Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne pravi mi razliku:Screenshot 2026-08-20 at 17.23.00.webp

Можда ниси ставио fit to page прилоком штампања, или тако нешто. Дефинитивно потражи неку опцију приликом штампања.

Napravih kalkulator za portfolio, sa sve sliderima, različitim uplatama (na početku ili tokom celog trajanja), čak sa trajanjem života, uzimanjem "penzije", itd. 🙂
Možda nekome bude korisno:

Pušten VGLA

Zanima me da li je pametno prešaltati se sad sa SPYI na VGLA, budući da je znatno niži TER (0.17 vs 0.07). Plus imam tek 41 jedinicu SPYI. Što bi se reklo, u ranoj sam fazi investiranja.

Ti u ranoj fazi, etf u ranoj fazi.. gde ćeš bolje 😃 Pa nemam pojma, kod mene ide na radar za sada.. obećao sam sebi da ću se držati jednog world etf-a ali nije isključena rotacija..
Pritom mi nešto miriše i da će SPDR u bližoj budućnosti spustiti ter za SPYI.

Pušten VGLA

Zanima me da li je pametno prešaltati se sad sa SPYI na VGLA, budući da je znatno niži TER (0.17 vs 0.07). Plus imam tek 41 jedinicu SPYI. Što bi se reklo, u ranoj sam fazi investiranja.
Mislim da se zaista radi o nijansama.
Moje lične preferencije:
FTSE pre nego MSCI
Vanguard pre nego State Street.

Ovo je pomalo kao Zvezda vs Partizan. Ono što jeste merljivi parametar, je tracking error. Lično, ostajem na VWCE, ali može da se desi da počnem da kupujem VGLA za kusur - vrlo jeftina jedinica.
Biće zanimljivo kakav će biti rast fonda. Ako bude popularan, TER za VWCE ide opet dole...

Zanimljivo da justetf još uvek nema VGLA.

Meni sad VGLA deluje kao jako atraktivna opcija pošto želim najveću moguću diversifikaciju a pokriva više kompanija nego VWCE.

S obzirom da sam još na početku ne moram da prelazim iz jednog u drugi, ostavim VWCE koji imam i buduće uplate usmerim na VGLA.

Hvala svima na pomoci uspesno odradjena prva kupovina. Tranfer Ref Number sam resio kroz chatgpt. Proslo sve iz prve u Intesi, poslali izjavu, potpisao i za par minuta su pustili uplatu a u ibkr je stiglo par sati kasnije.

Nazad
Vrh Dno