Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Isto, osim za UK gde treba povezati kartu sa pasosem sa kojim se ulazi u UK, jer se istom kartom cesto i izlazi skeniranjem iste, barem je nekada bilo tako na Stansendu.

Ми кад смо летели на Гетвик пре пар месеци било је аутоматско скенирање пасоша на улазу, а на излазу није ни било никакве граничне контроле, једино нам је пре уласка на авион особље авиокомпаније прегледало пасоше уз карте.

Zbog vasih duplih pasosa i prekovremenog rada smo najebali svi 😀
Kako zbog naših? Pa mi sa duplim (SRB+EU) pasošima imamo pravo boravka u EU neograničeno. Problem su bili oni što gube non-EU pasoše. 😃

Баш тако, оду код ујке у Њемачку туристички па им мало што су три месеца помагали око фасаде и керамике него би још.

Баш тако, оду код ујке у Њемачку туристички па им мало што су три месеца помагали око фасаде и керамике него би још.
Meni su jači ovi što su vikali "nikad neću da budem..." pa čim udjoše u EU oni ti postali zbog pasoša. 😉

Rekao bih da se Nikola našalio, a vi odmah u gard. Znamo mi da nije zbog vas koji ste tamo legalno, sa ili bez pasoša (ima onih i koji su legalni bez tuđih pasoša 😉).
Од своје мајке ко ће наћи бољу?!
А мајка ваша замља вам је ова;
Баците поглед по кршу и пољу,
Свуда су гробља ваших прадједова.

Ma naravno, daleko je problem dublji od toga. Mene samo nervira cela ta prica za malu decu dok im ulazi ko kako stigne nelegalno. Odredjeni delovi gradova su postali kao iz zombi filmova. A sve je to posledica toga.

Inace u povratku iz Atine, slikanje i otisci. Prosli smo za 10min sve kontrole. Pre dve nedelje, petak popodne oko 17h po njihovom.

Imam jedno pitanje: Jel još uvek okej da se avio karta upisuje na srpski pasoš, pa da onda samo kad sletim na EU aerodrom tamo pokažem EU pasoš?

Ranije sam tako stalno radio, osim kad sam išao za London, pa sam u startu i kartu vezao za EU pasoš. Al da proverim za svaki slučaj, kakva je sad situacija? Da ne napravim sebi problem posle kad sletim, tj. želim da izbegnem haos i odem na EU traku.
Ja sam to cesto radio po eu.

Mali problem je sto mi se prezime razlikuje u eu i ne eu pasošu, pa recimo za neke azijske zemlje ne radim to, a onda imam zez da pripajam milje sa drugog prezimena

Tipa Ilić i Ilich 😎, ili Radica i Raditsa.

I ja sam bio zbunjen u UK kako nije bilo izlaz sa kontrolom pasosa, vec samo skeniranje Boarding karte.

Nakon boardinga u avion, aviokompanija šalje manifest putnika sa informacijama o pasošu graničnoj policiji, tako evidentiraju odlazak iz zemlje, isto je tako i u SAD npr. Zato je npr za UK bitno koji dokument ste stavili u booking.

Danas se EES raspao izmedju HR i CG. Stay tuned...

11.07. smo ušli u Grčku na prelazu Niki (kod Bitolja), a 27.07. izašli na Dojranu.
Ni tamo ni nazad nisu radili biometriju.
Čekali vrlo kratko (doduše, zakačili smo i početak štrajka... 🙁 ).

Evo sad čitam, zastoj je pravac Dubrovnik - Igalo, ludnica, do 28 sati se čeka, ako je verovati vestima

Hm, baš smo pre neki dan komentarisali 10-ak auta na američke tablice na somborskom bulevaru u Nišu 😁
I ne, nisu rentirani automobili, svi su personalizovani

Meni stvarno ne smeta uzimanje biometrije, to na aerodromima super radi. Problem je stići na red, a taj problem se rešava najavom.
Radi super - kad radi. U mom slučaju, na poslednja 2 od 3 putovanja nije radilo, i čekalo se po par sati. A više ne radi - nego što radi.

Nesposobni su potpuno.

Ko je ulazio u Kinu, mogao je da vidi kako izgleda uzimanje biometrijskih podataka za cirka 3 minuta. Plakalo mi se kad sam uporedio to i nesrećni EES...

3 minuta? Rekao bih da je to previše sporo. Jedan auto, 4 putnika - 12 minuta. Znači maksimalno 20 automobila na sat po jednom šalteru.
Pozdrav

Ja ne znam ko je lud sa čeka 28h?
Kreneš kroz bosnu npr ili čak dodjes do bgd pa batrovci pa kroz celu hr do dubrovnika, treba manje vremena...
Ne mogu Albanci sa Kosova kroz Srbiju, love ih naši često na granici i hapse za ratne zločine. Zato i idu jadranskom magistralom.

Albanci sa Kosova većinom idu preko Srbije, manjim delom preko Dubrovnika. Albanci iz Albanije pomalo Dubrovnik, pomalo trajekt iz Italije, pomalo Srbija...
Hrvate bole brige da zbog njih isključuju EES jer em od njih nemaju prihoda jer nisu im destinacija već protočni bojler, em što Hrvatska ima daleko najviše šengenskih graničnih preaza, pa ako otvori ta dva ka CG moraće i svih 39 prelaza sa BiH i 8 prelaza sa Srbijom pride, plus desetak aerodroma.

Grci su ukinuli proceduru jer svi koji pređu iz NMK i ALB pa čak i TR kod njih i ostaju. Isplati im se. Da procedura nije ukinuta, na Evzoniju bi bilo 5-10 sati radnim danom, 5-20 vikendom.

Nazad
Vrh Dno