Šta je novo?

Budget friendly rešenje sa gramofonom

Nakostresena_macka

Poštovan
Učlanjen(a)
03.06.2024
Poena
85
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9700X, Alphacool Core C1 water block
Matična ploča
Asus X870
RAM
4x8GB DDR5
GPU
Radeon RX9070 OC
Storage
2 x m.2 1TB
Zvuk
Asus ROG Centurion 7.1
PSU
Seasonic Focus Gold 850W
Kućište
TT Level 20GT
Monitor
Asus ROG Swift 32" OLED 4K, Samsung Odyssey G7 28" 4K, ViewSonic 27" 2K
Miš & tastatura
MS Elite mehanicka, A4Tech Bloody V8M
Ostale periferije
Logitech 5.1 Z906
Laptop
Lenovo Legion 5 gaming
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav majstori.
Igrom slucaja dodjoh do AIWA gramofona danas AIWA LPS-25WD
1784725908966.webp
nazad imam stereo cinceve izlaz, ali nema kabl za uzemljenje kao kod klasicnih starih gramofona.
Povezao sam preko cinceva na sistem Logitech Z906, i mogu reci da je zvuk sa ploca bas jadan, bez dinamike, moram bass na Z906 da spucam na max da bi iole to zvucalo nekako priblizno dobro. Gramofon ima ugradjen FM radio, i ako pustim radio sa njega na Z906, zvuci super, bez ikakvog budzenja.
Vidim da ima da se kupi phono preamp, koji po google pretrazi to popravlja, pa me interesuje, zna li ko, da li bi to u ovom slucaju kod mene dalo rezultata, ako stavim taj preamp izmedju gramofona i Z906 (iako gramofon nema uzemljenje a na preamp postoji, pa da ne dolazi do broom efekta), pa da ga kupim?
1784726069389.webp
Hvala za odgovor

Ovaj gramofon nije vredan bilo kakve investicije u gradjenje sistema oko njega.

sad u kutiji videih i felt podlogu sa stabilnije i preciznije naleganje ploce, a ja ladno pustao bez nje. sad sam je stavio, i bogami dosta je bolji zvuk sad
1784730163601.webp
1784730178113.webp
1784730194278.webp

Takođe podesi težinu glave na malo veću ako puštaš stare ploče.

....da li bi to u ovom slucaju kod mene dalo rezultata...

Predpojačalo, tj preamp, je neophodno, za tvoj slučaj.
Il kupiš odma, il pozajmiš pa vidiš dal ti se sviđa.
A možeš i da pozajmiš/nabaviš pojačalo sa već ugrađenim odgovarajućim "preampom", samo u tom slučaju su ti potrebni i drugi zvučnici ili vratolomije sa postojećim.

Aaaa... ček loma...

Tamo piše da je sa ugrađenim predpojačalom, tako da ti, izgleda, nije potrebno.

Predpojačalo, tj preamp, je neophodno, za tvoj slučaj.
Il kupiš odma, il pozajmiš pa vidiš dal ti se sviđa.
A možeš i da pozajmiš/nabaviš pojačalo sa već ugrađenim odgovarajućim "preampom", samo u tom slučaju su ti potrebni i drugi zvučnici ili vratolomije sa postojećim.

Aaaa... ček loma...

Tamo piše da je sa ugrađenim predpojačalom, tako da ti, izgleda, nije potrebno.
ne radi to ugradjeno na izlazu, samo na njegovim internim zvucnicima, probao sam vec sve

sa neta:
AIWA gramofon ima takozvani fiksni linijski izlaz (Fixed Line-Out). Signal koji ide kroz RCA kabl potpuno zaobilazi ugrađeni potenciometar i šalje se u svom izvornom, sirovom obliku.
Pošto je zvuk i dalje tih i bez dinamike, definitivno imamo posla sa nedostatkom RIAA ekvilizacije i niskim naponom signala. Keramička igla na ovom modelu očigledno ne daje dovoljno jak izlazni napon za moderne AUX/RCA ulaze kakve ima Logitech Z906.
Jedino pravo rešenje da dobiješ glasan zvuk sa moćnim basom i dinamikom jeste dodavanje eksternog gramofonskog pretpojačala (Phono Preamp).

Šta reći...

Na uređaju piše line out.
Signal koji ide iz line out bi trebalo da bude već pojačan na način na koji to radi phono preamp, i spreman za konačno pojačavanje.

Ako kažeš da nema basa, može biti da je aiwa stvarno nema predpojačavač, a može biti i da je loša ploča, loša igla, itede.

Imaš dve opcije:
Odnesi aiwu kod nekoga ko već ima gramofon.
Činčeve poveži na neki linijski ulaz (cd, tape, aux).
Pusti ploču i ovaj će odma poznati ima li ugrađen preamp ili nema.

Druga opcija je da kupiš najjefiniji preamp, pa probaš, a ako ga spržiš (a mož da se desi ukoliko ima ugrađeno predpojačalo) i nije neka šteta.

Kako god probavao, za početak smanji i glavno pojačanje i bas, pa pomalo odvrći.

Šta reći...

Na uređaju piše line out.
Signal koji ide iz line out bi trebalo da bude već pojačan na način na koji to radi phono preamp, i spreman za konačno pojačavanje.

Ako kažeš da nema basa, može biti da je aiwa stvarno nema predpojačavač, a može biti i da je loša ploča, loša igla, itede.

Imaš dve opcije:
Odnesi aiwu kod nekoga ko već ima gramofon.
Činčeve poveži na neki linijski ulaz (cd, tape, aux).
Pusti ploču i ovaj će odma poznati ima li ugrađen preamp ili nema.

Druga opcija je da kupiš najjefiniji preamp, pa probaš, a ako ga spržiš (a mož da se desi ukoliko ima ugrađeno predpojačalo) i nije neka šteta.

Kako god probavao, za početak smanji i glavno pojačanje i bas, pa pomalo odvrći.
pa gramofon je nov, bukvalno danas otpakovan, ne verujem da je igla losa.
Ploca imam 70tak, koje sve normalno rade na nekoj liniji iz 1970tih koju imam u Zrenjaninu (mislim, nije neka, vrhunsko NAD Model 200 pojacalo iz 1976g i Kenwood gramofon iz 1979god u top stanju), ali sve to ne mogu da donesem u ovaj stan jer nema dovoljno prostora, pa mi ovo igra ulogu kao neka mala multimedija na ova dva stola. Porucio sam sad preamp PP500 za 3000din nov, stize prekosutra, pa cemo videti

Čini mi se da je ranije pominjan Easy Phono preamp kao dobar u toj klasi, 35e na KP-u. Mada pošto si već poručio završiće ti posao verovatno i taj, ako je problem uopšte do toga.

definitivno su nesto zezmuli u samom gramofonu.
ako probam na njegove ugradjene zvucnike da pojacavam sa ploce, cak i na tim malim prdavcima se oseca dinamika veca, koja fali na RCA izlazu

Ne znam, dva rivjua na amazonu kažu "terrible", tako da videćeš sa tim preampom šta će biti ...

taj preamp je nekoliko dolara na već poznatim sajtovima, ali ajd sad, ako ti se žuri nema druge...pp500 je ok i ima gain potenciometar što nije loše, moći ćeš da utičeš na jačinu zvuka...

stigo preamp, nazalost, zvuk katastrofa, totalno sve izobliceno 🙁

Pa pojačavaš već pojačan signal.

keramička glava, taj izlaz ima nizak napon i zato je zvuk jadan i bez bassa, nije ni predviđen za MM phono preamp, nema tu leba na žalost...

ne znam jesam li sad sprzio taj preamp za ovih 10tak minuta sto sam isprobavao....

e sad, mogu da ga probam kod komsije, on ima Hitachi pravi gramofon od pre 40tak godina, koji ima cicneve i kabl za uzemljenje. ako ga povezem na preamp i zakacim taj kabl za uzemljenje na preamp, da li da ga onda na pojacalo povezujem na ulaz za gramofon, ili na aux/tape?

Aux/tape.
Nikako na ulaz za gramofon jer bi mogao da zezneš interni preamp ako ga ima na tom ulazu (a verovatno ima).

Poslednja izmena:
sad sam probao "normalan" Hitachi gramofon na preamp, sve normalno radi i daje odlican zvuk 🙂️

Vrati to u radnju ako je u garanciji. Osim ako ne uživaš u sopstvenom nerviranju.

da zaključimo, odgovor na pitanje iz originalnog naslova je "nema" a u vezi postavljanja pristojnog hifi sistema, tu smo da pomognemo a naslov teme će se menjati po potrebi.

Sad se štedi kintica za nešto normalno? 😁
imam ja odlican sistem , ali je u kuci u ZR, a ovde za stan hocu da namontiram nesto na Z906

U kuci tamo imam NAD model 200 pojacalo, Kenwood gramofon (ne znam model sad) i Kenwood 888Z kutije, Marantz analogni tuner, Marantz Tape Deck, to sve zvuci prebolesno dobro

Hteo bih ovde u stanu da namontiram nesto na ovaj mali multimedijalni centar, znaci, posto sad imam preamp PP500, neki pristojan gramofon koji bi preko njega mogao na Logitech Z906

Here we go again - definiši "pristojan gramofon" i budžet

pa ako moze da se nadje nesto kvalitetno za oko 200-250eur, a pristojan mislim da ima dobru dinamiku i iglu, da ne preskacu stare ploce....
I Giga vidim da ima audio technica modela u rasponu od 200-400eur, ne znam kakvi su oni po kvalitetu, jel neko ima iskustva?
ili da se ipak malo strpim i skupim kintu za Technics 1210mk7 koji je oko 1000eur

Nazad
Vrh Dno