Odgledah i ja Odiseju. Otprilike kako sam i očekivao, zanatski odrađen film, jedan od slabijih Nolanovih filmova, možda otprilike negde na Interstelar nivou, ali čak i loši Nolanovi filmovi su dobri. Woke filmovi su pretežno smeće, jer forsiraju propagandu iznad kompetentne radnje i glume, tako da je Nolan doveden da to sredi i napravi kvalitetan woke film. Zašto je režiser Nolanovog kalibra pristao da pravi woke, to samo on zna, nije da su njegovoj karijeri mogli da naude ako bi odbio.
Vidim da Nolan ne voli bogove i natrprirodno, da je ikako mogao, napravio bi Odiseju kao čisto ratno-politički film, zadržao je natprirodno najmanje što je mogao. A iskreno, mnoge priče iz Odiseje nisu dobro ostarile i danas zvuče prilično naivno i glupo, tako da nije neka šteta. Gluma većine glumaca je na visokom ili bar zadovoljavajućem nivou, ne mogu za nikog da kažem da je potpetio. En Hatavej malo preglumljuje, očigledno juri oskara, što očekujem da će joj Holivud i dati, nakon što je podelio onolike oskare za One woke after another. Jelena od Troje/Detroita se pojavlje u filmu ukupno samo oko dva minuta i sasvim korektno glumi.
Što nas naravno vodi do istorijske verodostojnosti, a u ovom filmu to je za uhvatiti se za glavu. Naravno, priča o Troji je fiktivna, ali je zasnovana na istinitim događajima i film bi s toga trebalo da pokuša da bar delimično održi neki nivo vorodostojnosti. Ali, jok! Stari Grci su svih rasa, ima scena u filmu gde Indijac kaže: "Mi smo Grci sa Itake", baš se pitam kako li će grčka publika da reaguje na nju. To je istovremeno i jedina scena gde se čuje grčki jezik, starac priča, a Indijac prevodi ostalim "Grcima". 😊 Grci putuju u vikinškim brodovima, alo bre Nolane, postoje ovde replike grčkih triarema koje si mogao da pozajmiš, jeste da ni one istorijski ne odgovaraju periodu, ali bar izgledaju kao grčki brod. Oklopi su, o ljudi moji... Nolane, bronzano doba, ljudi bi trebalo da nose bronzani oklop i oružje, umesto toga Grci nose oklope od kiselinom tretiranog čelika, dok Trojanci imaju nešto još luđe, kao da je 3D štampano. Nolan je zapravo kontaktirao jednog ovdašnjeg stručnjakada se konsultuje baš na temu oružja i oklopa, da bi na kraju zanemario sve što mu je ovaj rekao. Prvo sam pomislio da je zato Nolan nije želeo tople boje u filmu, je Odisej mentalno pati od svih stvari koje su urađene u Troji, pa crna i braon dominiraju filmom, ali film ima dosta i jarkih boja u nekim scenama.
Taj deo je zapravo dosta dobro prenesen iz knjiga. Postoji sedam knjiga iz trojanskog ciklusa, od koga su u celosti preživele samo dve, Ilijada (druga) i Odiseja (šesta). Nakon što Ahajci najzad ulete u Troju, oni tu naprave takav masakar da ih posle u petoj knjizi zvanoj Nostoi bogovi ubijaju kao muve jednog po jednog, jedino Odisej preživi sve do sedme knjige, gde stari kralj gusar opet visi na novom ostrvu sa novom ženskom i gde ga najzad kokne sin kog je napravio sa Kirkom kopljem sa vrhom od ražine žaoke i tako Odiseja najzad ubija more. Elem, Odisej psihološki pati od stvari koje je video i uradio u Troji i tu gluma i režija odlično odrađuju posao. Jedino je glup deo gde Odisej kaže kako su oni doneli kraj bronzanog doba, podseti me na naš duhoviti istorijski strip Dikan gde likovi za sebe kažu da su Stari Sloveni. 😊
Kako je film woke, naravno mora da prikazuje koliko žene pate zbog muškaraca, tu prednjači Penelopa, ali bogami i Kirka, koja je kao žrtva zbog toga što Odisejevi ljudi ulaze u njen dom, iako su bili maksimalno pristojni sa njom, pa ih ona pretvara u svinje. Nije mi jasno zašto je Kirka ovde matora, u knjizi je zgodna i Odisej provodi dugo vremena sa njom, nije da mu dom baš toliko nedostaje da mora brzo da odjuri od nove švalerke. Šarliz Teron glumi Kalipso i fejslift baš počinje da se poznaje na njoj. Zendeja je verovatno jedina žena kojoj bi trebao fejslift u dvadeset godina, njena droopy faca počinje ozbiljno da mi ide na živce kad je gledam u baš svakom filmu. Eliot Pejdž, joj kuku, na početku filma ne može da potrči, malo uglovima kamere pokušaju da prikriju koliko je sićušan, ali ne uspevaju. Šta ćeš, moraš da imaš trandžu u filmu, u ulozi koja ne pristaje.