Evo jedne moje kratke reportaže, da doprinesem temi 🙂 Putovao sam na par dana sa društvom, početkom juna u Palermo,posetili i Cefalu i Mondelo. Nije bilo vremena za Etnu, otom potom, prijatelji koji su išli posle mene na 7 dana su bolje rasporedili vreme pa su stigli i to, i iskustva su fenomenalna.
U Palermo smo išli low cost avio kompanijom iz Beograda, karte su sa ručnim prtljagom koštale oko 100e po osobi a hotel u centru Palerma sa doručkom oko 230 evra po osobi sa doručkom.
Sam grad je poprilično prljav, i ono što kvari utisak je to smeće na svakom koraku, što u centru, što u okolnim ulicama. Italijani se ne trude da to očiste, sjedinili su se nekako sa tim đubretom. Njega ima svuda, po trotoarima, po stazama, po ulicama, pored kontejnera, pored korpi, pored lokala u crnim džakovima, u sporednim ulicama.. Jednom rečju jako jako prljavo. U gradu je turistički vajb, ima mnoštvo restorana, kafića, đelaterija, ima i uličnih prodavaca svežih sokova, alhokola i koktela, uveče ulični prodavci aksesoara, magneta, ali i žurke i muzika na otvorenom. Sve traje do 00,00 a restorani radr uglavnom do 01 - 02.h. Cene su jeftinije nego kod nas(baš čudno) pa smo koktele u restoranima plaćali od 3 do 7 evra, pivo od 2.5 do 4 evra, čaša vina je oko 5e,pice oko 10 evra, isto toliko paste, neke sendviče oko 4 evra, kanole su od 3-5 evra (u zavisnosti od veličine), gellato 3 kugle su svuda 4,5 evra, itd. Palermo ima luku, dok je lepo uređen, sa restoranima i kafićima, uveče smo tu pili piće i večerali i uživali u pogledu na brodove. U Palermu smo obišli Teatro Masimo i jedno veče smo išli na operu, iskustvo je odlično, karte smo platili oko 25 evra po osobi. Išli smo i do memorijalnog muzeja mafije gde je ulaz besplatan, obišli katakombe kapucinera (5e ulaz), muzej arheologije (oko 10e),katedralu,crkvu,mnoštvo fontana i trgova...
Do mesta Cefalu smo išli vozom (oko sat vremena vožnje) koji je čist i uredan, cena karte je oko 7-10 evra po osobi (povratna,zavisi od polaska). Sam gradić je dosta uređeniji i manji od Palerma, iskoristili smo priliku da se okupamo na plaži i obiđemo ga (za nijansu je skuplji od Palerma) i ručamo u starom delu grada. Nismo uslepli da obidjemo Duomo jer smo zaobišli radno vreme i kad smo stigli i u povratku (rade dvokratno) ali smo se popeli na vrh Roca odakle se pruža pogled na celo mesto i more, i tu smo iskoristili priliku za dobre fotografije na zalasku sunca.
Do Mondela smo išli gradskim busom(oko pola sata vožnje) , cena vožnje je 1,4e po osobi po smeru. Nijedan beach bar na plaži nije radio, pa smo na plaži postavili peškire i iskoristili lepo vreme da se okupamo u lepom plavom moru. Sama plaža je dosta neuređena i neočišćena. Recimo duž plaže su borovi i sve te sasušene iglice koje su popadale nisu očišćene iz peska(+smeće svuda po trotoarima, na plaži itd..) Ono što me šokiralo s obzirom na veliki broj turista je što na plaži nije radio nijedan jedini tuš, kao ni česma. Sve su polomljene ili pokidane. Tuševi su uništeni i stoje samo cevi. 2 dana smo bili na toj plaži i bukvalno smo je obišli celu i ostali u šoku. Ne postoji ni kabina za presvlačenje.
Italijani su u svom svetu, toliko su spori na aerodromu, otvorili su cekiranje prtljaga u 8 a let je bio u 9i 20 ujutru. Sama kontrola i EES je prespora, radi samo 2 šaltera posle security, tako da je naš avion poleteo oko 11 i to zato što su ljudi podigli frku da se ubrzaju. Isto smo zatekli i na dolasku oko 2 sata je trajao izlaz. Ljudi u avionu su nam se žalili na rent a car odnosno da su platilii visoke kazne za parking.
Eto ako vas zanima još nešto konkretno pitajte...