Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da. Imaj u vidu da na free account-u možeš imati valjda samo tri tickera u real time. Može se menajti, ali i to u okviru nekog limita.

Ubediste me da otkažem ali ne znam šta gubim ako ne otkažem iskreno.

Ako cena bude veća order svejedno neće proći, ako bude niža svejedno će se izvršiti po najnižoj ceni u tom trenutku?

Jedino ako cena bude veća kad se otvori berza pa u toku dana drastično padne kapiram da bih bio na nekom "gubitku" što nisam otkazao?

Možeš isto da postaviš sutra ujutru, a možeš i da malo snimaš situaciju pa onda, ako imaš vremena.

Ako cena bude veća order svejedno neće proći, ako bude niža svejedno će se izvršiti po najnižoj ceni u tom trenutku?
Tako je, ako bude veća -neće proći. A šta ako bude na otvaranju 168 a ti stavio limit 170?
Ubuduće slušaj svoj instikt, sad si mi nametnuo grižu savesti 😃
U krajnjem slučaju, kako god da uradiš/prođeš-totalno nebitna stvar na horizontu od 10+ godina.

Ali ako na otvaranju bude 168 izvršiće se za 168 zar to nije logika limit ordera?
Da ja stavljam najvišu cenu koju hoću da platim a svejedno funkcioniše po sistemu aukcije da ne mogu da kupim po 170 ako neko u tom trenutku hoće da proda po 168 dovoljnu količinu da ja mogu da ispunim moj order?

Možda grešim jer se vodim logikom kripto menjačnica a to mi je jedini susret sa "tradeovanjem".

Nebitno mi je i da istog dana nakon što kupim padne cena za 50%, samo da uđem u priču. 🙂
Zato sam i nestrpljiv, da ne bude da se u pon ujutru zaradim pa zaboravim da kupim ručno.

A slobodno sipajte savete, iako je ovo nešto čime ću se baviti pasivno hoću što više da se edukujem. 🙂

Ali ako na otvaranju bude 168 izvršiće se za 168 zar to nije logika limit ordera?
Da ja stavljam najvišu cenu koju hoću da platim a svejedno funkcioniše po sistemu aukcije da ne mogu da kupim po 170 ako neko u tom trenutku hoće da proda po 168 dovoljnu količinu da ja mogu da ispunim moj order?

Možda grešim jer se vodim logikom kripto menjačnica a to mi je jedini susret sa "tradeovanjem".

Nebitno mi je i da istog dana nakon što kupim padne cena za 50%, samo da uđem u priču. 🙂
Zato sam i nestrpljiv, da ne bude da se u pon ujutru zaradim pa zaboravim da kupim ručno.

A slobodno sipajte savete, iako je ovo nešto čime ću se baviti pasivno hoću što više da se edukujem. 🙂
Logika ti ima smisla, kao i poništavanje 😃
Nikada nisam plasirao order van radnog vremena.
Prati investing.com (izveštavaju o svakom otvaranju/zatvaranju, dostupni earnings i economic kalendari, mogućnost pravljenja watchlist-e).
Yahoo fanance takođe nije loš (videćeš u prilogu šta pratim između ostalog).
Možeš claude povezati sa ibkr nalogom.
Mada, sve ti je to na neki način suvišno jer je tržište nepredvidivo. Često ga diktira Tramp svojim izjavama.
Evo ti i dva telegram kanala koji su korektni i ne dave:

Prilozi

• Screenshot_20260816-104226.webp
    Screenshot_20260816-104226.webp
    35.4 KB · Pregleda: 21
Poslednja izmena:
@Vorlon istom logikom, što nisi stavio limit order na 200? Ili, zašto uopšte limit order?
U pravu si, nalog će biti izvršen. Ali ako se već igram (a ja proces kupovine tako doživljavam), onda se trudim da kad kupujem, ordere nikada ne postavljam iznad trenutne cene - ne bih da doprinsem rastu.
Besmisleno, znam, ali su onda i limit orderi besmisleni kod ETF-ova.

edit: typo

Ali limit znači da je to max cena koju hoću da platim?

Ako padne na recimo 168 do pon kupiću po toj ceni zar ne?
Ne, kod IBKRa nema (ili ja nisam nasao) taj tip ordera nego bas po 170 i oni vrvt pokupe razliku.
Za neke instrumente sam nasao dobar tip (up to 170, pa bilo sta ispod toga kupi, a ne kosta me 170 tacno)
Za stocks i bonds je TACNO.

@Vorlon istom logikom, što nisi stavio limit order na 200? Ili, zašto uopšte limit order?
U pravu si, nalog će biti izvršen. Ali ako se već igram (a ja proces kupovine tako doživljavam), onda se trudim da kad kupujem, ordere nikada ne postavljam iznad trenutne cene - ne bih da doprinsem rastu.
Besmisleno, znam, ali su onda i limit orderi besmisleni kod ETF-ova.

edit: typo
Ako vas retail broker klasira kao investitora onda da.
Ako vas klasira kao tradera, vrvt ordere uopste ne izvrsava van svoje kuce. Ovo je pokazana cinjenica. Takve ordere fiktivno izvrse "in house". Ako dobijete njih kosta. Ako izgubite njihov dobitak. Trader ordera ne menjaju cenu nikako. A i premali smo mi da mrdnemo cenu.

Inace koliko je IBKR spor ove godine...
Uvek je kasnio malo kupon naspram drugde, ali sada kasni po nekoliko dana naspram recimo Trade Republic.

Podrska odgovara nakon 5-10 dana cak 🤷‍♂️

Људи, нисам разумео причу око лимит ордера. Нпр, ако ја ставим лимит ордер и ставим $16.50 цену акције, он не би смео да купује изнад те вредности, него само до те вредности. А ако буде ниже од тога, рецимо $16.45, IBKR ће акције купити за мене по тој цени, значи добар сам 5 центи по акцији. Да ли сам добро разумео?

Dobro si razumeo, osim:
Iznad 16.50 sigurno neće kupiti, a ako je cena 16.45, najverovatnije hoće.

Људи, нисам разумео причу око лимит ордера. Нпр, ако ја ставим лимит ордер и ставим $16.50 цену акције, он не би смео да купује изнад те вредности, него само до те вредности. А ако буде ниже од тога, рецимо $16.45, IBKR ће акције купити за мене по тој цени, значи добар сам 5 центи по акцији. Да ли сам добро разумео?
Ne, kupice po 16.5.
Provereno nekoliko puta ove godine. Barem za stocks i bonds.
Mozda za ETFs ne. Iako kaze kao vi sto kazete u docs.
Ako imate ovakav izbor pogledajte u docs sta vam treba:
Mada... mozda i nije bila kolicina koju sam hteo po nizoj ceni iako je bila niza cena. Ali to ne moze da se realno proveri.
Jeste dobili za stocks nize cene od limit cene?

Prilozi

• Screenshot_20260816_185338_IBKR Mobile.webp
    Screenshot_20260816_185338_IBKR Mobile.webp
    35.8 KB · Pregleda: 13
^ generalno, nisi u pravu, ali postoje situacije koje opisuješ. To zavisi od order book-a u datom momentu.
Sa visoko likvidnim HoV (jako veliki obom trgovine), ovakve stvari se gotovo nikada ne dešavaju, tvoj nalog će biti realizovan po najboljoj ceni po kojoj može.

Rekto sam kupio po nižoj ceni, jer uvek buy order postavljam kao limit order po ceni nižoj od trenutne. Ali se čak i za visoko likvidan VWCE, ako je iole veći buy order, dešava da bude realizovan u dve kupovine, umesto u jednoj.

Kada su individualne akcije u pitanju, svašta može da se desi, uključujući i da staviš stop loss koji u padu cene ne bude realizovan.

Занимало ме је за ЕТФ-ове. Акције ме тренутно не занимају. Нисам лепо написао.

Moralo bi da radi po istom principu za sve inače ne bi smelo da se zove limit order?

Da, princip je isti, ali verovatnoća ispunjavanja ordera zavisi od order book-a.

Која је главна разлика између SPYL-а и VWCE-а, осим што је провизија за трансакције (или одржавање, нисам баш сигуран) код потоњег 0.14%, за разлику од првог код кога је иста 0.03%?
Питам као почетник. Поредио сам на justETF, слично ми делују. Потоњи има 2700 компанија у структури (што је супер), док први има 500. Расли су приближно исто за претходне 3 године (колико истовремено постоје). То је моје запажање, вероватно нешто не знам.

Чисто ми реците, нешто што се можда не може видети из графикона. На шта би почетник требало да обрати пажњу код куповине VWCE?

Која је главна разлика између SPYL-а и VWCE-а, осим што је провизија за трансакције (или одржавање, нисам баш сигуран) код потоњег 0.14%, за разлику од првог код кога је иста 0.03%?
Питам као почетник. Поредио сам на justETF, слично ми делују. Потоњи има 2700 компанија у структури (што је супер), док први има 500. Расли су приближно исто за претходне 3 године (колико истовремено постоје). То је моје запажање, вероватно нешто не знам.

Чисто ми реците, нешто што се можда не може видети из графикона. На шта би почетник требало да обрати пажњу код куповине VWCE?

Osnovna razlika je što SPYL prati S&P500 isključivo. VWCE je all world. Drugim rečima, stvari koje ti porediš (TER) ovde je najmanje važna.
VWCE postoji dosta duže, ali je to nevažno.

Odradio sam kupovinu konačno.

Ali mora opet da bude neko ali. 🙂

Ostao mi je kusur u vrednosti oko pola share-a iako mi je u permissions upaljeno ovo:
Screenshot 2026-08-17 092603.webp

Jesam opet nešto loše protumačio kako stvari funkcionišu?

Ako si kupio celobrojan broj akcija, dobro si postupio, uvek tako radi. Razlog je što kada dođe do prodaje, naša poreska ne nudi mogućnost prijave frakcionih akcija.

Nisam, stavio sam amount u EUR da mi potroši skoro sve što imam i to naravno nije bio okrugao broj nego tipa x.5 a kupio je samo x.

Ako si kupio celobrojan broj akcija, dobro si postupio, uvek tako radi. Razlog je što kada dođe do prodaje, naša poreska ne nudi mogućnost prijave frakcionih akcija.
Хвала ти за ово, нисам то знао.

Елем, јавио ми се проблемчић: покушавам уплату на IBKR преко Интезе. Рекоше ми да ми је износ неодговарајући, типа бројакција х ценаакције не одговара најављеном износу уплате. Кад сам питао колико смем да будем у плусу/минусу, рекоше ми 1 еуро?!

Како то да нацифрам кад брокер узима за сваку трансакцију провизију, која је чини ми се 3 еура.

Код Raiffeisen банке је +-10 еура. Што је ок.

Хвала ти за ово, нисам то знао.

Елем, јавио ми се проблемчић: покушавам уплату на IBKR преко Интезе. Рекоше ми да ми је износ неодговарајући, типа бројакција х ценаакције не одговара најављеном износу уплате. Кад сам питао колико смем да будем у плусу/минусу, рекоше ми 1 еуро?!

Како то да нацифрам кад брокер узима за сваку трансакцију провизију, која је чини ми се 3 еура.

Код Raiffeisen банке је +-10 еура. Што је ок.
Kazi da kupujes vise, posalji vise, nek ti se cena x akcije poklopi tacno.

Ovo namerno cimaju da ljudi odustanu

Mada ovo delimicno podrzavam jer preko 80% izgubi sav novac koji ulozi, bolje u drzavi da ga izgubi 🙂

Kazes akcija je x/100 a broj akcija x100?

^ generalno, nisi u pravu, ali postoje situacije koje opisuješ. To zavisi od order book-a u datom momentu.
Sa visoko likvidnim HoV (jako veliki obom trgovine), ovakve stvari se gotovo nikada ne dešavaju, tvoj nalog će biti realizovan po najboljoj ceni po kojoj može.

Rekto sam kupio po nižoj ceni, jer uvek buy order postavljam kao limit order po ceni nižoj od trenutne. Ali se čak i za visoko likvidan VWCE, ako je iole veći buy order, dešava da bude realizovan u dve kupovine, umesto u jednoj.

Kada su individualne akcije u pitanju, svašta može da se desi, uključujući i da staviš stop loss koji u padu cene ne bude realizovan.
Moracu da zagledam tacno sledeci put jer ne vredi sada da pogledam stari graf - ne mogu videti pre-state.
Koliko se secam vise puta uopste nije bilo cene X po kojoj je kupio (sve su na Open bile ispod).
Ono sto nisam zagledao tada je da li je FEE usao u cenu. Za bonds mi se cini da ulazi u cenu koji prikazuje u Tax lots.

Nazad
Vrh Dno