Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kakav smor, taman nađem bajs na kp, dogovorim se sa likom da se vidimo i on u međuvremenu proda 🥲

Ovaj moj nema gas,ali motor pomaže do 45. To znači da treba registracija? Baš sam baksuz kupio ga pre neki mesec. Verovatno ću ga prodati
Pozdrav
Kod tebe je ugrađen SpeedBox, prethodni vlasnik hteo malo brži bajs.
Taj CUBE je fabrički limitiran na 25km/h.
Možeš to i sam da skineš, ima dosta toga na YT.

Uzecu primer moj el bici skuter CSM2017 Serking.Kad je preuzet iz radnje isao je 22km/h mereno telefonom.Njegov brzinomer laze ko pas.Tri brzine koje ima nisu funkcionisale.blokada je sekla ostro brzinu.Ima gas ,ima pedale montirane.Lanac ne.Pedale sam montirao zbog boljeg polozaja nogu u voznji.
Kad sam uklonio elektronsku blokadu ,tri brzine su funkcionisale.1. 25kmh 2. 35kmh 3. 45kmh po njegovom brzinomeru,koji je netacan.Realniju brzinu sam izmerio telefonom.U 3. 38km/h

Pozdrav
Kod tebe je ugrađen SpeedBox, prethodni vlasnik hteo malo brži bajs.
Taj CUBE je fabrički limitiran na 25km/h.
Možeš to i sam da skineš, ima dosta toga na YT.
Nije ugrađen, fabrički je takav

Poslednja izmena:
Nema gas. Klasičan pedelec

Evo i izvod iz uputstva za upotrebu prevedwn sa hu na srr. Mozda ce sad obrisati jedan mod...

A fakat je da zakonodavac nije mislio na starije ili bolesne ljude koji ne koriste vise auto ili nemaju vise vozačku. I takav bike im je bio idealan do prodavniceili apoteke.

Prilozi

• Screenshot_20260722_231245_Edge.webp
    Screenshot_20260722_231245_Edge.webp
    46.6 KB · Pregleda: 32
Jel ima neko neku preporuku sta tacno da trazim kad trazim elektricni bajs? Dakle, zanima me bajs koji ima brzinu do 25km/h, motor do 250w, da nema rucicu. Da li je bitno da li ima lanac ili kaiš? Jel imaju neke firme koje su poznate kao dobre? Takodje, sto se tice motora, vidim da se bosch dosta pominje, jel dobar ili je generalno defaultni?

Sto posto je fabrički, u Nemačkoj za taj treba registracija.
U pravu si. 👍
Cube Kathmandu Hybrid 45, an e-bike designed for the new model year. Powered by the Bosch Performance Line Speed motor, it offers assistance up to 45 km/h, making it ideal for commuters, frequent riders, and long-distance tourists. This model is available in both Diamond and Trapeze frame variants.

Stanovnici više leskovačkih naselja tvrde da grupa maloletnika na električnim skuterima i motorima mesecima remeti javni red i mir, dok iz Policijske uprave navode da zvaničnih prijava nema i pozivaju građane da svaki incident prijave.

Ono što je meni interesantno ovako sa strane (jer nemam ni ebike ni trotinet, imao sam trot i zalivadio cim je krenula registracija) je da mi deluje da što više država zateže propise, njih je sve više na ulicama a očekivalo bi se da se broj smanji, kao da je obrnuto proporcionalno količini novih propisa.

Džabe propisi kada se ne sprovode, samo pokazuju nemoć države, kao pas koji samo laje.
Kako znas da se ne sprovode?

Meni bi bilo logicno da se kod saobracajne nesreće unese u zapisnik da je vozeno nedozvoljno vozilo?

Ta "vozila" koja idu preko 25 su svi budzeni nisu tako došli ni ako su kineski, čak vam i sami prodavci nude otključavanje.

Ali sve u svemu ti što idu preko 25 uglavnom ne voze po trotoarima jer je to fizički nemoguće sa njima.

I na sve to po trotoarima se viđaju i klasična vozila kojima tu nije mesto

Neko je te skutere i biciklove sa gasom legalno uvezao.Uzeli su pare,omasovili,a sad puj pike nevazi.
Ni registracija nebi bila problem da je moguca.
Ostalo godine,kategorija je obavezno.

Kako znas da se ne sprovode?

Meni bi bilo logicno da se kod saobracajne nesreće unese u zapisnik da je vozeno nedozvoljno vozilo?
Pa računam da bih video dosta manje trotineta sa po dvoje (a nekada i troje) osoba na istom, manje dostavljača koji aktivno voze po trotoaru, i još razne druge upitne radnje.
Možda se i sprovodi, ali nedovoljno.

Neko je te skutere i biciklove sa gasom legalno uvezao.Uzeli su pare,omasovili,a sad puj pike nevazi.
Nije nelegalno uvoziti i prodavati ih.
Nelegalno je lagati kupce da su to ebicikli a u stvari su mopedi.

Jel moje razumevanje dobro sto se tice ovog novog zakona za el. bicikle? Ako ima 250W motor, ako moram da koristim pedale i ako ne idem preko 25km/h sa njime onda je sve okej - ne treba mi registracija i slicno?
Nema tu mnogo novog. Odavno je to na snazi, ovo su sad neke kozmetičke izmene.

Motor ne sme biti jači od 250W
Moraš da okrećeš pedale da bi motor radio (nema dugme/ručicu za gas)
Motor se isključuje ako pređeš 25kmh

Ako bilo šta od ovog nije ispunjeno to nije ebicikla.

Razumem ja taj novi zakon,ali to je trebalo na pocetku,kad je poceo uvoz i prodaja.Dosli smo u situaciju da su zabranili vozila koja su prodali u ogromnim kolicinama.
Sutra moze da zabrani recimo sve automobile,koji emituju stetne gasove?

Jel moze neko da mi kaze na sta da obratim paznju kada kupujem ebike, konkretno cube kathmandu? Da li mogu da proverim broj ciklusa baterije, kilometrazu, da li je kraden ili nesto? Bilo kakav savet je pozeljan 🙂

Da li ima neka statistika koliko ima vise povredjenih u nezgodama u odnosu na period pre ovih elektricnih skutera kada su (onima kojima se divlja) divljali samo na biciklima?
Elektricni skuteri i trotineti jesu u neku ruku neki vid skoro besplatnog prevoza i zbog toga se i ocekivalo da ce se to naplatiti.

Ako ima vise ucesnika ,ima i vise povredjenih.Faktori koji uticu su razliciti.
Recimo bahatost vozaca.Nocu vidim dostavljaca vozi el bicikl bez svetla.Posle se cudimo cigancicima kad rade isto.

Nazad
Vrh Dno