Šta je novo?

Graphene OS

Markomaniax

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2008
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
pola jezgarni jui-hwong 6000
Matična ploča
iskljucivo armirana
RAM
za sliku, jeste
GPU
GFUJ
Storage
imam shupu i podrum
Zvuk
licni beatboxer
PSU
jok, macki
Kućište
Ei Nis
Monitor
crt gorenje tv bez daljinca
Miš & tastatura
comodore + mis sa 386 kompa sa jednim dugmetom
Pristup internetu
  1. Modemska 56k veza
Prosto mi je neverovatno da nemamo temu za ovo.
Alternativni open source OS Androidu, koji sa prolaskom vremena sve vise dobija na relevantnosti (pre par meseci je usao u partnerstvo sa Motorolom i bice zvanicni OS na njihovim telefonima od ove ili sledece godine).

Kao sto znate, Google sa svakim novijim update-om sve vise uskracuje slobode, sve vise se oslanja na Gemini AI koji je iz toliko razloga cist spyware, kojem ljudi poveravaju stvari koje ne bi popu, i sve vise reklama uvodi i dozvoljava.
Za sada je , ironicno, Graphene dostupan uglavnom upravo na Google-ovim Pixel telefonima i uredjajima.

Zvanicni sajt - https://grapheneos.org

Instalacija je laka i odradi se za 15 minuta. Povratak na fabricki Android isto.
Neki su kukali na neke nedostatke, tipa zabagovani multitasking, za koga su neki drugi rekli da je to tako i na regularnom Androidu i to vec problem koji se prenosi iz starijih verzija jer google staff voli da vibe-kodira...
Obavezno proverite i kompitabilnost sa aplikacijama za banke i elektronske servise koje koristite, jer nisu podrzani svi, jos uvek.

Poslednja izmena:
Ja sam lično fan LineageOS projekta i mislim da brzo trošenje baterije na Pixel telefonima nije samo zbog procesora već i više zbog bloata koji na prvu nije vidljiv kao na kineskim telefonima koji su puni nepotrebnih aplikacija. Prosto mi je neverovatno da Xiaomi Redmi Note 9s posle 6,5 godina mogu da koristim 2 puna dana sa jednim punjenjem dok Pixel 9a moram da punim svaki dan. Jedino što me sprečava da instaliram custom ROM je to što mi se ne ganja sa Play integrity i ostalim sranjima.

Bloat koji je zapravo telemetrija koja naravno prikuplja prodatke narocito na novijim default podesenim androidima.
Ja sam boga mi satima podesavao sve moguce dozvole koje on sebi daje na prvu, tako da sada baterija traje dan i po recimo nekog normalnog koriscnenja, mozda cak i dva ako pripazim.
Iskreno, ne mogu da se nacudim koliko je android postao glup OS do te mere da si prosto primoran da koristis onaj spyware Gemini.

Prost primer - na proslom telefonu Poco X4 Pro, sa androidom 13, koji je bio pun kineskog bloatware-a, imao sam proste ali inutitivne komande, kao recimo da izvuces prostu ikonicu wifi on/off toggle , kao widget recimo. Nesto sto je bilo prosto, elegantno , efikasno i na prethodnim andoidima.

Pixel 8a sa androidom 16 sada naravno to nema. Kliknes na wifi pa izvolte sad cekaj sekundu dve da ja vidim koji sve wifijevi su mi na raspolaganju iako sam vec zakacen na jedan, pa klikni na njega, pa klikni sta hoces sa njim... Da mi je upoznati onoga koji je to predlozio tamo na brainstormingu u guglu, da ga ugazim kao izmet sto i jeste.

Pa to je to, Google namerno komplikuje proste stvari pod izgovorom "modernog dizajna", a zapravo te samo guraju u njihov ekosistem gde sve ide preko asistenta i telemetrije. Taj WiFi toggle je bukvalno svima digao pritisak kad su ga sklonili.

Prost primer - na proslom telefonu Poco X4 Pro, sa androidom 13, koji je bio pun kineskog bloatware-a, imao sam proste ali inutitivne komande, kao recimo da izvuces prostu ikonicu wifi on/off toggle , kao widget recimo.
To možeš i sada na Xiaomi, to je do skina androida kako je koji brend zamislio i odradio. Na Pixel nije moglo ni pre jer ima ogoljen i čistiji android u odnosu na Xioami/Samsnug skin koji oni razvijaju za sebe.
Zanimljiv info za Motorolu i Graphene, mada Motorola mora imati Google servise inače im telefon nema poente zbog širokih narodnih masa.

To možeš i sada na Xiaomi, to je do skina androida kako je koji brend zamislio i odradio. Na Pixel nije moglo ni pre jer ima ogoljen i čistiji android u odnosu na Xioami/Samsnug skin koji oni razvijaju za sebe.
Zanimljiv info za Motorolu i Graphene, mada Motorola mora imati Google servise inače im telefon nema poente zbog širokih narodnih masa.
moguce, nisam znao jer nisam imao do sad cist android telefon, vec je uvek bio kinez neki.
iskreno me cudi sto su oni sami to bolje i prakticnije uradili nego sam google.

Jel će to stvarno Lenovo da prodaje telefone sa GrapheneOS-om? To bi bilo sjajbi, ali ne verujem da će im Google dozvoliti...

Ne znam za lenovo ali je Motorola potvrdila da u 2027 idu sa graphene os.

Ne znam za lenovo ali je Motorola potvrdila da u 2027 idu sa graphene os.
Pa Motorola je Lenovo - oni su vlasnici mobilne divizije već par godina. Zadržali su brend jer ga svi znaju, ali to je Lenovo praktično.

Ako idu sa Graphene OS-om, to će zaista biti veliki tektonski poremećaj na tržištu. I to bi bilo sjajno - velika je šteta što je Android koji je fenomenalan open-source projekat potpuno preuzet od strane Google-a koji ga vodi u suprotnom smeru od onoga što mu je osnova i što bi trebao da bude.

Otprilike je minut do 12 da se pojave alternative.

Da razjasnimo - da li će od 2027. mi koji imamo Motorole dobijati update na GrapheneOS ili šta?

Jedan od največih razloga prelaska sa Xiaomi na Motorolu je što čistiji Android...

Sve su indikacije da ce motorole biti na graphene-u. Svaku vest koju sam proverio to potvrdjuje. E sad da li malo indirektno u enjuju google da im ovi daju malo više ekskluzivnosti, mozda u vidu produzene podrske za nove updateove stock androida, ostaje pitanje.

Ali u stanju u kom je sada android (imam stock ver 17 na pixelu) rado bih se vratio na onaj crapware koji sam imao na poco i saomiju.

Ono što je mene jako iznerviralo je što je, sa ne znam koji update-om, kad se zadrži Power dugme, palio se asistent umesto Power meni, kao, da li ste realni... može se izmeniti nije teško, ali komplikuju UI bezrazložno

Naravno da nece sve Motorole preci na graphene. Cenim da će max biti 1 ili 2 modela sa tim OS, mada sam i dalje jako skeptičan da će tek tako izbaciti CIA špijunski Google sa telefona

I ja to mislim, no ako zainteresovanost i prodaja budu bili dobri, a realno google je sada postao cist spyware, uopste me ne bi cudilo da ne samo motorola vec i jos neki drugi proizvodjaci isto predju na graphene.
Korporacije satiru od spijuniranja do te mere da graphene os preporucuje da zamenite i sim karticu tokom prelaska, i da napravite druge mejlove, jer je google algoritam takav da cak iako se ne logujete u one koje ste koristili, prepoznace i povezace po algoritmima koje je napravio, sajtovima koje posecujete i ostalim navikama ce znati da ste vi.

velika je šteta što je Android koji je
bio
fenomenalan open-source projekat potpuno preuzet od strane Google-a koji ga vodi u suprotnom smeru od onoga što mu je osnova i što bi trebao da bude.
Ubise ga u pojam, istina. Nazalost.

Da razjasnimo - da li će od 2027. mi koji imamo Motorole dobijati update na GrapheneOS ili šta?
Ne. Samo novi modeli ce moci Graphene da instaliraju. Nisam siguran da ce i svi novi modeli moci. Mozda ce moci samo pojedini.
Hardver ogranicava starije modele da ga koriste.
Ne verujem ni da ce dolaziti po difoltu sa GrapheneOs-om na sebi.
Bice verovatno ista prica kao i sada sa pikselima.
Vrlo je prosta instalacija, sve ide preko browsera. Samo je bolje da je chromium porekla. Ja sam ga uvek instalirao preko Brave Browser-a.
Korporacije satiru od spijuniranja do te mere da graphene os preporucuje da zamenite i sim karticu tokom prelaska, i da napravite druge mejlove, jer je google algoritam takav da cak iako se ne logujete u one koje ste koristili, prepoznace i povezace po algoritmima koje je napravio, sajtovima koje posecujete i ostalim navikama ce znati da ste vi.
Poslednjih 10+ godina i po ritmu kucanja mogu da nas prepoznaju.

I ja to mislim, no ako zainteresovanost i prodaja budu bili dobri, a realno google je sada postao cist spyware, uopste me ne bi cudilo da ne samo motorola vec i jos neki drugi proizvodjaci isto predju na graphene.
Mrka kapa, osim ako recimo kineski proizvođači ne dobiju impuls od države da počnu da stavljaju klipove Google-u u točkove... Ali ne verujem u to.
Ljudi kojima je posao da sakriju identitet imaju dovoljno načina da kreiraju dovoljno lažnih tragova za Metu, Google, Microsoft... Ali za nas obične smrtnike, bojim se da ni promena kartice nije dovoljna, ni novi mejl... Dođavola, morao bi i operatera i ruter da promeniš... Nivo špijuniranja koji Google sprovodi je neverovatan i jedino rešenje bi bio ban svih Google servisa - a to niko ne može da uradi, osim velikih igrača (a pitanje je da li mogu i oni).

Pri tome, mediji masovno pljuju Metu i Microsoft (opravdano), ali se o Googleovom masovnom nadzoru mnogo manje priča...

U svakom slučaju, bilo bi mi drago da Graphene OS uhvati zalet, ono malo što sam imao prilike da vidim deluje zaista, zaista obećavajuće.

Sto se spijuniranja tice stvarno je verovatno isuvise kasno narocito od pojave AI koji verovatno na osnovu prikupljenih podataka koje nismo saglasno dali meti, googlu i ostalima, moze da napravi gotovo identican profil nama i da na osnovu njega predvidi mnoge stvari koje bi smo ili cemo uraditi.

Pa eno pre neki dan, drugar i ja bili do predstavnistva mazde, kupovao je novu mazdu 3. Proveli smo tamo sigurno jedno sat-sat i po, dok se zavrse papiri, dok se upozna sa novim kolima, i mi pricali sve vreme posto smo bili sami sa prodavacicom, i ja bas ulazio u ostale modele, naroctio mi bila interesantna mx5 miata za koju sam smeo da se kladim da ne mogu da udjem sa svojih metar 90, al ispade da ne samo da mogu vec nisam morao ni sediste da podesavam. Bio sam odusevljen.

Da skratim pricu, posto koristim prepaid (za 500 din mesecno imam sve sto mi treba i ne dam ni dinar vise onim lopovima iz mts) za telefon, skoro uvek mi je iskljucen net, jer imam jedno 3 gb koje cuvam tako kad bas zatrebaju a i nisam zavisnik od telefona. Dakle net je bio iskljucen kod mene. Kod drugara ne, on je susta suprotnost.
Kada smo se vratili u nas grad, i ja kuci - feed na yt mi je bio preplavljen recenzijama miate, i jos nekim video klipovima mazde 3 i td itd. Dakle mislim da je na osnovi onoga sto je pokupio preko mikrofona od drugara, i njegovih kontakata na fb, znao da sam ja sa njim mozda i zbog nacina na koji pricam, smejem se i td, i da je algoritam samo cekao da se logujme online da me pocasti onim sto misli da ce meni biti zanimljivo.

I to nije prvi put. Pre par godina isti drugar i ja sedimo u kafeu u komsiluku, ista situracija - meni po obicaju net iskljucen a njemu fon samo sto ne prikuplja uzorke mokrace i stolice. U jednom trenutku je krenula stvar stylo of gorilazza koju nisam davno cuo a svideo mi se spot i naravno razmenili par recenica o pesmi i spotu.
Dodjem kuci, sednem za komp, sta ima novo na yt - treci video u feedu, na osnovu nicega - spot pomenute pesme.

Toliko je algoritam bio dobar tad, a to je bilo pre mozda 4 godina, mozda manje ali otprilike tad. Sa pojavom AI... strah me i da pomislim koliko malo im treba da znaju prakticno sve sto smo radili.

Ja nikad neću zaboraviti pre 7 godina sedim na faksu u kafiću imam pauzu između predavanja, tad kupila Fjallraven Kanken ranac, i nešto mi koleginice prilaze, hvale ranac, raspituju se gde sam uzela, nije prošao MINUT, ulazi jedna od njih na tipa instagram, druga reklama Kanken ranac... I da, ja sam imala kompletno ugašen net, isto neki osnovni paket u A1, dok je njima vrteo non-stop.

Ili kad smo pričali nešto u kući oko pomoći na putu, obzirom da je sestra uzela nov auto i htela da ga osigura išla s momkom na more, vagamo mi opcije trt mrt, par minuta posle ne znam ko je upalio jutjub, čuje se Atlasova reklama na jutjubu. Bizarno.

Ja nikad neću zaboraviti pre 7 godina sedim na faksu u kafiću imam pauzu između predavanja, tad kupila Fjallraven Kanken ranac, i nešto mi koleginice prilaze, hvale ranac, raspituju se gde sam uzela, nije prošao MINUT, ulazi jedna od njih na tipa instagram, druga reklama Kanken ranac... I da, ja sam imala kompletno ugašen net, isto neki osnovni paket u A1, dok je njima vrteo non-stop.

Ili kad smo pričali nešto u kući oko pomoći na putu, obzirom da je sestra uzela nov auto i htela da ga osigura išla s momkom na more, vagamo mi opcije trt mrt, par minuta posle ne znam ko je upalio jutjub, čuje se Atlasova reklama na jutjubu. Bizarno.
Eh, a kad su krenule ovakve priče, ljudi su proglašavani teoretičarima zavere i ismevani.

Dok su svi shvatili koliko je sati, Meta i Google su do perfekcije doveli targetirane reklame i sadržaj na internetu.

Još je gore što su velike društvene mreže i Google kompletno monopolisali pristup informacijama po interetu, tako da postoji samo jedna varijanta u kojoj se nečiji sadržaj pojavljuje u pretrazi i na mrežama dovoljno visoko. Sve ostale nestaju u bespućima interneta i mogu se naći samo ako neka dobra duša i dalje ljubomorno skuplja bookmark-ove 🙂

S druge strane, može to lepo i da se iskoristi i okrene na *******ciju 🙂

Eh, a kad su krenule ovakve priče, ljudi su proglašavani teoretičarima zavere i ismevani.

Dok su svi shvatili koliko je sati, Meta i Google su do perfekcije doveli targetirane reklame i sadržaj na internetu.

Još je gore što su velike društvene mreže i Google kompletno monopolisali pristup informacijama po interetu, tako da postoji samo jedna varijanta u kojoj se nečiji sadržaj pojavljuje u pretrazi i na mrežama dovoljno visoko. Sve ostale nestaju u bespućima interneta i mogu se naći samo ako neka dobra duša i dalje ljubomorno skuplja bookmark-ove 🙂

S druge strane, može to lepo i da se iskoristi i okrene na *******ciju 🙂
Bookmarkovi FTW... radim bekap istih redovno kad obaram sistem, da se ne izgube ti dragulji iz razloga koje si ti naveo...

Biće zanimljivo pročitati "privacy policy" od Motorole sa GrapheneOS-om. Zašto? Zato što je kineski Lenovo vlasnik Motorole, a Kinezi su možda još gori od Amerikanaca, što se tiče špijunaže. Pogledajte samo kineske pametne satove, sve živo drže na svojim serverima i 5 godina nakon što prestanete da koristite sat.

Bookmarkovi FTW... radim bekap istih redovno kad obaram sistem, da se ne izgube ti dragulji iz razloga koje si ti naveo...
Pazi, ja sam se smejao drugaru iz srednje koji je opsesivno-kompulsivni skupljač svega - on nije čuvao bookmark-ove, on je skidao sve i čuvao na hardove i diskove...

Danas mu se više ne smejem, nego pitam lepo da mi pozajmi da iskopiram neke stvari koje se više ne mogu naći nigde 🙂

Pazi, ja sam se smejao drugaru iz srednje koji je opsesivno-kompulsivni skupljač svega - on nije čuvao bookmark-ove, on je skidao sve i čuvao na hardove i diskove...

Danas mu se više ne smejem, nego pitam lepo da mi pozajmi da iskopiram neke stvari koje se više ne mogu naći nigde 🙂
Drugar ispred vremena

Sve bekapupjte, ne samo bukmarkove (za int. browser).
Drugar se oslanja na njegov account synchronization a ne pada mu na pamet da njegov acc moze iz nekog razloga da bude blokiran/ugasen, a onda ce biti kuku lele.

Skoro sam kupio dodatni hard od 10 terbajta i blurej rezac sa silnim blurej diskovima, i polako gomilam , i muziku koju sam nakupio tokom vremena ( flac, a dobar deo sam tesko nalazio narocito live perfomanse opera), i stare filmove (tipa Djavo i margarita koje vise ne mozes da nadjes nigde) a koje volim da imam, igre, programe (addonove narocito jer ubrzavaju posao a isto se tesko nalaze)...

Obsidian preporucujem onima koji sve manje veruju internetu i sadrzaju koji pocinje da se mesa sa AI slopovima. Napravite vasu bazu znanja sa proverenim informacijama i organizujte sve sto vas zanima. Baza se lako sinhronizuje sa vasim besplatnim cloudom (mega u mom slucaju) i folderima na vasem kompu i telefonu, tako da je uvek azurirana i na raspolaganju kad vam treba, bez da zavisite od neke korporacije ili da se brinete sta mogu da saznaju i/ili cenzurisu.

Biće zanimljivo pročitati "privacy policy" od Motorole sa GrapheneOS-om. Zašto? Zato što je kineski Lenovo vlasnik Motorole, a Kinezi su možda još gori od Amerikanaca, što se tiče špijunaže. Pogledajte samo kineske pametne satove, sve živo drže na svojim serverima i 5 godina nakon što prestanete da koristite sat.
Gori ne mogu biti - stvari kod Google-ta ostaju večno 🙂 To šta piše u "privacy policy" možeš okačiti mačku o rep, jer su svi tvoji podaci kod američkih kompanija na izvolte, svakoj američkoj službi 24/7 bez ikakvih prava.

Naravno da je tako i kod Kineza, ali, ako neko ko se predstavlja "bastionom demokratije" damping cenama ceo svet uvuče u svoju mrežu nadzora (a Google od početka to radi, od prvog besplatnog čuvenog gigabajta po kome je GMail i dobio ime, do besplatnih mapa i navigacije što svi ostali moraju nekako da naplate), onda ne vidim što bi iko drugi drugačije radio.

Ako ništa drugo, neka se još neka služba ovajdi od mojih podataka, ne moraju samo Ameri 🙂

Haha da da
Ovako bi ameri u nekom trenutku krenuli da prodaju kineskim info brokerima nase informacije. Ovi sad samo kazu neka hvala - vec imamo sve i o Žiki i o Lazi.

Sry za dupli post ali je video koristan primer koliko OS kao graphene postaje bitan za imati. Jos je ovo u jednoj americi gde postoje neka "prava". Kod nas samo otimaju i kopaju u policiji.

Sve to sto GrapheneOs ima je jako lepo, ali dosta toga vrlo lako bude ponisteno od strane korisnika. Privatna (cini mi se mozilina) lokacija moze da se zagasi u tri klika, onda se opet koristi guglova, ako se koriste sandboxed play servisi, pametan covek bi skidao sa aurora stora sve sta mu treba, glupav bi kucao nalog u play store da bi mogao da skida aplikacije.....i jos mnogo primera.....
Ono sto je najbitnije za kezual korisnika je to sto SoT moze da bude i duplo veci sa GrapheneOs-om nego sa fabrickim OS-om.
Meni je barem uvek tako bilo sa mojom postavkom aplikacija na svakom telefonu koji je koristio GrapheneOs.

Dockan je da se kuka za konstantno marisanje podataka, to je nazalost vec uveliko standardizovano na telefonima i na svim ostalim "pametnim" uredjajima.
Mnogo je veliki obrt love u tom sektoru da bi pisali zakone kojima bi im uskracivali analitiku.

Ali, nije dockan da se dela.
Kazem jos jednom, za regularne korisnike najbitnije je da znaju da ne gube nista sa GrapheneOs-om, a zbog smanjene analitike i optimizovanijeg rada mogu da dobiju mozda duplo trajanje baterije.
Em se smanji drndanje sa punjacem, em se produzi zivotni vek uredjaja.

Ono sto je problem kod GrapheneOs-a je sto mora pixel da se koristi za sada.
A kod pixela problem je sto voli baterija da se naduje i zapali ponekad. Nazalost.
Bice valjda bolja situacija sa Motorolom.
Nadam se.

Nazad
Vrh Dno