Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da li se neko zanimao paketićima za remineralizaciju vode za espreso (tipa Third Wave Water)? Šta je od toga dostupno u Srbiji? Uzeo sam sistem sa reverznom osmozom za kuću, mogu da natočim i čistu RO vodu koja nije prošla kroz remineralizator, pa je ovo logičan korak, da najzad presetanem da kupujem Rosu.

Caos, ako moze savet za odrzavanje Gaggia-e, ako koristim rosu, vidim da je preporuceno na dva do tri meseca ciscenje sa Gaggia Decalcifier? Da li je uz to potreban/pozeljan backflush?
Stigala mi je i Eureka i cherry madness iz fuke, prilicno intenzivna

Prilozi

• IMG_2576.webp
    IMG_2576.webp
    104.1 KB · Pregleda: 40
Samo backflush na 200-300 ekstrakcija sa tableticom ili praškom za to. Dekalcifikacija verovatno nikad sa Rosom, ali ja bih odradio jednom godišnje.

Da li se neko zanimao paketićima za remineralizaciju vode za espreso (tipa Third Wave Water)? Šta je od toga dostupno u Srbiji? Uzeo sam sistem sa reverznom osmozom za kuću, mogu da natočim i čistu RO vodu koja nije prošla kroz remineralizator, pa je ovo logičan korak, da najzad presetanem da kupujem Rosu.
Ja koristim Oscar 150 Bilt omeksivac vode u kombinaciji sa aquafor bokalom i vodom iz slavine, jedna kesica mi traje godinu dana i kosta oko 1000rsd
Dolijem vodu u rezervoar aparata u kome se nalazi kesica, nakon poslepodnevnog koriscenja aparata svakog drugog dana i on ga preko noci spusti na vrednosti kišnice, bude 0°dH i 2°dH (Potpuno meka voda).
Inace radi po principu pasivne jonske izmene, granule smole u kesici vezuju kalcijum i magnezijum a oslobadjaju jone natrijuma i voda postaje hemijski meka.

Ja koristim Oscar 150 Bilt omeksivac vode u kombinaciji sa aquafor bokalom i vodom iz slavine, jedna kesica mi traje godinu dana i kosta oko 1000rsd
Dolijem vodu u rezervoar aparata u kome se nalazi kesica, nakon poslepodnevnog koriscenja aparata svakog drugog dana i on ga preko noci spusti na vrednosti kišnice, bude 0°dH i 2°dH (Potpuno meka voda).
Inace radi po principu pasivne jonske izmene, granule smole u kesici vezuju kalcijum i magnezijum a oslobadjaju jone natrijuma i voda postaje hemijski meka.
Hvala na detaljnom odgovoru, ali meni je potrebna u suštini suprotna stvar - iz filtera teče ~čista H2O, treba mi nešto da joj vrati optimalni nivo minerala za ekstrakciju.

A ne možeš da dodaš malo akva vive u nju, koja ima tipa 500mg ostatka. Staviš 1:5 na primer? Ili 1:10.

Ili neki drugu vodu nađeš bogatu mineralima, Minakva, pojma nemam, ja bih se igrao da imam taj uređaj, bez izmišljanja tople vode.

Hvala na detaljnom odgovoru, ali meni je potrebna u suštini suprotna stvar - iz filtera teče ~čista H2O, treba mi nešto da joj vrati optimalni nivo minerala za ekstrakciju.
Izvini nisam te razumeo, tebi treba ustvari "Pavlovljeva voda", po receptu Dr Pavlova...
  1. Dodajte 25g magnezijum-sulfata (Epsom soli). -ima da se kupi u Bio spajzu...
  2. Dodajte 8.16g natrijum-bikarbonata (sode bikarbone).
  3. Dobro promućkajte dok se svi minerali potpuno ne rastope.

Doziranje za aparat za kafu
Dobijeni litar koncentrata služi kao baza. [1]
  • Uzmite 12 do 15ml (otprilike jedna manja rakijska čašica) ovog koncentrata i sipajte ga u rezervoar sa 2 litra destilovane vode.
  • Ovim postupkom dobijate idealnu vodu koja ne stvara kamenac, a sadrži savršen balans za izdvajanje aroma kafe

Koje sredstvo za čišćenje od kamenca koristite?
Ja koristim Puly Descaler Espresso-tecnost koja sadrzi sulfaminsku kiselinu, koristi se kod uredjaja koji imaju inox ili bakarne bojlere i cevi, ne ostecuje gumene i teflonske O ringove ali zato nije za aluminijumske bojlere i termoblokove jer nagriza i razlaze aluminijum. Za aparate sa termoblokovima tipa delonghi, Breville i ostale automatske i poluautomatske samo sredstva na bazi mlecne kiseline ili jako blag rastvor limunske.Ja sam na Gadji klasik dva puta menjao ventil za paru jer je kiselina pojela zeleni O ring od "Viton" materijala.

Napravi espreso i sipaj sirup od nekog voca u njega i isto s... Podmecu g od kafe onda je "natope" ukusima i mi smo kao hepi, batali to... 90% tih co-femernter, thermal shock i trte mrte varianti je tu da skuplje proda losu kafu.
U princupu jeste da deru ali je mnogo banalizovano. Mozemo tako da umesto koka kole u kaficu porucimo kiselu i ponesemo sirup od karamele, ili umesto vocnih rakija od konobara trazimo vocni sirup i ponesemo svoj alkohol pa pomesamo. Ima nesto i u uzivanju i u degustaciji novih stvari

A ne možeš da dodaš malo akva vive u nju, koja ima tipa 500mg ostatka.

Rosa 52, Aqua Viva 350.
Ne znam šta nam govori podatak za 180 stepeni u ovom slučaju.

Cl 10 vs 13
Ca 96 vs 88
Mg 8.2 vs 13.5
Bikarbonati 427 vs 329

Da li se neko zanimao paketićima za remineralizaciju vode za espreso (tipa Third Wave Water)? Šta je od toga dostupno u Srbiji?
Ja sam nekoliko puta koristio Third Wave Water paketiće, uglavnom za prelivanje i kaping, ali sam je probao i za espreso. Bilo je davno, ali se sećam da je na kapingu konsenzus bio da TWW voda daje transparentnije rezultate u šolji od Rose sa kojom smo je tada poredili. Za espreso mi je razlika bila još manje primetna, takođe u odnosu na Rosu, ali su TWW paketići koje sam koristio bili namenjeni za filter, a imaju i odvojen profil za espreso (njega nisam probao). Što se tiče cene, po meni je to preskupo za redovno korišćenje, naročito ako nemaš nekoga da uzme direktno u inostranstvu, pa da donese.

Duže vreme već koristim Golijsku Ledenu za espreso i razlika u odnosu na Rosu je primetna. Ukusi i arome su izraženiji, a telo je punije. Rosa mi sa većinom kafa daje "praznjikavu" šoljicu u odnosu na Ledenu. Takođe, Ledena je praktično duplo jeftinija od Rose, mada je dosta manje dostupna u marketima.

Neverovatno je koliko se neproverenih, netačnih i polu-informacija iznosi u ovoj temi iz strane u stranu, ali ako je podebljano, onda je uverljivije 😀

Sastav Golijske Ledene i Rose, tim redosledom:

1783414109507.webp 1783414158944.webp

Poslednji put kada sam merio česmovaču (Beograd), TDS vrednost joj je bila dobro preko 300 ppm, u odnosu na Rosu i Ledenu kojima je dobro ispod 100.

Poslednja izmena:
Rosa prvo piše na 100 ml a posle na 1 l. Pa im ti veruj.

I kako sad sa veće nadmorske visine, ja sam bio na Vlasini i na vrhu je jezero, a dole ispod je fabrika vode? Usput ta ista voda izlazi na par mesta pa imaš česmu da staneš i natočiš (barem bilo pre XX godina).

Prilozi

• Rosa Vlasina - [www.coca-cola.com].webp
    Rosa Vlasina - [www.coca-cola.com].webp
    22.3 KB · Pregleda: 20
Siguran sam da sam ovde na temi viđao da je neko kupovao tampere sa Alija, ali ne mogu da nađem. Može neka preporuka? Ili Temu ako je tamo povoljnije. Hvala.

Imam onu kao plastičnu kašiku kojom se pritiska, verujem da bi bilo kakav drugi bio bolji.

Siguran sam da sam ovde na temi viđao da je neko kupovao tampere sa Alija, ali ne mogu da nađem. Može neka preporuka? Ili Temu ako je tamo povoljnije. Hvala.

Imam onu kao plastičnu kašiku kojom se pritiska, verujem da bi bilo kakav drugi bio bolji.
Koji je prečnik basketa ?

Možda je mislio na razblaženu česmovaču.
zašto pod česmovaču uzimate beogradski vodovod?
Sve vode izuzev Rose, Vlasine,... imaju dovoljno suvog ostatka da ostavljaju naslage kamenca na aparatima. A imate u ovoj temi dosta voda koje su su drugi a ne ja analizirali i postavljali linkove za njihove sastave.
Ali to je bilo onda kad niste ni imali espresso aparat.

Ja bih, na listu, dodao i Kremansku vodu (kupujem u Univerexport-u), sa ph 9.2- 9.4 (sto je retkost), niskim sadrzajem natrijuma i kalcijuma, a bogata magnezijumom. Prolom je, takodje, fantastican izbor (jedina "ziva" voda), ali se, usled veceg prisustva natrijuma, ne preporucuje za svakodnevno koriscenje (ukoliko se samo ona konzumira).

Zaboravih da napomenem. 51mm.
Ja bih ti preporucio NORMCORE, posto ga ja imam i dobijes dva federa (jaci i slabiji), a imas lepo da biras preciznu dimenziju. Mislim toliko je otprilike i IKAPE na aliju, a ovo je kvalitetnije.

Screenshot 2026-07-07 164632.webp

Nazad
Vrh Dno