Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U Srbiji ima 2.5 mil registrovanih vozila ali garantujem da se redovno vozi max 1-1.5.

Prica se stalno o tome kako nema smisla ako ne mozes da punis kuci, a par godina smo daleko da ce biti potrebna dva punjenja mesecno od po 20min.

Potpuno je realno da za 7 godina 10% vozila "koje vidite realno u saobracaju" bude elektricno u Beogradu i Novom Sadu.

U Srbiji ima 2.5 mil registrovanih vozila ali garantujem da se redovno vozi max 1-1.5.

Prica se stalno o tome kako nema smisla ako ne mozes da punis kuci, a par godina smo daleko da ce biti potrebna dva punjenja mesecno od po 20min.

Potpuno je realno da za 7 godina 10% vozila "koje vidite realno u saobracaju" bude elektricno u Beogradu i Novom Sadu.
Kod mene na parkingu trenutno dominira euro 3, pretežno dizeli... Ako govorim o komšijama, u narednih 7 godina će doći verovatno na euro 5 i to opet verovatno dizeli (sa dotrajalim dpf, katalizatorima...). Trenutno muku mučim sa njima da zamene semeringe da nam parking ne liči na naftnu bušotinu. Da, BG je u pitanju, ali nije BG H2O...

Dakle, konačan odgovor je 15 godina 😀

I ne treba zaboraviti da će na naše tržište dolaziti polovni sus koji se još uvek proizvode. A još ako EU uvede strožije propise prilikom eksploatacije, onda će im pasti cena i završiće znate već gde.

Razlika između XCEED i EV3 je 13.000€, sa subvencijom. Koju verovatno nećeš dobiti, onda je 18.000€. Ovo su cene u Srbiji, možda je u Austriji ili Nemačkoj manja razlika
Ovo je tačno ako poredimo za Xceed poredimo vozila raniji dizajn, vozila sa lagera, a ne ono što zovu "potpuno novi xceed" koji je u stvari pandan EV3. Ali ako ćemo da budemo nepristrasni, moramo da izaberemo najjači motor da bi se po snazi približio EV3. I na to da dodamo i automatski menjač.

I odjednom ovo ima smisla:
Ev koštaju isto koliko i slična uporediva kola, najčešće sa mnogo više opreme i KS.

Koliko gledam kod svih prozvođača je slična priča.

Problem je sto tehnologija brzog punjenja dolazi sa NOVIM autima, a Srbija je siromasno trziste POLOVNIH auta, novih se prodalo (rekordnih!) 30.000 u 2025.
Rekordna prodaja bila je 2007. kad je prodato blizu 50.000 novih vozila. Svakako da je 2026. po rezultatima u prvih šest meseci najbolja od 2008. do danas.

Udeo električnih je oko 3% što znači da se svakog radnog dana salona u proseku proda dva i po nova EV. I pet polovnih, ovo zadnje je moja slobodna procena.

Rekord od 30.000 je post-COVID rekord, tad se svetska ekonomija uzdrmala i jos uvek se nije oporavila - a o ekonomskom tigru da ne govorimo.

Sto se procene polovnih tice - prati svaki dan u isto vreme ovaj link jer preko 95% oglasenih auta prodje kroz sajt.

Pa to sve zavisi koliko drzava pogura elektrifikaciju.. Ovako sada kako je gura necemo ni za 15 godina stici do 10%.

Ali zamisli da drzava zabrani uvoz svega osim euro 6, da udari takse na dizel vozila, ukine carine i pdv na uvoz elektricnih, ulozi u infrastrukturu kako u gradu tako van grada, da druge benefite tipa besplatan parking, putarina za EV... Ne bi ni 3 godine proslo imali bi 10% elektricnih.
Koja država na svetu, osim Kine, ima mogućnosti za to?

Polovnih se u Srbiju uveze godišnje oko 120-130k.

Da li se neko raspitivao kod distributera za Changan Nevo A06 ?
Kad se očekuje I koja bi cena bila?

Projektovana cena za evropu je 38-42k evra.

Kod nas bi bila verovatno oko 35000 što je jako fina cena za takav auto.

Taman, zabrana dizela i benzina, ne za uvoz, nego i za vožnju efektivno od 2032. god, hibride ukinuti isto, sve ljude iz BG bez parking mesta raseliti u Kragujevac i obezbediti im punjač, i eto elektrifikacije u praksi 😂 Ne zezajte, neće mnogo ozbiljnije države da poguraju elektrifikaciju a Srbija će baš da se aktivira po tom pitanju, bukvalno im zadnja rupa na svirali.

Kako koja, pa Norveska je to uradila. Svaka drzava ima mogucnost da podstakne elektrifikaciju na ovaj ili onaj nacin, samo je pitanje volje i interesa.
У Норвешкој, у којој се последњих пар година малтене не продају сус аутомобили, са прилично великом продајом нових возила у складу са животним стандардном, са инфраструктуром и олакшицама које постоје годинама, је тек од скоро стање такво да једну трећину укупног возног парка стандарних аутомобила чине електрична возила (34,6% у јулу 2026).
Прошле године је продато (регистровано) 179.550 нових аутомобила (96% електрични), што је више него што се у Србији прода и нових и половних, према бројевима које су окачили @Jericho и @Heinz.
Ако се сви ови предуслови рефлектују на стање у Србији, може се стећи и нека слика кад да се очекује учешће од 10%,15% итд. електричних возила.

Ja ustedeo okruglo 3500 EUR za godinu, racunajuci u odnosu na prosecnih 7 l dizela, koliko mi trosi Kodiaq (koga vozim iskljucivo na otvorenom). Kapiram da je neka realna potrosnja za poredjenje 8-8.5l (sa 8l vec dolazimo do 4k ustede za 27k km).

Poslednja izmena:
Upravo tako, mnogi uzimaju minimalnu cifru za potrošnju (na otvorenom i sl), ali ako većina vozi 90% po gradu, prosto onda treba uzeti u obzir gradsku potrošnju prilikom kalkulacije o isplativosti prelaska na EV.

Da dodam jos da mi je prosecna brzina na ID.3 42 km/h, sto znaci da bi usteda bila jos veca da je u pitanju samo gradska voznja na struju.

Takodje, punjenje je u 99% slucajeva u nocnoj tarifi i imam posebno brojilo za EV, sto znaci da je u trosak za punjenje EV svaki mesec ukljucena 101 "EPS vista mi repa u pdze koliko nam treba" taksa. Matematika za punjenje na kucnom brojilu, uz zadrzavanje u plavoj zoni bi bila jos bolja.

? Ima ih 20 trenutno na sajtu polovni automobili.

? 12k € se samo na gorivu isplati za 5-6 godina za onoga ko prelazi prosečnu kilometražu; ko vozi više, još brže od toga.
Sve i da je tako, a nije, ne bih ulazio u baterijsko vozilo sa tom računicom.

Jer sa SUS je gotovo izvesno šta će biti za 5-6 godina (ništa) a sa BEV lutrija plus ogroman pad vrednosti. Da ne pišemo sad o tome kakav SUS se može kupiti za +12k. I to ne polovan kao što 80% ljudi kupuje.

Za BEV se slazem sa ogromnim padom vrednosti, ako se kupuje nov auto. Ja uvezao iz DE polovan u Junu prosle godine i garantujem da sad mogu da uzmem iste novce, koliko sam ga platio.

Sve i da je tako, a nije, ne bih ulazio u baterijsko vozilo sa tom računicom.
Kako to misliš "nije", možeš li da elaboriraš? Koja je tvoja računica?
Jer sa SUS je gotovo izvesno šta će biti za 5-6 godina (ništa) a sa BEV lutrija
Imam potpuno isto mišljenje, samo obrnuto. Kada sam kupovao SUS, brinuo sam se jer nemam pojma šta će sve da me čeka od kvarova na hiljadama delova - lutrija, dok za EV sam potpuno bezbrižan jer skoro da nema pokretnih delova niti da se nešto zaprlja, sve je nekako fiksno i čisto.

BEV je do sada imao ogroman pad vrednosti kada se kupovao nov auto, ali ko kaze da ce tako biti i ubuduce?
Najveci pad vrednosti je bio zbog straha od baterija, ali one su dokazale svoju dugovecnost. Takodje pre 6-7 godina BEV je bio skuplji nego sto su sada, pa je i to jedan od razloga pada vrednosti.

Ko moze da tvrdi da ce sada ko kupi nov BEV izgubiti vise od novog ekvivalentnog SUS-a?

Siguran sam da ko kupi sad novu Teslu Yuniper nece izgubiti niti jedan evro vise od onog ko kupi na primer Skodu Kodiak, kada bude doslo vreme za prodaju kroz 7-8 godina.

Niko neće imati problem da proda bilo šta, ako valja, sve će biti isto kao i do sad. Dobar auto će biti skuplji polovnjak, lošiji jeftiniji. I opet se neće promeniti, ljudi veze blage nemaju koliko ih auto košta, kupiće šta im se sviđa, a potpuno im je svejedno da li će 30k auto da posle proda za 10 ili 20ke, a znate o kojim brendovima pričam. Neki su uvek jeftini polovnjaci, iako nisu toliko loši, a neki su skupi, iako nisu baš toliko dobri.

Kako koja, pa Norveska je to uradila. Svaka drzava ima mogucnost da podstakne elektrifikaciju na ovaj ili onaj nacin, samo je pitanje volje i interesa.
Volja, interes, novac , STRUČNI LJUDI...

Nećemo mi nigde daleko...

Kako to misliš "nije", možeš li da elaboriraš? Koja je tvoja računica?

Imam potpuno isto mišljenje, samo obrnuto. Kada sam kupovao SUS, brinuo sam se jer nemam pojma šta će sve da me čeka od kvarova na hiljadama delova - lutrija, dok za EV sam potpuno bezbrižan jer skoro da nema pokretnih delova niti da se nešto zaprlja, sve je nekako fiksno i čisto.
Pa moja je računica da ne trošim 2400e godišnje na gorivo (po nekim skorašnjim cenama).

Ko prosečno prelazi 30k km godišnje, npr živi u Guncatima gde se puni noću i radi u Borči ima drugačiju računicu. Ili pegla NBG - Nova Pazova svaki dan, SM - Surčin i sl.

Ja sam sve više zagrejan za EV. Oko 3000e godišnje dam za gorivo. Imam putovanja gde mi definitivno treba punjenje, imam ih dosta i gde mi nije potrebno (ako računam domet od ~500km). Imam putovanja gde prepolovim put pa spavam (recimo letovanje u Grčkoj), gde ću jednostavno da promenim navike tako da nađem smeštaj sa punjačem za EV. Evo ove godine smo bili u smeštaju u Gr koji je imao svoj punjač za EV, vlasnik kaže da ne naplaćuje punjenje tu (ali pošto je nov objekat, mislim da nije ni imao nikoga sa EV). Do Bitolja jedno punjenje 45min (taman za ručak - ako "pumpa" ima restoran). U Bitolju do 100% tokom noći, i sutradan bez punjenja do mora.

Ili do Rovinja, jedno punjenje od 24min, recimo za kafu stajanje. Ono što je važno, trošak za punjenje nije 0, dakle ja nemam uštedu od 3000e godišnje, ali bi realno bilo oko 1500e. Do ćaleta mi je put oko 200km, znači tamo i nazad lagano bez punjenja (ili se tamo punim do 100% preko noći). Do ženinih oko 100km, do vikendice 90km. Po Srbiji većina lokacija u oba smera mogu da dođem bez punjenja (osim juga). Na planine kad se penjem mora punjenje.

Ovo sve govorim za Tesla Y long range (79kWh), verovatno ću otići da probam neki na oglasima ovih dana...

Nazad
Vrh Dno