Evo bio zaludan, pa pit'o ChatGPT i prvi hint koji mi je ispljunuo je proradio. Altabanka <> A1 optika, instant se otvara sve.
Inace od browsera koristim Waterfox ili Firefox (zavisi od racunara), pa da krenemo od toga.
Za iskusnije koji cackaju napredna podesavnja browsera, ukratko:
about:config (vazi samo za Firefox i njegove derivate, rekoh da krenemo od toga)
Podesiti vrednost 'false' za parametar 'network.http.http3.enable'
Verujem da ne cackaju svi napredna podesavanja browsera, ako neko ne razume sta sam napisao gore, pitajte, sigurno ce neko odgovoriti a moze se i potraziti info na internetu.
toeto, testirajte (kome treba), javite. Meni otvara instant sve na sajtu Altabanke (iako mi ne treba 😁️).
----------------------------------
TL;DR
E sad, ja Cromium/Chrome bas retko otvorim. Kod njih valjda imaju oni experimantal flags kao ekvivalent za ovo gore about:config, pa verovatno moze da se potrazi neki sa 'quic'. Ne znam stvarno, ne koristim te browsere, ali vidim da se isti efekat moze dobiti pokretanjem sa komandne linije i ukljucivanjem dodatnog parametra:
Kod:
$ chromium --disable-quic
$ google-chrome-stable --disable-quic
***, koristim Linux ^ nisam probao na Windowsu da li rade ovi parametri, nekad zna da bude razlike.
-----------------------------------
Ostale browsere ne koristim, tako da ne znam.
----------------------------------
AI dude kaze da se HTTP3 on/off ne moze podesiti na site levelu ni u Chromium based ni u Firefox based browserima. Naravno da neko ko bas koristi Altabank i treba mu, moze sebi napraviti custom launcher na racunaru koji ce da otvara novi browser window i direktno Altabank sa dodatnim parametrom '--disable-quic', a ostaje mu default browser launcher (precica) za sve ostalo, ali ovo je realno off da se pise ovde (iskreno, ne znam koliko je i ovo do sad u skladu sa A1 opticki internet).
Objasnjenje zasto se ovo (najverovatnije) desava je (polu copy/paste sa ChatGPT):
- Prva poseta se normalno otvara preko HTTP/2.
- Sajt zatim obavestava browser da podrzava noviji HTTP/3 protokol.
- Browser ovo pamti i pokusava HTTP/3 za sledece stranice.
- Nesto u HTTP/3 putanji između A1 i ALTA je ili pokvareno ili loše konfigurisano, pa browser ceka vezu i tek kasnije se fallback-uje na HTTP/2, verovatno kad popije neki timeout.
- Dodatni requesti (primer, ja sam pokusavao non stop da otvaram nove i nove stvari sa sajta dok henguje) se nalaze u redu cekanja iza te problematicne veze koja je zabola, pa zbog toga svaki sledeci klik jos vise henguje.
Ovaj test ne dokazuje da li je A1 ili ALTA krivac. On samo dokazuje da kombinacija mreze A1 i HTTP/3 servisa na putanji sa ALTA ne radi ispravno.
-------------------------------
E sad, da li ce neko sebi permanentno da iskljuci HTTP3 zbog ovoga, to vec nije moja stvar ni odgovornost, informisite se. U principu, trebalo bi da je bezopasno, i dalje imas enkripciju sa HTTP2, ali ovde BAS nisam siguran da li je nesto bezbednije sa HTTP3 - jednostavno ne znam. U svakom slucaju glavna razlika je ta sto HTTP3 koristi QUIC sto mu valjda dodje neki novi protokol sa boljim performansama od TCP-ja, koji se koristi na HTTP2. Da li se razlike mogu primetiti na optici... mozda vise na mobilnim uredjajima.
[bemti, opet roman 🤭️]