Šta je novo?

Digitalna TV: predlozi, sugestije i pitanja

Ili se približavaju izbori... 😉 😆😆

Ne, mislim na DVB-T2 preko običnih antena, koje koriste mnogi koje znam da nemaju kablovsku a rekli mi prethodnih dana da su im se pojavile Arene. Du juče su vatali 15-20 kanala a sada imaju oko 40 sa Arenama

@Ricnik cini mi se da si mi ti dao broj Yettel Agenta hvala na tome,danas sam zvao,i uzeo kao sto daju bez optike na 12 meseci UO...pa posle mozes raskines kad hoces (normalno vracam Box) kad budem hteo nekad raskid.Momak (po glasu neki,mladji radi) je bio krajnje ljubazan i korektan uglavnom dobio sam,Yettel Tv Box na 12 meseci UO po 1 dinar,e tek onda krece i 350d rentiranje+2800 mescno,i kao sto pise na sajtu dobio sam i 20% popust to jest prvih 6 meseci po 2.220d.I to mi stize najverovatnije u Cetvrtak kurirska sluzba nista poslovnica.Zahvalio se i on meni,normalno proviziju dobija...sad koliko im Yettel placa neznam.Kad bude stiglo i ukljucio napisacu utiske ovde,a MTS mSAT Plus samo ceka datum za raskid UO 🙂

Zar nije trenutno aktivna zvanična "promocija" za nove ugovore ko potpiše do 15.08. da ne plaća rentu celu UO od 24 meseca? 😅
@shamanNS da tacno je jeste do 15.08 na 24 meseca,ali to vazi ko ima to jest koristi Yettel optiku taj dobija UO 24 meseca i ovo pomenuto po 1d.Ponuda trenutno vazi do 15.08 ali ja nemam optiku vec cu koristiti Tv Box preko Kucnog Interneta.E zato dobijam UO 12 meseci nedaju po 24 takodje novi korisnici dobijaju 6 meseci 50% popust pa krece puna cena,a ja sam dobio 20% 6 meseci,pa resto puna cena.Sve zato sto,nemam optiku 🙂

To je Antena plus i ti kanali trenutno nisu skremblovani pa zato rade.
Ili imaju neki problem pa su im ovih dana otključani ili su ih namerno pustili (promo period itd.) iz nekog razloga na neki period.

Objašnjenje g.AI:

Besplatno gledanje kanala Arena Sport i drugih zaključanih programa preko obične zemaljske antene (DVB-T2) od početka avgusta 2026. godine posledica je velikog tehničkog rekonfigurisanja, testiranja i proširenja sistema od strane Arena Channels Group.
Sredinom leta pokrenut je opsežan proces modernizacije infrastrukture i uvođenja novih tematskih kanala. Tokom ovih radova i finalnih tehničkih podešavanja, signal na predajnicima JP „Emisiona tehnika i veze” (ETV) privremeno je pušten u nekodiranom (otključanom) režimu kako bi se testirala stabilnost mreže i vršila merenja. [1]
Evo ključnih detalja o ovoj situaciji:

Glavni razlozi i detalji
  • Proširenje i modernizacija: Arena Channels Group vrši softverska i infrastrukturna unapređenja sistema nakon velikih letnjih sportskih događaja. [1]
  • Tehničko testiranje: Kada se vrše krupne izmene na predajnicima zemaljske televizije, predajnici se često privremeno otključavaju („FTA” – Free to Air režim) kako bi inženjeri proverili pokrivenost i jačinu signala na svim digitalnim multipleksima.
  • MTS Antena Plus sistem: Ovi kanali inače pripadaju državnoj zemaljskoj Pay-TV platformi Antena Plus (u vlasništvu Telekoma/MTS-a), za koju je standardno potrebna pretplata i poseban risiver sa karticom ili modulom. [1]

Da li će ovo trajati zauvek?
Ovo je privremeno stanje. Čim medijska kuća i ETV završe sa tehničkim podešavanjima i testiranjem stabilnosti novog sistema, kanali će ponovo biti zaključani. Nakon toga, njihovo praćenje preko obične antene ponovo će zahtevati standardnu pretplatu.

I pojašnjenje zašto je slika lošija od zemaljskih RTS HD kanala, pogotovo primetno na većim 4k televizorima:

To što su RTS 1 i RTS 2 u HD kvalitetu, a kanali Arene Sport izgledaju lošije, potpuno je normalno za trenutnu situaciju i predajnik sa kog hvatate signal (najverovatnije Avala ili Crveni Čot).
Evo tačnog tehničkog razloga zašto je slika na Arenama lošija:

Razlika u digitalnim „paketima” (Multipleksima)
  • RTS kanali (Prvi multipleks - MUX 1): Ovaj paket drži javni servis i kanale sa nacionalnom frekvencijom. Država je u ovom paketu obezbedila ogroman protok podataka (visok bitrate). Zato RTS 1 i RTS 2 imaju dovoljno prostora za pun HD kvalitet (1080i).
  • Arena Sport kanali (Treći multipleks - MUX 3): Ovi kanali se emituju u trećem paketu koji je namenjen za takozvanu „Pay-TV” (MTS Antena Plus). Da bi u taj jedan paket spakovali ogroman broj kanala (trenutno ih ima više od 30), inženjeri su morali drastično da smanje protok podataka po kanalu.

Zašto je slika lošija?
  • SD rezolucija: Arene se u zemaljskoj mreži emituju u standardnoj rezoluciji (SD), a ne u visokoj (HD).
  • Velika kompresija: Zbog pretrpanog paketa, slika je digitalno „sabijena”. Kada ima brzih pokreta (što je na sportu stalno), oko igrača ili lopte možete videti mutne kockice (pikselizaciju).
  • Namenjeno malim ekranima: Taj signal je tehnički dizajniran za manje televizore ili starije uređaje, a ne za velike moderne 4K ili Full HD ekrane na kojima se vidi svaka mana.
Pošto vam slika „ne secka”, to znači da vaša antena odlično „vidi” predajnik i da imate maksimalnu jačinu signala. Kvalitet slike ne možete popraviti pomeranjem antene, jer Arena jednostavno sa predajnika kreće u tom, lošijem formatu.

Poslednja izmena:
Mux 5? Pa ne postoji? ni Mux 4?
Mux 3 su ti plaćeni / zaključani kanali sa Antena Plus.
Odosmo u OFF TOPIC, ali...
Izvolte!
RATEL je raspisao javni oglas za prikupljanje ponuda za peti multiplex (MUX 5) uz MUX 1 i MUX 2 u UHF opsegu 470–694 MHz. Krajnji rok za podnošenje prijava je 31. avgust 2026. godine, a dozvole se izdaju na period od 10 godina. Početna naknada za MUX 5 iznosi 5.000.000 dinara.Detalji javnog nadmetanjaPredmet: Pojedinačne dozvole za korišćenje radiofrekvencijskog spektra za digitalnu zemaljsku televiziju (DTT).Rok za prijave: Do 31. avgusta 2026. godine.Mesto predaje: Pisarnica RATEL-a, Palmotićeva 2, Beograd.Početna cena: 5.000.000,00 dinara za MUX 5.Trajanje dozvole: 10 godina sa mogućnošću produženja.

@Ricnik cini mi se da si mi ti dao broj Yettel Agenta hvala na tome,danas sam zvao,i uzeo kao sto daju bez optike na 12 meseci UO...pa posle mozes raskines kad hoces (normalno vracam Box) kad budem hteo nekad raskid.Momak (po glasu neki,mladji radi) je bio krajnje ljubazan i korektan uglavnom dobio sam,Yettel Tv Box na 12 meseci UO po 1 dinar,e tek onda krece i 350d rentiranje+2800 mescno,i kao sto pise na sajtu dobio sam i 20% popust to jest prvih 6 meseci po 2.220d.I to mi stize najverovatnije u Cetvrtak kurirska sluzba nista poslovnica.Zahvalio se i on meni,normalno proviziju dobija...sad koliko im Yettel placa neznam.Kad bude stiglo i ukljucio napisacu utiske ovde,a MTS mSAT Plus samo ceka datum za raskid UO 🙂
Da citiram samog sebe kao sto sam i napisao,Yettel Tv Box je stigao u Cetvrtak..doneo kurir potpisao UO 12 meseci uostalom pise sve u citatu.Da sam slusao ove iz CC nista nema,kratko kazu nemoze kurirom.Zahvaljujuci Yettel Agentu ipak sve moze Box je stigao oko 8-9h prepodne,a zakacio sam ga i pustio u rad preko mobilnog interneta LAN kablom popodne oko 16h.I sve do sada isprobavao jer iskreno nikada nisam,do sada imao IPTV.I sve radi super bez greske nema prijava greski i slicno,slika u odnosu na mSAT razbija.Od programa ima sve Arene+Arene Premium+Pink (dosta filmskih)+svi UM kanali itd,e HBO i 18+ i jos poneki su zakljucani.Uglavnom zadovoljan sam sto se tice rada samog Android Box-a Gemini AI kaze da je to ZTE MediaBox 12 (ZXV10B866V2) QuadCore sa 2Gb RAM-a,praznog mesta za aplikacije ima jedva 4,3Gb bese.Softverska verzija se azurirala na 3.23.4.0-android-stb ,bas su kvarni sto mi ne pustise v3.25.1.0 🙁 ,u pitanju je Android OS 12.Sta mi se ne svidja setanje po programima tasterom desno od Volume kad naidjem na zakljucane glupo reseno,pa begam na EPG i tu caskom nadjem kanal koji hocu.Citat sa Yettel sajta "
Internet saobraćaj iz paketa Mobilni Net 400, 1000 i Max neće biti obračunat za gledanje TV programa koji su uključeni u Yettel TV pakete. Yettel zadržava pravo da korisnicima obračuna saobraćaj do 5GB mesečno za potrebe kontrolnog saobraćaja Yettel TV aplikacije" dakle osim ovih 5Gb mesecno net mi ne skida.Neko je pominjao Live Tv i Snimanje to ne radi,mada ne kontam sta im je to Live Tv?Jedino radi premotavanje u rikverc ali (isto kao sto neko napisa),bilo taster OK ili na Levo odmah vrati na pocetak emisije.I sada ne kapiram kako im to vracanje radi npr do pola emisije (i slicno),te dali ili ne Yettel naplacuje to vracanje?Sto se tice Apk za telefon na Play Store je verzija 2.43.2 ,bezveze skroz skinuo i posle par minuta uklonio iz telefona.Sumarno kad saberem sve nije lose da ne gresim dusu,ali ima onde stvari koje treba popraviti...a kad se setim mSAT-a razlika ko nebo i zemlja.
Edit: Juce odem tu u selo da kupim duvan taj sto prodaje koristi bas dugo A1 mobilni net,kad sada gledam uzeo isto u A1 Smart Tv nakacio na mobilni net...i Tv radi samo brise i YT app bukvalno sve.Znam da je optika ipak drugi padez,ali ni mobilni net kad sve pogledas nije tako los...iako mozda nekom tako deluje 🤔

Da citiram samog sebe kao sto sam i napisao,Yettel Tv Box je stigao u Cetvrtak..doneo kurir potpisao UO 12 meseci uostalom pise sve u citatu.Da sam slusao ove iz CC nista nema,kratko kazu nemoze kurirom.Zahvaljujuci Yettel Agentu ipak sve moze Box je stigao oko 8-9h prepodne,a zakacio sam ga i pustio u rad preko mobilnog interneta LAN kablom popodne oko 16h.I sve do sada isprobavao jer iskreno nikada nisam,do sada imao IPTV.I sve radi super bez greske nema prijava greski i slicno,slika u odnosu na mSAT razbija.Od programa ima sve Arene+Arene Premium+Pink (dosta filmskih)+svi UM kanali itd,e HBO i 18+ i jos poneki su zakljucani.Uglavnom zadovoljan sam sto se tice rada samog Android Box-a Gemini AI kaze da je to ZTE MediaBox 12 (ZXV10B866V2) QuadCore sa 2Gb RAM-a,praznog mesta za aplikacije ima jedva 4,3Gb bese.Softverska verzija se azurirala na 3.23.4.0-android-stb ,bas su kvarni sto mi ne pustise v3.25.1.0 🙁 ,u pitanju je Android OS 12.Sta mi se ne svidja setanje po programima tasterom desno od Volume kad naidjem na zakljucane glupo reseno,pa begam na EPG i tu caskom nadjem kanal koji hocu.Citat sa Yettel sajta "
Internet saobraćaj iz paketa Mobilni Net 400, 1000 i Max neće biti obračunat za gledanje TV programa koji su uključeni u Yettel TV pakete. Yettel zadržava pravo da korisnicima obračuna saobraćaj do 5GB mesečno za potrebe kontrolnog saobraćaja Yettel TV aplikacije" dakle osim ovih 5Gb mesecno net mi ne skida.Neko je pominjao Live Tv i Snimanje to ne radi,mada ne kontam sta im je to Live Tv?Jedino radi premotavanje u rikverc ali (isto kao sto neko napisa),bilo taster OK ili na Levo odmah vrati na pocetak emisije.I sada ne kapiram kako im to vracanje radi npr do pola emisije (i slicno),te dali ili ne Yettel naplacuje to vracanje?Sto se tice Apk za telefon na Play Store je verzija 2.43.2 ,bezveze skroz skinuo i posle par minuta uklonio iz telefona.Sumarno kad saberem sve nije lose da ne gresim dusu,ali ima onde stvari koje treba popraviti...a kad se setim mSAT-a razlika ko nebo i zemlja.
Edit: Juce odem tu u selo da kupim duvan taj sto prodaje koristi bas dugo A1 mobilni net,kad sada gledam uzeo isto u A1 Smart Tv nakacio na mobilni net...i Tv radi samo brise i YT app bukvalno sve.Znam da je optika ipak drugi padez,ali ni mobilni net kad sve pogledas nije tako los...iako mozda nekom tako deluje 🤔
Za premotavanje imaš dugmiće << i >>. Jedino što moraš da ih klikćeš stalno da bi premotao. Istovremeno imaš sličice iznad koje pokazuju slike iz emisije koju premotavaš. Premotavanje je uračunato u paket.

Realno, @Yettel Srbija bi mogao da napravi paket mobilni net i TV za korisnike koji nemaju optiku. Eto ti si primer da sve lepo radi.

Za premotavanje imaš dugmiće << i >>. Jedino što moraš da ih klikćeš stalno da bi premotao. Istovremeno imaš sličice iznad koje pokazuju slike iz emisije koju premotavaš. Premotavanje je uračunato u paket.

Realno, @Yettel Srbija bi mogao da napravi paket mobilni net i TV za korisnike koji nemaju optiku. Eto ti si primer da sve lepo radi.
Hvala ti na ukazanoj sugestiji, u ovom trenutku u našoj ponudi se nalaze ovakve usluge potpuno odvojeno, ali ćemo ovakvu sugestiju kao i prethodne, vezane za funkcionisanje premotavanja svakako proslediti na pravu adresu. Cilj nam je da svoje usluge kreiramo tako da odgovaraju našim korisnicima, kako funkcionisanja tako i dodatnih opcija.

Yettel TV nije IPTV nego OTT usluga.
Pozdrav
Znam "IPTV koristi privatnu, zatvorenu mrežu internet provajdera sa garantovanim kvalitetom slike, dok OTT isporučuje sadržaj preko javnog interneta. IPTV zahteva TV prijemnik i operaterski uređaj, a OTT radi na bilo kom uređaju i traži samo stabilnu internet vezu" .Sto ce reci sve sto ne ide preko optike .

Bilo bi lepo meni vrsi posao,e sta oni resavaju...to niko nezna 🙂

Ne znam za yettel daljinski jer ga ne koristim, deca to na mesecnom nivou krcaju, imam iris daljinski i na njemu je dovoljno samo drzati taster i premotavanje ide brze

Jedno pitanje danas gledam na tv i odjednom dole desno (mozda ne bas taj tek,kratko stajalo) "Uredjaj ce se iskljuciti,zelite li da i dalje gledate" pored ide tajmer,ostalo oko 1-2minuta.A ispod toga veliki zuti baner pise "Da,zelim da gledam" ja na to i toga nestade.U podesavanjima nema opcija dase Box sam ugasi,postoji podesavanje za Screensawer...sta je to od pustanja u rad prvi put se danas pojavi,nestade ga i vise za sada ga nema?Evo malo stiva za procitati nije lose,u pitanju je blog na engleskom,skorije covek izbacio i pojasnio IPTV VS OTT 🙂

Jedno pitanje danas gledam na tv i odjednom dole desno (mozda ne bas taj tek,kratko stajalo) "Uredjaj ce se iskljuciti,zelite li da i dalje gledate" pored ide tajmer,ostalo oko 1-2minuta.A ispod toga veliki zuti baner pise "Da,zelim da gledam" ja na to i toga nestade.U podesavanjima nema opcija dase Box sam ugasi,postoji podesavanje za Screensawer...sta je to od pustanja u rad prvi put se danas pojavi,nestade ga i vise za sada ga nema?Evo malo stiva za procitati nije lose,u pitanju je blog na engleskom,skorije covek izbacio i pojasnio IPTV VS OTT 🙂
Na Yettelu je podešeno na 120 minuta gledanja da se automatski ugasi, ako nema nikakve aktivnosti (pojačaj, stišaj, promeni kanal...) Često kada gledam neki film duži od 120 minuta se to dešava. Ne postoji mogućnost da se to ugasi, možeš samo da smanjiš na 60 ili 30 minuta.

Nazad
Vrh Dno