Šta je novo?

Nova studija tvrdi da je mlada Gen Z radna snaga produktivnija u radu kod kuće

@Markomaniax Nema promene sistema ima samo dalje zatezanje pod plaštom boljeg života...ali u stvari stanje je sve bolje samo za bogate...generacija Z već ima značajno manje mogućnosti od nas...ajde neka recimo probaju da kupe stan od plate i kredita (prosečne plate). Dakle radite za korporaciju x ili živite od korporacije x...imate para samo za hranu i kiriju....nema posla nema ni stana ni hrane...a kažu robovlasništvo je mrtvo...ne nije....mada ajde da kažem i da nada umire poslednja...imamo bar pravo da se nadamo.
@alfaunits to je prirodan tok svake civilizacije...jednostavno domaći se odaju hedonizmu...dolaze stranci koji kompenzuju takvo ponašanje i na kraju preuzmu i zemlju...to je poznat obrazac u istoriji ih ima stotine...pa i u Srbiji imamo sve vište stranih radnika....jer domaći neće da voze, da čiste i tako dalje....

Poslednja izmena:
Niko nije rekao da je robovlasnistvo mrtvo, bas naprotiv.
Novije generacije deluju razmazenije, ali zapravo prvo gledaju i stavljaju sebe na listi prioriteta, pa onda sve ostalo, kao sto i treba.
Jer dotle smo svi saterani, jedina razlika je sto eto oni nemaju mnogo da izgube jer nista posebno ni nemaju. A hteli ili ne, bas ti robovlasnici ce morati da ih zaposljavaju.
AI postaje sve skuplji za velike firme, programeri i ostali koji rade na njima znaju da ce biti licno zamenjeni pa sve vise sabotiraju razvoj na ovaj ili onaj nacin, a na kraju ce biti posebno zanimljivo kada mu bude ostalo da uci na svojim mnogobrojnim slopovima.

I opet - neadekvatna usporedba, što niste uzeli Milku za primer. Ajd mi objasni zašto je naša Plazma jeftinija kod vas? Ima mnogo mnogo kurioziteta
Voce je zdravo, milku i plazmu nisam jeo 20+ godina i ne planiram 🙂
Zasto bi poredio ultraprocessed? Bitno je da ljudi mogu osnovnu hranu da priuste. Plazma i Milka su luksuz i to nekvalitetan (barem Milka), cena njih me nimalo ne zanima.
kao ni cena KFC i Starbucksa
Stvarno hoćeš da porediš Srbiju sa Nemačkom? Možeš samo da ih porediš u smislu da je kod nas pod ogromnom stimulacijom države sve otišlo dovraga i trudi se da prestigne europske cene.
Pa.... time se bas takmici sa Nemackom.
Od 2023 Nemacka nije ono isto.
Ima mnogo vise tu da se poredi nego sto mislis.

Ranije sam znao ozbiljne, edukovane ljude koji su bili zadovoljni Nemackom.
Trenutno ne. Znam neke koji ne vide povratak u Srbiju, ali ne da su zadovoljni nesto Nemackom, samo vide prepreke da se vrate ovde.
Samo ljudi koje ne zanima da bude bolji zivot (nego da se cimaju nula i sto vise mogu da "ukradu vreme' - misleci da to na kraju sve se ne naplati), koji ne bi ni umeli da se snadju igde, da im je Nemacka dobra sada.

Za malo konteksta, ko nije upoznat ili mu nije palo na pamet: covfefe u Ukrajini je debelo pogodilo Nemacku, a sada i Iran. I to se MNOGO oseti. I tu Nemacka ne moze nista realno, i ide nanize 🙁
Ne mislim da je Nemacka uvek bila losa. Ali krah je ogroman za mnogo kratko vreme.
A Nemacka / Nemci se mnogo tesko prilagodjavaju i sitnim promenama.

Meni se u kaficu izvinjavaju sto je v60 poskupeo za manje od 2 godine... jer ne znaju kako ce reagovati ljudi. Nisu to radili zbog mene, nego zbog sebe, jer ne znaju kako ce musterija reagovati kad dodje da plati, i stresno im je! 🤣
Neke musterije su bile zbunjene pola sata... toliko ne shvataju stvari.

E sad, ja sinoć platio 90 centi u REWE-u 🙂
Uuu koji popust, kilo lubebice kao sto moji plate celu lubenicu u Nisu 😉
Znam, ima ponekad, ali zamisli da je 90c NA POPUSTU lubenica 🙂

Znam. Ali ti si prvi počeo 😁
Bio sam skoro u germaniji, kada si ti poslednji put bio u Srbiji?

Ne pominji više lubenice, ni tvoji ih nisu kupili regularno u prodavnici po toj ceni. Mango u Indiji košta sigurno 10 puta manje nego kod nas

Niko nije rekao da je robovlasnistvo mrtvo, bas naprotiv.
Novije generacije deluju razmazenije, ali zapravo prvo gledaju i stavljaju sebe na listi prioriteta, pa onda sve ostalo, kao sto i treba.
Jer dotle smo svi saterani, jedina razlika je sto eto oni nemaju mnogo da izgube jer nista posebno ni nemaju. A hteli ili ne, bas ti robovlasnici ce morati da ih zaposljavaju.
AI postaje sve skuplji za velike firme, programeri i ostali koji rade na njima znaju da ce biti licno zamenjeni pa sve vise sabotiraju razvoj na ovaj ili onaj nacin, a na kraju ce biti posebno zanimljivo kada mu bude ostalo da uci na svojim mnogobrojnim slopovima.
Imaju da izgube jer svi što istinski imamo to je život, a nema života bez hrane i krova nad glavom (da ne ulazim u metafiziku)...i upravo je tu kvaka jer su sve više ljudi zavisni od nekog drugog (ko je bezdušan i surov) za te stvari...ako si zavistan onda nemaš izbor...ako nemaš izbor...nemaš život...ali naravno ljudi mora da se bore...kao što sam rekao nada poslednja umire...

@Boki.N Srbija kao ni jedna zemlja sa Balkana nikada neće biti Nemačka, uključujući i one koje su u EU...ali slažem se sa Alfom Nemačka i te kako postaje Srbija....i da ja sam bio skoro u Nemačkoj i Srbiji i na još dosta mesta.

Dobro hoces da kazes sad da ako ne radis za nekog, prezivljavanje je nemoguce?

Eno sve vise i vise ljudi koje znam su se okrenuli ili se okrecu decentralizovanju od sistema.
Rintali par godina ili nasledili neku vikendicu, doradili , pokupovali solarne panele i vetrenjace, pokacili se na starlink (hrvatski nalozi), uzeli neke stare aute i teraju ih na ulje, sade i uzgajaju svoju hranu a planiraju i prodaju za par godina.

Znas sta im je svima zajednicko - svi su gen-z mladi parovi.
I mislim da su prepametni sto svoju mladost, snagu i energiju ulazu u nesto svoje i odrzivo, umesto da kao ja jurim neku korporativnu sargarepu ceo zivot i da nemam nista od toga, jer ne volim da se uvlacim nikome a ne znam da precutim glupost ili nepravdu.

Apropo zakidanja…
Država Srbija se prema nekom ko odluči da uloži svoj novac u biznis, pokrene ga, zaposli još nekoga i tako poveća toj istoj državi priliv u kasu, ponaša, iz vizure kako to funkcioniše u nekim drugim ekonomijama, krajnje maćehinski, da ne upotrebim pravu reč.
Nema nekih specijalnih olakšica da početnik stane na noge, da postane produktivan, pa da onda postoji realan prihod toj istoj državi na duže staze.
Mislis da u Nemackoj ima? Ugovor o delu, privremenim i povremenim poslovima izgleda ne postoji (ili ga nisam nasao kao opciju), vec odmah neka forma firme.
Freelancer (Freibeeuflich) dodje kao preduzetnik (nema pausala!). Nema firmu, ali odmah placa kao da ima radnju. Minimum 250e za zdravstveno, koliko god da zaradjuje! Ide i vise proprociinalno zaradi, ali 250e je MINIMUM. Plus PDV ako predje 23.000e prometa. A sa 23.000 svega moze da se slika ako nije u Bielefeldu i slicnim propalim mestima (gde ima gomila nasih - ma ko bi rekao...)

Za ostalo se slazem. Ali to sto su politicari kakvi jesu - nisu bolji ovde, samo se to ne vidi javno!

Dovoljno je da vidis da se rade vodovodne cevi a onda mesec dana kasnije opet kopa za opticki kabl.. kao kod nas.

Najjace je sto u Srbiji zivi 10% populacije koji bi ti oci iskopali kad bi im rekao da mnogi rade za manje od 800e mesecno. Takvi imaju i pravo glasa, sto je najgore.
Uh da je samo 10% 🙁
Ja ne mogu kevi da objasnim ovo... misli ona crna ekonomija obicnog gradjana je veca od zvanicne..
A zena zna dosta stvari, farmaceut. Sta da kazem onda za ostatak stanovnistva 🙁

Dobro hoces da kazes sad da ako ne radis za nekog, prezivljavanje je nemoguce?

Eno sve vise i vise ljudi koje znam su se okrenuli ili se okrecu decentralizovanju od sistema.
Rintali par godina ili nasledili neku vikendicu, doradili , pokupovali solarne panele i vetrenjace, pokacili se na starlink (hrvatski nalozi), uzeli neke stare aute i teraju ih na ulje, sade i uzgajaju svoju hranu a planiraju i prodaju za par godina.

Znas sta im je svima zajednicko - svi su gen-z mladi parovi.
I mislim da su prepametni sto svoju mladost, snagu i energiju ulazu u nesto svoje i odrzivo, umesto da kao ja jurim neku korporativnu sargarepu ceo zivot i da nemam nista od toga, jer ne volim da se uvlacim nikome a ne znam da precutim glupost ili nepravdu.
Ne nikako rekao sam da se ljudi moraju boriti...ali bez novca preživljavanje je nemoguće u današnjem svetu, a zna se kako se dolazi do novca.... Da li su rintali (dakle radili za nekog ili u korist nekog) ili su nasledili (opet neko drugi rintao za njih)...dođe mu na isto....

Održivost je opsena jer si održiv koliko ti veliki igrač dopusti...ja bih lično voleo Star Trek budućnost sa Kapetoanom Pikardom...ali pre mislim da nas čeka Mad Max verzija iste...

@Boki.N EJJ sada sam u subotu bio i u Nišu 🙂, ali nisam kupovao lubenice pa ne znam cenu 🙂....

Poslednja izmena:
Ni u Nišu nije jeftinije, ne znam gde su nejgovi to našli

@alfaunits to je prirodan tok svake civilizacije...jednostavno domaći se odaju hedonizmu...dolaze stranci koji kompenzuju takvo ponašanje i na kraju preuzmu i zemlju...to je poznat obrazac u istoriji ih ima stotine...pa i u Srbiji imamo sve vište stranih radnika....jer domaći neće da voze, da čiste i tako dalje....
Da, zaboravio sam da napisem za nas.
U Nisu vidim kafice gde su sve Desi i Afrikanci (mahom Etiopljani). Ali barem govore srpski bolje nego ja nemacki, dok ovde takvi i engleski ne barataju dobro 🙁

Znam. Ali ti si prvi počeo 😁
Bio sam skoro u germaniji, kada si ti poslednji put bio u Srbiji?
Pre 2 nedelje bukvalno. Pre toga aprila.
I u BG i u Nisu oba puta.
Ne pominji više lubenice, ni tvoji ih nisu kupili regularno u prodavnici po toj ceni. Mango u Indiji košta sigurno 10 puta manje nego kod nas
Pa na pijaci su kupili. Ja gledam bilo gde, nema u Stutgartu i Minhenu ispod 1e (to je na popustu, 2e kilo je normalna cena). Ni pijaca, ni supermarketi, ni turski marketi.
Lubenica nije los primer, marza nema razloga da bude ogromna, ne kvari se.

Uvek mi je drago kad od teme tipa "mladi nece da smrde po ofisima radeci remote poslove koje su do juce radili tokom korone (efikasnije)" dodjemo do cene lubenica, pljackanje trafika, kapitalizma, smisla demokratije...

Ne mora jedna ili druga krajnost....
Ne treba prema malom privatniku koji pokusava da nesto napravi da se ponasaju isto kao prema mrtvoj strukturi korporacije, koju zabole za njih.
Ne treba da umiru od posla. Ali ne treba da gledaju da NISTA ne bude stresno u zivotu bas.

Jesu oni kratkotrajni mozda bolji... ali ubrzo ce unistiti svet, jer nece imati ekonomije 🤷‍♂️
Mozda zato i AI ide ovako brzo, jer su shvatili da nece imati radnika 😉

Vracaj se odmah, tebi je Nemacka kao maceha!
Cim dobijem pasos..
Bez zezanja, vec cekam odgovor od advokata kako da budem fizicki dole sto duze a da mi tece vreme za drzavljanstvo (jer je imigraciono u vecim gradovima uzas, ne da ne odgovaraju na mail, ne postoji email vise, ne javljaju se na telefon).
A ako nesto zeznem ode mi svih 4 godine koliko sam izgubio ovde 🙁

Ni u Nišu nije jeftinije, ne znam gde su nejgovi to našli
Bulevarska pijaca i Rič kod Zone 3.

Pa šta će ti pasoš države u propadanju ako planiraš da se vratiš u eldorado Srbiju?

Pa šta će ti pasoš države u propadanju ako planiraš da se vratiš u eldorado Srbiju?
Da bi mogao otici u Irsku, Bec ili gde god bez da zavisim od nekoga (firme ili supruznika)

Nece ona iz EU izaci ovog veka (inace nece ni EU biti)

Poslednja izmena:
Morash da angazujesh influensera da im to spusti na razumljiv jezik i skrati

brt, novi research kaže da je Gen Z od kuće mega peak produktivna, no cap, kancelarija je bukvalno čist L, cooked NPC vibe i najgori ick.
Rad od kuće je totalni W, main character mogging era i skibidi gyatt GOAT grindset, fr fr on god aura +10000.

Nazad
Vrh Dno