Šta je novo?

Soni ukida fizičke diskove od 2028. godine

Идеално, не поседујеш игрицу, само је изнајмљујеш.

u nekoj bliskoj buducnosti ce se o ovome govoriti kao o gta6 momentu

sta ti znaci prazna kutija? kupuje se digitalno samo preko prodavnice i to je to

Идеално, не поседујеш игрицу, само је изнајмљујеш.

Za to vreme PC master race kupi igru
ili

Prazne diskove na štapu

I naravno Nero

Sve legalno i na disku, 100% u tvom posedu. Možeš i drugaru da pozajmiš, samo da pazi da ga izgrebe CD

Tako se pricalo i kad je PC gaming ukinuo disk, pa nikom nista, tako ce i ovo. Ovo je bilo samo pitanje vremena, da li ce PS6 biti zadnja sa diskovima ili prva bez, generacija, prevagnulo je ovo drugo. Svakako ako su nagovestaji tacni, pripremaju se za PS6 digital, i PS6 handheld konzolu.

Svakako tuzna vest za sve kolekcionare, ali za mene ocekivano, svakako sam sa PS5 presao na all-digital, dok sam sa PS4 bio all disk.

PS6-ci ce pre pocetna cena da snizi prodaju, nego dostupnost diskova u fizickim kopijama.

Sad će malo igrice da krenu, produžiće rok jednom ili dvaput ako se budu žalili ljudi više od očekivanog ali sigurno je da na PS6 neće biti diskova.

ali kako su jednim potezom pokazali koliko ih uopšte nije briga za ljude koji imaju fizičke kopije igara za PS4 i PS5, niko od njih neće moći da igra svoje igre na PS6 nego će morati ponovo da kupuju u digitalnoj formi

Ako sa PS6 ukinu i deljenje naloga (console share, primary i gost), onda cu dobro da razmislim da li uopste i da uzimam konzolu..

ali kako su jednim potezom pokazali koliko ih uopšte nije briga za ljude koji imaju fizičke kopije igara za PS4 i PS5, niko od njih neće moći da igra svoje igre na PS6 nego će morati ponovo da kupuju u digitalnoj formi

Mozda ponude kao za PS5 detachable disc drive, ali sigurno po vecoj ceni (100e+)

Ništa neočekivano, pripremili su teren za ovo pravljenjem verzije PS5 bez optike. Mada sam iskreno iznenađen ovakvim odzivom igrača, svuda mi se pojavljuju vesti na tu temu. Nisam znao da su diskovi toliko na ceni, evo npr. koliko ljudi kupuje igre sa Steam-a koji je ne samo digitalna platforma već i DRM. A opet, Sony je sigurno ispitao tržište, procenili su da im ovako odgovara.

Steam nema istoriju uklanjanja sadržaja iz biblioteka korisnika.

ja i dalje mogu da instaliram Marvel Heroes na Steamu iako su im serveri ugaseni pre mnogo godina

Mada sam iskreno iznenađen ovakvim odzivom igrača, svuda mi se pojavljuju vesti na tu temu. Nisam znao da su diskovi toliko na ceni

Tako izgleda, ali zapravo se ne radi o tome.

Suština je da imaju potpunu kontrolu nad digitalnim sadržajem, u svakom trenutku mogu, iz bilo kog razloga, da uklone licencu, a pravo na povrat novca ne postoji.

Nedavno su uveli i sistem dinamičkih cena pa se dešava da dva PSN korisnika imaju dve potpuno drugačije cene za isti proizvod :

efupg10nsoah1.webp

Jednim potezom su odbacili sve kolekcionare igara i rešili se preprodavaca, odnosno ljudi koji kupe igru, pređu i prodaju dalje.

Povrh svega, statistika koja se plasira, 85% digitalnih downloada vs. 15% kupovina fizičkih kopija, izgleda ne pije vodu u potpunosti jer se u tih 85% nalaze i igre na popustu, in-game content i currency, DLC, ekspanzije, free content i generalno sve što je vezano za download, nebitno da li košta ili ne.

Hajp koji se stvara pri izlasku pojedinih igara je veštački i masa ljudi čeka neki kršteni popust da kupi igru jer su cene paprene. Ne znamo da li će oni kvartalni popusti biti aktuelni kao do sada, uzimajući u obzir u kom su finansijskom stanju, ali je gotovo izvesno da će jači AAA i AA naslovi držati cenu mnogo duže nego do sada.

Malčice su zašli u nekošeno tako da verovatno ni sami ne znaju šta ih tačno očekuje, ali verujem da imaju spremljene planove u slučaju da situacija ne krene da se odvija u smeru u kom su planirali.

Ništa neočekivano, pripremili su teren za ovo pravljenjem verzije PS5 bez optike. Mada sam iskreno iznenađen ovakvim odzivom igrača, svuda mi se pojavljuju vesti na tu temu. Nisam znao da su diskovi toliko na ceni, evo npr. koliko ljudi kupuje igre sa Steam-a koji je ne samo digitalna platforma već i DRM. A opet, Sony je sigurno ispitao tržište, procenili su da im ovako odgovara.
Po meni su pripremili teren već sa PS4 kada su prestali sa ubacivanjem bookleta u kutiju.

Nazad
Vrh Dno