Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na tako opremljenom automobilu štošta može da bude problem. Gde bi rešavao ako se zablesave ona zadnja vrata ili tako nešto?

Pa sve to resava EV Clinic. Generalno te Tesle su prodavane u velikom broju, svi nedostaci njihovi su poznati, kao i sto su poznata resenja.

Ne rešava baš sve probleme... Pogon, bateriju i sve u vezi sa tim da, za ostalo će biti malo teže za snaći se, ali verujem da je moguće...

Ima li neko iskustvo sa EV clinicom kod nas? Nije upitno da li moze nesto da se resi ili ne, kapiram da je sve izvodljivo, vise mi je pitanje cene, obzirom da imam neki blagi utisak iz nekih rekla-kazala prica da nisu bas praznik za oci sto se novcanika tice 🙂

Usluge EV clinic sigurno nisu jeftine. Samim tim, ko je u mogucnosti treba izbeci kupovinu matorog EV. Dosta kvarova ce se tek detektovati u buducnosti. Iz tog aspekta neki polovan eu modeli 3-4 god stsrosti nisu los izbor, jer su i dalje pod garancijom kod nas. Kinezi su upitni oko garancije i dalje.

Iz tog aspekta neki polovan eu modeli 3-4 god stsrosti nisu los izbor, jer su i dalje pod garancijom kod nas.
Da li je neko proverao ovde da li je prenosiva garancija iz EU na nas ovde? Nisam siguran da ce svi proizvodjaci priznati garanciju ovde..

Sa druge strane, cak iako vazi garancija ona je samo na motor i bateriju. Sve ostalo nije u garanciji.

Za garanciju da li je prenosiva ili na sta se odnosi?

Pa na primer, VW za ID vozila daje 8 godina garancije na bateriju samo, na ceo auto je 2 godine. Moze da se uplati produzena garancija. A garancija da li je prenosiva ne znam, mi smo ovde van EU tako da svakako treba dobiti pre kupovine neku zvanicnu potvrdu.

Gledam auto star oko 4g. Vozim A6 karavan, uzeo ga kad je imao 4g i 127kkm, sad ga prodajem posle 5g i 120kkm pređenih. Gledam nešto slično. Ideja mi je bila G31, žena bi SUV naravno a tu nema puno štošta da se uklopi, Kodiaq je jedini da je dovoljno veliki i da može do 4g i 150kkm da se uklopi u to. Kupujem u DE, ili čak na aukcijama, tako je tast uzeo njegovu Konu i dobro je prošao.

Pored "problema" sa dometom, malo mi je i problem nepoznanica oko održavanja. Za SUS imam majstora kome verujem i koga mogu da cimam kad god mi nešto treba. A opet, za ovih skoro 5 godina nisam imao nekih problema, nikad me auto nije ostavio na putu, zamenio jedan senzor i nosač motora, pored redovnog održavanja. Čak i najgora kletva svakog Srbina, plivajući zamajac, nije toliki bauk, za 1000e se sredi i to i set kvačila, i opet možeš da voziš taj auto 200+ kkm.

Meni je 95% kilometraže van grada, imam mali auto za grad koji pređe 2-3 hiljade godišnje. Najčešća ruta mi je 100-150km u jednom smeru, znači 200-300 ukupno, s tim da se tamo mogu puniti. Imam i neke dalje distance po Srbiji, ali to je uglavnom do 200-250-300km. Ako moj tast može sa konom sa 64kWh da pređe 500km svaki put, makar vozio 100-110kmh na autoputu, mogao bih i ja sa većim autom, ali i sa većom baterijom. Na putovanja duža od 500km idemo takođe par puta godišnje, ove godine 2x CRO (650km u jednom smeru), GR (1000km), i biće još par putovanja. Gledam sad Model Y sa 60kWh baterijom, prelazi 1000km sa sat vremena punjenja i 3-4 pauze. 650km do Rovinja sa 30min punjenja u 2 pauze. To objektivno nije nikakav problem. Sa još većom baterijom, to je još i jednostavnije. Ali teško je uklopiti u 25k model y sa 4 god i 150kkm.

Da li ima neka alternativa? Veličina Y mi odgovara definitivno, bilo bi dobro da je malo veća baterija. Vidim da je u DE cena za bazni 39k plus 0% finansiranje, to je baš povoljno. Kad bi se ovde moglo tako uzeti, baš bi napravili bum.

Za garanciju da li je prenosiva ili na sta se odnosi?

Pa na primer, VW za ID vozila daje 8 godina garancije na bateriju samo, na ceo auto je 2 godine. Moze da se uplati produzena garancija. A garancija da li je prenosiva ne znam, mi smo ovde van EU tako da svakako treba dobiti pre kupovine neku zvanicnu potvrdu.

8 godina jeste na bateriju, pod velikim uslovom da je vozilo sve vreme održavano u ovlašćenom serivu, ako nije zaboravi na tih 8 godina.

@daxyco, više ti se isplati neki nov Kinez i lizing, uzmeš veći auto i nov. Evropljanin nema za tu lovu, ali dolaze i oni na svoje mesto jer ih Kinezi šiju sa cenama, spuštaju loptu.

Da li ćemo da žmurimo na to da je kod nas cena struje neka socijalna-strateška kategorija tako da sve te računice o uštedi sa EV nisu baš dalekovidne. Bitno je samo da se uperi prstom na pumpe i kaže ju što je skupo. A da država odluči da gorivo bude u pola cene a struja 3x skuplja onda bi pevali drugu pesmu.
Navno da je dovoljno, možeš i da pogledaš u novčanik ako veruješ svojim očima. A ova besmislena izjava da gorivo bude pola cene i to izjaviti u ovom trenutku kada cena ide gore čista glupost, ono šta bi bilo kad bi bilo, možda i struja bude besplatna ko prevoz u BG.

Sa 64 kWh pređe 500 km, sa koliko dopunjavanja?

Ta Kona je jedan od najefikasnijih EV-a iako se pojavila ja mislim jos 2018te.. Naravno ne moze autoputem 500km, ali magistralom uz dobre uslove je moguce.

Jako malo mesta pozadi,sve ostalo odlicno za BG i Srbiju.

Edit: najbitnije, SOH 95%
Kona ima taj ugradjeni displej SOH-a koji nije bas tacan. Postoje modeli koji su presli i preko 200 hiljada a i dalje pokazuju SOH 100%, a opet kada istom autu urade Aviloo test, on pokaze 90-91%...

Zasto je to tako, ko bi ga znao. Navodno Kona ima veliki buffer na bateriji (tipa 7-8kwh), pa auto pokazuje 100% sve dok je degradacija manja od buffera... Znam to zato sto sam ozbiljno razmisljao o tom autu pre godinu dana pa sam dosta istrazivao.

Svakako bez Aviloo testa (ili nekog drugog proverenog) ne treba kupovati elektricni polovnjak.

U svakom tom SOH testu sitnim slovima ispod pise +-procenat odstupanja, koji nekad ide i do +-10% tako da nije ni to sveto pismo, ali okvirno daje neku sliku svakako. Najpouzdanije je dinamicko merenje (meri se stvarna potrosena energija u kwh prilikom opterecenja i voznje), ali retko ko za to ima vremena i para.

Navno da je dovoljno, možeš i da pogledaš u novčanik ako veruješ svojim očima. A ova besmislena izjava da gorivo bude pola cene i to izjaviti u ovom trenutku kada cena ide gore čista glupost, ono šta bi bilo kad bi bilo, možda i struja bude besplatna ko prevoz u BG.
Mislim da ćemo baš zbog prelaska ljudi koji se pomame na EV na kraju svi dobiti skuplju struju. Trenutno je struja 50-60% jeftinija od proseka u EU a gorivo je tu isto do +10%. Da su hteli vozačima da pomažu ne bi nameti bili toliki na goriva. Kada vozači budu vozili na struju masovno, eto nameta i rasta cene i struje za domaćinstva. Samo rani prihvatioci će se okoristiti malo i to je sve, mislim.

I dalje neće biti isto ako napraviš struju u svojoj zemlji za 2 din i 70 din akcize na "litar" struje, i uvoz nafte i rafinisanje za 150 din i istoj 70 din akcize.

Ne može nikad da bude isto. Struju možemo da pravimo, naftu uvozimo. Neće nafta nestati ali ima nekog smisla da pojeftini kada se bude manje tražila i zavisnost bude manja.

Sa 64 kWh pređe 500 km, sa koliko dopunjavanja?
Nula, ali jako je važno napomenuti, apsolutno penzos vožnja (što čovek i jeste), dakle ne preko 90-100kmh, čak i na autoputu.

Ne znam koliko je pristojno da komentrišem kad nemam EV i nemam novca da kupim taj koji bi meni odgovarao, kupio sam Captur EcoG 🙂 ...
Ljudi nešto čuju, pročitaju i onda se drže toga kao jedine istine... Pre par godina je bila aktuelna priča o trocilindarskim motorima i 'ladno lik pita kakav će taj motor biti posle 500.000km - zabole me, ja ga neću voziti 500.000km, niti bih kupio polovan auto sa tom kilometražom koliko god da je "proveren" motor... Kada su počeli da ukidaju dizelaše, smak sveta...
Za EV je pre 15-20 godina bila "teorija zavere" kako je to sve tu, može da bude skoro džabe, ali ne da naftni lobi. Danas, kada EV polako ulaze na tržište, ne samo kao nekakvi prototipovi i koncepti, sad je "teorija zavere" da je to zbog "električnog lobija" koj to gura na silu... Nije da vlasti, naročito u EU ponekad nešto ne lome preko kolena ili forsiraju prestroge ili nepotrebne standarde, ali zar stvarno neko misli da tamo neki svetski lobi nema pametnija posla nego smišlja kako da zavrne Peru iz Male Krsne...

Nije netačno. Taj isti lobi koji je bio u nafti pre 15 godina, danas je u EV.

Juče, 30.07. oko 14h, 35C, BG kod Ikea.
Svi punjači zauzeti i još možda 10 stoji i čeka na red za punjenje.
Kad je za džabe.... 🙂

Prilozi

• IMG_20260731_095710.webp
    IMG_20260731_095710.webp
    262.9 KB · Pregleda: 88
  • IMG_20260730_154115.webp
    IMG_20260730_154115.webp
    189.5 KB · Pregleda: 88
Muke u Juniperu AWD LR. Mož sračunamo koliko traje čekanje, ako pune po 25 minuta, podeljeno na 8 punjača, to je 3.125 minuta po vozilu čekanja plus 25 minuta punjenje. Jadni ljudi.

• Like
Reagovanja: mnt
Ako, neka cekaju, nije mi ih zao. 200m odatle na OMV pumpi punjac zvrji prazan, ali on se placa...

Pa ne isplati se puniti do 100%, zadnjih 10% bas ide sporo... Ali na primer do 85-90% je ok. Spor je ovaj punjac na OMV, samo 60kw, pa bi mu trebalo jedno sat vremena za to punjenje.

70din je minut, znaci oko 35-40eura bi kostalo.

A Tesla Yuniper AWD LR kosta skoro 60k eura...

Koliko su česti punjači u EU da naplaćuju po minutu a ne kw?

Nazad
Vrh Dno