Šta je novo?

AI je uneo haos u izdavaštvo: sada više nije jasno ni ko je zaista napisao knjigu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
AI-i-problem-izdavastva-knjiga.webp

AI je uneo haos u izdavaštvo: sada više nije jasno ni ko je zaista napisao knjigu​

Generativna AI menja izdavačku industriju brže nego što ona uspeva da postavi pravila. Slučajevi povučenih knjiga, sporovi oko autorstva i eksplozija AI sadržaja stvaraju novu krizu poverenja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...se-nije-jasno-ni-ko-je-zaista-napisao-knjigu/

Дошли смо дотле да ће писац ускоро морати да има декларацију као пршута. На корицама: „100% људско, без додатог AI, рукопис чуван у контролисаним условима.“ А највећи plot twist биће кад „написао човек“ постане премијум ознака - и књигу почнемо да плаћамо више јер је ручни рад.

Trabunjanje ni oko čega. OVo nikad neće biti dokazivo, ali nikad. AI će biti u svemu bolji od ljudi, svidelo se to nama ili ne.
Neka AI muzika je već sad bolja od stvarne. neki AI prevodi su daleko bolji od ljudskih.
A knjige, to je subjektivna stvar. Po mom nestručnom mišljenju, knjige su odavno jako nekvalitetne. Svakako se štancuju kao čokolade i bez AI, a ljudi baljezgaju šta stignu. Jer danas svaka budala može da izda knjigu. Svaka budala može, a AI ne može? A što?
Ja ne znam kako je u svetu, ali kod nas, primećujem poslednjih sigurno petnaestak godina, skoro nijedan izdavač nema lektora. Ne piše bar na koricama ko je lektorisao. A prevodi knjiga su, kao da ih je radio Google translate.. Ali, čitaoci su i onako nepismeni, bar veći deo njih, pa uopšte ne primećuje gramatičke i prevodilačke greške. Knjige su pune engleske sintakse. Nedavno mi je prevodio AI jednu knjigu. Preveo je bolje nego većina današnjih prevodilaca...
AL to je taj novi vrli svet. Ljudi se poslednjih decenija sistematski zaglupljuju, pa je sad glupim ljudima krivo što će AI da bude pametniji.. Pa, neka bude. Nismo bolje ni zaslužili.

Ovaj “AI” u ovom trenutnom obliku treba skloniti, pa stvoriti pravno-logistički okvir u kome će postojati nit koja prati i povezuje inicijatora pokretanja “teme” i AI model sa kojim je vršena interakcija, postojanje vidljivog i nevidljivog žiga koji ne može da se skloni sa podacima Generated by AI [naziv_modela-i-verzija], datum, vrijeme, serijski broj uređaja korisnika, nalog, IP adresa, verzija aplikacije. Tek onda će moći da se isprati ko je gdje kada i kako nešto uradio sa AI. A to što su kreatori tog AI dozvolili da rezultat njihovog proizvoda nije ni na koji način markiran je priča za sebe. Po meni, najveći problem AI leži u ljudima koji ga kreiraju, ne u korisnicima. Pa sad prebacuju lopticu da legislacija treba da rješava probleme. Bajo moj (© by Desingerica), treba njima odrapiti milijarde u kaznama zato što nisu uveli mogućnost praćenja i postojanje žiga koji označava šta je taj neki AI kreirao, pa da vidiš kako bi za mjesec dana sve to postojalo… Obrišeš fajl i to ode u Recycle Bin, a oni nemaju logiku da znaju ko je šta napravio. HAhahaha, blatantni bezobrazluk. Kazne i zabrana “proizvoda” i ćao.

AI treba iskoristiti za napredak čovječanstva u bolje sutra, a ne da nam mijenja frizure, sklanja predmete/objekte sa slika, piše radove i ostale stvari koje ljudi danas rade. Ima za AI mnogo boljih primjena od svega toga. Ali nema zarade… To je prokletstvo današnjeg čovjeka i društva u globalu/cjelini. Milioni laprdaju po YouTubeu za par centi po gledanju, ali milijarde gledaju to. Postajemo de-bili i “sami svoja lovina” za “šaku dolara više”.

Poslednja izmena:
taj brod je otisao

Evo sta Gemini kaze na dosadasnju prepisku, jer me mrzelo da citam komentare... 🙂

"Bio organski" etiketa na knjigama: Prvi komentar predviđa da ćemo uskoro na koricama imati deklaracije kao na pršuti: „100% ljudsko, bez dodatih AI modela, rukopis čuvan u kontrolisanim uslovima“. Najveći plot twist – knjige koje je zapravo napisao čovek plaćaćemo skuplje jer su „ručni rad“.

Kritika nepismenosti i lektora: Drugi član tvrdi da je AI već uveliko bolji od većine ljudi i da su domaći izdavači ionako štedeli na lektorima poslednjih 15 godina. Zaključak: čitaoci su već toliko nepismeni da i ne primećuju englesku sintaksu u prevodima, pa što da ne štanca i mašina – „Nismo bolje ni zaslužili“.

Praćenje i kazne (i Desingerica): Treći predlaže pravno-logistički okvir gde bi svaki AI generisan tekst morao da ima nevidljivi vodeni žig sa sve IP adresom, verzijom modela i podacima korisnika. Kreatorima AI-ja bi odrapio milijarderske kazne zbog zloupotreba, uz poruku da ljudi radije gledaju Desingericu i troše vreme na YouTube-u nego što ih zanima napredak čovečanstva.

Kratko i jasno: Poslednji lik je samo produžio dalje uz brutalno kratko: „Taj brod je otišao.“

Filozofija u tri slike: „Neka piše mašina, čovek je ionako zaboravio gramatiku, a brod je već potonuo.“

Daš AI da ti napiše knjigu, Amazon ti je odštampa i prodaje, a tebi samo leže đunta.
Kome to može da smeta?

Meni je strašno smešno što se već više od 100 godina vodi ista borba protiv tehnologije i niko nikad nije bio ni blizu da pobedi. Prvo je bio problem što će radio da uništi ploče, pa će TV da uništi pozorište, pa VHS bioskope, a kasete muzičare, pa internet već 30+ godina uništa sve što postoji, plakanje prvih 10 godina je bilo strašno, sad su se malo ućutali. Sad će jedno 10 godina da plaču na AI da će da uništi ono što su Internet, VHS, kasete, TV, radio već jedno 10 puta pre uništili... mani me bre...

Pročitaš knjigu. Ako je đubre, dobra verovatnoća je da je pisao čovek. Ako je dobra, onda treba da krene analiza.

Pročitaš knjigu. Ako je đubre, dobra verovatnoća je da je pisao čovek. Ako je dobra, onda treba da krene analiza.
Какве ли си ти књиге читао кад су ђубре... Ја сам доста књига прочитао, и углавном су биле добре. Мада, већином сам класике читао, нисам много истраживао, ту и тамо. Било је, понека буде лоша, али већином добре.

Ljudi uglavnom čitaju dobre knjige, jer se za te knjige zna da su proverene. Većina stvari napisanih je đubre. Sreća je da se ne čita.

Trebalo je da izmislimo veštačku inteligenciju koja će da rudari i kopa i asvaltira puteve na +50... A mi da pišemo pesme i priče.

Umesto toga, mi imamo AI koji piše, a nama ostaje da rudarimo da bi obezbedili resurse za taj AI koji će da piše?!?

Vrlo inteligentno mi zvuči taj plan 😁

Trabunjanje ni oko čega. OVo nikad neće biti dokazivo, ali nikad. AI će biti u svemu bolji od ljudi, svidelo se to nama ili ne.
Neka AI muzika je već sad bolja od stvarne. neki AI prevodi su daleko bolji od ljudskih.
Samo zavisi koliko nisko postaviš lestvicu... Ali ovo nije zaista AI, nema tu stvarne inteligencije, pa samim tim ne može ni da stvori ništa novo niti bude bolji od ljudi u stvaranju bilo čega. To je kao da kažeš pištolj je bolji u ubijanju ljudi od koplja... A zapravo, samo smo izumeli bolji alat za ubijanje, ali smo i dalje mi ti koji povlače oroz.

Znaci AI mi preprica knjigu i nebitno ko je pisao. Kad sam ja isao u skoku to su se zvale interpretacije san svakog djaka pred pismeni.

Trebalo je da izmislimo veštačku inteligenciju koja će da rudari i kopa i asvaltira puteve na +50... A mi da pišemo pesme i priče.
Tako je budućnost i zamišljana pre neku deceniju.
Nažalost, stvari se nisu odvijale tim tokom.

Samo zavisi koliko nisko postaviš lestvicu... Ali ovo nije zaista AI, nema tu stvarne inteligencije, pa samim tim ne može ni da stvori ništa novo niti bude bolji od ljudi u stvaranju bilo čega.
I ovo je tačno. Jedino, radi se na dostizanju AGI, a zatim i ASI.. tako da, pre kada, nego ako uspeju - AI izraz će biti adekvatan.

Inače, AI generisana literatura, i uopšte umetnost i kultura.. meni je to ok. A verujem i neizbežno.
Ako je publici interesantno - zašto da ne?

Jedini koji tu gubi, jeste autor. Jer, iskustvo napisati knjigu, neuporedivo je zanimljivije i vrednije od samo uneti smernice AI mašini.

Biće, kao što već ima - ljudi koji pišu sebe radi, i ljudi koji koriste mašine, jer sami nisu sposobni.
A biće verovatno i da AI to čini samostalno, kada taj nivo dostigne jednoga dana..

Jedino dobro što je ai stvorio je italian brainrot

Praćenje i kazne (i Desingerica): Treći predlaže pravno-logistički okvir gde bi svaki AI generisan tekst morao da ima nevidljivi vodeni žig sa sve IP adresom, verzijom modela i podacima korisnika. Kreatorima AI-ja bi odrapio milijarderske kazne zbog zloupotreba, uz poruku da ljudi radije gledaju Desingericu i troše vreme na YouTube-u nego što ih zanima napredak čovečanstva.
Ako zaboraviš šta je taj AI nalupetao i pročitaš šta sam napisao, pa tek onda pročitaš šta t ije taj AI napisao, shvatićeš gdje je greška i u čemu je problem. Semantika je ono što nedostaje, jer to što sam ja napisao i to što je on sažvakao ima samo dodirne tačke, poenta je omašena skroz.

Napravili su nešto i ogradili se da to može da pogriješi… Pa šta su ga pravili onda. To je kao da sam ja izmislio metlu koja se povremeno vidi i čisti, ali se ograđujem da ne može da počisti svaki put kada se pusti da radi. Pritom, eto džabe je, ako neko hoće više da je koristi da počisti i ono što nije počistila u prvom/drugom/trećem prolazu, može da ide na mjesečnu pretplatu, pa ima Tier1/2/3, a za velike firme ima ekstra paket od 300€ mjesečno. I nakon što počisti nisam siguran da može da izbaci smeće. Ajde…

Napravili su nešto i ogradili se da to može da pogriješi… Pa šta su ga pravili onda.
Tako mora.
Jedan da izbaci nešto novo - svi moraju to isto, inače su osuđeni na propast.

A to nešto, dobro ili loše - uvek će niko drugi do korisnik, "plaćati cenu".

Tok novca tako diriguje.

I ovo je tačno. Jedino, radi se na dostizanju AGI, a zatim i ASI.. tako da, pre kada, nego ako uspeju - AI izraz će biti adekvatan.
Radi se... Pa kad vidimo da ga urade, onda ćemo da diskutujemo, ali trenutno ih kolje bazična fizika - mi nemamo, na ovom nivou razvoja, dovoljno procesorske snage da napravimo AI. A imajući u vidu kako se inteligentno ponašamo zadnjih par decenija, možda je to i dobro 😁

Šalu na stranu, postojeći LLM su ogroman napredak u odnosu na ranije, ali i dalje tu nema inteligencije, samo alata - potencijalno sjajnog alata. No, treba biti svestan gde su granice.
Inače, AI generisana literatura, i uopšte umetnost i kultura.. meni je to ok. A verujem i neizbežno.
Ako je publici interesantno - zašto da ne?
Publiku zaglupiš dovoljno i onda Karleuša /Desingerica / Prijovićka budu popularni 😂 Bolje onda da budu AI...

P. S. Važi za ceo svet, ovo o zaglupljivanju publike.

Neka AI muzika je već sad bolja od stvarne
Nijedna AI muzika nije bolja od one napravljenje pre 30 i više godina. Čak i ova ljudska nije bolja, samo je malo doterana. I nijedan humanoidni robot nije bolji od Lemija

AI музика не може бити боља јер је најобичнија имитација онога што је до сада створено, ма о ком жанру да се ради. Да ли може бити добра? Наравно. Али то не значи да желим да је слушам. Музику треба осетити, а ту мислим и на намању могућу људску грешку: од изведбе, па до продукције.

Nazad
Vrh Dno