Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Uz malo optimizacije, tj ono 8:20-8:40 da se prebaci pre 8:00, u jeftiniju tarifu (ne verujem da moze da ceka do 12:00) i onaj pik 10:10-10:30 da se prebaci na 11:30-11:50 - ovo je najisplativije koriscenje PV. Sta napravis odmah potrosis i nema lezarine, mrezarine, cega vec...

edit: haj'mo kolege, da vidimo te grafikone 🙂

Poslednja izmena:
Potrebno mi je par saveta od ljudi koji su u ovoj tematici vec neko vreme.
Planiram of-grid sistem sa 3-4 panela, baterijom od 3-5kWh i hibridnim inverterom.
Da li je moguce da hibridni inverter koristi energiju koju dobija iz panela a po potrebi da povuce iz mreze visak?
Da li moze da koristi baterije samo kad nestane struja tj da baterije sluze samo vrsta UPS-a?
Da li je ovo uopste i dalje of-grid sistem jer bi u teoriji bio povezan sa mrezom?
24V ili 48V baterija i inverter?
Koje panele uopste kupiti? Nalazim neke od 96eura - JA Solar 590W JAM78S30-590/MR. Valja li to cemu uopste?
Koji inverter kupiti?

Nije off grid ako je povezan sa mrežom. To je ON grid hibridni sistem.
Može da koristi iz panela, a da potrebi povuče iz mreže.
Može da koristi baterije samo kad nestane struje. To obezbeđuje inverter.

Koliko često nestaje struje da bi baterije kao UPS imale smisla? Ako već ulažeš u baterije, zašto da se ne koriste da se optimizuje potrošnja i vuče što manje iz mreže?

Vikendica je u pitanju pa se desava dosta cesto nestanak struje tj dosta cesce nego kod kuce.
Ja sam mislio da to spada u of-grid jer je povezano sa mrezom samo kao potrosac - nije dvosmerno.
Ovo vrv menja pricu skroz jer onda sigurno trebaju neke dozvole itd?

Ne trebaju ako ne vraćaš u mrežu. Važno je da uzmeš hibridni inverter koji će samo moći da uzima iz mreže, a ne i da vraća.

Odgovorio je @component ostalo, da dodam da je JA solar top izbor, odlični su paneli. Ja sam uvek za to da se doda što je više snage moguće (u panelima) jer je cena niska.

Baterije će ti biti najjeftinije u 48V varijanti (ako kupuješ gotov sistem), ali moraš gledati da invertor podržava konkretan model baterija. Takođe, moraš da uskladiš ulazni napon invertora i napon koji će imati tvoji paneli.

Ako imaš adekvatan prostor, pogledaj panele na (egipatski bog sunca)energy.rs, tamo sam uzeo za svoj projekat. 650W bifacijalni za 12500 po komadu sa PDV-om. Ova tvoja cena je bez PDV-a ako se dobro sećam. Veliki su paneli, da znaš.

Ako je vikendica gde se retko dolazi i boravi, i ako imaš gde to da spakuješ da se ne vidi (baterije), većinom će te savetovati da to ništa ne prijavljuješ, invertor podesiš u zero-export mod (da ne može da ide energija u mrežu) i da batališ sve oko prijavljivanja. Ja ne mogu da te savetujem da to uradiš 🙂

EDIT: @component nije baš tako jednostavno, svakako je da je potrebno da se obezbedi da se energija ne može vratiti u mrežu, ali ako nisi prosumer (a u ovom slučaju nisi) ne važi olakšana procedura za dobijanje saglasnosti gde sa 2-3 papira postaješ legalan. Za sisteme sa baterijama uvek mora projekat, kao da radiš objekat iznova. U praksi, niko to ne radi već postaje prosumer (bez baterija), i kada prođe prijem, priključi baterije. Ovo je informacija od prijatelja koji je uradio par desetina solarnih elektrana ove godine, na par njih su posle priključene baterije.

EDIT: @component nije baš tako jednostavno, svakako je da je potrebno da se obezbedi da se energija ne može vratiti u mrežu, ali ako nisi prosumer (a u ovom slučaju nisi) ne važi olakšana procedura za dobijanje saglasnosti gde sa 2-3 papira postaješ legalan. Za sisteme sa baterijama uvek mora projekat, kao da radiš objekat iznova. U praksi, niko to ne radi već postaje prosumer (bez baterija), i kada prođe prijem, priključi baterije. Ovo je informacija od prijatelja koji je uradio par desetina solarnih elektrana ove godine, na par njih su posle priključene baterije.
Nisam najbolje razumeo ovaj deo.

Želim da postavim sistem gde neću vraćati u mrežu i ne želim da budem prosumer. Za sada ne nalazim da su potrebni ikakvi papiri ili dozvole.

Upravo tako, offgrid i jeste za ljude koji ne zele da sa drzavom imaju ikakvog posla..
Svaki offgrid inverter ima i AC ulaz, u slucaju da se baterija iscedi, ali moja je sstvar hocu li je vuci od komsije ili sa svog ormara, ili agregata..

Tvoja kuća ima dozvolu za priključenje na distributivnu mrežu na osnovu nekog elektro projekta. U tom projektu nema solarne elektrane, niti baterija. Prosumeri imaju benefit od olakšane procedure za dozvole za priključenje. Oni koji nisu prosumeri, moraju da ishoduju dozvole u redovnom postupku, a to podrazumeva elektro projekat u najmanju ruku. Reći da "neće moje baterije u mrežu" nije dovoljno da se ta dozvola dobije (iako je zero export mod potpuno standardan i univerzalan na svim hibridnim invertorima), već se radi kompletan projekat na osnovu čega se dobijaju potrebne dozvole.

Potpuno je drugi par opanaka da li neko može da "provali" da si ti priključio baterije na svoj sistem. I kako se razlikuju ove baterije od recimo UPSa. Loš je zakon, i najčešće su saveti da se to ignoriše.

Za razliku od grid-tie i hibridnih invertera.. kod off-grid invertera šansa da se struja vrati u EPS mrežu je prakticno 0%
jer fizika mu ne dozvoljava da je vraća nazad.
Cak i u nekom bizarnom slucaju da bypass relej se slepi/zavari, stradace sam inverter istog momenta i nikakav izvoz nazad u grid i nije moguc.

Potrebno mi je par saveta od ljudi koji su u ovoj tematici vec neko vreme.
Planiram of-grid sistem sa 3-4 panela, baterijom od 3-5kWh i hibridnim inverterom.
Da li je moguce da hibridni inverter koristi energiju koju dobija iz panela a po potrebi da povuce iz mreze visak?
Da li moze da koristi baterije samo kad nestane struja tj da baterije sluze samo vrsta UPS-a?
Da li je ovo uopste i dalje of-grid sistem jer bi u teoriji bio povezan sa mrezom?
24V ili 48V baterija i inverter?
Koje panele uopste kupiti? Nalazim neke od 96eura - JA Solar 590W JAM78S30-590/MR. Valja li to cemu uopste?
Koji inverter kupiti?

Monofazno? Teoretski ima neki Felicity 4kW hibridni inverter (oko 47000 RSD) i Felicity 4.5kWh baterija (oko 150000 RSD), trebalo bi da su medjosobno kompatibilni i da ti zavrsavaju za do 2kW potrosnje. UPS ali sa mogucnoscu punjenja i na "solarni pogon".
Proguglaj malo...

Edit: sad videh ima i Felicity 5kWh baterija za 138000 RSD. LiFePo4, of kors.
Edit 2: moze i jeftinije da se kombinuje ali moras tacno da znas sta radis - 300e 3KW inverter i jos jeftinije baterije, ali da znas da podesis i inverter i BMS u sitna crevca posto nemaju RS485 da se sami dogovore.
Edit 3: ovo samo kao okvirna informacija, ali ne i savet "idi kupi bas to i povezi".

Poslednja izmena:
Tvoja kuća ima dozvolu za priključenje na distributivnu mrežu na osnovu nekog elektro projekta. U tom projektu nema solarne elektrane, niti baterija. Prosumeri imaju benefit od olakšane procedure za dozvole za priključenje. Oni koji nisu prosumeri, moraju da ishoduju dozvole u redovnom postupku, a to podrazumeva elektro projekat u najmanju ruku. Reći da "neće moje baterije u mrežu" nije dovoljno da se ta dozvola dobije (iako je zero export mod potpuno standardan i univerzalan na svim hibridnim invertorima), već se radi kompletan projekat na osnovu čega se dobijaju potrebne dozvole.

Potpuno je drugi par opanaka da li neko može da "provali" da si ti priključio baterije na svoj sistem. I kako se razlikuju ove baterije od recimo UPSa. Loš je zakon, i najčešće su saveti da se to ignoriše.

Ne znam da li je zakon loš ili dobar, ali ne nalazim ni jednu tačku zakona da je potrebno nešto da bi mogao da kupim ili koristim baterije. Već ih imam kao prenosne energetske stanice i u sebi imaju i inverter. Ima čak i priključak za solarni panel. Ne treba mi dozvola da to koristim.
Tehnički, nema razlike da li imam uređaj koji objedinjuje sve u sebi, ili posebno imam hibridni inverter sa solarnim panelima i baterijama. Ne navodi se nigde u zakonu da smem da koristim ovaj sa 2x100W solarnim panelima, baterijom od 285Wh i integrisanim inverterom, a da neki 50x veći sistem ne smem ili da mi treba mi dozvola.

Da je finansijski isplativo, sutra bih kupio 50 ovakvih uređaja i njih koristio bez ikakvih majstorisanja po kući. Problem je što bi me to koštalo više nego duplo skuplje.

Kažem da je bezveze zakon jer se ne prepoznaju baterije kao bitni elementi sistema koji se mogu koristiti. Ali suština je da se veći baterijski sistemi povezuju direktno u glavnom razvodnom ormanu, na iste sabirnice gde dolazi napon od distribucije. Time menjaš projekat instalacija na koji su dali saglasnost i više nisi legalan. Ove male baterije koristiš tako što ih uključiš u utičnicu da ih napuniš (pretpostavljam), i tu je glavna razlika.

Monofazno? Teoretski ima neki Felicity 4kW hibridni inverter (oko 47000 RSD) i Felicity 4.5kWh baterija (oko 150000 RSD), trebalo bi da su medjosobno kompatibilni i da ti zavrsavaju za do 2kW potrosnje. UPS ali sa mogucnoscu punjenja i na "solarni pogon".
Proguglaj malo...

Edit: sad videh ima i Felicity 5kWh baterija za 138000 RSD. LiFePo4, of kors.
Edit 2: moze i jeftinije da se kombinuje ali moras tacno da znas sta radis - 300e 3KW inverter i jos jeftinije baterije, ali da znas da podesis i inverter i BMS u sitna crevca posto nemaju RS485 da se sami dogovore.
Edit 3: ovo samo kao okvirna informacija, ali ne i savet "idi kupi bas to i povezi".
Svakako stalno petljam nesto sa baterijama i BMS-om pa mi to nije problem. Jedino moram biti siguran da mi Inverter podrzava DIY bateriju. Inverter cu vrv ici od 3kW jer realno nema sanse da cemo koristiti vise od 700-800w tamo. Sto se tice baterije - imam neku kombinaciju da dobijem dosta povoljno LiFePo celije pa ne bih da dajem 1000-1500 eura ako ne moram.

Jos kad bi neki nadlezni iz oblasti procitao ovo 🙂.

Prdim mesecima da se dozvole balkonkraftwerk od 800W (npr Hoymiles HMS-800W-2T i dva 120cell panela 450-500W) bez komplikovane procedure. Pokriva bar jednu inverter 12 klimu da radi bez mrcvarenja elektrosistema.
Uvozimo struju, sto i nije toliki problem da Madjarska i Rumunija (a i Bugarska najavljuje) nisu morale da obore proizvodnju u svojim nuklearkama na gotovo nulu, jer ne mogu da ih hlade zbog rekordno niskog vodostaja Dunava. Jeste da bi nam trebalo 2 miliona ovih sistema da ne bi morali (mnogo) da uvozimo u ovom trenutku, ali svaki W znaci...
Pogledajte prilog 548215

edit: Ovo je mozda pre za temu enegretska situacija u Srbiji, pa ako modovi smatraju da je potrebno - nek' prebace post tamo.
Зашто се не апелује на људе да смање потрошњу између 17 и 21?

Pogledaj EMS grafikone, uvoz krece od 6 ili 7 ujutru, a najveci je od podne do 16:00. Posle toga padne kao kamen, delom jer puste hidro od 16 do 22h, delom jer vecina preduzetja zatvaraju vrata do sutra ujutru. A pumpe za reverzibilnu elektranu cepaju maltene sve vreme i uvoznu struju da bi se ugasile od tih 16 do 22h, posle opet startuju i maltene trose sve sto hidro inace napravi. Teleport iz Dunava u Zaovinsko jezero.

Dozvoliti domacinstvima da sisteme do 1/10 obracunske snage prikace bez komplikovane papirologije, stavise mogu na veliko i da ugovore i sertifikuju odredjene mikroinvertere za ovu namenu i olaksaju i sebi i nama.

Poslednja izmena:
Cena struje na entso-e mreži je najniža u periodu kada je najviše uvozimo. Čak bude i niža nego iz naše proizvodnje. Može biti i negativna.
Obzirom na situaciju, naši odlično voze sistem, a RHE Bajina Bašta ispade jedna od boljih investicija negdašnje SFRJ koja se danas lepo uklopila u obnovljive izvore širom Evrope.

Istina... U nekim periodima je jeftinije uvesti nego praviti.
No, da li je dugoročno to dobra odluka u sferi energetike? Ne pričamo o čačkalicama već o strateškom proizvodu.

EPS blokira izdavanje dozvola za nove OIE iz dva razloga:
-to ih tera u nove investicije (balansiranje)
-imaju izgovor da je u periodima kada bi mi imali proizvodnju iz solara, region već zasićen i ima viškove te time i nisku ili negativnu cenu.

Kada menadžeri pišu finansijske planove i izveštaje obe stvari izgledaju loše. Sa druge strane struka tvrdi drugačije

I sada kada je Dunav presušio a nuklearke se gase i jedan od EMS direktora se žali što nemamo više proizvodnje iz solara. Naknadna pamet...

"Najveći izazov je uveče, kada zađe sunce i kada nemamo proizvodnju iz solara. Tada je najveći izazov za sve operatore sistema, da u tom trenutku imaju balans između potrošnje i proizvodnje",izvršni direktor za upravljanje i tržište u Eletkromreži Srbije (EMS) Duško Aničić.

1/10 od obracunske (angazovane) snage mislim da se odmah i trosi na mestu proizvodnje, jedino ako je neko otisao na more pa nema sta da mu trosi proizvodnju.
Da se vratim na one sisteme od 800W. Treba nam preko 2 MILIONA tih sistema da ne bi trenutno uvozili struju. Sa ovim 1/10 nam treba mozda nesto vise od milion.

Ne verujem da ce, i sa papiroloskim olaksicama, vise od 100-200k biti instalirano, nas narod slabo ovo prati. Ne vidim celu sliku, ali mi ne deluje kao ogroman problem za balansiranje?

edit: Srbija trosi oko 75GWh dnevno kroz dizel i benzin u vozilima. Kako se to bude premestalo u EV, rasce potreba za elektricnom energijom.
Sad imamo potrosnju oko 85GWh dnevno, sa tranzicijom na EV ce to samo rasti na gore...

Poslednja izmena:
Nisu problem, zato je tako i pojednostavljena procedura.
A vidimo i na ovoj temu da su korisnici zainteresovani da sami rade i balansiranje bez da ih iko tera na to

Pa i nije pojednostavljena. U Nemackoj zakacis balkonsku elektranu do 800W i nemas potrebu ni za projektom ni prilagodjenje mernog mesta ni kupovinu i izmestanje strujomera. Samo se mora evidentirati, obavestiti snabdevac da je sistem prikljucen. O tim sistemima pricam, oni se sad kod nas nikako ne isplate kad je papirologija skuplja od sistema. Isplate se na jako dugacak rok, ali prosto nisu legalni uopste jer ih uredba ne predvidja.
Prosumeri sa velikom potrosnjom imaju racunicu da i sa skupom papirologijom montiraju sistem i imaju svoju kategoriju, domacinstva sa manjom potrosnjom - tesko.

Poslednja izmena:
Pojednostavljena u normalnim sistemima. Mislio sam da se razumemo, kod nas su ti sistemi svakako u limbu

Odu kod Enfejza ili HojMileta i kazu hocemo 100000 mikroinvertera da ponudimo nasim potrosacima, dajte dobru cenu i neku centralizovanu kontrolu da mozemo da prigusimo feed-in ako imamo problem sa balansiranjem. Ako bude Nemacka cena, prvi montiram. A na 100000 komada moze da bude dobra cena... Dobro nama, dobro njima. Jeste, manje ce struje da prodaju ali obzirom da ce rasti apetiti za energijom trebace im ti potrosacki krovovi nekad. A za 10 godina se otplati, osisa malo potrosnju iz mreze i olaksa i korisniku i elektroprivredi.

Edit: znajuci nase, tu bi bila debela ugradnja i onda niko to i ne bi montirao na kraju. Zato se i ne cimaju 🙂

Da li modovi mogu da stave ove linkove u neki sticky ove teme, bas su korisni (a prva tri su univerzalni za sve solarne sisteme):

Poslednja izmena:
Da probam na konkretnim brojkama da objasnim. Veliki će biti post, ali mislim da mnogo ljudi ne razume u kakvim okolnostima funkcioniše naš prenosni sistem i olako se shvata sve u vezi sa malim elektranama.

Za dnevnu potrošnju od 70GWh (apsolutni minimum u toku godine), minimalna potrošnja je oko 3-4 ujutru i iznosi oko 2200MW, u toku prepodneva raste do oko 3500MW, popodne oko 18-19 je dnevni minimum oko 3000MW, i večernji vrh potrošnje oko 21 je oko 4000MW. Ovo je potrošnja bez proizvodnje distribuiranih solarnih elektrana. Kako su dodavane male solarne elektrane, ovaj prepodnevni minimum se smanjuje (zato što operator "ne vidi" tu proizvodnju, samo vidi efekat smanjenja potrebne proizvodnje. Za godinu dana smo imali smanjenje oko 200MW, dijagram dnevne potrošnje se potpuno izobličio. Nemam podatke za ovu godinu, ali računam da je sada dnevni minimum nešto viši od noćnog, možda 2500MW.

Možete da vidite na energy flux proizvodnju iz termoelektrana. Od 2014. imamo stravičnih problema sa kvalitetom uglja. Ranije je bilo alarmantno kada proizvodnja TENT B (po bloku) opadne za 30MW (sa 610 na 580). Sada, ovi blokovi godinama već nisu prešli 550MW, najčešće su između 450 i 500MW. Ranije je tehnički minimum bio 490MW, dakle ne mogu da idu ispod toga, sada su potpuno i apsolutno neupravljivi. Blokovi rade kako im naiđe ugalj, nekad 400, nekad 450, nekad 500. Nema nikakvog planiranja, nema obaveštavanja, jednostavno kada je ugalj bolji rade bolje, kada je lošiji rade lošije. Ispadaju iz pogona i vraćaju se bez ikakvog pravila. Generalni nadimak za sve termoblokove je kolokvijalno "žmigavci", radi - ne radi. A po pravilu, ne mogu se pokretati da bi radili dan-dva, jer je trošak pokretanja i zaustavljanja veliki, ali još važnije, to dovodi do opterećenja u kotlovskom delu, pa se sa svakim pokretanjem povećava verovatnoća kvarova i remonti postaju duži i skuplji.

Solar radi preko dana naravno, ali kada je oblačno baš nema nekog pravila. Vetar šara gore-dole jako, odstupa od planova proizvodnje "koliko hoćeš".

I sad, imajući to u vidu, treba napraviti plan rada sa dovoljnim brojem termoblokova da se "prođe" večernji vrh kada nema solara, još da planiraš da možeš da pokriješ odstupanje vetra (ako je plan na primer 400MW, može biti 100, a može biti 700). I da pritom može da se prođe popodnevni minimum, i noćni minimum. Imamo RHE BB koja može da radi od -560MW (kada pumpa) do +600MW (kada radi kao generator). I na kraju imamo trgovinu, kupuje se kada god je cena niska, prodaje se kada je cena ultra visoka. A nekada se kupuje i kada je cena ultra visoka, a nekada se i prodaje kada je cena niska. U ovom periodu kada je suša, Đerdap 1 radi skoro pa fiksno. Na nivou dana proizvodnja je 5000MW, što je oko 200MW po satu. Proizvodnja pri ovim malim dotocima ne sme da bude 0, tako da najčešće varira od 100-300MW, realnije je 150-250. Đerdap 2 ide skoro pa fiksno. BB, Zvornik i Potpeć imaju nekog lufta, ali to je do par stotina MW ukupno, i to na mali broj sati jer su njihove akumulacije jako male.

Rezime, da nema trgovine, jednostavno ne bi bilo moguće balansirati ovaj sistem. Problemi sa ugljem su toliki da je njihova proizvodnja potpuno neupravljiva, kao da su vetroelektrana a ne termo. Rešenje će dugoročno biti u povlačenju iz pogona starijih termoblokova, smanjenju proizvodnje uglja, da ga bude manje ali da bude kvalitetniji (ako je to ikako moguće). Ali to je ekonomski problem jer smanjenje proizvodnje uglja vodi smanjenju BDP-a, smanjenje proizvodnje struje je već dovelo do smanjenja BDP-a. Svako dalje smanjenje je politički problem, a uz to i ekonomski. Neko da planski i ciljano predloži da se to dalje smanjuje bi jednostavno bio sklonjen, iako je to dugoročno jedino održivo.

Nove vetro i solarne elektrane svakako stižu, dodatni rast malih solarnih elektrana, i par velikih konvencionalnih. Biće RHE Bistrica (700MW), i valjda ta gasna (oko 500MW). Ali se postavlja pitanje da li je isplativo investirati u sve to, jer se većina energije koja se kupuje, kupuje po niskim cenama (za sada - pitanje je šta će biti za 5 ili 10 godina). Po meni je Đerdap 3 nepotreban projekat, ogroman je, otvara pitanje kako ćemo sa Rumunima da peglamo to što oduzimamo vodu iz reke a koju bi oni koristili za proizvodnju. A baterije su brže za gradnju, jeftinije, manji uticaj na životnu sredinu, nema problema sa deljenjem vode. Ima degradacije, ali to se rešava povremenim dodavanjem novih ćelija, uračuna se unapred u operativni trošak i to je to. Još se postavi neposredno pored velikih PV/vetro elektrana ili blizu centara potrošnje i smanjuje gubitke u prenosu.

RHE Bistrica je dobar projekat jer ima veliku akumulaciju u zaleđu (HE Uvac, HE Kokin Brod), pa može puno da radi i kao klasična HE, bez pumpanja. Akumulacija je prilično velika i može da radi kao sezonska RHE (da se pumpa "celo" proleće kada su velike vode i kada je jeftina energija, a da radi kao generator svega par sati dnevno), a onda leti da se planski prazni - slično kao RHE BB. Đerdap 3 je predviđena kao dnevna akumulacija, tj koliko napumpa u toku dana, mora i da potroši isti dan inače sledećeg dana nema pumpanja.

Na kraju, PO MENI, treba se dozvoliti integracija malih solarnih elektrana, ali uz obaveznu mogućnost potiskivanja (curtailment) njihove proizvodnje od strane operatora, jer sistem stvarno može biti ugrožen do mere da dolazi do ispada generatora zbog prevelike proizvodnje solara. Vetro i velike solarne elektrane imaju mogućnost potiskivanja, i već se to koristi povremeno, a kako bude više obnovljivih biće i više potiskivanja.

@daxyco
Slažem se sa tobom u potpunosti. Treba nam veliki i skup projekat koji će se graditi godinama, ali politički su bitni jedino brzi poeni. Ne verujem da ćemo u skorije vreme dočekati neko sistemsko rešenje. Tako da je na nama da se nađemo za sebe kako i koliko možemo.
Za naše domaćinstvo planiram solar i baterije, tako da će mene EPS i EDB videti samo kao smanjenje potrošnje i neću im ničim remetiti sistem. S druge strane, kupujem sebi i svojoj porodici kakvu-takvu sigurnost što se tiče struje. Možda ne vidim širu sliku ili posmatram samo iz svoje perspektive, ali zašto nije rešenje da se jednostavno olakša uvoz baterija za domaćinstva? Time bi samo izravnali pikove (možda u kombinaciji sa dinamičkom tarifom).

Ma ja se apsolutno slažem da svako treba da ima samo sopstvenu korist u mislima. Ali kada se postavi pitanje "zašto se ne omogući", eto ovo što pišem je odgovor.

Instalacija solar + baterije kod tebe menja tvoj profil potrošnje, to je ono što je važno. EPS-ov portfolio je decenijama razvijan za jedan određen profil potrošnje koji se začuđujuće slabo menjao (na primer, od 2005. do ~2022. je profil potrošnje praktično identičan), dok je izobličenje krenulo od 2022-23. Tada je solar drastično pojeftinio, cena struje skočila i ljudi su krenuli sa masovnim instalacijama. Kada krene dodavanje baterija, opet će se desiti neko izobličenje. A kako sam gore napisao, trenutni portfolio jednostavno nema dovoljno fleksibilnosti da dodatnih 500MW nestane iz dijagrama potrošnje (preko dana). Slažem se, jedno domaćinstvo ne donosi nikakve promene, ali ako tebi to bude isplativo, biće i ostalima. A ako dođemo do 100.000 domaćinstava, tu se već stvari komplikuju, i to ozbiljno. Pre solara i baterija, imaš dijagram potrošnje koji je prilično stabilan, dok uvođenjem solara i baterija unosiš dodatne varijable koje dodatno opterećuju prenosni sistem. I ja se slažem da to ne treba da interesuje potrošača, nismo mi zaduženi da o tome mislimo, neko ima lepu platu i barata planovima sa desetinama i stotinama miliona evra u investicijama svake godine, on treba to da reši, ili makar da pokaže da o tome razmišlja. A mi kao po običaju kaskamo za svetom, i sad nas to sustiže sa ovim povećanjima cena struje i promenama u tarifnom sistemu koji su dosta nagli i oštri.

Primer:
Recimo u danima kada nema sunca (zimi), ti ćeš verovatno puniti baterije noću (po jeftinoj tarifi), i prazniti ih preko dana. Bez neke posebne stimulacije, svejedno ti je da li ćeš ih prazniti u periodu od 8-14, ili 14-20. A za sistem je daleko optimalnije da ih prazniš u periodu kada je opterećenje u sistemu veće (uveče). Ovo naravno zavisi od dijagrama potrošnje u kući, ali recimo da se greješ na struju i mogao bi da potrošiš tu energiju u bilo kom delu dana. Sada dok ovo pišem, dolazim do zaključka da bi možda za državu bilo rešenje da dozvoli uvođenje baterijskih sistema za sve potrošače, pod uslovom da prihvate uvođenje dinamičkih tarifa. Da se napravi sistem koji bi daljinski mogao da dostavi informaciju o cenama u svakom satu, pa bi neka logika kod svakog potrošača upravljala punjenjem i pražnjenjem baterija.

Nazad
Vrh Dno