Šta je novo?

Vrhunac ludila sa cenama: iPhone Ultra skuplji od MacBook Pro laptopa

Plase se ljudi da ih sirotinja ne opljacka. Zato nose 3310 i voze Golfa 2, a na racunu i u nekretninama milioni. Valjda sirotinja kad hoce da ukrade, ona dodje i uzme ti stan, zgradu, blok itd... 🙄

@morbius Tako zivim i ja, po struci sam softver inzenjer (dok nas ne zamene jos malo) pa mogu sebi priustiti, ali ne bacam pare, generalno kupujem pametno a novac ulazem u putovanja, ili stvari koje ce bi zaista poboljsati zivot, ili ulazem u buducnost, a kod nas u Srbiji pogotovo ne zelim da vristim sa markama, i sa autom i da ljudi upiru prse u mene i kazu "aa vidi ga onaj iz politicke je stranke 100%, nakrao se". Drugo radim za nemce i cesto sam tamo i oni su skroz oslobodjeni kompleksa, marke i to da vidis nema sanse, kola voze pristojna a mogu sebi uzeti sta zele maltene.

@Jericho da tako je , cena izmedju ostalog. Zato i kazem da BMW X5 nije luksuzan auto, jer kosta oko 80.000e 2024 godiste a recimo Bentley Bentayga kosta od 250.000+ eura istog tog godista. X5 je dostupan auto prosecnom zitelju Evrope sa prosecnom Evropskom platom, moze se uzeti na kredit lagano. Recimo rata te izadje oko 1100 eura (uzeo kolega iz Nemacke, nas covek ne nemac), na njegovu platu od 2900e koja nije nista preterano u Nemackoj, i ne oseti je, zena ima primanja od jos 2900e, i to bez stezanja.

Ali Bentley, ne.
Rolls jos manje.
Lambo urus isto krece od 260.000 pa na gore da cenom, to mozes da sanjas i u Nemackoj, nece ti banka ni dati lizing za to.

X5 bi mozda bio da je M sa svime od opreme sto moze da ima, ali opet i takav kosta jedna 160.000.

Mnogo je manja razlika izmedju 45.000 koliko kosta nov kinez (recimo tigo 9 pandan X5) i 90.000 koliko kosta nov X5, nego izmedju X5 i Bentayga koji kosta, polovan bar 250.000 eur.

Mada sve zavisi iz kog ugla gledas, jer za Srbiju su i kinezi suvi luksuz, jer 80% stanovnistva moze da sanja novog kineza od 20.000e.

Иоле нормалном човеку не треба бог зна какво богатство да би задовољио материјалне потребе. Имамо по једно дупе које може бити само на једном месту, не можеш истовремено бити и на јахти, и у вили, и у луксузном хотелу, возити три аута, носити пет ајфона… Живот пролети, новац треба користити да ти пружи задовољство, трошење на (скупе) ствари је на крају само то - гомилање ствари.

2004. godine je iPhone imao svrhu isto koliko i optički internet u kamenom dobu.

Elem, saglasan sa kolega @d0minat0r u reč.

Što se iPhone Ultra tiče - očekivan potez od strane Apple-a: čekali su par godina da ostali odrade istraživanje tržišta i onda izašli sa fold modelom. Svakako, lično, ne privlači me ni sekunde, iako bih voleo da se poigram sa njim kad izađe da zadovoljim znatiželju.

2004. godine je iPhone imao svrhu isto koliko i optički internet u kamenom dobu.

Elem, saglasan sa kolega @d0minat0r u reč.
Imao je istu svrhu kao i svaki drugi smart phone tog doba, a bio je uz jailbreak svetlosnu godinu daleko od bilo kog Androida.
Internet, mail, muzika, poneka igrica…kancelarija i igraonica u džepu.
I sve je radilo kako treba.

Imao je istu svrhu kao i svaki drugi smart phone tog doba, a bio je uz jailbreak svetlosnu godinu daleko od bilo kog Androida.
Internet, mail, muzika, poneka igrica…kancelarija i igraonica u džepu.
I sve je radilo kako treba.
Hoću reći, ni približno upotrebnoj vrednosti modernog iPhone-a, nije bio must-have uređaj (generalno smartphone uređaji nisu bili).

Iskreno to su mi njihova neka proseravanja koja cuju od nekih gurua da se tako predstavljaju civilima. I ne znam cemu sve te pare ako ih ne trosis i ako te ineteresuje da samo imas sto vecu cifru da naracunu i zivis tako navodno iskljucen od svega.

Prvenstvena svrha novca je da ti pruži slobodu i nezavisnost. Kad imaš novac, ne moraš mnogo da se sekiraš, ne moraš da radiš što ti se ne radi, ne moraš da imaš posla sa ljudima od kojih ti je muka. Ako pametno uložiš novac umesto da ga sprcaš u luksuz koji ti neće značajno promeniti kvalitet života, ti možeš da oslobodiš i svoje naslednike, velika stvar.

Sećam se jedan ovde napisao kako iPhone nije skup, uzme on na 24 rate i ne oseti. Dobro, ali sad si u obavezi da zarađuješ ta 24 meseca, umesto da te novac oslobodi, on te bezveze zarobljava. Naopak pristup.

Prvenstvena svrha novca je da ti pruži slobodu i nezavisnost. Kad imaš novac, ne moraš mnogo da se sekiraš, ne moraš da radiš što ti se ne radi, ne moraš da imaš posla sa ljudima od kojih ti je muka. Ako pametno uložiš novac umesto da ga sprcaš u luksuz koji ti neće značajno promeniti kvalitet života, ti možeš da oslobodiš i svoje naslednike, velika stvar.

Sećam se jedan ovde napisao kako iPhone nije skup, uzme on na 24 rate i ne oseti. Dobro, ali sad si u obavezi da zarađuješ ta 24 meseca, umesto da te novac oslobodi, on te bezveze zarobljava. Naopak pristup.
slazem se svako normalan gleda da ulozi da ima pasivan prihod i da ima penziju i da radi sta mu se radi. Ali mi je retardirano kada se prodaje prica da tipa bill gejts nosi majcu od 5$ kao to je cool, a posle zavrsisi na nekom ostrvu

Pisao sam ovo na drugoj temi već... Ne kupuje se svuda kao u Srbiji, većina USA živi na dug nesvesno, ti sve finansiraš kreditnom, ne trošiš uopšte svoj keš, samo plaćaš koliko imaš mesečnu obavezu dug na kartici, za ostalo ide kamata. Auto je na lizing, kuća je na hipoteku. Mislite da čovek koji je dužan 800.000 $ razmišlja da li da kupi nešto od 1000$ dodatno? Njima je impuls ako želiš nešto kupi i to bez mnogo istraživanja i razmišljanja, uđeš u radnju, nešto vidiš, kupuješ... nema čitanaj reveiw-a, nema istraživanja mesecima, jurenja akcija, popusta, vaučera. Sasvim je drugi mentalitet od našeg.

To što mi razmišljamo o keš ceni je naš problem, oni razmišljaju samo da li mogu ja ovo da dodam na mesečnu obavezu u limitu kartice (a limiti su im ogromni i po 200 000$).

Zakerberg fura Golf 7 GTI dok Ilija vozi prepravljenu dvicu na struju po Modrici, nisu oni isti.

Vlasnik firme u kojoj sam radio, Amerikanac, je bio finansijski težak oko 500 milki, te davne 2004., a koristio je kao telefon neku Nokiju, ja iPhone. Kad sam ga pitao zašto ta Nokija, on mi je rekao “Why not? Working like a charm and battery last 7 days. Good enough for me.”
Prvi iPhone je izašao sredinom 2007...

I ja htedoh da pitam kako to 2004.

Realno 2010+ se malo omasovio IP kod nas, jer 2jka je baš bila fensi pritiskač za papir. I tad su se najviše zaleteli ljudi da se vidi šta su kupili, a ne jer će da ih to nešto bolje služi.

Prvi iPhone je bio 2G only i nije imao AppStore, bio je iza svih modela na tržištu. Zlatno doba je bilo 3GS - 4S, već od 5 i kasnije je Android konkurencija konačno postala pristojna a od 6 znatno bolja - i morala je jer je 6 sa 200 miliona prodatih jedinica u rangu Nokie 3310.

A ovde čitate da Apple nikada neće popularizovati svoj Fold, ne zbog cene, nego zato što to nije osobina Apple experiance-a. Ekrani će se lakše lomiti, telefoni kvariti a za žene je ovo katastrofa, kakvo crno sklapanje, rasklapanje, bukvano nerd gadget, više šansi imaju u clamshell kategoriji nego u ovoj "ultra",

Inace ovako nije u obavezi da zaradjuje?

Kad si bez dugova, pod daleko si manjim pritiskom da zarađuješ. Evo, ja sam ostao bez posla, neću naći ništa tokom letnje mrtve sezone, nema problema, fino ću da iskuliram, obići ću Pariz, gledaću opet oglase od septembra.

U dugove se ulazi samo da se kupe stvari koje donose pozitivni cash flow. Ulaziti u dugove radi kupovine luksuza koji ne donosi prihod je jedno od najglupljih stvari koje ljudi mogu da urade. Ja prosto ne verujem koliko mentola ima da rade takve stvari.

Zasto tebe brine sto se drugi zaduzuju?
Takvima ocigledno vredi da idu u dugove, pametovanje im nece pomoci.
Ti jesi (generalno) u pravu ali apple milijarde govore da nesto rade jako dobro tj odlicno poznaju generalnu ljudsku psihu.
I gde Pariz, da gledas smece, pacove i migrante?

Ti jesi (generalno) u pravu ali apple milijarde govore da nesto rade jako dobro tj odlicno poznaju generalnu ljudsku psihu.

Mene apsolutno baš briga što se drugi zadužuju, njihov život. Nije mi skroz pravo što Apple i drugi tako lako eksploatišu ljudski instinkt čopora, ali ne mogu tu ništa da uradim, ljudi spremno prave gluposti kad vide druge oko sebe da prave te iste gluposti.

I ne, u Pariz idem da vidim Luvr, Notr Dam i tako to. Smeća, pacova i migranata imam i ovde.

Poslednja izmena:
Па шта мислите зашто купују све оне луксузне сатове. Да коштају пар 1000, уместо пар миљона, не би их ни погледали.

U prilog tome i današnji All time high na Apple stock...

Glavna briga Apple-a oko ovog "folda" nije bilo koliko pixela će imati kamera ili koji će unutra biti SoC, već kako napraviti ekran bez talasa na sredini... Ako su to uspeli, pokvarili su računicu svima ostalima.

@mitar1982 A nisi daleko od istine, preskočiš jedan, dva preskupa telefona i imaš ih džabe do kraja života na kamatama. Koliko će to ljudi da uradi, jedan od deset hiljada.

Rešenje je da svi prestanemo da kupujemo iPhone i da kupimo akcije. Oni propadnu, akcije pojeftine, preuzmemo kompaniju i postavimo Božu za CEO da ih prebaci na Windows.

Nazad
Vrh Dno