Šta je novo?

Gugl blokira instaliranje neodobrenih Android aplikacija sa strane od 2026.

Pa, tako.
To je njihovo dvorište i u njemu mogu raditi šta hoće.
Ne, nije. Android je open source OS, koji su oni potpuno ograničili i prisvojili svojim postupcima.
Naše je hoćemo li ići u goste ili ne..
.. ali ne za još dugo, verovatno.

Ja sam ovih dana uzeo Android smartphone.
Nije još uvek da se tako mora, ali mi je bilo lakše nego da svaki put idem okolo. Ili nikako.

Neka rade šta hoće.
Pa i rade, i u tome i jeste problem. Zato će IT nezavisnost biti jedan od stubova nezavisnih država - samo države koje mogu da svoju infrastrukturu su nezavisne, sve ostalo je kolonija.

Za sada, dve i po države na celom svetu.
I pored svega, ostaje da je život danas jednostavniji sa, nego bez tehnologije.
A za hobije i avanturistički život van sistema - tu još uvek možemo živeti nezavisno.

Zatvoren ili ne, mnogima nije bitno.
Da jeste, Apple bi odavno propao.
Pa masa je, u suštini, stado. Ne baš mnogo pametno. A ovaj pastir je jako zeznut igrač...

Procitah celu temu samo da dodam i dan danas,na mojoj Motorola Moto G32 postoje google servisi,i opet instaliram sta hocu.Tacnije koju hocu Apk imam instalirano i osnovni Google Play Store pa Huawei isto F-droid kao i RuStore,i samo RuStore ne radi (zbog politike,do skoro je radio),i sve osim RuStore radi.Imam i 2-3 apk instalirane modifikovane i one rade.Namerno poteram google play protection,i kaze da nije nasao nijednu malware app...ako su te 2-3 modifikovane tacnije vidi se na storu da su free,ali ovaj koji je odradio modifikaciju otkljucao sve premium funkcije.Isto imam instalirano gsm Micro uz Revanced Manager koji je modifikovao YT neznam tacno koja verzija.Pa ima 2 YT standardni sa reklamama i Revanced koji nema reklame.I opet na sve to Play Store zastita se ne buni 🤔

Procitah celu temu samo da dodam i dan danas,na mojoj Motorola Moto G32 postoje google servisi,i opet instaliram sta hocu.Tacnije koju hocu Apk imam instalirano i osnovni Google Play Store pa Huawei isto F-droid kao i RuStore,i samo RuStore ne radi (zbog politike,do skoro je radio),i sve osim RuStore radi.Imam i 2-3 apk instalirane modifikovane i one rade.Namerno poteram google play protection,i kaze da nije nasao nijednu malware app...ako su te 2-3 modifikovane tacnije vidi se na storu da su free,ali ovaj koji je odradio modifikaciju otkljucao sve premium funkcije.Isto imam instalirano gsm Micro uz Revanced Manager koji je modifikovao YT neznam tacno koja verzija.Pa ima 2 YT standardni sa reklamama i Revanced koji nema reklame.I opet na sve to Play Store zastita se ne buni 🤔
Na starijim Androidima i dalje imamo najveću slobodu.
Problem je što će i njih izblokirati kao što su sve ispod A8 (valjda) na koje je nemoguće instalirati aplikacije poput mBanking i sličnih.

Na starijim Androidima i dalje imamo najveću slobodu.
Problem je što će i njih izblokirati kao što su sve ispod A8 (valjda) na koje je nemoguće instalirati aplikacije poput mBanking i sličnih.
Meni je Motorola android 13 a i kada instaliram te modifikovane ne idem direktno...koristm x plore file manager i Sophox X (tako nekako se zove antivirus) em je besplatan em nema reklama.Prvo iskljucim google play zastitu Sophos se pobuni ponekad,ako se pobuni samo u podesavanjima njegovim obelezim tu apk kao Trusted Source on se dalje ne buni...i ukljucim nazad google play zastitu koja kaze da je app ok.A ukoliko ne iskljucim Play zastitu e onda blokira instalaciju.I tako to koristim poodavno unazad 🙂

Ne radi se tu samo u blokadama, već što se nekad aplikacije stvarno oslanjaju na nove biblioteke ili funkcionalnosti koje su postale dostupni tek u novijim verzijama. Opet, gugl nešto olakša, devovi se prime, a krajnji rezultat je veća kontrola u njihovim rukama i guranje ekosistema ka sve većim verzijama, gde oni imaju veću kontrolu.

Zato gomila Kitkat aplikacija još uvek može da radi na Androidu 17, a neka aplikacija koja nije ni dve godine stara već zahteva Android 9 lupam.

Evo koliko "custom ROM" može biti opasan:

Ni ja nisam optimista, ali lično mislim da je sideloading samo jedna od stavki na tom putu u sunovrat, ali nadaleko ne i ključna stavka. Period čekanja od 24h ili kako već koji se nudi tokom „naprednog workflow”-a za neregistrovane developere koji su obećali je praktično rešenje koje su svi tražili. Odradi se jednom i to je to, sve je kao i pre? Custom romovi to mogu da omoguće unapred, i gotovo. To je eksplicitno tako najavljeno još u martu, ne verujem da bi to rekli pa porekli tek tako, nisu valjda šašavi. Fora je, ljudi se sada plaše da će Gugl odjednom zavrnuti slavinu, a u stvari su je polako zavrtali godinama.
Ne možeš ni sada na novom telefonu tek tako da instaliraš šta hoćeš, potrebni su neki dodatni koraci. I to bi trebalo da je dovoljno da se spreče neželjene instalacije. Niko neće slučajno otići na github, skinuti aplikaciju i instalirati, većina korisnika i ne zna da može da instalira bilo šta van play store-a. Ovo što rade nema veze sa sigurnošću uređaja

Razumem da neko ovo sad vidi kao odlučan korak ka zatvaranju ekosistema, ali ja bih rekao da su odlučni koraci u tom pravcu preduzeti već odavno. Zato dok diskusija oko verifikacije developera isisava svu energiju, u pozadini imamo sprečavanje instaliranja aplikacija preko ADB-a, stezanje obruča oko atestacije uređaja, PR kampanje protiv GrapheneOS kao sistema za kriminalce, itd. A tu je onda i ekosistem u celini koji smo kao korisnici dopustili da nam isklizne iz ruku - da otključavanje bootloader-a više ne bude podrazumevana stvar, da prihvatimo ludački ritam izlaženja novih verzija Androida koje niko sem Gugla i još par njih ne može da isprati, itd.
Još uvek postoji opcija "glasanja novčanikom", ali slažem se da nije ni jeftina ni dovoljno dobra za mnoge.

Po meni je jedino razumno rešenje da se platforme kao što je F-Droid prihvate i utvrde kao de iure alternative, tj. da F-Droid postane registrovani developer ako to Gugl počne ozbiljnije da zahteva, pošto ionako sve bilduju iz izvornog koda sa sopstvenim potpisom, i da to tako funkcioniše. To bi svakako bilo u duhu evropske regulative, jer ako Gugl mora da omogući i ne remeti alternativne načine učitavanja aplikacija, pa te radnje onda moraju imati ista prava i sistemske privilegije kao i Play radnja? Doduše nisam pravnik i nemam neko veliko poverenje u EU institucije tako da ni tu nisam optimista.
F-droid na papiru ima dosta manje sigurnosnih mehanizama i lakše je provući malware. Ali nekako se daleko više opasnih aplikacija provuče kod Gugla. Tako da ako po tome gledamo, trebalo bi Gugl više da zahteva od svojih "dobavljača", a F-droid da pusti da rade svojim metodama dokle god su bolji od njih. A jesu. Slično je i sa GrapheneOS-om, koji banke i državne službe smatraju nebezbednim. Ali neki matori BLU koji je bez sigurnosnih zakrpa već 5 godina je sasvim ok. Tako da svako zahtevanje opet nema nikakve veze sa sigurnošću naših telefona i ličnih podataka.

Svaka čast kako si to uspeo, kapa dole. Ja nekolicinu projekata podržavam kupovinom na PS, jer drugi metod nisu napravili, ali bez microG (tačnije bez notifikacija) meni pola telefona ne bi radilo. Ja u principu telefon ni ne diram dok mi ne stigne notifikacija za nešto - poziv, poruka, mejl, čet, slek, neka vest, forum obaveštenje, itd. Tako da ostati bez toga nije moguće, pa čak i ostati bez pola toga ne valja. Sećam se kad sam tek instalirao microG većina mejl klijenata nisu uopšte hteli da rade, pa ni Gmail, ali AquaMail jeste pa sam se tad i ratosiljao Gmaila.
FairMail mi je radio dobro, tu mi je glavni nalog, K-9 (Thunderbird) nije slao notifikacije, ali to mi je bilo za neke nebitne naloge

Touch sam naveo kao primer, jer bar na papiru podržavaju neki broj uređaja. Mislim da guranje u još opskurnije varijante i kombinacije telefon/OS nije rešenje, nažalost. Jer to što će nas nekolicina dobrovoljno da ode i skloni se u neku enklavu samo znači da ćemo postati još marginalizovaniji i manje bitni, Gugl će tek onda Androidu moći da radi šta god želi. Da me ne razumeš pogrešno ja želim da Jola uspe, čak mi je krajnje interesantan telefon, ali teško mi je da svarim 700+€ za nešto gde najverovatnije neću moći da koristim aplikacije svojih banaka...
Ja sam zaključio da mi je preko 95% upotrebe telefona chat, browser i muzika. 4% navigacija i 1% ostalo. Tako da mi je dovoljno da Signal radi kako treba, poruke i pozivi, čak i ako notifikacije kasne, i ako može Firefox, da pređem na drugi OS. A za banku ću da držim android ciglu kod kuće, koja će biti ugašena dok mi ne zatreba, jednom, dvaput nedeljno i aplikaciju provajdera kad treba da uplatim kredit.

S godinama sam se izgleda umorio od pravljenja svakog mogućeg kompromisa za mrvu privatnosti i kontrole.
A ja sam se umorio od tolerisanja sve većih gluposti. Smatram da mi je dan protraćen ako mi je SoT više od 1h, mada zavisi da li idem busom na posao i kako mi radi digestivni trakt taj dan.

Trebaće im mnogo izdržljivosti i snalažljivosti da uspeju i da istraju, a nekmoli da pobede. Eno Huawei sa onolikim sredstvima tek treba da pokuša proboj celog HarmonyOS ekosistema van Kine, a i to je pitanje da li će im uspeti.
Zato što Huawei hoće da bude Gugl umesto Gugla, a ne kompanija koja pravi uređaje kakve neki korisnici žele. Slično radi i Xiaomi. Nije problem i da im 90% portfolia budu telefoni takvi kakvi su, ali kada bi imali bar jedan mid-range uređaj po generaciji sa open arhitekturom i softverom, možda bismo i mogli da kažemo da su prava konkurencija. Xiaomi je to imao, neki njihovi stari modeli su i dalje popularni u zajednici, ne samo AOSP, već i linux. Evo uskočila je Motorola, jer su prepoznali da se po tome mogu razlikovati od svih ostalih. Sony je kao nešto gurao, ali ni oni sami ne znaju hoće li ili neće da prave telefone.

Nazad
Vrh Dno