Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Ma baterija je uzasna ako si puno u kameri na suncu.
To svakako, 25% skida za 1h neprekidnog korišćenja kamere/kamkordera u tim uslovima i uz GPS i 4G/5G.

Trajanje baterije je svakako baš loše na ovom telefonu, samo mene vadi to što nisam otišao u prirodu da bih satima gledao u ekran telefona, već da uživam u toj prirodi, uz povremeno fotografisanje, snimanje i razmenu foto/video preko preko osnovnih aplikacija i to je to. Zato mi još uvek i nije potreban power bank.

Poslednja izmena:
Žena 14 pro puni dva puta dnevno, a ne fotka se nešto puno, kapacitet baterije oko 80%... Videćemo kad stigne nova baterija kako će biti. Negde sam video da je u Kini akcija zamena postojećih baterija na Xiaomi 14 modelima za jače ali u Kini 😀

Poslednjih nekoliko godina Xiaomi uvek ima najlošije trajanje baterije u klasi, nebitno koji je model u pitanju. Čak je i 17 Ultra je najlošiji u svim testovima u poređenju sa konkurencijom. Jedino se kompakt 15 i 17 modeli tu malo izdvajaju, svi ostali su među najslabijim u klasi.
I ovaj novi 17 Max, mislim da se neće proslaviti po autonomiji baterije, bez obzira na 8000 mAh.

To svakako, 25% skida za 1h neprekidnog korišćenja kamere/kamkordera u tim uslovima i uz GPS i 4G/5G.

Trajanje baterije je svakako baš loše na ovom telefonu, samo mene vadi to što nisam otišao u prirodu da bih satima gledao u ekran telefona, već da uživam u toj prirodi, uz povremeno fotografisanje, snimanje i razmenu foto/video preko preko osnovnih aplikacija i to je to. Zato mi još uvek i nije potreban power bank.
ne znam da li mene bockaš ili me nisi razumeo. 🤣

moje korišćenje napolju nije "gledanje u ekran".
dao sam primer jednog turističkog korišćenja telefona u gradu koji ne znam.
Prag, mapy.cz i/ili gmaps, guglanje gde ići i šta videti, tražiti lokale i znamenitosti, fotkanje i snimanje grada, kupovina karata za prevoz ili online kupovina karata za muzeje i slično, telefon mora na punjač bukvalno pre prve pauze za kafu. već u kafiću je na 40% posle sat i po, dva.

to je po meni normalno korišćenje telefona.

drugo je da si na bajsu, voziš pola sata, snimiš tri snimka i 4 fotke, izvadiš telefon jednom u 10 minuta da bi fotkao nešto, vratio u džep i tako u krug.

aktivnog, normalnog korišćenja napolju, 4 sata je max.

Čak je i 17 Ultra je najlošiji u svim testovima u poređenju sa konkurencijom.
greška.
doduše ne znam da li gledaš globalni ili kineski, ali kineski 17u sa 6800mah traje više nego kineski x9u sa preko 7k maha.

17u je potpuno drugačiji telefon i od 15u i od 14u, u svakom smislu.

aktivnog, normalnog korišćenja napolju, 4 sata je max.
Pa pogledaj malo bolje iznad šta sam napisao:

ne znam da li mene bockaš ili me nisi razumeo. 🤣

Opet, pogledaj bolje šta sam napisao. Nisam komentarisao tvoje korišćenje telefona, nego moj način korišćenja. Meni je bitno da me u prirodi do sada još uvek nije izdala 14U baterija (tu mislim na planinarske ili mtb ture, ne na kampovanje i slično, tu mora power bank da se koristi).
Na drugim putovanjima imam imam vremena da u nekoj pauzi dopunim telefon (ako zatreba uopšte), makar preko običnog 10k mAh power bank-a.

Što se 17 Ultra tiče, na ovakve testove sam mislio (jedini lošiji od 17U je drugi Xiaomi):

U poslednjih 5-6 godina Xiaomi praktično uvek ima najslabiju autonomiju baterije u klasi (osim 15 i 17 kompakt modela). Samo je pitanje da li je to nekome dovoljno ili ne, da li ima vremena da dopuni bateriju u toku dana, i da li je spreman na takve kompromise zbog svega ostalog što ti telefoni nude.

Poslednja izmena:
to po meni nije IRL test, pogotovo kad testira sat vremena benchmark aplikacija, gde se vidi najveći drop u bateriji kod Xiaomija.

čak i da jeste realan test (a nije), kad bi svi telefoni imali istu bateriju, svi Kinezi su na sat vremena jedan od drugog.
21146.webp

izbaci iz tog testa sat vremena benchmark aplikacije gde je Xiaomi naglo i najviše procenata izgubio i Xiaomi i na kraju ispao bolji.

elem, tema je 14u gde je baterija loša pa loša, kako god da okreneš.

^ Što bi prost narod rek'o - Da Xiaomi 17 Ultra ima veću bateriju, bio bi deda 😀

Xiaomi 14, skoro dve godine, bez drustvenih mreza i igrica, po koja fotka/video, Viber/WhatsApp, dooosta Opere, nakacen sat pola dana, tri email-a preko Outlook-a, drndanje po Home Asistent aplikaciji, 80% wifi - 20% mobilni podaci, 60Hz osvezenje ekrana...uspevam ponekad tri dana baterije i 6h SOT-a da izvucem, sve teze ali se nekad uspe. Obicno je 2+ dana i 6-7 SOT.

^ ajde sve ostalo.. ali kako možeš da koristiš 60Hz? 🙂

Koristim i ja na X100U, ne vidim u cemu je problem 🙂
Ne koristimo svi telefone na isti nacin 🙂

Xiaomi 14, skoro dve godine, bez drustvenih mreza i igrica, po koja fotka/video, Viber/WhatsApp, dooosta Opere, nakacen sat pola dana, tri email-a preko Outlook-a, drndanje po Home Asistent aplikaciji, 80% wifi - 20% mobilni podaci, 60Hz osvezenje ekrana...uspevam ponekad tri dana baterije i 6h SOT-a da izvucem, sve teze ali se nekad uspe. Obicno je 2+ dana i 6-7 SOT.
Svaka cast, ja sam menjao bateriju u garanciji, posle 18 meseci,na x14.

^ ajde sve ostalo.. ali kako možeš da koristiš 60Hz? 🙂
Prilicno jednostavno objasnjenje. Koristio sam dugo 120hz ali posto ne koristim drustvene mreze i zbog toga ne drndam telefon svakih par minuta, nema ni onog karakteristicnog skrolovanja (recimo za Instagram) tako da je ekran prilicno statičan u mom nacinu koriscenja (i tada padne na 10hz) razlika je dosta manje primetna izmedju 60hz i 120hz.

A posto sam jedno vreme koristio 120hz, i onda je dosao neki update koji je, zbog necega, izazvao da su animacije na 120hz povremeno trzave, prebacio na 60hz i od tada mi tako stoji.

Prilicno jednostavno objasnjenje. Koristio sam dugo 120hz ali posto ne koristim drustvene mreze i zbog toga ne drndam telefon svakih par minuta, nema ni onog karakteristicnog skrolovanja (recimo za Instagram) tako da je ekran prilicno statičan u mom nacinu koriscenja (i tada padne na 10hz) razlika je dosta manje primetna izmedju 60hz i 120hz.

A posto sam jedno vreme koristio 120hz, i onda je dosao neki update koji je, zbog necega, izazvao da su animacije na 120hz povremeno trzave, prebacio na 60hz i od tada mi tako stoji.
Ne znam kakve oci imas, al razlika je ocigledna kad predjes sa 120hz na 60hz

Razlika postoji samo ako skrolujes ekranjer tada ekran radi na 120hz. Ako je staticna slika (a kod mene ne vecinom tako) LTPO matrica u ekranu obori frekvenciju na cak 1hz (mislim da kod bas na 10hz, nisam proveravao).

Kad, otvaras/zatvaras aplikacije, ulazis u menije, skrolujes Insta i sl, naravno da se razlika primeti. Ekrani sa >60hz su i nastali zbog toga. Fokus korisnika smart telefona se prebacio na drustvene mreze, cesto skrolovanje i dinamicnost ekrana i prvi ekrani sa 90hz podrškom su ubrzali te operacije.

Da se ne lažemo 120hz ekrani na 60hz izgldaju uzasno.
Stovise, 60hz zaslon koji radi na 60hz izgleda abnormalno bolje nego 120hz koji se spusti na 60hz.
Ako mi ne vjerujete testirajte, npr huawei mate 20 pro na 60hz i bilo koji 120hz display spusten na 60hz.

Zasto robujete komadu hardvera i stedite ga umjesto da uzivate 100% u njegovim mogucnostima?

Nazad
Vrh Dno