Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Delimično vezano za ovu temu pitanje, vredi li uzimati polovne gel akumulatore (recimo sa kp)? Konkretno, imam inverter sa 12v na 220v i treba mi akumulator koji bi napajao kotao za grejanje prilikom nestanka struje. Struja nestaje jako retko, pa i kad se desi nije više od sat - dva, a kotao vuče nekih 100W manje više, tako da bi aku većinu vremena bio nekorišćen. Razmišljao sam da uzmem akumulator za auto do nekih 100€, ali rekoh da proverim da li su ovi bolja opcija u cenovnom rangu.

Akumulator nije predviđen da radi set dva sa slabom strujom. Kupi UPS ili još bolje ako imaš para neku LiFePO4 bateriju.

Kod prijatelja akumulator u kombinaciji sa inverterom koji čak nema čist sinus radi bez problema već par godina, ali gura samo pumpu za vodu koja verovatno ima još manju potrošnju.

LiFePO4 baterija verujem da je dosta bolja, ali je i dosta skuplja, pa zato gledam neku jeftiniju alternativu. Da su restrikcije učestalije, razmišljao bih o nekom skupljem rešenju. Ovako sve i da izdrži par godina, bio bih zadovoljan.

Onda odradi tako. Sebi sam uzeo EcoFlow od 286Wh pošto sam izračunao da mi se to više isplati nego UPS ili akumulatori. Videćemo da li će se ponašati i da li će potrajati 10-15 godina.
Ako struja nestaje jako retko i ako je to najviše sat-dva, nije ti ništa potrebno za kotao. Ne mora da radi 24/7. Neće se temperatura u kući puno promeniti za tako kratko vreme.

Pitanje je samo da li je za ovo bolji gel aku ili za auto? Ovaj za auto je da da jaču struju na početku, a nemam iskustva sa ovim prvim, zato pitam.

Gel, AGM, VRLA.. sve je to ista olovna tehologija baterija..
Tu kada ti neko kaze da je neka od tih tehnologija deep cycle, odmah znas da laze,

a sveeee olovne baterije ne trpe stres crpljenja ispod 50% SOC.
Pride im je cilus koriscenja u offgridu 2.5 godine max.

Ne bacajte pare i na kakve olovne baterije,
idite odmah na na lifepo4, a ako nemate dovoljno sredstava, sacekajte natrijum jonske za godinu dve...

Ako struja nestaje jako retko i ako je to najviše sat-dva, nije ti ništa potrebno za kotao. Ne mora da radi 24/7. Neće se temperatura u kući puno promeniti za tako kratko vreme.

Ups se stavlja prevashodno zbog pumpe koja ne sme da stane dok kotao radi iz bezbedonosnih razloga

Nisam razumeo kakav je kotao u pitanju. Iz nekog razloga sam mislio da je plinski ili eventualno na pelet. Ako je na čvrsto gorivo, onda treba da postoji neki UPS.

Jeste na pelet, pumpa je u kotlu i komplet kotao vuče oko 100W, zato i gledam akumulator, čisto da premosti dok se ne vrati struja.

Da ne ulazim u detalje, ali neko opste pravilo za emergency potrosace i skalabilnost baterije je da baterija moze da ih drzi 3 dana.
Vodenu pumpu za grejanje na drva, zamrzivac i frizider, i mozda par svetala,
miniPC i 4G ruter za dostupnost infomracijama u najgorem apokalipticmom slucaju...

Postoje radio prijemnici koji rade na rucno pokretanje (crank).
Bez struje (grid), sunca, i ostalih generatora je 3 dana neki zakon za bateriju, ako je koristite kao UPS.
Sve ispod 3 dana je kockanje. A sve iznad pametno razmisljanje ili ludost (razlika je jako tanka).
Zimi su to drva doduse i stare peci za grejanje i kuvanje, plinske boce..

Poslednja izmena:
sa 300W potrosnje, pored pumpe za vodu (koja je zanemarljiva i krece se u granicama.. zavisno od velicini kuce i grejnih tela, od 20-80w)
vrv opsluzuje i pumpu za vazduh/ventilator za pelet , koja trosi mnogo vise, pogotovo ako se ugusi neociscenim pepelom?

Poslednja izmena:
300W (mozda i 400W stvarno nisam siguran) je samo tokom paljenja peleta, nakon toga se spusta na oko 100W. Tu ulazi pumpa za vodu, mehanizam puza/dozatora, ventilator vazduha, displej i moguce jos nesto. Linija potrosnje izgleda kao testera, ide od 90W do oko 150W, pretpostavljam zbog mehanizma dozatora koji na desetak sekundi ubacuje pelet.

@optical
Stavi koji solarni panel i manju bateriju i onda si 100% siguran da će ti raditi uvek. A i ostaćemo u okviru teme o solarnim panelima 😀
Ali koliko mi kažu, kotao na pelet nema veliki problem da ostane bez struje. Nije da je neka velika vatra pa da će da se pregreje. Olovni akumulatori su mi nepouzdani (koja god da im je tehnologija). I ove u UPS uređajima koje imamo na poslu ljudi menjaju u redovnim intervalima, čak i one koji se nikada nisu aktivirali. Jednostavo ne želiš da backup rešenje otkaže baš kada ti najviše treba, a pravo vreme da ih zameniš je baš dok ima struje. Kad nešto koristiš svaki dan, brzo primetiš da nešto nije u redu, a za akumulator na sistemu grejanju bi verovatno primetio prvi put kada ti zatreba u sred zime i onda shvatiš da si trebao da ga menjaš mesecima ranije.

Kad potpisem ovo
У Г О В О Р
О ПОТПУНОМ СНАБДЕВАЊУ СА НЕТО МЕРЕЊЕМ da li to znaci da sam postao kupac proizvodjac, ili ima jos nesto sto treba da cekam?

Ako je komisija izlazila i dala odobrenje, to je to.

Znaci jos njih cekam. Nisu još bili. Ajde valjda ce i oni brzo.
Napisite koliko ste dugo cekali komisiju.
Jel oni dolaze brzo posle potpisivanja, ili su kao čvarkov, boskic i torbica?

Ja sam pisao moju hronologiju negde 2024 u leto, sad se ne sećam ali sam cimao malo lokalce da to ubrzaju inače bi čekao ko zna koliko.
Nađoh ovo zapisano:

26.9.24. (stiglo 30.9.24) potvrda o priključenju

20.9.24. komisija, pušten export

06.09.24. postao prozjumer i novi ugovor (ovo si ti odradio)

15.08.24. UGOVOR POTPISAN NA EMAIL, 20.8.24. poštom poslato (tu 7 dana negde sam bio na moru)

Ako je lokalna komisija, onda mogu i ja malo da ih cimam, da požure. Vec sam castio vise puta, zbog kojeg god razloga da su dolazili, a dolazili su cesto, jer nisam imao trofaznu struju

Oni čekaju nalog nadležne distribucije koja pak čeka da joj se prosledi ugovor koji su potpisao.

Koliko ste čekali nakon podnošenja zahteva za prilagođenje mernog mesta da vam zamene brojilo? Ako sam dobro razumeo, nakon toga se podnosi zahtev za potpisivanje ugovora o potpunom snabdevanju?

Koliko ste čekali nakon podnošenja zahteva za prilagođenje mernog mesta da vam zamene brojilo? Ako sam dobro razumeo, nakon toga se podnosi zahtev za potpisivanje ugovora o potpunom snabdevanju?
Zavisi, oko dve nedelje kod mene ali sam na kraju našao ko će to da odradi jer je ispalo jeftinije i brže (420e vs 550e).

Nazad
Vrh Dno