Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

To sam odmah uradio za svaki slučaj, i zakazao podsetnike na datum obnove tu oko ponoći, za početak. Posle ćemo da vidimo koliko ću morati da motrim. 😁

Meni Freepaid Easy deluje sasvim okej, korektna cena, kao neki Yettel Extra ili Yettel Go Data ili kako već, samo što se dobija bez ugovora i bez natezanja sa agentima. Samo dok ne bude kerefeka, mislim da će paket kao paket odlično da služi.

Jedino što se pitam ovako na duži rok, koliko se radikalno menjaju sami paketi? Nisam sve detaljno pratio, znam da naziv Freepaid kao takav postoji skoro od starta ali sam siguran da nisu počeli sa ovim bonusom od 30GB, to su sigurno naknadno uveli. Ali lupam sutra mogu da ukinu taj bonus od 30GB i uvedu neke druge, ili da izmene osnovnu sadržinu paketa? Koliko se to često dešava?
Za sad ne lupaj glavu o tome i uzivaj za jednu crvenu , ugovora nema

Taj bonus ne koristimo jer svi imaju prenos ( 8 broja koji pratim ) od 200 gb plus nakupilo se do sad

Možda je glupo pitanje, ali pošto je ovo prepaid kartica, da li važe ona stara pravila oko toga da kredit mora da se uplati na karticu u nekom intervalu da bi broj ostao aktivan i da uplaćen kredit ističe isto kroz par meseci?
Kredit ne moraš da uplaćuješ nikada. Da bi kartica bila validna, moraš da uplatiš neki paket jednom u 12 meseci... Odnosno, nakon isteka paketa, još 11 meseci ti rade dolazni pozivi.

Da li je potrebno baktati se sa kreditom uopšte? Ako se recimo plaća povezanom karticom i automatski, da li na kredit može da se zaboravi i da on stoji na nuli?
Potpuno ti je bespotrebno baktati se sa kreditom, osim ako keva SMS-om ne plaća parking isl.

Ako novi paket uplatiš "pešice" zadnjeg dana trajanja ističućeg paketa - onda ti on traje jedan dan kraće... A sa druge strane, ako ga platiš sutradan, kada je stari već istekao u ponoć - onda moraš da ih zoveš da ti vrate nepotrošene gigabajte.

... Dakle, najmanje opterećivanje mozga, a i najisplativije ti je da upišeš broj kartice i štikliraš automatsku obnovu paketa.

Prošle nedelje rešim da podnesem majci zahtev za prenos broja, rekoh Globaltel će biti okej, nema ugovora, tako je najjednostavnije (mislio sam ja u sebi), i da vidimo da A1 kod kog je godinama da da neku bolju ponudu, bar 50% na ugovornu obavezu. I kao što sam pitao u temi i dobri ljudi mi rekli, moralo je telefonski pa preko kurira, i naravno da je proces koji je započet početkom nedelje morao da zakači i vikend, ali nema veze.

I sve ja lepo isplaniram i šta da tražim i kako da se cenjkam čim neko pozove, kad ono, niti su zvali niti dali znak života, i juče ujutro osvanu ona u Globaltelu. 🤣 Srećom pa sam uspeo da je daljinski provedem kroz postupak zamene SIM kartice, i srećom pa „logovanje” na Globaltel aplikaciju zahteva samo četvorocifreni kod pa sam na brzinu mogao da regulišem i paket (Freepaid Easy) i bonus i sve to umesto nje da se ne muči džaba.

Čitao sam malo po temi, ona uglavnom ne koristi servise koji joj šalju TOTP poruke tako da to nadam se neće biti presudno. Kvalitet interneta - tek treba da izmerim brzine, ali nije zahtevan korisnik tako da to nije ključno, a i sad ima 35GB mesečno naspram 10GB na staroj intarifi u A1, 200GB bonusa da ne spominjemo. I najbitnije za nju, nema više ograničene pozive i poruke pa sad može da se opusti, sve dok pozivi budu na nivou mislim da će biti zadovoljna. Obavio sam par poziva, VoLTE radi, deluje tu negde po kvalitetu kao A1 koji je njoj bio prihvatljiv, tako da sve dok je po Bg-u dobra pokrivenost signalom to bi trebalo da joj radi posao.

Prvi utisci, šta znam. Aplikacija deluje funkcionalno i sviđa mi se što nema 350 dodatnih ponuda i gluposti kao u svim ostalim operaterskim aplikacijama. U isto vreme je nekako siromašna i pomalo vrljava, primetio sam da se potrošnja interneta npr. na sajtu preciznije očitava (ima jednu decimalu) nego u aplikaciji što je hit, jako logično i korisno. Moram priznati da me upisi u ovoj temi nešto ne sokole preterano, ali situacija je takva da se Globaltelu sada mora dati šansa, pošto je broj prenet, tek za koji mesec može da traži sreću drugde.

E sad, imajući u vidu priče, glavna briga trenutno mi je obnavljanje paketa. Pošto svakako moram da sednem sa majkom da je uputim šta treba da radi nadalje, hteo bih od starta da vidim šta je najpouzdanije i najpraktičnije, da ne bude posle mesec dana e ajde zaboravi sve, nadalje ipak na drugi način da radiš.

Da li automatika u aplikaciji radi kako treba ako se priveže kartica? Ako dobro razumem, da bi zadržala onaj bonus od 200GB ona mora redovno da obnavlja Freepaid paket i ne sme da „zakasni” inače to ode u nevrat? Šta je tu pouzdanije? Mislim da joj u principu neće biti problem da uđe u aplikaciju i plati „ručno” koji dan pred istek paketa, tad negde plaća i ostale račune.

Možda je glupo pitanje, ali pošto je ovo prepaid kartica, da li važe ona stara pravila oko toga da kredit mora da se uplati na karticu u nekom intervalu da bi broj ostao aktivan i da uplaćen kredit ističe isto kroz par meseci? Da li je plaćanje freepaid-a direktno putem kartice dovoljno? Da li kredit može totalno da se ignoriše ili je možda poželjno koristiti njega, dakle da se karticom uplati kredit pa onda kreditom plaća freepaid?
Zdravo!
Po mom iskustvu, već sam 3 4 godine u globaltelu.
Signal dobar, Bačka palanka.
Što se tiče tih 200 gb, zar se to ne dodeli automatski posle aktivacije freepaid paketa?
Kredit uplaćujem na trafici, freepaid smart, koji je 1250 din, ali ja uplatim 1300 što kažu, nek ima.
Automatska obnova uključena, preko kredita, i radi bez problema.
Tvoja majka, na dan isteka paketa će dobiti sms da joj paket istiće u 23:59 mada ja to uplatim par dana ranije da ne razmišljam.
Što se tiče poruke za istek kredita i paketa, meni to u suštini nije ni bitno, jer znam da mi 16 u mesecu ističe paket.
Redovno gb prenosim, skoro 800 gb imam preneto za ove 4 godine mada su mi mobilni podaci stalno uključeni.
Može da uplaćuje kako joj je zgodno, preko kartice ili na trafici ali pošto koristiš aplikaciju možeš i preko kartice.
Sviđa mi se to, što ako ti istekne paket i kad uplatiš dan posle i kad ih pozoveš vrate ti izgubljene gb, jer sam burazeru to obavio predprošli mesec jer nije ni gledao poruke za opomenu da mu ističe paket.
Nadam se da će ti majka biti zadovoljna, mada ne vidim razlog da ne bude.
Tako da, za njene potrebe, biće joj sasvim dovoljno.
Što se bonusa tiče, jesam aktivirao i za produžetak paketa i za dodatne 40 gb, mada mi u suštini to ni ne treba.
Svako dobro i srećno.

To sam odmah uradio za svaki slučaj, i zakazao podsetnike na datum obnove tu oko ponoći, za početak. Posle ćemo da vidimo koliko ću morati da motrim. 😁

Meni Freepaid Easy deluje sasvim okej, korektna cena, kao neki Yettel Extra ili Yettel Go Data ili kako već, samo što se dobija bez ugovora i bez natezanja sa agentima. Samo dok ne bude kerefeka, mislim da će paket kao paket odlično da služi.

Jedino što se pitam ovako na duži rok, koliko se radikalno menjaju sami paketi? Nisam sve detaljno pratio, znam da naziv Freepaid kao takav postoji skoro od starta ali sam siguran da nisu počeli sa ovim bonusom od 30GB, to su sigurno naknadno uveli. Ali lupam sutra mogu da ukinu taj bonus od 30GB i uvedu neke druge, ili da izmene osnovnu sadržinu paketa? Koliko se to često dešava?
Što se menjanja paketa iliti promocija tiče, oni to uglavnom svakog prvog aprila menjaju promocije.
bilo je popust na cenu paketa, pa promo net, pa sad bonusi, uvek dodaju nove promocije.
Freepaid po meni, najisplativije pogotovo kad su neograničeni pozivi i poruke u pitanju.

Da li neko ima problem sa registracijom na Telegram? Ne šalje SMS niti poziv sa kodom.

Hm, čudno, poslao mail supportu pa da vidimo da li ima neke vajde od toga.

Pišem poruku treći put, valjda je neću opet objaviti pa obrisati. Pokušaću da objasnim računanje, i ja sam se bio zbunio.

Moj primer:
7. maja oko 6h ujutru aktivirana kartica i bonus dobrodošlice
22. maja u 23:59 (15 dana i nešto sati kasnije) isticao je bonus dobrodošlice

Da sam računao 15 dana od 6. maja, ispalo bi da je trajao 16. dana, a nije tako.

Slično za tvoj Freepaid, ako ističe 20. juna, počinješ računanje novog paketa od 21. juna, jer ti tad počinje. I onda ako bi trajao samo jedan dan, trajao bi do 22. juna, a to je u stvari samo 24h, od prve do zadnje sekunde 21. juna.
Meni svakog šesnaestog stigne da mi ističe u 23:59.
S obzirom da je u ponoć novi dan obnovi se u ponoć znači sedamnaestog.

da, cekam poziv juce u 12 podneo zahtev u a1, do sad je bilo 6 meseci 30gb i neo min/sms

malo pre dobih poziv, da idalje nude 6m 30gb neo min/sms

Kako si uspeo toliko da nakupis?
Ja 740 gb i preko 12000 minuta. Prenos 200 gb, nekoliko meseci fripejd i godinu dana besplatno mesecno 30 gb i 1000 minuta, a sve dok se koristio MEGA plan u A1. Mogao bih opet neki drugi broj da prenesem i cekam ponudu, ali pocinje da me smara. Pitanje je kada cu potrositi i ovo nagomilano. Ziveo Globaltel! 😂

Pozdrav,imam problem, u globaltel app sam jednom dokupio 1gb net za 7 dana i od tad mi redovno automatski obnavlja taj paket (koristim kredit). Iskljucim automatsku obnovu ali kad opet udjem u app stoji opet upaljena. Sta ciniti?

Pozdrav,imam problem, u globaltel app sam jednom dokupio 1gb net za 7 dana i od tad mi redovno automatski obnavlja taj paket (koristim kredit). Iskljucim automatsku obnovu ali kad opet udjem u app stoji opet upaljena. Sta ciniti?
Mozes da ih pozoves telefonom i da ti vrate novac jer aplikacija ne radi normalno. Meni je tako bilo i vratili su mi kredit.
Mozes i sam, da iskljucis automatsku obnovu i najkasnije zadnjeg dana pred istek paketa da aktiviras paket koji zelis. Zatim sacekas nekoliko dana i onda mozes ponovo da ukljucis automatsku obnovu.

Probao sam,iskljucim automatsku obnovu i u mom paketu i u tom 1gb, izadjem iz app, udjem opet,ono opet sve popaljeno za automatsku obnovu na oba paketa. Nista, znaci moram da ih zovem

Kako si uspeo toliko da nakupis?
Uglavnom koristim wifi i nakupilo se.

Probao sam,iskljucim automatsku obnovu i u mom paketu i u tom 1gb, izadjem iz app, udjem opet,ono opet sve popaljeno za automatsku obnovu na oba paketa. Nista, znaci moram da ih zovem
Pa procitaj ponovo sta sam ti napisao, nisi me razumeo. Uplati samo za paket, iskljuci automatsku obnovu i pre isteka paketa aktiviraj paket bez automatske obnove.
Automatsku obnovu aktiviraj posle 2-3 nedelje.

Ja sam ovde ranije pisao da postoji taj problem u njihovoj aplikaciji.

Poslednja izmena:
pa *** sad, posle 6 meseci opet zahtev za prenos 🙂

Mnogo je bolje bilo dok su davali 30 GB + 1000 min/SMS, ja sam tako nakon zahteva za prenos u A1 na dva broja dobio godinu dana te promocije i nakupio sadržaja na njima koji praktično nikada neću potrošiti. Sada sa cca 1000 RSD pokrivam račun za mobilni za celu porodicu (1 GB + 50 min/SMS) na 3 broja i sve se sabira sa prethodno dobijenim/nakupljenim. Za naše potrebe, bukvalno nema bolje ponude od toga i ne isplati mi se da ponovo podnosim zahtev za prenos jer bih izgubio sve sakupljeno.

Sa istog ili drugog broja?
Mislim da isti broj ne moze da dobije 2x istu promociju od globaltela?
pa sa istog, ako ne daju ok nek puste u a1 pa 3 meseca je kod njih pa se vratis u globaltel i camis 2 meseca i eto opet zahtev za prenos neam blage

Pozdrav svima,

Može li neko kome VoLTE radi bez smetnji da podeli podešavanja za APN?

Konkretno, ima li unosa u poljima User i Password (u korisničkom centru kažu da ostaju prazna) i ima li nešto u polju Authentication type (kod mene stoji PAP, navodno i to treba prazno)?
U prva dva malim slovima ukucao globaltel, kako i piše u uputstvu.

U praksi, tokom poziva ka bilo kojoj, pa i matičnoj 0677, ne čujem zvono dok čekam odgovor, nema glasovnog obaveštenja da je broj nedostupan, samo SMS operatera par minuta kasnije. Prenos podataka ostaje aktivan, npr. mogu da otvorim veb stranu za vreme razgovora, ikonice prikazuju sve kako treba, ali čini mi se da je glasovni opseg loše odrađen.

VoLTE nema nikakve veze sa podešavanjima za internet APN.

VoLTE koristi poseban EPS tunel (to na šta mislite kad kažete APN) koji povezuje telefon i provajderovu IMS core mrežu.

EPS tunel za internet koristi QCI (QoS class identifier) od 6 do 9 (negarantovan prioritet)
EPS tunel za VoLTE (IMS) koristi:
  1. QCI 5 za signalizaciju (uspostavljanje poziva) - znači da je prenos podataka za uspostavljanje poziva bitniji od internet saobraćaja
  2. QCI 2 za video pozive - još bitniji saobraćaj ali nije garantovana dostupna brzina prenosa (pa kvalitet video poziva zavisi od signala i opterećenja)
  3. QCI 1 za audio pozive - garantuje se osnovna brzina prenosa pa se pozivi uvek kvalitetno čuju (ili prekidaju ako nema dovoljno signala ali se ne smanjuje kvalitet)
Kroz IMS tunel se telefon povezuje na SIP server provajdera (u IMS core mreži).

Tako da je IMS tunel potpuno nezavistan od tunela za internet pa nikakvo podešavanje ne bi trebalo da utiče na samu VoLTE uslugu - ako mene pitate jedini razlog zbog čega globaltel VoLTE ne radi kako treba je nezainteresovanost ljudi iz Telekoma da problem reše.

Nazad
Vrh Dno