Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Занат као и сваки други, трогодишња стручна школа за сервисера расхладних уређаја или тако нешто, па после пракса и посао. Монтажа сплит система је најједноставнији могући посао, треба напертловати две цеви, мајстори монтирају системе климатизације по комерцијалним и индустријским објектима са десетинама хиљада квадрата. Да ли ће мајстор бити педантан или фушер нема никакве везе са знањем и образовањем, већ какав је као човек и професионалац, цена нажалост није никакав гарант квалитета.

Kod mene je to dodatni posao. Ljudi rade u firmi pa nakon smene hajde da uzmemo laku lovu. Pisao sam ranije da je pravilno ugrađena klima samo slučajnost. Majstor na primer vakumira klimu i u tom momentu zovu ga na kafu pa tako vakumiranje traje dovoljno dugo inače bi bilo par minuta. Pečat ima samo jedan a ostali mu daju 20 eura ds overi garanciju.
Čist kriminal. O pozicioniranje UJ i SJ bi mogao poduži domunetarac da se snimi.

Pozdrav drugari... potrebna mi je pomoć oko izbora klime za 35m² jedne celine koja se sastoji od dnevnog boraka, kuhinje i trpezarije, što okvirno iznosi oko 80m³ zapremine prostora, na 2. spratu u kući sa solidnom izolacijom. Spoljni zidovi su blok giter 4, na koju je pre 40-ak godina rađena neka termo-fasada, pa preko nje pre 15 godina radjena dodatna izolacija od pletene trske i polu-fasadne cigle. Sve u svemu, debljina spoljnih zidova je 45 cm. Problem je drvena stolarija Slovenijales iz 80-ih sa unutrašnjim roletnama koju sam predihtovao onim gumenim trakama, a unutrašnjost kutije od roletne sam nedavno obložo plutom debljine 4 mm kako bih što više smanjio toplotne gubitke. Ispod, na 1. spratu se nalazi identična prostor u kome niko ne živi i koji se ne greje, pa su, sasvim izvesno, i tu ne mali toplotni gubici, dok u prizemlju već godinu dana šljaka Vivax 12 AEYI koja sasvim korektno obavlja posao za koji je namenjena. U vreme kada sam je uzeo plaćena je 75.000 rsd što je bilo više nego povoljno i da cena u medjuvremenu nije duplirana, ja sad ne bih imao dilemu oko izbora klime... uzeo bih još 1 Vivax!
Koju klimu sad odabrati, a da je u cenovnom rangu do 1k €?
Prioritet je grejanje, a izbor "Made in Japan" + eventualno u obzir bi mogla da dodje i neka Midea od kineza.
I da ne zaboravim da pomenem da je iznad mene negrejano potkrovlje koje sam izolovao kamenom vunom u tablama od 3 cm preko koje je poređan stirodur od takođe 3 cm.

Svaki savet je dobrodošao.

Pozdrav svima

Prvo, iznad sebe ako imaš priliku, stavi barem još 5 cm mekane mineralne vune, a idealno barem 10 i ušuškaj to krovnom folijom teškom.
Imaš u ovoj temi dosta ponuda unutar tog ranga: https://forum.benchmark.rs/threads/uporedni-prikaz-kapaciteta-split-invertera-na-našem-tržištu.514956/page-3

Ukratko: na tu kvadraturu i gubitke - Fuji nudi jednog starog prejakog frankenstajna, i jednu noviju generaciju 14KMCC, ali 18ka sa dobrom modulacijom je po meni izbor, jer sigurno imaš još prostorija na toj etaži.
Dobra vijest je što je tržište nikad zahvalnije, i već od 750 eura možeš naći veoma solidne 12ke ili 18ke.
Od poštenih kineza, 18 Midea All Easy Pro/Solstice, 18 Haier Pearl Plus, Gree Airy (mogla bi i 12ka možda ova jer je baš jaka)

Nikako ne mogu izaci na kraj sa mojim Daikinom. Uvek moram dvaput da ga cistim i rastavljam u sezoni hladjenja. Klima se toliko sad usmrdila da se osjeti ispod klime na buđ i kiselo čak i kad ne radi i to samo mjesec dana nakon vađenja turbine. Da li je do toga sto cesto zna raditi na niskoj modulaciji i na niskim obrtajima ventilatora unutra, nisam siguran, ali ovo je uzas. Gree mi radi slicnim tempom i ovo se ne desava. Mozda je do materijala turbine, kadice.. Nek neko podjeli svoja iskustva.

Ista stvar kod moje gree i kod mojih roditelja. Moja izdrzala nekih 2 mjeseca,ali kod roditelja nakon mjesec dana se usmrdila. Jos kod sebe prebacim na fan mod da osusi i ne vrijedi ni to

Pozdrav ljudi.Posedujem midea solstice 12btu zanima me zna li neko da li ima kapilaru ili EEV?Prvenstveno sam uzeo za celu godinu hladjenje grejanje deo stana 35 kvadrata dnevna + otvorena kuhinja odlicna izolacija.Trebam li se pribojavati?

Eev + jedan i po red izmjenjivaca na vanjskoj, tako da ne bi trebalo da se brineš pogotovo za tako malu kvadraturu

Kasno mi ugradjivali nocu gledao da nesto ne isfuserisu i nisam video to,a jako me zanimal😵vde je neko pisao da 12k ima a 18k nema grejac tacne sad ko bolje zna neka kaze
Ja se troumim koju da kupim da li tu , ili all easy ili pak midea Breezeless 😃 Sludeo sam se citajuci iskusta pa ne znam mozda cak i neki Gree

Ja se troumim koju da kupim da li tu , ili all easy ili pak midea Breezeless 😃 Sludeo sam se citajuci iskusta pa ne znam mozda cak i neki Gree
Aj ovako nisam strucan od nedavno me zanimaju mnogo klima uredjaji i havac sistemi kako sve funkcionise pa sam poceo da pratim.Vidi imam dve midea jedna u sobi all easy pro 12k pokriva spavacu i hodnik nekih 25 kvadrata.Imao sam hisense expert smart 18k i prodao sam zbog previsoke modulacije nece da spusti zimi ispod 1kw na odrzavanju preko ifeel dal je bila predimenzionisana za moj prostor kuhinja i dnevna vrv jeste ili jednostavno losija optimizacija.Uzeo sam pre 2 meseca solstice 12 i jedino sto mogu da kazem za sada koliko je koristim za hladjenje ok je za te pare cekam zimu da vidim ako je do tada ne prabacim u garsonjeru.All easy pro je jaca klima ne mnogo ali jeste.Solstice mi je nekako mekana dosta valjda sto je mrsava spoljansnja jedinica 23,1kg sta li je pojma nemam.Znam samo da je kad su bile one vrucine sad avgusta uz pomoc all easy koji posao odradio dosta brze i doduse za manju kvadraturu ona ovamo 3 sata joj treba da spusti temperaturu preko ifeel sa 28 unutra na 25 na autofan.Probao sam i turbo mod kazu da ima 800m3 na turbo modu izduv ali jednostavno mislim da klima mrsava.Dzaba softver tacni senzori AI cuda bogovi.Moje iskustvo do sada gledaj tezinu spoljasnje jedinice naravno i iskustva korisnika pusti A+++++++ moze da pise sta hoce narocito kod kineza.Mene ne nervira sto joj treba malo vise vremena da odradi taj zadatak vec me plasi kako ce ona da greje ovo npr na -5 -10 naravno izolacija mi je odlicna pvc stolarija i stiropor 10cm nisam zalio za to pare.Ako budem menjao tj prebacivao solstice u garsonjeru samo neka jaca klima iz mog iskustva pa i neka racuni stizu veci nije sve u modulaciji od 100,150wati tada rade kao ventilator nista se ne oseca,ali opet ko sta voli neka izabere.Malo sam se raskokodakao previse 🤣

Cak gledam posto zivim na kosovu ima sad na akciji hisense energy pro x 18k za 530e crna znam da radi defrost na svakih sat i manje ali makar ce da greje.Ne daju mi se vece pare za gree zato sto sam vec puko skoro 500e za solstice.Da sam na tvom mestu ne znam sta grejes hladis i koliko kvadrata ali bih uzeo gree amber pro ili airy ako ti je bitna modulacija airy pro ako nije amber pro.To je moje misljenje sve zavisi ko sta voli opet napominjem ja sam bio opsednut aaa modulacija hocu da vidim 200,300 wati na grejanju ali tada klime rade kao ventilatori pirkaju i jednostavno mi to ne prija licno

Ista stvar kod moje gree i kod mojih roditelja. Moja izdrzala nekih 2 mjeseca,ali kod roditelja nakon mjesec dana se usmrdila. Jos kod sebe prebacim na fan mod da osusi i ne vrijedi ni to
Čime je prana? Koristi Mabosan sredstvo, ono ide jedan prema 5 pa može i jači rastvor da pobije te gadosti i obavezno ispiranje sa dosta tople vode.

Žuti diplo i ovo sredstvo sa slike. U Bosni sam nasao mabosol legio ac 750ml,a vidim da ima i split ac ali je ono 5L pakovanje,e sad ne znam koji je bolji

Prilozi

• Klime-za-web.webp
    Klime-za-web.webp
    25.3 KB · Pregleda: 14
Cak gledam posto zivim na kosovu ima sad na akciji hisense energy pro x 18k za 530e crna znam da radi defrost na svakih sat i manje ali makar ce da greje.Ne daju mi se vece pare za gree zato sto sam vec puko skoro 500e za solstice.Da sam na tvom mestu ne znam sta grejes hladis i koliko kvadrata ali bih uzeo gree amber pro ili airy ako ti je bitna modulacija airy pro ako nije amber pro.To je moje misljenje sve zavisi ko sta voli opet napominjem ja sam bio opsednut aaa modulacija hocu da vidim 200,300 wati na grejanju ali tada klime rade kao ventilatori pirkaju i jednostavno mi to ne prija licno
Da se nastavim Airy, Amber pro, Amber Ultra... Možda Fujitsu KMGT12, KMCC 14 ( ona je sad povoljna), Daikin perfera.... Panasonic, MH...😀. Vidi finansije pa se nađi. Od Midea nećeš na grejanju da se ovajdiš. Osim ako ima veliku spoljnu jedinicu. Potrebna je masa izmenjivača o velika površina i jak kompresor. Po mogućstvu 2 stepeni...

Solstice 18 i 14kmcc su identicne cene...Airy 18 van te cenovne price, Amber Pro 18 van te price, Panasonic( gde su serviseri?) , Mitsubishi vrh ali 150 hiljada spremaj i ne brini, Perfera van te cenovne price itd ali jel vredi toliko?
Midea i Fujitsu ( niza klasa) daju dosta...

Aj ovako nisam strucan od nedavno me zanimaju mnogo klima uredjaji i havac sistemi kako sve funkcionise pa sam poceo da pratim.Vidi imam dve midea jedna u sobi all easy pro 12k pokriva spavacu i hodnik nekih 25 kvadrata.Imao sam hisense expert smart 18k i prodao sam zbog previsoke modulacije nece da spusti zimi ispod 1kw na odrzavanju preko ifeel dal je bila predimenzionisana za moj prostor kuhinja i dnevna vrv jeste ili jednostavno losija optimizacija.Uzeo sam pre 2 meseca solstice 12 i jedino sto mogu da kazem za sada koliko je koristim za hladjenje ok je za te pare cekam zimu da vidim ako je do tada ne prabacim u garsonjeru.All easy pro je jaca klima ne mnogo ali jeste.Solstice mi je nekako mekana dosta valjda sto je mrsava spoljansnja jedinica 23,1kg sta li je pojma nemam.Znam samo da je kad su bile one vrucine sad avgusta uz pomoc all easy koji posao odradio dosta brze i doduse za manju kvadraturu ona ovamo 3 sata joj treba da spusti temperaturu preko ifeel sa 28 unutra na 25 na autofan.Probao sam i turbo mod kazu da ima 800m3 na turbo modu izduv ali jednostavno mislim da klima mrsava.Dzaba softver tacni senzori AI cuda bogovi.Moje iskustvo do sada gledaj tezinu spoljasnje jedinice naravno i iskustva korisnika pusti A+++++++ moze da pise sta hoce narocito kod kineza.Mene ne nervira sto joj treba malo vise vremena da odradi taj zadatak vec me plasi kako ce ona da greje ovo npr na -5 -10 naravno izolacija mi je odlicna pvc stolarija i stiropor 10cm nisam zalio za to pare.Ako budem menjao tj prebacivao solstice u garsonjeru samo neka jaca klima iz mog iskustva pa i neka racuni stizu veci nije sve u modulaciji od 100,150wati tada rade kao ventilator nista se ne oseca,ali opet ko sta voli neka izabere.Malo sam se raskokodakao previse 🤣
Burazer u Pasterovoj, suncana strana, NS. Ti verovatno ne znas gde je to ali nema ni veze. Na fasadnu ciglu oko podne do nekih 15h pokazuje 55 pa i 60 stepeni. Uzeo je LG neku 12ku dao 120 hiljada, ne znam model tacno, ukljuci da rashladi dnevnu. Naravno to traje dugo da bi rashladila 30m2. A kvalitetna je klima. Znaci NEMA GASENJA invertera 365 dana, samo menjas rezim rada ako hoces komfor moras da platis.🙂
Dok recimo kolega s posla lagano u kuci na sprat "rashladjeno" na 28 stepeni kuca kaze, njemu i njegovima vrh.

Nama je recimo prizemna kuca, dnevna soba nam je posle podne okrenuta suncanoj strani i bude bas vruce, ostatak prostorija u kuci sasvim prijatno, klima je u dnevnoj sobi sat i vremena pre nego krenem s posla ukljucim na 24c i kada stignem to je vec sve rashladjeno i to je neki prosek njenog rada sat dva dnevno.

Ja hladim u kuci tu istu dnevnu gde ubacujem sutra Solstice sa 12kom Vox starom 15.godina bez frke 50m2 i vise. Na 23 podesim i to je to. Radi par sati i bude ok. Stan je druga prica za hladjenje kao i kuca za grejanje ***.

Solstice 18 i 14kmcc su identicne cene...Airy 18 van te cenovne price, Amber Pro 18 van te price, Panasonic( gde su serviseri?) , Mitsubishi vrh ali 150 hiljada spremaj i ne brini, Perfera van te cenovne price itd ali jel vredi toliko?
Midea i Fujitsu ( niza klasa) daju dosta...
Pa to je ono mi bi hteli za male pare da dobijemo mnogo. Za 500 eura da bude jaka klima, sa velikim masivnim izmenjivačima, da je kvalitetna , pouzdana , da je softverski i hardverski utegnuta, da nisko modulira, da je servisna mreža dobra, garancija 10 godina i ako bi mogla da je japanska....e to, nema! vidi šta ti treba a na čemu možeš da praviš kompromis. Ja sam jedno shvatio da je prvo i osnovno: masa!!!. Pa onda sam išao dalje...i u startu sam na 500 eura dodao još 250 i ušao u već ozbiljniju potragu. Ako hoćeš da te greje onda ima nekakav kapacitet. Minimum Bergen Kron premijum za 60ak hiljada pa na gore....sve ispod toga su klimice da rashladiš ili da dogreješ mali ili dobro izolovan prostor. A Japanci za grejanje su sjajni i preskupi. Ajde da vidimo šta može da ti za upola para završi posao.

Poslednja izmena:
Nikako ne mogu izaci na kraj sa mojim Daikinom. Uvek moram dvaput da ga cistim i rastavljam u sezoni hladjenja. Klima se toliko sad usmrdila da se osjeti ispod klime na buđ i kiselo čak i kad ne radi i to samo mjesec dana nakon vađenja turbine. Da li je do toga sto cesto zna raditi na niskoj modulaciji i na niskim obrtajima ventilatora unutra, nisam siguran, ali ovo je uzas. Gree mi radi slicnim tempom i ovo se ne desava. Mozda je do materijala turbine, kadice.. Nek neko podjeli svoja iskustva.
Smanji zadatu temperaturu, fan stavi na min i pusti tako da radi ceo dan, pa vidi ima li promena.

Hvala puno na pomoci
Sad sam mogao tek ući na detaljni priručnik, definitivno je 1 red izmjenjivača u vanjskoj jedinici, 18ka jedino ima 1.6 redni. Zbog eev i tako male kvadrature puno manje brige u minusima svakako.

Pa to je ono mi bi hteli za male pare da dobijemo mnogo. Za 500 eura da bude jaka klima, sa velikim masivnim izmenjivačima, da je kvalitetna , pouzdana , da je softverski i hardverski utegnuta, da nisko modulira, da je servisna mreža dobra, garancija 10 godina i ako bi mogla da je japanska....e to, nema! vidi šta ti treba a na čemu možeš da praviš kompromis. Ja sam jedno shvatio da je prvo i osnovno: masa!!!. Pa onda sam išao dalje...i u startu sam na 500 eura dodao još 250 i ušao u već ozbiljniju potragu. Ako hoćeš da te greje onda ima nekakav kapacitet. Minimum Bergen Kron premijum za 60ak hiljada pa na gore....sve ispod toga su klimice da rashladiš ili da dogreješ mali ili dobro izolovan prostor. A Japanci za grejanje su sjajni i preskupi. Ajde da vidimo šta može da ti za upola para završi posao.
Zbog ovog sam i u preporukama uvijek na prvo mjesto stavaljao od 12ki All easy Pro i 12 Pearl Premium, obje po 28.5 kg, a da se uklopiš u 500-550 eura. Sve drugo su nemoguće kombinacije za taj novac, ali i ove 2 naravno imaju kompropmise.

Sad sam mogao tek ući na detaljni priručnik, definitivno je 1 red izmjenjivača u vanjskoj jedinici, 18ka jedino ima 1.6 redni. Zbog eev i tako male kvadrature puno manje brige u minusima svakako.

Zbog ovog sam i u preporukama uvijek na prvo mjesto stavaljao od 12ki All easy Pro i 12 Pearl Premium, obje po 28.5 kg, a da se uklopiš u 500-550 eura. Sve drugo su nemoguće kombinacije za taj novac, ali i ove 2 naravno imaju kompropmise.
Znao sam da je slaba oseca se.Mogu da probam zimu da vidim ali mi ne uliva poverenje i pored dobre izolacije.Sve vise merkam Hisense energy pro x 18 na super je ponudi.
Aaaa hvala puno ne slusam vise nikog nista nego samo da se otvori spoljnja i da se vidi sta ima sta nema nauk za drugi put meni

Jel ima neko iskustva kakva je Midea Fresh Air
Savetujem te iz licnog iskustva ne znam za sta ti treba klima tacno ali drugarski savet gledaj sto tezu spoljasnju jedinicu i dva redma izmenjivaca ako ces kineze neka imaju grejac tacne i kompresora i sto vecu zapreminu gasa.Hisense energy pro nordic ti dodje kao bes bay nema problema sa vremenakim defrostom

Savetujem te iz licnog iskustva ne znam za sta ti treba klima tacno ali drugarski savet gledaj sto tezu spoljasnju jedinicu i dva redma izmenjivaca ako ces kineze neka imaju grejac tacne i kompresora i sto vecu zapreminu gasa.Hisense energy pro nordic ti dodje kao bes bay nema problema sa vremenakim defrostom
Jel imaš preporuku onda za neku Mideu ili ne znam drugu neku marku

Nazad
Vrh Dno