Šta je novo?

[A1] Kucni net

Prilozi

• photo_2026-08-07_12-01-15.webp
    photo_2026-08-07_12-01-15.webp
    88 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Sad se čuo sa agentom iz mog grada, dogovorili se za utorak da se čujemo i uglavi me da se vidimo raj dan, eventualno u sredu.
Hoću da uzmem 5g, 100/20,1750 din krajnja cifra.

Da, za adresu u zgradi ima gomila stanova ne dajes nikakav broj stana. A i da das. Tipa ja imam mobilni i sestra uzme na mojoj adresi isto mobilni. Sigurno ce u poslovnici a vi imate vec broj na jos jednoj osobi na toj adresi...
Kako da nece. A i kazem drugar ima mtsov BOX paket na adresi od komsije pored. Cak i na računu pise njegova adresa. Cak je stizao godinu dana racun na komsiju i nije uopšte dostavljao drugaru, nije dobijao racun godinu dana sve dok se nije setio da prebaci na mail 😂. Tako da bez veze dramite oko adresa. Ako se pitate kako je godinu dana bez racuna bio. Pa.jednostavno bili su za dinar... Tako da nisu prekidali uslugu za par stotina dinara sto se nakupilo za godinu dana...

Kod mene ima B1,B3 i B20.
Trebutno brzina ide od 2mb do 20mb.
Da li j bolje uzeti neki ruter do 100e ili antenu?
Ovu https://denitech.rs/p/mrezna-oprema/antene-za-rutere/4g-lte-spoljna-antena-za-ruter-12dbi/
Ili dve ovakve da bi radile u MIMO http://www.netiks.rs/panel-antena-8-dbi-08-24ghz
Ja sam na kp uzeo antenu za 1700-1800 dinara i sa njom dobio nekih 15db i generalno cistiji i stabilniji signal.. Ima dva SMA konektora i kabl duzine 2m.. pise da pojacava 35db , dual Mimo..

Koju si uzeo jer ove kineske su sve sumnjive a meni je problem sto je signal dobar ali izgleda da imam ometanja i opterecenje predajnika.
Gledam ovu koja je jaca i usmerenija.
5m ovog tankog kabla, na tim frekvencijama ne deluje dobro. Ti kablici moraju da budu sto kraci kako se ne bi izgubilo svo to pojacanje koje ima antena

Pomerih 5g ruter blize prozoru, i dobih duplo veci upload. Ping se isto tako popravio, sad je u rasponu 15-20ms.Moze jos i bolji upload, 70+, ali na simsu od prozora, koji gleda na BS😁 Kako ne mogu tamo da ga ostavim za stalno, ja sam zadovoljan i sa ovim. Zanimljivo da 5g telefon na A1 mrezi, postize isti download, ali manji upload na istim mestima. Zverka je ovaj NX520.

I meni je tako isto. Kad je bio agent, daj kod prozora daj ka terasi 😀 brzine top, preko 600.

E onda sam ja uzeo stvar u svoje ruke sredjivao stan i nabio nx520 u tv komodu. Zatvorio sve...Ne volim da mi se to ista vidi, modemi, kablovi...Cepa preko 400 i previse za nas kuci. Odlicno pokriven stan od 50 kvadrata.

Nema zamerke stvarno bar kod mene na lokaciji.

Bolje kupi 5G ruter da kupiš ako kupuješ ruter, značiće ti kad uvedu 5G.

E sad misterija je kako telefon ide na 100Mbps, a ruter na 2-20Mbps. Šta se desi ako ga izneseš napolje?

Možda se ruter zaključa na 800Mhz, probaj ga prebaciti na druge. Je li ti ruter već 4G+?

Bolje kupi 5G ruter da kupiš ako kupuješ ruter, značiće ti kad uvedu 5G.

E sad misterija je kako telefon ide na 100Mbps, a ruter na 2-20Mbps. Šta se desi ako ga izneseš napolje?

Možda se ruter zaključa na 800Mhz, probaj ga prebaciti na druge. Je li ti ruter već 4G+?
Telefon mu radi agregaciju. A ako ima neki stariji 4G ruter koji je CAT 4 i nema agregaciju. Moguce da je to

LTE Cat 4 (BEZ agregacije):
Koristi samo jednu frekvenciju u isto vreme (npr. samo 800 MHz ili samo 1800 MHz).
Maksimalna teorijska brzina do 150 Mbps (u praksi pod opterećenjem mrežnog tornja često 10–30 Mbps).
Primeri: TP-Link TL-MR6400 / MR100, Huawei B310 / B315, ZTE MF293N.
LTE Cat 6 i viši (SA agregacijom – 4G+ / LTE-Advanced):
Cat 6 (2CA): Spaja 2 frekvencijska opsega istovremeno (npr. 800 MHz + 1800 MHz). Teorijski do 300 Mbps.
Cat 12 / Cat 19 (3CA, 4CA): Spaja 3 ili 4 opsega istovremeno za maksimalne brzine i do 1.6 Gbps.
Primeri: Huawei B535 (Cat 6), TP-Link Archer MR600 (Cat 6), ZTE MF286 (Cat 6), Huawei B818 (Cat 19), MikroTik Chateau LTE12.

A ako uzmes 5G modem NX520

Ključne mrežne mogućnosti NX520
4G LTE-Advanced (Cat 19 / Cat 20 nivo):
Ako u vašem mestu nema 5G signala, NX520 radi u 4G režimu i podržava naprednu Carrier Aggregation (4CA / 5CA) sa brzinama do 1.6 Gbps na 4G mreži.
Lako spaja više 4G opsega (npr. B1 + B3 + B7 + B20) radi stabilnosti i maksimalnog protoka.
5G Sub-6GHz podrška:
U 5G mreži podržava brzine preuzimanja do 4.67 Gbps (SA i NSA režimi rada).
Ostale specifikacije uređaja:
Wi-Fi standard: Wi-Fi 6 (AX3000) sa brzinama do 2402 Mbps na 5 GHz i 574 Mbps na 2.4 GHz.

Ok sve to. Samo kažem ako mu je telefon 4G+ na frekvencijama 800MHz i 1800MHz na primer, i izvlači 1000Mbps, a ruter 4G na 800MHz i izvlači do 20Mbps, možda bi mu zaključavanje rutera na ovu drugu, plodonosniju, frekvenciju dalo bolje brzine odmah. A 4G+ ruter bi mu svakako pomogao, i može biti trajno rešenje jer je jeftiniji nego 5G, ako kupuje u svojoj režiji.

NX520 je brutalno dobar. Prvi drugar uzeo ga druge nedelje od kad je krenuo u prodaju. Ima 2 televizora i ruter. I samo 3 kabla. Dva od TV za struju prikljuci i 1 kabel za ruter da se usteka u struju. Niti jedan mrežni kabel niti bušenja, kopanja... Radi rok solidno evo neki dan sam gledao preko 8 TB podataka je prevukao radio relejnom vezom bez ijednog data kabla. Niti jednu zalbu nije imao... Ja ne mogu da opišem koliko je zverka ruter

Dobar je, ali recimo ako si na 4G+ (2CA, B535) izvlačio 5-10-20 Mbps, da li bi taj ruter zaista doneo ogromno poboljšanje? Pričam samo za 4G signal, pošto 5G još nije opcija kod mene. Uskoro ću uzeti ili njega ili uspeti da izvučem ZTE spoljni ruter, pa ću saznati na ličnom primeru. Nadam se da će biti poboljšanja, pošto mi paket od 100Mbps realno ne treba, ali bih uzeo samo zbog rutera...

Dobar je, ali recimo ako si na 4G+ (2CA, B535) izvlačio 5-10-20 Mbps, da li bi taj ruter zaista doneo ogromno poboljšanje? Pričam samo za 4G signal, pošto 5G još nije opcija kod mene. Uskoro ću uzeti ili njega ili uspeti da izvučem ZTE spoljni ruter, pa ću saznati na ličnom primeru. Nadam se da će biti poboljšanja, pošto mi paket od 100Mbps realno ne treba, ali bih uzeo samo zbog rutera...
Radiće ti u koliko god CC da moze mreža da da na 4G. Najvise sam video 4CC da koristi. Sto je duplo vise od običnih rutera. Ne znači da ne moze 5CC ali ja sam video da radi u 4CC

Uzeh 5g duo i vrlo sam zadovoljan. Nocu pici preko 900mbps, danju nije pao 600-900mbps. Surčin

Prilozi

• Screenshot_20260809_023151_Speedtest.webp
    Screenshot_20260809_023151_Speedtest.webp
    33.6 KB · Pregleda: 16
I meni je tako isto. Kad je bio agent, daj kod prozora daj ka terasi 😀 brzine top, preko 600.

E onda sam ja uzeo stvar u svoje ruke sredjivao stan i nabio nx520 u tv komodu. Zatvorio sve...Ne volim da mi se to ista vidi, modemi, kablovi...Cepa preko 400 i previse za nas kuci. Odlicno pokriven stan od 50 kvadrata.

Nema zamerke stvarno bar kod mene na lokaciji.
Ma ovaj NX520 je azdaja, wi-fi mu je dosta bolji od Huawei optickog rutera kojeg sam imao na Supernovi. U kolima, na parkingu iza zgrade imam 50/20 preko wi-fi, dok je Huawei jedva dobacivao.😁 Meni je i download od 200 na optici zavrsavao posao, a ovde siba i do 700. Pomerio sam ga zbog uploada, koji se krece na mestu blize prozoru oko 40, dok je bio zavucen kod TV-a imao jedva 10,dok je download bio i tamo odlican 400-500.

Nazad
Vrh Dno