.

Problem kod razvijanja filmova je mala potražnja pa hemija za razvijanje dugo stoji i izgubi na kvalitetu. CanonM u Novom Sadu je to radio poslednji u ovom gradu, treba proveriti kakvo je stanje sada.

• Like
Reagovanja: G17
CD/DVD ako je izgreban moraš izpolirati, ne pomaže nikakav softver. Tutorijal imaš svuda, ako naidjes na tutorijal sa pastom za zube pazi da ne bude sa whitening jer uglavnom ima neke veće čestice pa napraviš još gore.

Problem kod razvijanja filmova je mala potražnja pa hemija za razvijanje dugo stoji i izgubi na kvalitetu. CanonM u Novom Sadu je to radio poslednji u ovom gradu, treba proveriti kakvo je stanje sada.
Canon2 Digitalna Foto Laboratorija - jesu to ti?

Za CD nisam znao da može da se ispolira, mislim da ima dosta manjih i verovatno par dubljih ogrebotina

Odavno sam to sa oštečenim CD-om radio.
Ne mogu da se setim programa. probaj na google da nađeš koji još postoje i funkcionišu. Traje jako dugo dugo, i po ceo dan i nije baš neki procenat uspešnosti. Oko pola slika ako dobro pamtim. Dosta ih je bilo tipa imaš gornju polovinu a nemaš donju 🙂
Zaboravio sam, ne mogu da tvrdim, ali mislim da sam probao na nekom starom kompjuteru gde je bio jedan od prvih HP CD rezača (tipa 1X ili 2X, uglavnom sporo) i da je on prilično bolje čitao od tada novijeg DVD uređaja).
Naravno prvo ga dobro očisti. Izbegavaj i one gel paste za zube. Nisam pametan da ti kažem koju da probaš. Idi prvo samo sa destilovanom vodom i/ili dodaj malo alkohola (70%)... Uglavnom od slabijeg ka jačem. Čisti strogo od centra ka krajevima u prvoj liniji, ne cirkuliši u krug...
Teško, ali uvek postoji šansa ako probaš 🙂
Preko windowsa i njegovih plejera i eksplorera ne možeš ništa, mora specijalni program koji pravi image fajl pa sa njim dalje barataš.

• Like
Imam i neki stari CD ali je baš izgreban ne znam kako bi iz njega mogao izvući zadnji put kada sam probao otvoriti preko DVD playera jer ima i video krene 2,3s i stane, ne znam da li ima neki program i za to pa ako ništa da izvuče ono što može i sastavi nekako što može
ovo blage veze nema sa ovim podforum i ovde prestaje dalja priča o ovome. odgovarajući podforum je:

Pa bi svaka preporuka dobro došla.
može da se uradi skeniranje negativa na skenerima koji to podržavaju i koji se mogu kupiti. mislim da Canon i EPSON imaju u ponudi takve skenere. više o skenerima u ovom podforumu, verovatno se neko već raspitivao ranije

ovo blage veze nema sa ovim podforum i ovde prestaje dalja priča o ovome. odgovarajući podforum je:

može da se uradi skeniranje negativa na skenerima koji to podržavaju i koji se mogu kupiti. mislim da Canon i EPSON imaju u ponudi takve skenere. više o skenerima u ovom podforumu, verovatno se neko već raspitivao ranije
Pa ne znam koliko su cene ne verujem da mi se isplati za 10-20 slika

neke foto radnje se bave i skeniranjem/digitalizacijom negativa. guglanjem sam našao da se time u Beogradu bave BG Elite Foto i Fotokiosk

• Like
Ti hoćeš negativ da digitalizuješ?
Ne razumem čemu toliko panike. Odneseš, ubace u onaj kalup i imaš skoro odmah sliku na kranu. Ili jesi ili nisi zadovoljan. Proveri po lokalnim radnjama, to je obično skeniranje odavno.
Mislim da zet ima i dalje negde neki HP skener sa dodatkom za negative. Nije samo do skenera, ume da bude i do kvaliteta negativa.

Edit: ja stalno zaboravim nešto 🙂 Na iPhone postoje aplikacije koje to odrade. Pogledaj, pa možda možeš i sam to da odradiš. Mnogo je sve napredovalo 🙂

• Like
pokretač teme hoće i da razvije film i da ima slike u digitalnom obliku, pa sam mu predložio skeniranje negativa umesto razvijanja filma. posle može da odštampa slike

Na iPhone postoje aplikacije koje to odrade. Pogledaj, pa možda možeš i sam to da odradiš. Mnogo je sve napredovalo 🙂
dobar predlog. mada, mislim da je bolje sa skeniranjem negativa, jer nema mrdanja

• Like
Ne razumem čemu toliko panike. Odneseš, ubace u onaj kalup i imaš skoro odmah sliku na kranu. Ili jesi ili nisi zadovoljan. Proveri po lokalnim radnjama, to je obično skeniranje odavno.
Mislim da zet ima i dalje negde neki HP skener sa dodatkom za negative. Nije samo do skenera, ume da bude i do kvaliteta negativa.

Edit: ja stalno zaboravim nešto 🙂 Na iPhone postoje aplikacije koje to odrade. Pogledaj, pa možda možeš i sam to da odradiš. Mnogo je sve napredovalo 🙂
Našao sam aplikaciju uradi ne vidi se najbolje ali uradi stavim film na laptop na belu pozadinu, ali nije to to vidi se da boje nisu kad slikaš telefonom i sve to...

Naravno da jeste, ipak je to podešeno itd... Uglavnom ako razviju film odmah mu urade i digitalizaciju. Nekad je bilo na cd, valjda sad šalju link da preuzmeš.
Mi smo još davno u srednjoj radili kopiranje šema urađenih tušem sa staklom i lampom ispod. Selotejp na čoškove i ne mrda nigde 🙂
Na ovo sam mislio kao DIY rešenje, dva primera (prvi skenira pozitive ali prilično dobra postavka, drugi je malo na ofrlj postavku ali ima proces obrade):

Ima i raznih aplikacija koje to automatski obrade kada uslikaš negativ. Snapseed može ali moraš krive itd...
EDIT: dok sam i Momi odgovarao. Probaj ovako, ipak treba malo truda za DIY.
Drugi Edit: Mene su učili da kada ovo radim a telefon stabilno stoji da obavezno isključim LiveView i okidam na tajmer. Ako slikaš aparatom na tripodu, onda se gasi i stabilizacija.

Poslednja izmena:
  • Like
Nazad
Vrh Dno