Šta je novo?

Ovo su mane prelaska sa Android telefona na iPhone

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
prelazak-sa-Androida-na-iPhone.webp

Ovo su mane prelaska sa Android telefona na iPhone​

Prelazak sa Androida na iPhone donosi odlične performanse i kvalitet izrade, ali i manje kontrole nad obaveštenjima, tastaturom i podešavanjima

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/ovo-su-mane-prelaska-sa-android-telefona-na-iphone/

Postoji razlog zasto neke od stvari navedenih u tekstu ne postoje za iOS (čitaj: sigurnost).
Evo i kod nas postoje softveri koji mogu da rade svasta ali nema za iOS.

Postoji razlog zasto neke od stvari navedenih u tekstu ne postoje za iOS (čitaj: sigurnost).
Evo i kod nas postoje softveri koji mogu da rade svasta ali nema za iOS.
Ne vidim kakve veze ima sigurnost sa punjenjem baterije.
Postoje baterije koje su testirane da se pune na 100w.

Prije bih rekao da je u pitanju lijenost a ne sigurnost.

Tastatura, prilagođavanje sistema, punjenje je tak na kraju...

A da ti odgovori Gemini, preciznije od mene:

"Glavni razlozi zašto Apple ne prati taj trend i ne uvode ekstremno brze punjače leže u njihovom pristupu hardveru i bezbednosti:

1. Očuvanje zdravlja baterije (Dugovečnost)
Toplota je najveći neprijatelj litijum-jonskih baterija. Ekstremno brzo punjenje generiše veliku količinu toplote, što ubrzava hemijsku degradaciju baterije.
  • Apple-ova filozofija: Žele da baterija zadrži stabilan kapacitet i nakon 3 do 5 godina korišćenja.
  • Agresivni Androidi: Kod kineskih brendova koji guraju 100+ W, baterije se brže troše, pa često već posle godinu-dve primetno izgube originalni kapacitet.
2. Standardni vs. vlasnički (Proprietary) protokoli
Da bi Android punio brzinom od 120 W, koristi nestandardne tehnologije (poput dvostrukih ćelija baterije unutar telefona i specijalnih punjača/kablova u kutiji).
  • Apple koristi USB Power Delivery (USB-PD) — otvoren, univerzalan industrijski standard za punjenje. On je bezbedniji i kompatibilniji sa širim spektrom opreme, ali je iz bezbednosnih razloga ograničen na umerenije snage.
3. Optimizacija i manji kapacitet baterija
Zahvaljujući visoko optimizovanom iOS softveru i Apple čipovima, iPhone često postiže istu ili bolju autonomiju od Androida koji imaju veće baterije.
  • Za manji kapacitet baterije nije prijeko potrebna ogromna snaga u vatima da bi se telefon napunio do 50% za oko 30 minuta.
4. Sigurnost i kontrola rizika
Apple izbegava potencijalne probleme sa pregrevanjem, naduvavanjem baterija i zapaljivanjem. Držanjem snage punjenja u zoni od 20 W do 45 W, rizik od bilo kakvih termičkih havarija sveden je na minimum.

Ukratko: Apple svesno žrtvuje trku u vatima u korist stabilnosti, dugovečnosti baterije i bezbednosti uređaja."

Marcus je isto pričao o ovome.

sva sreca pa imamo izbor, da svako sebi kupi sta mu je najbolje

Najveća zamjerka je nemogućnost instalacije alternativnog YT player-a 😉
Slično i za X ili Spotify,...

Za ljubitelje reklama iPhone je uglavnom bolja opcija 😁

Najveća zamjerka je nemogućnost instalacije alternativnog YT player-a 😉
Slično i za X ili Spotify,...

Za ljubitelje reklama iPhone je uglavnom bolja opcija 😁
Ko ima iPhone, uzme sebi yt premium, uz koji ide i yt music i nema reklama za skromnu cifru od 900rsd mesečno.
Zasigurno nekom ko da 1500€ za iPhone 8€ mesečno nije problem?

Ko ima iPhone, uzme sebi yt premium, uz koji ide i yt music i nema reklama za skromnu cifru od 900rsd mesečno.
Uglavnom, ali legitimno je da neko skupi sve do poslednje pare i da potrosi na tako nesto i da onda nema ili jos prostije ne zeli.
Sve je stvar izbora

Tastatura, prilagođavanje sistema, punjenje je tak na kraju...

A da ti odgovori Gemini, preciznije od mene:

"Glavni razlozi zašto Apple ne prati taj trend i ne uvode ekstremno brze punjače leže u njihovom pristupu hardveru i bezbednosti:

1. Očuvanje zdravlja baterije (Dugovečnost)
Toplota je najveći neprijatelj litijum-jonskih baterija. Ekstremno brzo punjenje generiše veliku količinu toplote, što ubrzava hemijsku degradaciju baterije.
  • Apple-ova filozofija: Žele da baterija zadrži stabilan kapacitet i nakon 3 do 5 godina korišćenja.
  • Agresivni Androidi: Kod kineskih brendova koji guraju 100+ W, baterije se brže troše, pa često već posle godinu-dve primetno izgube originalni kapacitet.
2. Standardni vs. vlasnički (Proprietary) protokoli
Da bi Android punio brzinom od 120 W, koristi nestandardne tehnologije (poput dvostrukih ćelija baterije unutar telefona i specijalnih punjača/kablova u kutiji).
  • Apple koristi USB Power Delivery (USB-PD) — otvoren, univerzalan industrijski standard za punjenje. On je bezbedniji i kompatibilniji sa širim spektrom opreme, ali je iz bezbednosnih razloga ograničen na umerenije snage.
3. Optimizacija i manji kapacitet baterija
Zahvaljujući visoko optimizovanom iOS softveru i Apple čipovima, iPhone često postiže istu ili bolju autonomiju od Androida koji imaju veće baterije.
  • Za manji kapacitet baterije nije prijeko potrebna ogromna snaga u vatima da bi se telefon napunio do 50% za oko 30 minuta.
4. Sigurnost i kontrola rizika
Apple izbegava potencijalne probleme sa pregrevanjem, naduvavanjem baterija i zapaljivanjem. Držanjem snage punjenja u zoni od 20 W do 45 W, rizik od bilo kakvih termičkih havarija sveden je na minimum.

Ukratko: Apple svesno žrtvuje trku u vatima u korist stabilnosti, dugovečnosti baterije i bezbednosti uređaja."

Marcus je isto pričao o ovome.
Kod prve tacke sam prestao da citam. Pa iskreno ne znam da neki brend ima goru bateriju od iphona. Moram da se ogradim da ne znam kakvo je stanje sa novim serijama, ali do 13, 14 serije je bilo obavezno da se uz telefon ponese i punjac kad se izadje iz kuce.

Veze nema, moj bivsi 13 sam punio svaki drugi dan. Sad sam na 17 i isto tako ga punim svaki drugi dan.

Uglavnom, ali legitimno je da neko skupi sve do poslednje pare i da potrosi na tako nesto i da onda nema ili jos prostije ne zeli.
Sasvim legitimno, ali u mom ličnom viđenju takođe i uskovido i glupo.
Analogno sa onim kada se ljudi prezaduže za auto izvan njihovih mogućnosti, a onda nemaju za gorivo i redovno održavanje.

Nema šta da se vozi i održava, bitno je da ga komšija vidi kroz prozor...

Ko predje na jabuku postaje vegan ili vegetarijanac i u kafanu vise na zalazi jer nema para da trosi na pecenja i rakije jer to kvari ajfona.

Nikada mejnstrim apple ni samsung uvek biti underdog i uzivati u zivotu ne placaju i stvari koje realno ne vrede.

Ma mnogo je skupo 800 din. mesecno da se placa YT Premium, idi bre...
I ne mora da se ima iPhone, moze pretplata i na Samsung A17.

Kod prve tacke sam prestao da citam. Pa iskreno ne znam da neki brend ima goru bateriju od iphona. Moram da se ogradim da ne znam kakvo je stanje sa novim serijama, ali do 13, 14 serije je bilo obavezno da se uz telefon ponese i punjac kad se izadje iz kuce.
"Na svetu ima od 1,5 do 1,7 milijardi aktivnih korisnika iPhone-a, dok je ukupan broj aktivnih Apple uređaja (koji obuhvata iPhone, iPad, Mac i druge sprave) premašio 2,5 milijardi."
Ne bi baš milijarde koristile nešto što ne valja. 😀

Poštujem, ali pogledaj naslov teme...

Jeste mnogo zato sto svu vrednost te usluge(odsustvo reklama) covek moze dobiti preko besplatnog software-a. Zato 800 dinara je itekako skupo za nesto sto vredi ni jednu jedinu paru.
Vidiš da ima ljudi koji plaćanje pretplata smatraju skoro pa prednošću. 😁
Tih "samo" 8€ ako se telefon koristi svega 24 mjeseca je 192€ što 12,5% vrijednosti samog uređaja i to na prvi dan kupovine. A ovdje je riječ o samo jednoj aplikaciji (servisu) koja vam "gratis" nudi usluge koje reklama koje im uopšte i niste tražili, a takvih ima i više, pa cifra bez problema ode na samo 15-20€ mjesečno.

Dizanje cijene kroz upotrebu za 10+% po meni je znatno veći problem od toga da li mogu da mijenjam boju notifikacije, font alarma, i da li će ikonice biti okrugle ili na ćoše.
A proizvođači baš i žele korisnike da odvedu na ove "bitne" estetske stvari dok vam stavljaju ruku u džep za dodatnih par evrića u beskonačnost.

Tih "samo" 8€ ako se telefon koristi svega 24 mjeseca je 192€ što 12,5% vrijednosti samog uređaja i to na prvi dan kupovine. A ovdje je riječ o samo jednoj aplikaciji (servisu) koja vam "gratis" nudi usluge koje reklama koje im uopšte i niste tražili, a takvih ima i više, pa cifra bez problema ode na samo 15-20€ mjesečno.
Prvo, Apple ne tera nikog da kupovinom njegovih telefona kupe i YT pretplatu.

Oni bi verovatno radije da ljudi uzmu Apple TV ako već nešto će da plaćaju da gledaju.

A drugo - meni je to platiti najlakše, čak iako imam tehničkog znanja da zaobidjem reklame na drukčiji način, čak i na iPhone.

Razlog što plaćam YT je da isti nije vezan samo na 1 moj telefon - radi na dva WebOS TV-a u kući, mom i telefonu članova porodice, tabletu i na dva računara.

Ne da mi se da se bakćem svim tim uređajima i glumim tehničku podršku ili održavam ceo svoj dns server za cenu dve kafe mesečno - a zbog svega navedenog niti ne računam tu pretplatu vezano uz cenu telefona ikako.

Više mi je mnogo YT TV stvar nego telefon stvar.

YT revanced i slicno je superiorniji u odnosu na YT premium, jer ima brdo postavki koje dozvoljavaju podesavanje samog playera kako god korisnik zeli, recimo skipovanje placenog segmenta reklama u samom videu ili stare kontrole kvaliteta itd.

I nema nikakvog odrzavanja, bar ne da ja znam a koristim isti godinama.

YT revanced i slicno je superiorniji u odnosu na YT premium, jer ima brdo postavki koje dozvoljavaju podesavanje samog playera kako god korisnik zeli, recimo skipovanje placenog segmenta reklama u samom videu ili stare kontrole kvaliteta itd.

I nema nikakvog odrzavanja, bar ne da ja znam a koristim isti godinama.
I ne radi na WebOS, makar ne da ja znam. Slažem se da ko hoće da se iscima malo može sve to da podesi bez plaćanja, ima nešto i za WebOS verujem, pitanje je samo kome je vredno da se iscima za sitan novac.

Al da ne idemo još više u off topic…

Poslednja izmena:
Ne znam što se još uvek potencira cena iPhone uređaja, kada sad i Android telefoni koštaju isto ili čak i skuplje. Tih 8 ili koliko već eur mesečno za neku pretplatu, obično je stvar principa, a ne mogućnosti. Ako čovek kupi Fold8 Ultra od 260k dinara, možda to čini jer mu je takav telefon zaista potreban, a ne da bi obavezno kupio i sve moguće pretplate za aplikacije koje može i besplatno da koristi.
Ono što sam primetio kupujući klincima iPhone, njima je to "važno" jer kažu da bolje radi Instagram, video zapis, kamera i ne sećam se koje još aplikacije (ne znam ni čemu služe), a valjda i većina društva nosi iPhone, makar star više generacija.
Ja ga eto probao prošle godine - 16 Pro Max, pa ga prodao ovde na Bench oglasima nakon svega 3 dana... 🙂

Klinci ga nose zbog marke (a i vecina drugih).

Sto su klincima 90tih bili diesel, replay, levis, nike i slicne marke, to je danas apple, nacin izrazavanja se promenio ali je princip isti.

Ne znam što se još uvek potencira cena iPhone uređaja, kada sad i Android telefoni koštaju isto ili čak i skuplje. Tih 8 ili koliko već eur mesečno za neku pretplatu, obično je stvar principa, a ne mogućnosti. Ako čovek kupi Fold8 Ultra od 260k dinara, možda to čini jer mu je takav telefon zaista potreban, a ne da bi obavezno kupio i sve moguće pretplate za aplikacije koje može i besplatno da koristi.
Ono što sam primetio kupujući klincima iPhone, njima je to "važno" jer kažu da bolje radi Instagram, video zapis, kamera i ne sećam se koje još aplikacije (ne znam ni čemu služe), a valjda i većina društva nosi iPhone, makar star više generacija.
Ja ga eto probao prošle godine - 16 Pro Max, pa ga prodao ovde na Bench oglasima nakon svega 3 dana... 🙂
Zato što Xiaomi od 500e max ga jede za doručak u barem 8 od 10 kategorija, zato što prosečan kupac ne kupuje Fold, vec Redmi aktuelne generacije, zato što pare ne rastu na drvetu i kriza je ogromna, a posao se gubi uz jutranju kafu bez najave...

PS I taj Fold da ga je napravio Apple bi koštao barem 450k RSD (i bio 30% sproriji, značajno lošija rezolucija kamere i ekrana).

Nazad
Vrh Dno