Šta je novo?

Industrija igara

A ona tamo generacija digitalna konzola. Samo moraju zestoko da se pozabave ispiranjem mozga i plasiranjem price da naplacuju servis mnogo jače nego do sada. Streaming gaminga tipa 50eur mesečno bez konzola. Gamepad 250-300 eur.
Imam vec silne drugare koji su na geforce now, i daleko im je prakticnije i isplatljivije da daju 100 evra godisnje i igraju se koliko mogu (porodice, kratki sa slobodnim vremenom). Kazu letencija je vrlo podnosljiva i stvari su daleko bolje nego sto su bile pre.
Ne boli te glava dal ce da ti izgori graficka, muke sa drajverima, OS i slicnim *******cijama.
Pokrenes igru iz steam biblioteke i vozi...

Tako da ja razumem apil, mada kao starija garda ipak sve volim da imam kod mene. Hteli mi ili ne - taj striming, sa ovim cenama komponenti , je buducnost.

Ipak je PC najbolja investicija jer na PC igre mogu da ne kostaju nista, pored toga PC nije samo za igranje.
Igre su te koje kasnije odnesu najveci deo para ako ne racunamo igrace koji ce igrati samo jednu evetualno 2 igre tipa GTA6.

samo su problem pojedini naslovi, odnosno ekskluzive, ko može da se pomiri s tim onda je PC pravi izbor

Ima mnogo faktora šta igraš i ša te radi. Na primer switch je u tom smisku "besplatnih" igara pandan PCu ali ogranicen isto hardverski i sirinom biblioteke ali ipak ima i svoje ekskluzive.

Ipak je PC najbolja investicija jer na PC igre mogu da ne kostaju nista, pored toga PC nije samo za igranje.
Igre su te koje kasnije odnesu najveci deo para ako ne racunamo igrace koji ce igrati samo jednu evetualno 2 igre tipa GTA6.
Itekako se slažem, ali gro toga što PC može radi i moj Honor Magic 5 Pro i to jako, jako lepo (plus ima desktop mode ako hoćeš video montažu i šta ti ja znam), tako da zarad produktivnosti? Ne treba ti PC, već imaš odličan uređaj za to. Naravno, za ozbiljnije namene ljudi kupuju, šta? Laptopove i to u poslednje vreme Mac M seriju.

Dalje, za igranje praktično svega do 2023. godine, sastaviš neki PC sa RX 580 i igraš se bezbrižno za 100 EUR, za ostalo uzmeš GeForce now (meni je kao starom članu cena 60 EUR/12 meseci sa time da mogu da uzimam i 6 meseci, što novi ne mogu) pa ako je neka baaaaš dobra igra, eto.

Uglavnom, čak i ako ne treniraš AI modele, uzmeš Radeon VII 16GB za 150 EUR pa imaš i GPU da teraš lokalno LLM-ove - milion je alternativa koje koštaju srazmerno manje nego što samo košta 64 GB RAM-a, lako je sada pričati ovo ili ono, ali dolazi vreme za upgrade, da vidim ko će da pljune 5-6k EUR na novi PC da bi igrao GTA VI kada za smešne pare to možeš da poteraš to na GeForce Now,

Naravno, kada kritična masa pređe na taj servis, ne mogu ni da zamislim koliko će to nVidia naplaćivati, ja koristim priliku i pravim nekoliko retro rig-ova za svaki slučaj a desktop priča je gotova i to posebno zbog ovog dela o "besplatnim igrama".

Itekako se slažem, ali gro toga što PC može radi i moj Honor Magic 5 Pro i to jako, jako lepo (plus ima desktop mode ako hoćeš video montažu i šta ti ja znam), tako da zarad produktivnosti? Ne treba ti PC, već imaš odličan uređaj za to.
izvini, ali ovo zvuci skroz neozbiljno

za ostalo:
  • od toga da cloud gaming postane neki znacajniji faktor(20-30% trzista) deli nas nekih 5-7god
  • da postane primarni nacin igracanja verovatno 10-15god, opet u zavisnosti od razvoja i dostupnosti broadband interneta worldwide
  • cena i skalabilnost svega toga su posebna tema, jer cloud gaming ekonomski ipak nije slican nekom netflixu

Ranije sam delio mišljenje ali više ne. Pre svega što ta investicija mora da bude prilično izdašna na današnje vreme, a ako nije neće dugo potrajati dok ne zastari. nVidia svaki čas izbacuje nove verzije dlss-a koje prethodne serije GPU-ova ne podržavaju - to na primer. Konzolu kupiš jednom, koja je i pored poskupljenja osetno jeftinija, i juriš popuste. Znaš da će igra raditi i da si orijentisan na plug&play.

Pošto Xbox Helix cilja na neki PC/console hibrid može se desiti da ako sve ispadne kako treba, on "uništi" neku medium-high kategoriju PC-a, ne naravno ultra, PC je u toj kategoriji daleko superiorniji, low end svakako nije za gejming.
Zašto bi neko kupovao PC i slagao komponente ako u Helix bude neki 5080 ekvivalent? Imaš i game pass gde ima pregršt igara i to je to.

Itekako se slažem, ali gro toga što PC može radi i moj Honor Magic 5 Pro i to jako, jako lepo (plus ima desktop mode ako hoćeš video montažu i šta ti ja znam), tako da zarad produktivnosti? Ne treba ti PC, već imaš odličan uređaj za to. Naravno, za ozbiljnije namene ljudi kupuju, šta? Laptopove i to u poslednje vreme Mac M seriju.

Dalje, za igranje praktično svega do 2023. godine, sastaviš neki PC sa RX 580 i igraš se bezbrižno za 100 EUR, za ostalo uzmeš GeForce now (meni je kao starom članu cena 60 EUR/12 meseci sa time da mogu da uzimam i 6 meseci, što novi ne mogu) pa ako je neka baaaaš dobra igra, eto.

Uglavnom, čak i ako ne treniraš AI modele, uzmeš Radeon VII 16GB za 150 EUR pa imaš i GPU da teraš lokalno LLM-ove - milion je alternativa koje koštaju srazmerno manje nego što samo košta 64 GB RAM-a, lako je sada pričati ovo ili ono, ali dolazi vreme za upgrade, da vidim ko će da pljune 5-6k EUR na novi PC da bi igrao GTA VI kada za smešne pare to možeš da poteraš to na GeForce Now,

Naravno, kada kritična masa pređe na taj servis, ne mogu ni da zamislim koliko će to nVidia naplaćivati, ja koristim priliku i pravim nekoliko retro rig-ova za svaki slučaj a desktop priča je gotova i to posebno zbog ovog dela o "besplatnim igrama".
Nisam hteo da duzima jer vec sam se dosta raspisao u Crimson Desert temi (mislim stacu kad ima sta da se kaze, takva igra 🤣)
Napisao si manje vise sve sto mislim, to je taj neki pravac kretanja sto se tice PC igranja i ne samo igranja na PC. GeForce now za 60e godisnje je to igranje da ne kosta nista na koje sam mislio izmedju ostalog.

Itekako se slažem, ali gro toga što PC može radi i moj Honor Magic 5 Pro i to jako, jako lepo
Nit ti niti onaj ko se slaze sa tobom, nikada nije radio ozbiljniji rad na PC-u ako si u stanju ovo da izjavis

Telefon je Consumer, PC je Workstation i ta razlika je perpetualna, apsolutna

na telefonu ne mozes:

- video edit
- VFX
- 3D Modeling
- CAD / CAM engineering
- Produkciju animacije, motion grafika
- Audio Mix / Master
- In-App multitasking (100 lejera u Adobe-u) i slicno
- Kodiranje softvera, kompajliranje
- Debug
- virtualne masine
- visual testing
- Serveri, organizacija
- Bilo kakav full IDE proces
- kernel dev, driver dev
- Bilo kakav lokalni workload / workflow
- Simulacije
- GPU render
- Excel, SQL baze, statisticki softver, itd
- bilo kakav hardware dev
- Cloning, menadzment particija, itd
- Kreativan rad - pisanje, crtanje, digitalna obrada fizickog rada
- Kreativni Multitasking

Ne znam sta ti druze radis na desktopu, ali tvoj Honor ne moze da uradi ni 20% stvari koje moze Desktop PC, a to sto postoji alternativni app gde ces recimo da pises knjigu na telefonu ili da debug-ujes nesto kroz neku konzolu, produktivnost i brzina rada na telefonu nije ni realnih 5% onoga za sta je namenjen desktop

Da ne spominjem Legacy softver koji je sa razlogom X86, pisan godinama u nazad u rikverc za Windows platformu, kao sto su knjigovodjstvo, bankarski softveri, cuvanje raznih arhiva i slicno i da ne postoji alternativa za tako nesto niti bi se iko na svetu bavio Legacy re-write-om aplikacija te vrste i konverziju na ARM jer je neisplativo, drajveri su tek posebna prica

Naravno, za ozbiljnije namene ljudi kupuju, šta? Laptopove i to u poslednje vreme Mac M seriju.

Ovde dodjosmo do razloga sto mislis da telefon moze ono sto moze Desktop

Kakvi crni Mac-ovi ... Apple je za Content kreatore, Mac se koristi za Image/video/design rad.

Sav ostali "ozbiljan" rad se obavlja na Linux / Linux Environment (backend, devops, cloud, server, security, system) ili na Windows / Windows Server (individualno programiranje, enterprise, .NET, game dev poput Unity, Unreal, Corporate, General software, itd ..)

Nit ti niti onaj ko se slaze sa tobom, nikada nije radio ozbiljniji rad na PC-u ako si u stanju ovo da izjavis

Ovde dodjosmo do razloga sto mislis da telefon moze ono sto moze Desktop

Kakvi crni Mac-ovi ... Apple je za Content kreatore, Mac se koristi za Image/video/design rad.

Sav ostali "ozbiljan" rad se obavlja na Linux / Linux Environment (backend, devops, cloud, server, security, system) ili na Windows / Windows Server (individualno programiranje, enterprise, .NET, game dev poput Unity, Unreal, Corporate, General software, itd ..)
E tu sam te čekao. Pričao sam o home useru, ne prosumer. Dakle, onaj koji od svog novca pazari a ne da mu firma da alat.

Ali u u tim slučaju, Mac M-serija raste upravo tu, posebno poslednjih godina, zbog trajanja baterije, opšte brzine sistema, freelancing.

Corporate svet da, tu su Linux i Windows jaki jer su tačno alat koji treba da bude, ali sigurno nisam mislio da će neko da prikači telefon i da radi nešto ozbiljno, ali na polu-profesionalnom nivou, ajde ubedi ti čoveka da da 2000 EUR za mašinu kada može lagano ovako da radi.

Plus, koliko firmi uopšte kupuje desktopove a koliko laptopove?

Dosta se firmi okrenulo mekovima za programiranje. Znaci frontend, bekend i ostalo i mek je zapravo odličan u tu svrhu. Kao što reče Nevis, trajanje baterije je baš baš osetna razlika izmedju meka i nekih drugih. Naravno, tu je i cena koja je negativni aspekt mek laptopova.

Baterija traje duze zato sto ARM ima drasticno manji TDP nego X86 cipovi, i Apple ima zaslugu da su prvi izbacili ARM PC, ali situacija nije tako jednostavna kao sto mnogi misle.

Da bi se izvrsila konverzija celog IT-a sa x86 na ARM postoje ogromne prepreke, a to su -

- Legacy (Software, drajveri, itd ..)
- Gaming industrija

Mac radi layer-konverziju ali to je na primer nemoguce za AAA naslove.

U idealnom svetu, ARM chip koji nije limitiran prostorom, moze da se isprinta na 4-5cm die kockici, moze da se hladi, i da mu se podignu voltaze, da taj cip bi razneo bilo kakav X86 ne za neke procente, vec za 2-3x puta jace preformanse. X86 je nadogradjivani set instrukcija star otprilike 45 godina

Problem je sto gomila data centara, servera, arhaicnih softvera, postoji u tolikoj meri da niko ziv ne bi uopste ni razmatrao da pokrene taj proces i uradi konverziju. Cak ni sa AI upotrebom koja bi programerski rad od nekoliko meseci svela na par dana, koje opet treba da pregleda Master programer i izvrsi korektan debugging i podesi finalnu verziju aplikacije ... napisanu 1998, i tako puta 100.000 instanci

Cross-Platform programiranje je kul, raditi na Mac-u je kul, ali opet to je manji fragmentisani deo celokupne IT struke koji je relativno moguce raditi sa mobilne work-stanice, veoma veoma puno ozbiljnog posla zahteva komfort / velicinu / upotrebnost desktopa.

ajde ubedi ti čoveka da da 2000 EUR za mašinu kada može lagano ovako da radi.
Pa kad možeš da ubediš ljude da daju 1000€ za telefon, šta je problem da daju i 2000 za PC. Daleko bolji odnos cena/kg

Imam vec silne drugare koji su na geforce now, i daleko im je prakticnije i isplatljivije da daju 100 evra godisnje i igraju se koliko mogu (porodice, kratki sa slobodnim vremenom). Kazu letencija je vrlo podnosljiva i stvari su daleko bolje nego sto su bile pre.
Ja spadam u takve, i zaključio sam da mi je daleko isplativije bilo da unapredim grafičku za 150€ (pre 3 godine, sa RX570 na RX 6600) i da mogu da igram sve što me interesuje. PC koji imam vuče korene od pre 14 godina čini mi se, samo kućište ostalo. Kupio za oko 400€ i menjao deo po deo, kako mi je trebalo ili kako je tržište dozvoljavalo. Mislim da nisam dao dodatnih 1300€ sveukupno za to vreme. A nisam uvek kupovao baš najjeftinije

Ali ovo sada što imamo, i što će trajati bar nekoliko godina, preti da devastira i PC i gaming i PC gaming tržište. Ako niko ne kupuje hardver, ionako prenatrpano tržište će se smanjivati, ostaće najveći igrači i oni manji kojima se posreći da im igra postane hit

Pa kad možeš da ubediš ljude da daju 1000€ za telefon, šta je problem da daju i 2000 za PC. Daleko bolji odnos cena/kg
Zato što modern život, posebno mladih, diktira da u telefon gledaš po 7-8h, sve one reelse, TikTokove itd, da snimaš, da vrtiš kroz AI, ko će to da radi sedeći za desktopom? Da, meni je to super, ali vidim mlade ljude, ne pada im na pamet.

Plus, mobilni tegliš svuda sa sobom, desktop ne. Plus, ni taj PC od 2000 više nije tako impresivan kao pre.. Eh, sada već mnogo godina. Sada to isto košta 7k i tu se tek rasprava završava.

Nazad
Vrh Dno