Šta je novo?

Nova studija tvrdi da je mlada Gen Z radna snaga produktivnija u radu kod kuće

У Норвешкој омладинци раде само тако, студенти углавном имају поподневне и викенд послове по радњама, а ови што не студирају исто гуле озбиљно, тесари, електричари, возачи, ноћни рад и сл, ово што ја најчешће срећем у оквиру посла.
У Србији стандардно друга крајност, "чувају" их родитељи, исти ти што су и довели до тренутног стања, већ постајем досадан сам себи.

@scouser živa istina oko mene... Bukvalno ih mrzi, izgubljeni slučajevi. 😀
@mitar1982 to je ono o čemu sam pričao. Pogrešno vaspitani za samostalano snalaženje u životu.

jedini razlog zbog koga poslodavci ( 95% njih je nesposobno) i menadzeri forsiraju rad iz kanca/firme je sto mogu tamo da vas teraju da radite i stvari koje malo (ili vise) prevazilaze opise vaseg radnog mesta.
u radu od kuce moraju da vam posalju taj zahtev, gde imate crno na belo kao dokaz (njihovu nesposobnost i zahtev) koji mozete posle da upotrebite protiv njih ili firme ako vas na neki nacin kazne. uzivo moze da se desi da imate dokaz u vidu kolege koji je to mozda cuo, ali realno niko vam nece drzati stranu jer se i oni plase odmazde.

stvarno ne vidim prirodan razlog za forsiranjem rada iz kanca ako je priroda posla takva da vi danas u 21. veku to sve mozete isto tehnologijom, i bez da hodate po minskom polju i medju zmijama u kancu. ako recimo zavrsavam dogovoren posao za dogovoreno vreme i novac, mog poslodavca uopste ne bi trebalo da bude briga da mi gleda preko ramena kad, sta i koliko radim jer naravno, u suprotnom cu odugovlaciti i rastezati taman da sretnem rokove. ovako zavrsim recimo posao 2 sata ranije, em on ima rezultat em ja vremena da pogledam neki film i ne krsim se po saobracaju i plasim se da me neki klinac ne pokupi tatinim bmw-om na nekom magistralnom putu.

@Markomaniax to si upravu, ali znaš i sam da kod gazde radiš sve. Ako treba, ideš kod njega kući bušiš, razvlačih kablove, dovoziš kolima šta treba... Ako nećeš, paljba i ima ko hoće. Naravno, sve to je lakše ako si u kancu, nego kući iz kreveta. 😀

Forsiranje vrvt ide jos vise od firme - vlasti koja hoce placanja zakupa poslovnog prostora i sl.

I direktora koji zele da ljudi sami odu od nervoze i ne dobiju otpremninu.

Realno, gde je velika lova to su normalne stvari. Zašto bi gazda plaćao nešto, ako ima legalan način da ne mora da plati? U suprotnom, nije korektno. Sve što je legalno sa obe strane podržavam, pa i to za otpremninu. Na tebi je da li možeš da izdržiš i da li vredi žrtvovati žice zbog neke sitne sumice... Sve su to sitne pare da bi se nervirao.

Pa placao bi nesto zato sto tek kad im taj ode vide zasto su trebali da ga placaju i vise.
Nije sve do zakona nego do nekoliko pojedinaca koji drze tim (ne mislim na TL-ove, ili menadzere) efikasnim/produktivnim i vrede bogatstvo a igrom slucaja su jos uvek u firmi i gazda ih shvata zdravo za gotovo.
Em njih iskoriscava, em salje los signal ostalima koji su losiji od tih nekoliko ljudi da uopste ne vredi cimati se. I onda se i ne cimaju.

Promenio sam sigurno 5-6 firmi do sad i uvek smo imali nekog wunder kida u timu koji je zasluzivao bez preterivanja bar duplo vecu platu. No sefove nije interesovalo, verovatno su ga videli kao konkurenciju i onda im je bio cilj da ostane sto nezadovoljniji i da samovoljno u nekom trenutku napusti firmu. To bi i bilo tako da ih ovaj pre toga mesecima nije pravio majmunima, jer tako to ide kad si pametan i ultra strucan, pa pokusavas da isforsiras otkaz i otpremnine i slicne isplate.

Kakav je raspad firma postala nakon njihovog odlaska, dakle ne samo tim, osetili su svi no niko nije sa sigurnoscu mogao da kaze uzrok jer se osetilo tek nakon par meseci kada je posao krenuo da se nakuplje, greske, klijenti zale i dodatno vreme gubi na vise kontrole i probijanje rokova. I dalje se cujem sa nekim ljudima koji rade u tim bivsim firmama i to onim koje nisu jos propale. Kazu dzabe trud - zaposljavali su desetine ljudi, ni jedan do kolena tim wunder kidovima koji su znali koliko vrede a gazde i sefovi odbijali da priznaju usled prenaduvanog ega.

Poslednja izmena:
Pa nije sve crno ili belo. Velika većina ovde max podržava rad od kuće i ima razloga za to. Jedan od njih je što su ljudi pretežno iz IT struke (čudno za IT forum).
Moje mišljenje će da bude nepopularno, ja mislim da je rad iz kancelarije dugoročno mnogo bolji, zdraviji, dovodi do napretka pojedinca. Veliki sam podržavalac vežbanja discipline. I domah da kažem, ne pričam o vojnoj disciplini ili maltretiranju radnika i nekoj patnji.
Rad od kuće ubajati čoveka preko svake granice, takođe dovodi do ogromne desocijalizacije što dovodi do mentalne aljkavosti i depresije.
Kada moraš da odeš na posao bez obzira što je napolju kiša (zamisli tog nekomfora), da ustaješ na vreme... Kada moraš da prestaneš da odlažeš obaveze jer te trenutno baš mrzi. Razgovor sa kolegama je takođe veliki benefit. Nije isto da si lajkovao tuđi insta post sa putovanja i popričao sa nekim uživo o njegovom iskustvu. Ili ako neko kaže da mu se dete razbolelo pa mu ponudiš neku malu pomoć. Meni je mnogo prijalo što sam bio okružen dobrim ljudima sa sličnim interesovanjima kao ja pa smo stalno imali razmenu mišljenja i svim našim privatnim projektima. Čuo sam 1000 saveta koje u životu ne bih mogao da saznam u suprotnom. Buvkalno sam porastao kao osoba zahvaljujući okruženju.
Za sve ovo pričam o širokim narodnim masama i onome što mogu da vidim kod prosečnog čoveka. Primere rada od kuće smo videli tokom korone i to je bilo jezivo po meni. Uvek ima malog broja ljudi koji su samostalno disciplinovani i nije im potreban eksterni element da ih pokrene.
Ono što mogu da potvrdim je da mislim da je openspace velika greška i da odgovara malom broju vrlo ekstrovertnih ljudi i da reorganizacija kancelarija mnogo utiče na rad ljudi.

Inače, tekst pominje nekakvu studiju o produktivnosti, a sve se svodi na tome da mladi ljudi sami za sebe tvrde da su bolji od kuće. Nema pravih merenih rezultata rada, već klinci navode na svoju vodenicu. Vrhunac gluposti mi je što klinci danas ne mogu ništa da rade bez savršenog okruženja i onih LoFi pizdarija i koječega.

sve to sto si naveo je pod uslovom da radis za normalnu firmu i sa dobrim kolegama a prema mom skromnom iskustvu vazi pravilo 75%:
75% - krs firmi
75% - zmija od kolega
da ne pominjem sto zivimo u jednom uzasnom vremenu gde bolesti i virusa nikad vise. dok smo radili po kancu stalno je neko bio bolestan i kasljao po prostorijama kao da ima tuberkulozu. bolestine su se razmenjivale konstantno. i sam sam bivao jednom do 2x godisnje po bar nedelju dana vezan za krevet jer - socijalizovanje...

super mi je kuci , bude dosadno neki put, al ako nemas ovako drugare da nadoknadis nakon posla to socijalizovanje, onda ti dzabe i sve kolege na planeti. licno bih pre skocio sa zgrade nego vodio one prazne kolegijalne razgovore vezane za posao cak i nakon posla, ili ucestvovao u ogovaranjima.

a te probleme sa ukocenoscu i vezbama mislim da imaju samo gospoda beogradjani. kad zivis u stanu na sedmom spratu, realno nemas ti mnogo sta u i oko njega da radis.
kada zivis kao mi , ostatak srbije u svojoj kuci, pa imas stalno nesto oko dvorista , u kuci , pa cak i u komsiluku da radis, to je onda druga prica. spomenuo si i tu neku kvazi disciplinu za ustajanje u 7 i guranje u busu, kao neki pozitivni primer iz nekog razloga.
mene licno samo podseca koliko sam u sebi psovao i svoj zivot i sve po spisku dok se nisam dovukao do posla , pa neki put i sve do dorucka.
a o tome sto nas (pola busa) je jedna krmaca zarazila kovidom upravo kasljanjem i pljuvanjem na sve strane (nije ni ruku stavljala na usta) i pre nego sto je zvanicno proglasena pandemija, pa mi je to lepo zakacilo srce (perikarditis) od koga sam se lecio godinu-dve poprilicno stresno i ozbiljno, tek ne bih trosio reci.

rad od kuce je keva.

Poslodavci lepo nude prijavu od prvog dana i redovnu platu. A mamini i tatini sinovi se nešto bune i oće da menjaju vlast...

@Markomaniax ima u dosta firmi "bidza koga ne smes taknuti ako ne sece sve kablove i lupa servere". Koji su toliko dugo tu da znaju gde krs od softvera treba da se cukne ponekad. Bez kojih bi firma otisla u out odavno. Ne wunderkids... iskustvo i konkretno znanje 🙂
Mnogo cesce od wunderkidsa.
Kazu mi kolege u DE da Ima cak u nekim sindikatima pravilo tipa ko je 20+ godina u firmi i ima 50+ godina (pa cak i 15 / 45) ne moze da se otpusti ako ne pravi namerno greske. Ne dodju na posao ni jedan dan, nemaju obavezu,ne rade nista ali ne smeju ds budu otpusteni. Neki nisu cak ni bitni (ne znaju nista spec). Ali dobra ideja jer ti ljudi tesko da igde drugde mogu raditi posle 🙂

@TwistedMind pricaj u svoje ime🙂
DA moram bacati vreme od i do ofisa, sedeti u konkretnom vremenu, gubiti vid jer nece svi isto osvetljenje, kuvati se jer jedni ne podnose klimu, smrzavati se jer drugi moraju stalno da luftiraju, kasljati jer pusenje nije svugde stvarno zabranjeno ili prosto kolege smrde kad se vrate, moram losu hranu da jedem....
Ma kakav bre ofis, jednom sam hteo da probam jer je bio na 10 min laganog hoda, pored 50 lunch time restorana i mogao sam po zelji da radim....
Nikad vise 🤣

To ima smisla za ljude bez fakulteta i networka... kad je vec formiran, u firmi gde zajednicki rad ne cini razliku... ma idi begaj! 🤓

@alfaunits
Skroz.
Samo ovo za iskusne strucnjake varira. Ako si u firmi koja ima iskusne strucnjake (20+ godina iskustva) i jos plus su zadovoljni firmom - znas da si na pravom mestu.
Problem je sto je 95% ljudi u ovim firmama u kojima sam radio mladje od 40 godina. Ne da nemaju strucnjake, vec retko ko ima 5+ godina ukupnog staza. Ali jesu imali srece i nekako dosli do tih wunderkidova, koji su stvarno znali znanje i kidali posao.

I bili su svesni toga koliko su dobri. E usled manjka iskustva nisu znali igre manipulacija, vec sto na um to na drum, i eto, isli sefovima na zulj. Ali onako sa pokricem, jer im se moglo.

Nadam se je u pitanju sarkazam.
Naravno. Ali ruku na srce, nisu pouzdani, par puta sam hteo da se sirim i na kraju odustao jer nisu odgovorni od kuce(nije programiranje vec dispeč za USA). Svakako su radni uslovi u Srbiji katastrofa i nek pokazu malo zube

@alfaunits
Skroz.
Samo ovo za iskusne strucnjake varira. Ako si u firmi koja ima iskusne strucnjake (20+ godina iskustva) i jos plus su zadovoljni firmom - znas da si na pravom mestu.
Problem je sto je 95% ljudi u ovim firmama u kojima sam radio mladje od 40 godina. Ne da nemaju strucnjake, vec retko ko ima 5+ godina ukupnog staza. Ali jesu imali srece i nekako dosli do tih wunderkidova, koji su stvarno znali znanje i kidali posao.

I bili su svesni toga koliko su dobri. E usled manjka iskustva nisu znali igre manipulacija, vec sto na um to na drum, i eto, isli sefovima na zulj. Ali onako sa pokricem, jer im se moglo.
Mda, za softverske firme tesko da ce neko biti 20+ godina u firmi, kod nas tek. Ovo je u Nemackoj genericko (oni i nemaju softverske firme..)

Ja znam samo u softverskoj industriji za ljude iz MS-a i slicnih koji su bili low-level da su i dalje u istoj firmi 20+ godina 🙂 Ali sigurno ih ima.

vidim da ste većina na ovoj temi seniori na ovom forumu ali ajde i ja kao junior da se uključim malo, stvarno mi je bilo interesantno da čitam od početka komentare i mišljenja. Po meni i jedan i drugi stav podržavam, ima smisla i raditi iz kanca i raditi od kuće. Najviše zašto zastupam stav od kuće je kako god da okreneš porodica je najbitnija, ja kao neko ko ima nešto više od 30god i radim klasika pon-petak 8h dnevno a ipak i pored toga zbog putovanja i parkiranja ( a radim u manjem gradu i živim na selu koje je 15ak min udaljeno od grada) opet 9-10 sati sam odsutan od kuće dnevno i deluje mi da mnogo malo vremena provodim sa porodicom, dodjem u 5-6h kući, često i neki poslić privatni iskoči i imam vrlo malo vremena da se posvetim deci i porodici. To mi je najveći minus rada iz kancelarije a verujem da većina ljudi koji rade tako imaju isto vremena kao i ja možda čak i manje . S druge strane rad od kuće non stop stvarno može da umrtvi čoveka. Po meni nešto najbolje je kada bi moglo da se uvede kraće radno vreme tipa 6h ili neka kombinacija od strane poslodavaca da se obavezno 2-3 dana nedeljno provede u kancelariji, da ljudi imaju vremena i za sebe/porodicu ali i da neguju taj odnos sa kolegama i firmom i održavaju koliko toliko taj profesionalni deo života.

Ovako ja više vremena provodim sa kolegama nego sa decom u svom životu i gde je tu poenta svega? samo profit i rad/rad/ rad kao da smo večni.

Bas si me podsetio na one silne tekstove koje sam citao u poslednje vreme, te danska uvodi sestocasovno radno vreme, te finska, te nemacka u 1000 firmi...
I onda mi brat koji zivi i radi u Kini posalje snimak kineza (plural) zombija koji spavaju po ulicama u odelima jer stekaju pare a stan stotinama kilometara daleko i to onim ultra brzim (i skupim) vozovima. Rade po 12-15 sati dnevno a ceo dan su na nudlama i sve to za ~500 evra mesecno.

Tako da eto - to ce nam biti svima od tih 6 sati. Puka fantazija.

Jasno mi je to, jedno su želje a drugo je realnost. Gde ovaj narod izgubi dostojanstvo što se tiče forsiranja i izrabljivanja, ko je u tom sistemu standardni posao, plata itd i vezan je za poslodavca je jedan običan istrenirani ker na korici hleba dnevno, a 90% zaposlenih ljudi tako žive ( sem pravih stručnjaka potkovanih znanjem koji mogu da biraju poslodavca), svaka čast onome koji zna da napravi balans u tom sistemu. Pojavile se neke male naznake promena od ove nove generacije ali teška posla.

Nema promene dok ljudi rade za fiksnu mesecnu platu, sto ce reci:

Dodji sutra sat vremena ranije ili ostani sat dva vremena duze i sve to za iste pare. Treba da se rad naplacuje po satu i dok se to ne promeni, nece biti bolje.
U najmanju ruku sam ostao sokiran cenama u Srbiji, vise nema vece razlike kad se poredi EU ali je razlika vidljiva u primanjima. Jeftiniji kvadrat kuce/stana u Irskoj nego u Novom Sadu, wtf.
Do prosle godine sam pricao da cu se vratiti u Srbiju kad odem u penziju, od ove sam promenio misljenje.

Po zakonu to bi i trebao da bude slucaj, tj da se svaki sat prekovremenog primenjuje.
No ne samo da to nije praksa ovde (retke su sada firme koje ne ciganisu na taj nacin) vec postaje i trend u svetu.
Pa prethodna firma za koju sam radio, nemacka, i vala sam radio prekovremeno stalno i nikad mi to nisu isplatili, i na kraju se lepo razisli.

Tako da ta praksa iskoriscavanja radnika nije specificna samo za nase podneblje.

To se odmah prijavi onda. Izvini ali lud je onaj ko to tolerise. Meni plate i vise nego sto moraju, jer sam uvek raspolozen ako treba doci neku subotu ili nedelju.

@MegaSkot koga da prijaviš? Prijavi, pa onda gazda okrene par telefona (vlasnika firmi) i dobićeš odgovor na sledećem razgovoru za posao (obavestićemo vas ako prođete prvi krug)... Naravno, nećeš ga proći. Zato, ćutiš i jezik za zube. Kada ti ne odgovara, samo se povučeš i ideš dalje. Svuda su ti vrata otvorena, pa čak i za razne malverzacije. Jer, ćutanjem možeš da upoznaš razne moćne ljude na položajima. To je danas najvernija stvar i to se ceni. Ovo ti pričam iz mog iskustva, a i iz iskustva drugih koje sam pratio kako napreduju i slično... Sve se to boduje, nije sve u satima koje ostaješ duže na poslu. Sve to neko vidi i vrednuje, nemoj da misliš da je tako. Ja imam totalno suprotno iskustvo i od svih firmi sam to naplaćivao na drugi način, a ne kroz novac...

@MegaSkot ne ćutim ja za dž, kao što ti ne ćutiš za dž. 😀 Svako ima svoj interes i zato možeš da otvoriš onu rakiju od prošle godine. 😀 Dolazim večeras.

Da ćutite zajedno sa rakijom. 😀

Moje iskustvo je da više volim rad od kuće, a realno posao kojim se bavim i ne mogu da radim od kuće. Meni treba jednostavno, malo gurke, organizacije, malo čavrljanja.
To je kao vakcinacija, izađeš malo, vidiš kakava je ludnica, da ne ispadneš iz toka, malo te ozrače.
Od kuće verovatno ne bih ništa završio na vreme, ili bih to razvukao na ceo dan i to bi me ubilo tek.
Mada, sa svakom godinom mi sve teže pada posao, vožnja, plata koja baš i ne prati rast cena, odmor nam je fiksno 20 radnih dana, nestanke struje odrađujemo (kao da sam ja išao da sečem bandere i dalekovode).

vidim da ste većina na ovoj temi seniori na ovom forumu ali ajde i ja kao junior da se uključim malo, stvarno mi je bilo interesantno da čitam od početka komentare i mišljenja. Po meni i jedan i drugi stav podržavam, ima smisla i raditi iz kanca i raditi od kuće. Najviše zašto zastupam stav od kuće je kako god da okreneš porodica je najbitnija, ja kao neko ko ima nešto više od 30god i radim klasika pon-petak 8h dnevno a ipak i pored toga zbog putovanja i parkiranja ( a radim u manjem gradu i živim na selu koje je 15ak min udaljeno od grada) opet 9-10 sati sam odsutan od kuće dnevno i deluje mi da mnogo malo vremena provodim sa porodicom, dodjem u 5-6h kući, često i neki poslić privatni iskoči i imam vrlo malo vremena da se posvetim deci i porodici. To mi je najveći minus rada iz kancelarije a verujem da većina ljudi koji rade tako imaju isto vremena kao i ja možda čak i manje . S druge strane rad od kuće non stop stvarno može da umrtvi čoveka. Po meni nešto najbolje je kada bi moglo da se uvede kraće radno vreme tipa 6h ili neka kombinacija od strane poslodavaca da se obavezno 2-3 dana nedeljno provede u kancelariji, da ljudi imaju vremena i za sebe/porodicu ali i da neguju taj odnos sa kolegama i firmom i održavaju koliko toliko taj profesionalni deo života.

Ovako ja više vremena provodim sa kolegama nego sa decom u svom životu i gde je tu poenta svega? samo profit i rad/rad/ rad kao da smo večni.
Slična situacija kod mene, u potpunosti podržavam.

Nazad
Vrh Dno