Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

• Začetnik teme Začetnik teme BD9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pojma nemam. Nikakvog iskustva nemam sa tim.
Na FB postoji grupa Udruženje radnika na internetu. Ili probaj tamo, ili pitaj poreske savetnike/knjigovođe.

Ovo tek sada vidim. Banka registruje swift uplatu, poreska vidi nalogodavce i onda svuda gde su mogli (Payoneer, Upwork, AirBnb) da dobiju povratne informacije, dobijali su.
image-3-2.png
To izgleda da su od banke doble, ne posle od platformi trazile nesto dodatno?
To jesu radili sigurno ali trazenje dodatnih info od platforni ne verujem da su se desavale.

Cak i da su trazili, cisto sumnjam da su ista dobili od tih platformi.

Jedno pitanje, nisam siguran da je za ovu temu ali probaću 🙂Naime želim da prodam jedan gaming nalog za oko 1000€ jednom liku iz inostranstva, mislim da je iz Švajcarske. Transfer bi išao kao izmedju fizičkih lica. Ja sam inače i preduzetnik i plaćam porez po dobitku, nisam u pdvu i nisam paušalac, imam knjigovodju. Zanima me kako je najbolje da obavimo transakciju da li da ide uplata preko banke i tog SWIFTa ili nekog servisa tipa Paysend... i da li će ovaj iznos morati da se oporezuje?

Ako ide na tvoj devozni račun fizičkog lica, možeš prikaviti FL prohod. Pošto si zdravstveno osiguran kroz lzp, ne plaćaš zdravstveno. Iznad 105k kvartalno ima dažbina, proveri na FL sajtu koliko ti ostaje čisto.

Ostaje pitanje ko plaća troškove transfera i konverzija, i u kojoj valuti primaš uplatu.

Ako ide na tvoj devozni račun fizičkog lica, možeš prikaviti FL prohod. Pošto si zdravstveno osiguran kroz lzp, ne plaćaš zdravstveno. Iznad 105k kvartalno ima dažbina, proveri na FL sajtu koliko ti ostaje čisto.

Ostaje pitanje ko plaća troškove transfera i konverzija, i u kojoj valuti primaš uplatu.
Nismo se jos dogovorili oko troskova transfera, konverzije i valute. Da li to menja nesto drasticno?

Ako ima konverzija valute, to je trošak.
Ako ide kroz Swift, to je veći trošak.
Zavisno od toga u kojoj banci imaš devizni račun, Loro doznaka košta.

Koliko - pojma nemam, cenim 5%, verovatno više.

Ako ima konverzija valute, to je trošak.
Ako ide kroz Swift, to je veći trošak.
Zavisno od toga u kojoj banci imaš devizni račun, Loro doznaka košta.

Koliko - pojma nemam, cenim 5%, verovatno više.
Zasto bi LORO toliko kostala?
10-20e fixno za intermediary (
+ do 1%. Ili vrlo jeftino SEPA

A konverzija, ko to plaća?
A swift, ako tako ide uplata? Lagano preko 5%.
Znam da ne mora da bude tako, ali lako može biti.

Nismo se jos dogovorili oko troskova transfera, konverzije i valute. Da li to menja nesto drasticno?
Ranije smo to ipak radili preko PlayerAuctions sajta, ima fee ali je makar sigurno. Koliko veruješ tom kupcu?

Ne sećam se kako sam prebacio novac, tada nije bilo ovoga, čini mi se da je bio Moneybookers (sadašnji Skrill)

Ranije smo to ipak radili preko PlayerAuctions sajta, ima fee ali je makar sigurno. Koliko veruješ tom kupcu?

Ne sećam se kako sam prebacio novac, tada nije bilo ovoga, čini mi se da je bio Moneybookers (sadašnji Skrill)
Zašto moram da mu verujem? Nalog dobije nakon uplate, njemu je veći rizik nego meni. Koliko znam bankarske transakcije ne mogu da se povuku kad jednom uplati, nije to paypal.

A zasto bi banka odbila priliv? I da li je onda bolje koristiti neki drugi servis umesto direktnog transfera preko banke?

Najbolji je bank trasnfer. Zašto banke mogu da odbiju prilive? Ne znam, ali znam da ljudi prijavljuju takve slučajeve. Banka bi svakako morala da te kontaktira, i pita po kom osnovu dobijaš novac.

Nazad
Vrh Dno