Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada?

• Začetnik teme Začetnik teme k1z4
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Naxos, Grcka

Evo vratih se sa još jednog ostrva u Grčkoj, pa da sumiram utiske u par rečenica. Naxos je veliko i prelepo ostrvo koje definitivno može da zadovolji svačiji ukus. Od brojnih plaža, što organizovanih što onih bez ležaljki, do prelepog starog grada sa uskim ulicama i belim kućama, pa do brojnih taverni za svačiji ukus (i džep) i poznatih arheoloških lokaliteta.
Mi smo putovali autom do Atine, gde smo iz Pireja hvatali trajekt za Naxos. Sam trajket nije nimalo jeftin, sa popustom za rani buking nas je koštao oko 400 eura povratna za dvoje odraslih i dvoje dece plus auto. Ali kao i na svakom Grčkom ostrvu, auto vam je obavezan jer bez njega ste kao bez jedne noge. Što se tiče plaža na ostrvu, nama se najviše svidela Plaka. To je plaža dugačka oko 4 kilometra gde će te naći mesto u bilo koje doba dana da dodjete. Mogu slobodno da kažem da je pesak na Plaki najbolji koji sam video u Grčkoj, bukvalno je osećaj kao da gazite po brašnu koliko je sitan i fin. Boja mora je takodje fenomenalna pa sve deluje kao da ste na nekoj tropskoj destinaciji. Postoje brojni kafići i taverne duž plaže, ali i puno slobodnog mesta za vaš suncobran. Cene za ležaljke su raznolike, i kreću se od 30 eura za set. Mnogi kafići daju besplatno ležaljke uz konzumaciju, ali je obavezna konzumacija po osobi 30-40 eura. Mana, put pored Plaka plaže nije asfaltiran (neverovatno), pa ako idete peške spremite se da se nagutate prašine kada pored vas prodje autobus. Ali makar ima besplatnih parkinga na svakih 200-300 metara.
Ko nije bio na Kikladskim ostrvima, treba da zna da tamo duva severni vetar Meltemi. Zahvaljujući tom vetru, najprijatnija klima je upravo na kikladskim ostrvima. Pesak nije vreo, možete slobodno da hodate po njemu, uveče spavamo bez klima uredjaja, jutra su sveža i prijatna... Ali je voda hladna. Ne toliko hladna da ne možeš da se kupaš, ali nekom bi to smetalo. Udari vetra su u toku dana nekada i do 70kmh, pa ako mislite da postavite svoj suncobran bolje bi bilo da imate profi opremu.
E sad, neke mane. Po meni glavna mana je prekomereni turizam. Glavni grad uveče je kao u košnici, parking mesto je misaona imenica. Turista ima iz svih krajeva sveta, od Amerikanaca do Engleza, pa do ljudi iz cele evrope. Bilo je interesantno videti uveče kada su utakmice Francuze i Špance, ili Norvežane i Engleze u istom kafiću.

Za kraj, par slika. Pitajte ako vaš još nešto interesuje.

@nikolapfc89 da li su i tvoji utisci slični?

Prilozi

• Alyko.webp
    Alyko.webp
    343.3 KB · Pregleda: 129
  • Apollo.webp
    Apollo.webp
    119.5 KB · Pregleda: 114
  • Filoti.webp
    Filoti.webp
    359.4 KB · Pregleda: 98
  • Naxos hora.webp
    Naxos hora.webp
    279.6 KB · Pregleda: 89
  • Plaka.webp
    Plaka.webp
    258.2 KB · Pregleda: 92
  • Old town1.webp
    Old town1.webp
    155 KB · Pregleda: 86
  • Old town.webp
    Old town.webp
    213.6 KB · Pregleda: 83
  • Plaka1.webp
    Plaka1.webp
    333.2 KB · Pregleda: 128
Najjači utisak su mi bili mahom naši ljudi koje dolaze na letovanje džipovima vrednim preko 40-50k (valjda nisu službeni), i u cik zore zauzimaju mesto na plaži sa svojim mobilijarom i iz ručnih frižidera izvlače sendviče i pića za ceo dan. 😄 Ja, naravno, u fazonu: "Neću da se stiskam po onim malešnim stolicama, ležaljka je zakon." A onda posle komentarišem kako je u Grčkoj sve preskupo. E, sam sam sebi kriv. 😂
Bili smo u istoj regiji u isto vreme...ono što sam ja primetio je suprotno od tebe.

Nusam video da je išta drastično skuplje - idem svake godine. Samo treba naći kako i gde ima šta povoljno. Obroci od 10 evra, frappe za poneti 2,5, giros 4...
Što se tiče turista, ne vidim razlike po nacijama osim što Rumuni po voznom parku odaju utisak najbogatijeg naroda na svetu....retko ko da autom starijim od 5 godina i jeftinijim od 50k EUR. Bugari tu i tamo stariji vozni park, mi i Makedonci dolazimo skoro pa oldtajmerima. Ima i novih kola ali uglavnom malih modela.

Evo da bacim jedan kratak review sa nedavnog odmora, možda nekom bude od koristi ako planira da pali na Kanare, tačnije na Lanzarote. Prvobitno sam planirao bilo gde na Karibe ali pošto sam išao sa devojkom i njena dva sina, pa je pao izbor na Grand Hyatt u All Inclusive Plus varijanti.

Ceo paket sam uzeo preko Jet2. Izašlo je 1250 funti po osobi za 7 noćenja. Solidna cena, a i kad se uzme u obzir kakav je hotel i šta sve ulazi u taj "Plus" paket (o tome ispod), realno vredi svaku paru.

Hotel je, malo je reći, brutalan. Hteo sam pravi odmor gde neću morati da razmišljam gde ću i šta da jedem i pijem, i to se isplatilo do poslednjeg centa. Wi-Fi kida (što je na Benchu uvek bitna stavka 😂), signal baca odlično svuda, pa može lagano i da se radi kome zatreba. Što se tiče klope i pića – krkanje na nivou. Ne toče se oni "hemija" sokovi i krš piva, nego se piju krštena premium pića, a švedski sto je priča za sebe (morski plodovi, stejkovi, ludila).
(Prethodno sam bio u Hyatt resortu u Mexicu, i definitivno mogu reći da imaju odličan standard svugde.)

Za one koji nisu bili, ostrvo izgleda bukvalno kao da ste sleteli na Mars. Crna vulkanska zemlja, krateri, a onda izbiješ na prelepe plaže. Mi smo se najviše stacionirali na plaži koja se zove Playa Dorada – sjajna plaža, topla preporuka.
Klima je odlična, nema one naše lepljive sparine jer stalno pirka neki vetrić. Ali pazite, to zna da prevari – sunce prži ozbiljno, faktor 50 mora da radi inače ste pečeni.

Jedan dan smo rešili da odemo na boat trip, pa smo iznajmili jahtu od 40 fita na par sati. To nas je izašlo oko 400 funti ukupno. Pošto nisam novac trošio ni na šta drugo, ispadne skroz korektna, pa i smešna cifra za takav doživljaj. Krstarenje po otvorenom moru je bilo vrh, oko broda su iskakali delfini i leteće ribe, baš onako filmski.
Zatim dolazak do blizina divljih plaža, (Za ekipu koja voli da roni, ispod površine je tek šou – mogu se videti angel shark, raže, barakude)... Bukvalno National Geographic uživo.

Nisam hteo da davim sa previše teksta, škljocao sam dosta toga pa sam okačio galeriju da sami procenite kako to izgleda.
Evo linka do fotki:

Bukvalno bacali novčić dal posle Tenerifa da nastavimo sa Lanzarote ili Naxos. Ispade Naxos ove godine. Dal si bio na Tenerifama, ako možeš da uporedis?

Bio u Alanji. Juce se vratio avionom. Leteo prvi put posle 37 godina. Lepo mesto, ok ona Kleopatrina plaza. Na 15minuta hoda od Ergun hotela gde sam bio smesten. Ono sto mi se nije dopalo je velika vlaznost. Svih 7 dana temp. nije se preko dana spustala ispod 33-34 stepena jedan dan bilo mislim 36 ali zato visok % vlage. Posle si mi rekli da je to normalno za Alanju u Julu i Avgustu. I jos mi se nije dopalo kod plaze da posle samo metar ulaza u vodu ide deo od nekih 10 m neke kamene ploce koja na delovima prekrivena sa necim zelenim sto moze da bude klizavo. Sve vreme bili talasi. Ima ona gore tvrdjava ali nisam mogao jos i gore po takvim uslovima. Naravno isao sam jer nemam sa kim i platio nekih 500-600 evra vise. Sveukupno ocena 7/10.

Cela regije Antalije u koju spada i Alanja celu sezonu ima izuzetno visok procenat vlaznosti vazduha i to nije samo u julu/avgust. Pre par godina sam isao krajem septemba - pocetak oktobra i procenat vlaznosti je i tad bio izuzetno visok. Generalno takvo je vreme tamo, ja sam citao o tome pre puta ali nisam hteo verovati i nisam ocekivao da ce mi toliko smetati pogotovo sto je more u pitanju.

Cela regije Antalije u koju spada i Alanja celu sezonu ima izuzetno visok procenat vlaznosti vazduha i to nije samo u julu/avgust. Pre par godina sam isao krajem septemba - pocetak oktobra i procenat vlaznosti je i tad bio izuzetno visok. Generalno takvo je vreme tamo, ja sam citao o tome pre puta ali nisam hteo verovati i nisam ocekivao da ce mi toliko smetati pogotovo sto je more u pitanju.
Uvek je tamo velika vlažnost. More isparava a planine blokiraju i vraćaju nazad, a sa druge strane pakao od toplote. Ipak, da je lepo, lepo je.

Bio sam u Alanji pre par godina u drugoj polovini septembra. U skladu sa iskustvima koje sam cuo kako je u julu i avgustu, definitivno treba ici u septembru.
Nas je tada bas lepo posluzilo vreme, jedina zamerka je sto je vecinu dana bilo "muljavo" more, dosta one kao piljevine, pojma nemam kako se zove. Tek se zadnjih 3-4 dana iscistilo. Inace smo u hotelu koji je direktno na toj plazi sto je veliki plus.

Kao i na Kipru, nigde nisam doživeo toliku vlažnost vazduha. Uveče, čim zađe sunce, na kolima se bukvalno pojavi rosa od količine vlage u vazduhu.
Doduše, ovo je bilo početkom avgusta, kada su vrućine ogromne, a vlažnost vazduha ide i do 100%. Tada je osećaj kao da hodaš kroz saunu. 🥵

Prcanj , Boka je jako lep predeo Jadrana , kao neko ko je obisao puno turistickih destinacija (radio sam na kruzeru) , mozda i jedna od lepsih na kojima sam bio...

Prilozi

• IMG_5230.webp
    IMG_5230.webp
    301.7 KB · Pregleda: 80
  • IMG_5226.webp
    IMG_5226.webp
    377 KB · Pregleda: 78
  • IMG_5227.webp
    IMG_5227.webp
    423.6 KB · Pregleda: 78
  • IMG_5184.webp
    IMG_5184.webp
    374.7 KB · Pregleda: 79
  • IMG_5172.webp
    IMG_5172.webp
    409.8 KB · Pregleda: 88
Crna Gora je prelepa, prelepo more, samo kad bi se drzava malo pozabavila higijenom tj kanalizacijom a bogami i gradnjom....

Samo toliko 🙂 Premala obala da bi mogla da izdrzi toliku infrastrukturu i tolike turiste. Generalno nema tu vise povratka, bice u CG situacija samo sve gora i gora.

Crna Gora je prelepa, prelepo more, samo kad bi se drzava malo pozabavila higijenom tj kanalizacijom a bogami i gradnjom....
nisam isao, pa sigurno preko 30 god u CG... da li je istina (drug prica, zena ima rodbinu) da je ogroman problem kanalizacijca i da sve direkt u more ide, da se ne ide bez probiotika 🤔

U Crnoj Gori već godinama postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, more je drastično čistije nego pre 15-20 godina...
Gradnja, kao i kod nas, kule i gradovi na samoj obali (Budva), ne znam samo kome je to namenjeno i koje će plaže da prime tolike ljude. Saobraćaj kroz Budvu i naročito Kotor uvek zagušen... U Kotoru je haos i kada dođu kruzeri, pešaci zaguše ceo stari grad... Meni smeta i što ni posle 20-30 godina tranzicije nisu našli rešenje za neke stare objekte, odmarališta, nekakve upravne zgrade ko zan kakve državne agencije, pa se desi da pored luksuznog objekta ili na sred šetališta stoji neka zarasla poluruševina....
U Budvi su izmestili Trokadero i ostale "klubove", tu su sad neki "montažni" restorani, kada sam bio prošle godine većina je bila poluprazna... Tuc-tuc klubovi su sada na samom kraju šetališta ka Bečićima, naređani jedni na druge, isto neke montažne varijante od panela, pa ko voli... Stari grad - gužva, previše ljudi za taj prostor.
Ja idem na more da se odmorim i da plivam, tako da u gradove svratimo samo po jedno veče, ostatak kuća-plaža...

Ja sam bukvalno trosio salvete dok sam bio na obrocima. A predposlednjeg dana su mi bukvalno gace bile mokre. Bolje da sam izasao sa kupacim gacama. Gore sam imao majcu za plazu. Pa ni to nije mnogo pomoglo. U Alanju (Antaliju) tesko da cu opet ici. Kazu tamo da treba piti njihove tople cajeve kada su takvi vremenski uslovi.

Bukvalno bacali novčić dal posle Tenerifa da nastavimo sa Lanzarote ili Naxos. Ispade Naxos ove godine. Dal si bio na Tenerifama, ako možeš da uporedis?
Nisam bio na Tenerife, ali svi ljudi koje znam ovde au bili pa bi ti mogao uporediti sa njihovim iskustvima.

Tenerife ima i raslinja, plantaže, i taj centralni vulkan dok je Lanzarote bukvalno kao da si na Marsu, nikada u životu nisam video toliko netaknute "prirode".

Tenerife ima samo tamne vulkanske plaže osim nekolicine koje su napravljene ljudskom rukom sa dovozom peska iz Sahare, dok Lanzarote ima prirodne plaže žutog peska, kristalno čistom vodom tirkizne boje u plitkim delovima.

Tenerife ima više turista i bude gužve, samim time je noćni život bolji..

Lanzarote je više chill & relax..

Putevi su perfektno asfaltirani, i dobra je fora platiti neki tour (oko 150 funti) da vozis recimo Polaris slignshot oko ostrva..

Sledeća kul stvar je poseta vulkanu gde je restoran koji kuva \ grill na vulkanskom izvoru..

Sve u svemu, definitivno vredno posete i rado bi se vratio.

Ja se na nagovor žene odlučih za Maltu...
A nju su ubedili RayanAir i WizzAir sa jeftinim cenama karata. 🙂
Samo nije znala da je Malta kamenjar i da je svega par plaža peščano...
Osim toga smeštaj je u ovom periodu godine skup, što totalno obesmišljava te jeftine cene avionskih karata. 😀

Ali ajde 2h let, karte kupljene, idemo pa kako bude...

Poslednja izmena:
Malta je prelepa! Koliko dana ostajete?
Na aerodromu ima reklama za Uber i slično, kao i kodova za popuste.
Verovatno ste već rezervisali trajekt za Plavu lagunu. Potrebno je da se onlajn rezervišu i besplatni QR kodovi za luku i za samu Plavu lagunu. Ako se dobro sećam, tamo ih naplaćuju ako ih niste rezervisali unapred.
Valjda imaju dnevni limit, da ne bi napravili preveliku gužvu tamo.

Bio ma Malti krajem juna, nedelju dana. Generalno, moj utisak je pozitivan ali bih imao par saveta za nekoga ko ide prvi put. Meni je bilo prevruce, tj vlaga je velika i 32-33 stepena je bilo dosta toplije nego sto je kod nas. Ima gomilu istorije i stvari za obici, ali leto nije bas vreme za tu vrstu odmora. Ima nekoliko pescanih plaza, uglavnom na severu ostrva, ali su guzve prilicno velike i mora da se dodje solidno rano da bi se naslo mesto. Rentakar je jeftin, i svakako odlican nacin da se obilazi ostrvo, savetujem automatik da se bar izbegne razmisljanje o tome, dovoljno je drugacije sto se vozi levom stranom. Parking je takodje problematican, ali posle dan dva se udje u fazon gde i kako moze, pa se covek prilagodi. Guzve na putu su ogromne, 10-15 kilometara je realno 30-40 minuta voznje. Imaju lokalni prevoz, ali kazu da je u sezoni prevelika guzva i da se desi da su autobusi puni i ne stanu na stanicu uopste. Uber i bolt su ok, s tim da imaju price surging, pa ume da ispadne dosta razlicita cena za isti put.
Klopa je odlicna, ima za svakog po nesto a cene mi deluju manje nego u bg-u. Samo ostrvo je dosta lepo, maltene sve je gradjeno od zutog kamena i u spoju stilova sa svih strana sveta.
Ja bih otisao opet, ali u periodu maj/septembar zbog guzve i vremena.
Ako imas neko konretno pitanje pisi.

Malta je za jun i septembar, prosle godine sam bio u septembru i bilo je jako toplo ali podnosljivo, za jul i avgust ne smem ni da pomislim.

Plus su imali probleme sa restrikcijama struje pre par dana zbog vrucina i posledicno prevelike potrosnje struje.

Ove godine opet idem pocetkom septembra jer mi je leglo lepo, ima svega za svaciji ukus.

Od plaza Meliha, blizu Melihe stek iznad Popajevog sela koji ima perfektnu vodu, Manoel ostrvo ima nesto nalik prirodnom djakuziji odmah pored vode, samo treba ici okolnim puticem.

Ima svega za sve

Sledeće nedelje idemo na rafting u blizini Foče, izlazimo u nedelju do 10 pa sam mislio da svratimo u Sarajevo i provedemo taj jedan dan u Sarajevu. Uveče bi krenuli kući. Pošto nikad nisam bio, šta treba obići? I pitanje za parking, gde bih mogao parkirati?
P.S. dajte preporuku i za hranu 😀

Poslednja izmena:
Malta je prelepa! Koliko dana ostajete?
12 dana, jeste prelepa i ima dosta toga za videti, ali što se tiče peščanih plaža nije najbolji izbor...
Na aerodromu ima reklama za Uber i slično, kao i kodova za popuste.
Da, čitah za to - Bolt i Uber su najbolja opcija za prevoz, autobusi nisu pouzdani. 🙂

Meni je bilo prevruce, tj vlaga je velika i 32-33 stepena je bilo dosta toplije nego sto je kod nas.
Znam da će biti prženje, ali na žalost termin je takav zbog datuma kolektivnog odmora.
Biće oko 35°C, ali kažu da je realni osećaj kao da je 40°C + 🙁

Od plaza Meliha, blizu Melihe stek iznad Popajevog sela koji ima perfektnu vodu, Manoel ostrvo ima nesto nalik prirodnom djakuziji odmah pored vode, samo treba ici okolnim puticem.

Paradise bay
Golden bay
Riviera beach
Mellieha bajja

4 peščane, ako ima još neka, a da je vredna pomena, slobodno pišite 🙂

Poslednja izmena:
Zadnje dve godine Vrnjačka Banja. Bilo nam extra,kupali se par dana u akva parku Raj (ubiše sa cenama za ulaz), i par dana u hotelu Vrnjačke Terme. Priroda top,ima i sadržaja za klince,lepo novo veliko igralište za decu,klinci bili oduševljeni. U okolini ima prelepih manastira za obići ( Manasija,Žiča,Studenica,Ljubostinja) vredi videti.

12 dana, jeste prelepa i ima dosta toga za videti, ali što se tiče peščanih plaža nije najbolji izbor...

Da, čitah za to - Bolt i Uber su najbolja opcija za prevoz, autobusi nisu pouzdani. 🙂

Znam da će biti prženje, ali na žalost termin je takav zbog datuma kolektivnog odmora.
Biće oko 35°C, ali kažu da je realni osećaj kao da je 40°C + 🙁

Paradise bay
Golden bay
Riviera beach
Mellieha bajja

4 peščane, ako ima još neka, a da je vredna pomena, slobodno pišite 🙂
Gde si smesten, to dosta diktira komfor za plaze. Imas skroz na severoistoku Armier bay, to nam je lokalac preporucio zbog guzve, mada i tamo ume da se napuni. Losija od ovih koje si naveo, ali manja guzva.

Sliema
Armier bay, stavljena na listu. 🙂

Ja lično za beach holiday prvenstveno gledam:

• all inclusive resort, po mogućnosti što veći (adults only) takodje mi je bitno da resort opet nije negde totalno u vukohebini, da je u sklopu \ blizini gradić ili seoce jer volim prošetati uveče uz more.
  • direktno na plaži, ili u najgorem slučaju par minuta od plaže.
  • Peščana prirodna plaža, tirkizna boja vode bez kamenjara ili u najgorem, sitan šljunak kao u Bečićima recimo.
  • Ne preferiram iznajmljivati auto da bi se vozao tražeći plaže i neka "kul" mesta.

Gledao sa Maltu, i nisam mogao naći sve ovo na jednim mestu. (Ukoliko neko zna, molim za preporuku)
Takodje sam gledao i Grčku mainland i sva ostrva, i takodje nisam uspeo naći sve na jednom mestu.(Opet, ukoliko neko

Hteo bi takodje preporuku za Portugal, to mi jedna od destinacija u Evropi koju bi hteo posetiti.
A za sada na listi imam Dominikanu, Jamajku, Ponovo Meksiko, Cabo Verde, Mauricijus.

Tužno je što UK ima predivne plaže i pojedine u Wales-u su među najlepšim u Evropi ali je voda hladna (15-18'C).. Problem i nije lokacija na severu koliko je možda činjenica da je ovo ostrvo mesto sa najvećim plimama i osekama na svetu, (od 9 - 14metara) i to se dešava 2x dnevno pri čemu kapiram voda nema šanse da se zagreje u plićaku..
Generalno u UK ne postoji mesto na kopnu koje je udaljenije od 125km vazdušne linije od najbližeg mora i ja lično nemam vise id sat -dva vožnje ako mi samo padne na pamet da odem na plažu bilo koji dan. Putarine ne postoje, imaš samo trošak goriva.

Prilozi

• IMG_20200623_122307.webp
    IMG_20200623_122307.webp
    414.2 KB · Pregleda: 9
  • IMG_20200623_121207-01.webp
    IMG_20200623_121207-01.webp
    397.1 KB · Pregleda: 10
  • IMG_20200623_142846.webp
    IMG_20200623_142846.webp
    171.1 KB · Pregleda: 8
Nazad
Vrh Dno