Šta je novo?

Brzi-Spori punjaci & Baterije

• Začetnik teme Začetnik teme MTB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja imam isto neke punjive baterije koje su toliko ispraznjene da smart punjaci ne mogu da ih registruju i prijavljuju gresku.

Misleci da je problem u mom smart punjacu, uzeo sam LiitoKala Lii-M4S, medjutim, i on ih ne registruje.

Imam punjac iz Ikee kojim takve baterije punim par minuta, pa ih prebacim u smart, i tada rade.

Jedino sto sam primetio da mi je baterija od 2500 mAh spala na tipa 1300 mAh, bila je ispraznjena do kraja.

Ima jedno 4-5 godina kako sam uzeo Litokalla punjač za 4 baterije, po preporuci ljudi odavde sa foruma, i dan danas služi izvanredno, kupio sam od nekog sa Nbg za 30-tak evradi tada, punio sve živo i vraćao u život s njim, plus ima opciju da bude powerbank

Узео сам на крају ипак Liitokala Lii-600, јутрос стигао. Поручио са КП јер би ме са АЛИ-ја изашло тек нешто мало јефтиније а чекао бих ко зна колико да стигне. Ово мало што сам стигао да га испробам ради одлично, поготово када упоредим са старим пуњачем из Лидла који је буквално кувао батерије. Тамо су батерије биле толико вреле након пуњења да ниси могао да их држиш у рукама, буквално вруће кестење, док из Литокале изађу тек благо топле. Поручио сам неки дан туце АА/ААА Лада пуњивих батерија из ИКЕА-е па ћу да видим како се оне понашају са овим пуњачем. Једино сам морао да узмем АА 1900mah а не оне већег капацитета од 2500mah, јер их није било на стању. Изузев разлике у капацитету, да ли постоји нека друга разлика између ових АА Лада батерија?

Broj ciklusa punjenja, obicne su visestruko dugotrajnije, bar po specifikaciji.
Eneloop crne (pro), koje vjerovatno odgovaraju tim jacim Lada, recimo imaju oko 500 ciklusa punjenja, dok obicne imaju oko 2000 ciklusa.

Poslednja izmena:
Хвала на одговору. У том случају, и за моје потребе, и боље што сам узео ове мањег капацитета.

Eneloop bele baterije 2000 mAh koristim 10 god. sa punjacem u kompletu kupljene. Jos uvek se drze. Koristim ih u fotoaparatu Canon i nikad me nisu izdale. Moja preporuka za ove bat.

Ima li neko iskustva sa ovim varijantama AA baterija: random primer sa Temu

U principu, neka LiIon ćelija, DC/DC step down konvertor i USB priključak za punjenje plus punjač, spakovani u telo standardne AA baterije.
Poenta suštine, ovo ima stabilnih 1.5V na izlazu, za razliku od NiMh koje pod opterećenjem uglavnom daju 1.1-1.3V.
Imam neke uređaje predviđene za rad sa AA baterijama, a koji ne vole nizak napon NiMh baterija i brzo javljaju da je baterija empty iako NiMh ima još snage u sebi.

Iskustva sa neta su od "totalni trash i scam, svaka druga crkne posle dve tri upotrebe", do "rade sasvim korektno ako potrošač nema velike pikove snage".

I ja sam kontao da narucim po 4x AAA i AA sa punjacem. Nake 'Pujimax' baterije su u pitanju. I meni treba 1.5V pa zbog toga. Isto tako komentari od odlicne do ne valja nista. Generalno su takvi komentari za svu robu sto procitam u review-ima.

Ako tebi treba samo AA, Orico su ti mozda provjerenije, imaju sa USB prikljuckom. Meni vise trebaju AAA.

Ima li neko iskustva sa ovim varijantama AA baterija: random primer sa Temu

U principu, neka LiIon ćelija, DC/DC step down konvertor i USB priključak za punjenje plus punjač, spakovani u telo standardne AA baterije.
Poenta suštine, ovo ima stabilnih 1.5V na izlazu, za razliku od NiMh koje pod opterećenjem uglavnom daju 1.1-1.3V.
Imam neke uređaje predviđene za rad sa AA baterijama, a koji ne vole nizak napon NiMh baterija i brzo javljaju da je baterija empty iako NiMh ima još snage u sebi.

Iskustva sa neta su od "totalni trash i scam, svaka druga crkne posle dve tri upotrebe", do "rade sasvim korektno ako potrošač nema velike pikove snage".
Ja sam uzeo Pujimax baterije skoro. Nikakve. 10x su bolje NiMH 1.2V Panasonic stare 10 godina.

Ja koristim ovaj Lipro punjac za baterije,balansira i testira i ima jos neke opcije punjenja...
Mada imam i par ovih manjih punjaca

Prilozi

• 17614780104887486508353966495176.jpg
    17614780104887486508353966495176.jpg
    255.1 KB · Pregleda: 116
  • 17614784975375225386394365005009.jpg
    17614784975375225386394365005009.jpg
    122.3 KB · Pregleda: 57
  • 17614785377434229336260674247958.jpg
    17614785377434229336260674247958.jpg
    159.7 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
Moram da podijelim ovaj "hack" - došao sam u posjed Minolte Dynax 303si Super (Japanska verzija 500si iz 1999) u skoro savršenom stanju, i kopkalo me da li radi. Aparat koristi jednu litijumsku 2CR5 bateriju od 6V, ali nije mi se plaćalo preko 800 dinara za jednu pa sam se odlučio na varijantu sa dva komada punjivih Pujimax CR123A 3V sa Temua (sa 1m nickel strip je izašlo ukupno 1000 dinara, ali sam koristio kupon 1000 na 2500 potrošenih tako da realno džabe), u 3D printanom okviru. Pri testiranju radi odlično. 🙂 Isprintao sam model za pola sata, i povezao sve Kapton trakom za svaki slučaj.

Prilozi

• photo_2025-12-17_01-54-24 (2).jpg
    photo_2025-12-17_01-54-24 (2).jpg
    103.3 KB · Pregleda: 46
  • photo_2025-12-17_01-54-24.jpg
    photo_2025-12-17_01-54-24.jpg
    131.1 KB · Pregleda: 83
Jel može neko (ko ima) da izmeri tačan napon, nove TRONIC AA 2500mAh Ni-MH baterije iz Lidla?

Prije par dana sam uzeo neke u bojama, ali mi trenutno nije punjac pri ruci da ih dopunim.
Pretpostavljam da ti nista ne znaci napon ovako fabricki dopunjene (i vjerovatno djelimicno ispraznjene od stojanja)?

Odakle ti to da Lii 500 to nema, ima i cak review kaze da malo ranije odsece punjenje

Nisam ih koristio, sad cu ti izmjeriti sve 4 i napisati ovdje.
Mada mislim da se one svakako u nekoj mjeri isprazne dok dodju do nas kupaca, iako su Ready to Use.

Naponi su: 1.271 V / 1.271 V / 1.273 V, 1.278 V.

Na te i mislim, imam iste. Ne znam koliko da ih punim, zato što imam neki kineski punjač. Ako ih nisi koristio,a one dolaze pune, trebalo bi da je to taj napon?

Ako igde na pakovanju piše nešto tipa ready-to-use, ili precharged ili nešto slično, onda jesu fabrički napunjene.
Takve, kada se kupe, svakako su nešto izgubile od napunjenosti, a ako već imaš dumb punjač, prvo potroši baterije u potrošaču za koji si ih namenio, pa ih tek tada prvi put (ti) napuni.

Merenje napona neopterećene baterije ne govori gotovo ništa o nekoj njenoj srednjoj napunjenosti.

I taj kineski dumb charger pošalji nekome ko melje i reciklira elektronski otpad, te kupi neki iole pametan punjač. Nisu uopšte više tako skupi.

Stigao mi je maloprije PowerKAN PD4 punjač sa Temua... htio sam da punim 18650 baterije, ali kad sam vidio kako radi, rekoh da probam...

Prilozi

• IMG20260121124057.jpg
    IMG20260121124057.jpg
    248.5 KB · Pregleda: 47
I meni je prekjuče stigao isti taj PowerKAN PD4 punjač. Rekao bih da im Quality Control nije baš sjajan (koliko para, toliko muzike).
Imam problem sa USB-c konektorom koji gubi kontakt. Bukvalno mora da se nađe položaj u kome radi (nije do kabla, probao sam sa više).
Sam otvor na kućištu i port na ploči se ne gađaju baš, pa izgleda da to malo nategne kabl i gubi kontakt zbog toga.

Što se tiče punjenja,za sada sam samo probao sa dve 18650, i ok je odradio posao. Nisu bile skroz prazne (nekih 50%) i trebalo mu je oko 2 sata da dopuni.
Takodje NiMH detektuje kako treba, ali nisam ih još punio.

Kad kliknem na "mode" ponudi mi još 0.25A ili 1A, što je apsolutno tačno za ovakve baterije (ovo su 1500mAh iz vejpova). Nemam problem s kablom na mojem, šteta za tvoj. Ne vidim šrafove, kad bi moglo da se otvori možda bi se mogao podesiti taj otvor...

Da li neko zna jel nkon.nl jos salje za Srbiju, da li ima dodatnih dazbina (npr. spedicija) pored postarine i carine/poreza i da li drugovi carinici jos uvek traze pravno lice za vise od 5-10 komada jer "nije za licnu upotrebu" ili su izasli iz 20. veka?

5+ vazi jos uvek, ne mora da znaci da ce uvek to i da primene jer nije isto 5 masina i 5 gumica za kosu.

uzeh onaj novi ikea za vikendicu, ali kao i neki prošli koji je imao gajtan, i ovaj loše radi...na papiru je ok, ali prečesto prijavljuje problem sa baterijama...bukvalno ista priča u svakoj generaciji ovih punjača...jeste 600 dinara, ali opet očekuješ da bar napuni baterije ako već nema ništa drugo...

kod kuće japcell bc-4001 sa nkon.nl sve te "problematične" puni bez razmišljanja...

Meni taj bez problema puni Ikea i Lidl baterije.

Ja sam skoro morao da vadim dumb Energizer da vaskrsne jednu bateriju, ni Liitokala Li-500 ni Opus BT-C700 nisu mogli da je registruju.

Klasicne fore sa prespajanjem baterija nisu pomogle tako da cuvajte jedan glupi punjac u rezervi za svaki slucaj

Nazad
Vrh Dno