Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Tome sam se nadao, jedva čekam da stigne. Smorilo me ručno mlevenje
Ja sam presao sa Sculptor 64s (tipa €700) na mlin od €200 i najveca razlika mi je bila u zvuku. Sculptor je bas tih, dok melje, dok se kod avx/ shardor ipak cuje primetna razlika u "praznom" radu i kada ubacis zrna pa krene mlevenje. Daleko od toga da je glasan, moj klinjo spava, dok ja spremam kafu... Iako su obrtaji fiksni (negde oko 500-550obr/min, bez mogucnosti manuelne promene), motor ima dosta snage i 18gr doza, za espresso, izleti za 8-9s. Nije bez retencije, zadrzava negde oko 0.2gr, u proseku, po dozi, ali ako te ne mrzi da ga "mlatnes" par puta po poklopcu, skoro sva kafa ce izaci (ja obicno, nakon svake 2 ili 3 spremljene kafe, "omlatim" onako muski, cisto da budem siguran da je sva zaostala kafa izasla, da mi ne bi menjala ukus napitka koji pravim). Sve u svemu, za 200eur best buy. Za 250e, ipak eureka (iako China made), ako imas varijantu da ti neko donese.

Uh, kojim dobrom taj prelaz?
Iskreno, posle 20 i kusur godina pravljenja "kucnog" espress-a, sve vise je pocelo da me zamara citav proces pravljenja (pogotovo svakodnevno cekanje da se masina zagreje). Drugar me gnjavio, sigurno pola godine, da mu prodam Silviju, pa sam, na kraju i prelomio. Otisla masina, u zamenu uzeo jeftin Xiaomi aparat i onda seo i shvatio da nema razloga da mi mlin od 700eura stoji, za 1 kafu dnevno, sto napravim (zena ne konzumira kafu)... Otisao i mlin, kupio znacajno jeftiniji i, za sada, sam zadovoljan. Citav proces znatno krace traje, narocito jer je Xiaomi spreman za nepunih pola min, a i cinjenica da sam, u poslednje vreme, presao na pravljenje flat white, kao jedini napitak od kafe, koji popijem tokom dana pa mi prija i sto je frotiranje mleka gotovo za nepun minut (jer cekanje nakon pravljenja espressa, da se temperatura podigne traje citavih 10ak sek). Za moje potrebe, ustedeo sam znacajnu sumu novca, a dobio ono sto sam i trazio: jednostavniji proces, koji znatno manje oduzima vremena, a krajnji rezultat je, maltene, identican.

Vredi li čemu ovo iz Lidla? Smešna cena.
ako se dobro sećam tldr je dosta dobro za te pare

Burbon vanila klasicni americki fazon mirise na kilometar, ne svidja mi se nikako, ima ukus starbaks kafe sa 5 slatkih preliva

Ovo je druga prica fuka tropsko voce i lime, ekstra kafa, doduse kilo 100 evrica
hahaha, kako dobar opis
probao sam u Dushi neke cofermented, većina njih je bila užasna, ima ukus kao veštačka aroma
jedino je neki s kokosom bio kul

Dobih neki vaučer za Shoppster pa planiram da kupim Dedicu EC685. Već neko vreme čitam temu i vidim da je dobra kupovina generalno, uz neke modifikacije. Dve godine sam imao Gorenje aparat od 10k dinara koji mi je skroz ok poslužio za pijačnu Lavacu s mlekom, sad bih da se to malo unapredi (sa akcentom na MALO), ne planiram da ulazim u skupe end game akcije sa espresom za sada, verovatno ikada.

Ono što me zanima (pored mlina koji se podrazumeva) je šta će mi u startu trebati da dokupim uz Dedicu? Rekao bih da je nastavak za steam wand neophodan? Pogotovo pošto bih ga koristio za svaku kafu, na Ali/Temu vidim da generalno ima dva različita principa nastavka za neke smešne pare ispod 1000 dinara, koji preporučujete? Već imam dobar tamper 51mm kao i puck screens, kakva je situacija sa nonpressurized portafilterom, koji da gledam?

Ako postoji još nešto što bi mi trebalo za početak, biću zahvalan na savetima i linkovima 🙂
Poz @ChopinAsLex javi i meni ako nadjes neku dobru opciju gde uzeti 51mm bottomless portafilter, i ja ga jurim..

Može li neko da da konkretan savjet, bez sarkazma (to mogu da čitam na prethodnih 400+ strana): ako uzmem sjutra danas na dnevnoj akciji ovaj Xiaomi Espresso, uzimao bih za početak gotovu mljevenu kafu (znam, ali ne mogu da dam 200+ evra na mlin a ovamo i ja i supruga ne smeta nam iz kapsula da pijemo), pa me zanimalo bukvalno linkovi na ono - minimum dodaci koje bi mi preporučili (može Temu, Ali, sve okej). Znači ono, da nismo plebare pa samo da stiskamo dugme, nego da ima neke šanse da bude polu pristojan espreso.
Znači da sumiram: nismo prefinjena gospoda, samo hoću da mogu da napravim espreso da me nije sramota a da nije kapsule jer se ježim od količine đubreta.

Paaaa, dobićeš već polupristojniji espresso sa stock opremom. A umesto da daš na gomili 4-5k na dodatke, bolje da uzmeš neki iole pristojan ručni mlin i onda je sve u tvojim rukama. To takođe Aliexpress i slično.

Hvala na komentaru. Ideja je da za nas dvoje do dvaput dnevno napravim kafu, znam da je okej za to, i da s malo cimanja može i više od pristojno, samo da ne bih da ulažem odmah napamet.

EDIT: Kupio. Može i link za ručni mlin itd, fazon je da bih radije nešto što je neko probao ako postoji.

Poslednja izmena:
Ja sam ovo koristio do skoro:
https://www.aliexpress.com/item/1005004841049855.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.75.f1371802ovVcgr

Kupio sam Baratza encore ESP jer me je mnogo mrzelo da ručno meljem otkako je žena počela da pije kafu - nije grind nešto dramatično bolji (ako i jeste), samo da se ne bih smarao dalje. E sad, sledeći upgrade (koji tebe ne zanima) je i endgame upgrade za mene, pa onda idemo na aparat, etc.

Ali ovako nešto će ti raditi posao za početak i više nego.

Timemore C3 esp, znam da je neko sa teme kupio i MHW Bomber mlin pa ako može da se javi da da svoj sud. Ima Timemore i C5 model, trebalo bi da je i on ok. Ja imam C3, platio sam ga 48$ svojevremeno, još jedan kolega ga je uzeo, meni stoji u vikendici i nosim ga kad krenem na odmor. Računaj da ti je najveći napredak u kvalitetu spremljenog napitka kada kupiš dobru i svežu kafu. Dosta nas ovde uzima Alba blend, 3200din/kg. Može ok kafa da bude i od komercijalnih brendova, čak i kada stoji mesecima na rafovima, ali ćeš videti kada probaš, razlika je jako lako primetna i velika. Pišem ovo da bi znao koji je okvir cena koji možeš da očekuješ i da vidiš da li ti je to ok.

Meni lično je džabe za ono što dobijem, ja sam kupio "skuplji" mlin i aparat (500e ukupno dao za polovne), a potrošim mnogo više od toga za kafu svake godine. Ali zato više ne pijem kafu po kafićima, možda jednom u mesec dana.

Pogledaj AE,Timemore ,MHW 3bomber,mada ni kod njih nisu cene kao sto su bile nekad,a onda u zavisnosti od te cene dodaj carinu i pdv,ja sam konkretno uzeo Timemore i sa njim sam zadovoljan lepo melje lako cisti,ali posle 7-8meseci vise nisam mogao rucno,presao sam na struju.

I ja prelazim sa timemore c3 esp na avx, jer me mrzi da vrtim ručno. Cupkam, treba da stigne svakog trenutka 🙂

Nazad
Vrh Dno