Šta je novo?

Grejanje na pelet

Ove godine sam radio jedan deo izolacije koji mi je nedostajao na kuci, 10 cm je 26e/m² ruke i materijal, prosle godine matorci radili bilo 24e

A koja je razlika u ceni za 10cm vs 20cm recimo? Računam da je cena rada ista ili praktično ista, i da ona nosi većinu troška, pa bi u tom slučaju marginalna cena za bolju izolaciju bila mnogo niža. Tj isplatilo bi se dodati za bolju izolaciju.

Fasada za kucu od 100m2 + garaza od 50m2 sa stiroporom od 10cm me je izasla 8k evra cini mi se pre godinu dana...

Planiram na jesen da radim izolaciju oko 150kv, stiropor 10cm, 10e-m2 ruke + materijal (stiropor, lepak, mrezica) pa da vidimo da li ce se smanjiti potrosnja peleta.

Ako imaš dobre prozore hoće. Ako nemaš, smanjiće se, ali ne značajno. I obavezno stiropor na ploču odozgo.

Biće to top onda. Tako je i kod mene. Uradio sam izolaciju dok sam se grejao na drva, pre peleta, znam da sam sa 16m smanjio na 8-10m za sezonu.

Nama stigao danas, Beograd - 44000 po toni, neki crnogorski.

290 eura u BiH platio krajem maja. Sad je već 350+. Još mi prodavač rekao "uzmi sada jer može biti samo skuplji". Mislio sam da me navlači ali me ipak dobro posavjetovao. Ako ovako nastavi tj. ako dođe do 400 eura - grijanje na pelet više neće biti isplativo i vjerovatno ću ganjati toplotnu pumpu.

U BIH doguralo do 900 KM, cca 460 eura 🙂
290 eura u BiH platio krajem maja. Sad je već 350+. Još mi prodavač rekao "uzmi sada jer može biti samo skuplji". Mislio sam da me navlači ali me ipak dobro posavjetovao. Ako ovako nastavi tj. ako dođe do 400 eura - grijanje na pelet više neće biti isplativo i vjerovatno ću ganjati toplotnu pumpu.
Druškane moj, TP je užasno skupa osim ako nemaš vrh izolaciju i možeš završiti posao sa nečim od 8 do 12 kW.
Drugo, nemoj imati iluzija o maloj potrošnji ako ćeš ju kačiti na radijatore i temperaturu od 50-60 stepeni -
jer je kWh već postao daleko skuplji nego prije 2-3 godine, a crvena zona potrošnje se samo može spustiti niže i niže i kWh poskupljivati kao i mrežarina.

Dok na to sve staviš i bafer, prilagodiš radijatore (staviš veće) poplaćaš sve majstore, taman će ti se razlika u uštedi isplatiti za 15 godina kad TP bude već za zamjenu.

Radije ušuškaj krov, optimizuj rad trenutnog kotla (veća delta, manje hranjenje puža, pazi da ti ne ventilira dimnjak prejako) i pomoli se Bogu da bude nekad ponovo normalne cijene peleta.

43 hiljade okolina NS, kraj price za pelet. Moj drugar komsija je uzeo pre mesec dana, 2200 evra za sezonu, kuca izolovana, pvc stolarija, 130 m2 dva spojena domacinstva. Plus struja...

Nije kraj priče, zbog ovoga što navodim - preskupo je skinuti se sa centralnog na pelet direkt na centralnu TP - a malo ko će s konja na magarca (s peleta na drva)... Tu je ljudima lakše da preguravaju kako znaju i psuju majku proizvodjacima peleta, nego da na gomili daju 7-8+ hiljada eura za prelaz na TP.

Ko bude pametan i kome ne smeta "duvanje" i neravnomjerna toplota u prostorijama moći će na postojeći inverter koji sigurno već ima u kući, ubaciti neki pošteniji i pokriti gotovo svu sezonu bez mnogo paljenja kotlovnice. Nije idealno, ali je manje idealno platiti 450 eura tonu peleta...

Koliko je uvodjenje centralnog na pelet za 140m2 ? Koja je cena cista, znaci radijator varijanta? Nek napise neko ko je skoro radio ako moze.

Nazad
Vrh Dno